Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Ekranizacje

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

Re: Ekranizacje

Postprzez Kasia M. » 4 cze 2008, o 14:10

szkot napisał(a):Śmierc [...] genialna.

Że tak się wetnę.. genialnY ;). strasznie jestem drażliwa na tym punkcie.
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Reklama

Postprzez szkot » 4 cze 2008, o 15:04

Przepraszam. Masz jak najbardziej rację. Śmierć to on. Przez język polski i wmawianie nam na nim coś innego powoduje takie błędy.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Kasia M. » 4 cze 2008, o 15:39

szkot napisał(a):Przepraszam. Masz jak najbardziej rację. Śmierć to on. Przez język polski i wmawianie nam na nim coś innego powoduje takie błędy.

dokładnie :D i tu nie chodzi o samą gramtykę... :?
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez szkot » 4 cze 2008, o 16:02

O tym, że wmawiają na różne rzeczy w szkole, wiekszosc nie potrzebnych to wiadomo jest od dawana. Ale mysle ze to nie jest temat na ten watek.
A propo tematu - czekam na swieta bozego narodzenia - bo mam nadzieje ze wtedy zekranizuja kolejna czesc Pratchetta. Co chcielibyście zobaczyć ? Ja bym się cieszył na pomniejsze bóstwa.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Kasia M. » 4 cze 2008, o 16:47

co bym chciała zobaczyć? no zacznijmy od tego, że przy najbliższej okazji muszę zobaczyć Muzykę Duszy.. chętnie pooglądałabym.. Morta (?). jeszcze go nie zekranizowali, prawda? albo Ruchome Obrazki..
Kasia M. żeńska
Ysabell

Postprzez P.S.Ron » 4 cze 2008, o 16:57

szkot napisał(a):Przez język polski i wmawianie nam na nim coś innego powoduje takie błędy.

Nie przesadzajcie z tą szkołą - w języku polskim każdy rzeczownik w liczbie pojedynczej po prostu MA przypisany rodzaj - żeński, męski lub nijaki. Anglicy tego nie mają i nie mają chyba problemu z płcią Śmierci. Nie pamiętam aby w szkole ktoś autorytatywnie twierdził, że Śmierć jako "osoba" jest kobietą (zakładając, że w ogóle taki problem się pojawia).
Oczywiście artyści (poeci, malarze itp.) pisząc o Śmierci (np. "Rozmowa mistrza Polikarpa ze Śmiercią") czy różne średnioweiczne płótna z "dance macabre" stwarzali antropomorficzne personifikacje ;) ale co ma do tego szkoła? Skądinąd ciekawym wydaje mi się pytanie czy szkielety malowane przez polskich malarzy posiadają cechy żeńskie - bo chyba układ szkieletowy kobiety jakoś się różni od mężczyzny i jak to wyglądało u malarzy zachodnich gdzie śmierć nie ma "przypisanej" przez język płci.
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez szkot » 5 cze 2008, o 00:54

Niestety moja proesorka z jezyka polskiego nie była z tych co się lubi słuchać i lekcje są ciekawe. To jest w sumie zastanawiajaca mysl. W sumie te wszystkie smierci byly w tamtych czasach pokazywane w szatach i kapturach więc trudno określić płeć. A dzieki reklame ING wiemy ze "kobita jest wielka z zadku". W kazdym badz razie jak nastanie czas ze bede mial dzieko i moja pocieha ruszy na podboj swiata to bede mu wmawial ze smiec to jest on i zeby sie klocil z polonistka :D a co...
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez ilien » 5 cze 2008, o 18:42

Przy omawianiu "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmeircią" co chwilę polonistka krzyczała "TA Śmierć! TA!".

A co do tego, co chciałabym zobaczyć... Marzą mi się "Ciekawe Czasy" albo "Ostatni bohater". w "Kolorze magii" Cohen był bardzo dobry, więc gdyby znaleźli więcej takich żwawych staruszków... :D Nie pogardziłabym też czymś o Śmierci, skoro mamy już "Wiedźmikołaja", "Złodziej czasu"... hmmm...

Skądinąd ciekawym wydaje mi się pytanie czy szkielety malowane przez polskich malarzy posiadają cechy żeńskie

Przynajmniej te średniowieczne - raczej nie posiadają. Sposób malowania i do tego niedostateczna znajomość ludzkiego ciała...
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez Herbata » 8 cze 2008, o 13:21

Oj chyba się skompromituję... Ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak krowie na miedzy jak toto się ściąga?
Ze mną to trzeba jak z dzieckiem bo jako piekielnie inteligentna przedstawicielka rasy ludzkiej jeśli do czynienia mam z techniką gubię się całkowicie. Aż dziwne że potrafię włączyć komputer.
Będę wdzięczna za wyrozumiałość :oops:
Only in silence the word,
only in dark the light,
only in dying life:
bright the hawk's flight
on the empty sky.

Ursula K. Le Guin
"Czarnoksiężnik z Archipelagu"

Herbata
zielony bibliotekarz

Reputacja: 15

Postprzez szkot » 8 cze 2008, o 17:53

hmmm.
Taki najprostszy sposób to zainstalowanie sobie programu eMule i wejscie na strone na przyklad osloskop.net i wrzucenie plikow ed2k do emule i czekanie jak sie sciagnie.
Inny sposob to zainstalowanie programu torrentz i wejscie na stronie torrentz.com, znalezienie owych ekranizacji, wrzucenie ich do sciagania i czekanie az sie sciagnie.
Jest jeszcze inny sposob - podeslanie mi na prywatna wiadomosc swoj adres i ja w przeciagu kilku dni wysle ci dvd z naganymi wszystkimi ekranizacjami jakie mam
TWoj wybor :D
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Wiewiora » 8 cze 2008, o 21:08

Swietnie ,poprostu Swietnie,może poproszę mojego syna ,żeby mi to przetłumaczył i może wykonał. Dzięki. :roll:
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Reputacja: 10

Postprzez septim » 16 cze 2008, o 10:05

Ja swoją przygodę ze światem dysku zacząłem właśnie od ekranizacji (nie linczujcie...), a mianowicie od Koloru magii. I przyjąłem ją bez większego entuzjazmu. Część I była po prostu nudna, druga nieco się rozkręciła, ale w zasadzie nie pokazała mi o co w tym tak naprawdę chodzi i nie zachęciła do sięgnięcia po książki. Miałem nadzieje na ciekawy pastisz fantasy, tymczasem zamiast uśmiechu przez cały film towarzyszyło mi raczej zażenowanie. Na szczęście, troche przypadkowo, sięgnołem po pierwszą książkę. Zacząłem Od ,,Straż! Straż!" i od razu bardzo mi się spodobało, potem nadciągneli ,,Zbrojni" , a teraz kończę ,,Prawdę" i na pewno będe siegał po kolejne.
septim
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez szkot » 16 cze 2008, o 13:04

Bo wiekszosc ludzi twierdzy ze kolor magii i blask fantastyczny to jedne z gorszych ksiazek Pratchetta bo to byly pierwsze ksiazki z serii. Terry potem sie rozkrecilem i bylo rewelacyjnie. Dlatego licze ze zekranizuje inne ksiazki pratchetta.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Anima Vilis » 16 cze 2008, o 15:10

a ja nie..jakos nie moge sie przekonac do pratchettowskich ekranizacji..skonczy sie tak jak z władcą..ze wszyscy beda ogladac film a nikt nie siegnie po ksiązke..do tego..kazdy z nasz ma ajkies swoje wyobrazenie postaci..swoja wizje swiata..zekranizowanie tego zburzy to wyobrazenie.. ;)
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez szkot » 20 cze 2008, o 00:25

Pamietam jak ogladalem pierwszy raz Sztuke Swiata Dysku. I stwierdzilem ze jedyna osoba ktora nie pasuje do mojego wyobrazenia to Marchewa. Jest taki za ladny, przystojny a czytajac wydawal mi sie bardziej zwyczajny.
szkot męska
Lu-Tze

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Jak dotąd prędkość ta nie została zmierzona, ale uważa się, że ciemność jest szybsza niż światło, a to ze względu na zdolność tak szybkiego usuwania się z drogi.

Nauka Świata Dysku I, dodał(a) grace