Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Zestawienie Fantasy i SF

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Zestawienie Fantasy i SF

Postprzez Fang » 15 lut 2011, o 17:50

Omów i porównaj sposoby kreowania świata przedstawionego w twórczości
przedstawicieli nurtu fantasy i science - fiction.
Jak łatwo się domyślić częśc poświęcona fantasy to Świat dysku;)
Szukam pojedynczego cytatu który wmiarę dokładnie opisze Świat dysku i najlepszego cytatu o szansie 1/1000000. Po maturze cześć o ŚD mogę wrzucić, może komuś się przyda.
Fang
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Zestawienie Fantasy i SF

Postprzez grace » 15 lut 2011, o 17:54

pojedyncze cytaty opisujące świat dysku masz w większości starszych książek w pierwszym akapicie.

szansa na milion była w Straż!Straż! przy polowaniu na smoka - musisz poszukać ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez dagmarab » 15 lut 2011, o 22:31

Tylna okładka "Nauki Świata Dysku 1"
W fantastycznej rzeczywistości Świata Dysku wszystko działa w zodzie z magią i zdrowym rozsądkiem. Świat jest płaski, a szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."

a cytaty opisujące Świat dysku są w każdej książce (jak już pisała grace).
Np.
"Wielki A'Tuin, żółw, zbliża się płynąc powoli przez międzygwiezdną otchłań. Wodorowy szron pokrywa jego ciężkie płetwy, przedwieczną skorupę wyżłobiły kratery meteorów. Oczami wielkimi jak morza, przesłoniętymi bielmem i pyłem asteroidów, spogląda nieruchomo w Cel.(...)Spory ułamek ciężaru można oczywiście przypisać Berilii, Tubulowi, Wielkiemu T'Phonowi i Jarkeenowi, czterem gigantycznym słoniom. Na ich spalonych gwiazdami, szerokich barkach spoczywa krąg Świata, na całym obwodzie otoczony girlandą wodospadu, a od góry przykryty jasnobłękitną kopułą Niebios. (...)
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Fang » 16 lut 2011, o 12:46

Wiem że są w każdej książce, ale nie mam czasu czytać wszystkich od nowa i wybrać najlepszej;) trzeba się uczyć
Fang
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Dobra księgarnia to po prostu elegancka czarna dziura umiejąca czytać.

Straż! Straż!, dodał(a) Aiyanna