Pratchettowe dyskusje..

Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Re: Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Postprzez Eoren » 28 kwi 2010, o 15:39

Numer Trzeci Szerokołebkowy „Kurak” Ekstradługi - wiadomo.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Reklama

Gdzie/Kiedy/Dlaczego cytujemy Terrego?

Postprzez qfas » 18 maja 2010, o 16:44

Ostatnio używam, w związku z samopoczuciem (zwyżkującym, jestem największym madafaką na moich ośmiu metrach kwadratowych) cytatu ze "Straży": "FABRICATI DIEM, PVNC" jako opisu na gadulcu:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Anneri » 22 maja 2010, o 16:44

qfas napisał(a):Ostatnio używam, w związku z samopoczuciem (zwyżkującym, jestem największym madafaką na moich ośmiu metrach kwadratowych) cytatu ze "Straży": "FABRICATI DIEM, PVNC" jako opisu na gadulcu:).

Ha! Ja mam koszulkę z tym napisem! :mrgreen:
Ale ogólnie raczej nie cytuję Prachetta, bo a) i tak nie pamiętam, b) nikt by nie zrozumiał, ponieważ żadna osoba w moim otoczeniu nie czyta jego książek.
Anneri
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez wakizaszi » 22 maja 2010, o 18:06

ja przed egzaminem powiedziałem "Nie będzie bolało? Rozerwanie na strzępy przez wilki nie boli?" jak kumpel powtarzał na okrągło, że będzie dobrze, przynajmniej się trochę pośmiał przed wejściem do pokoju zwierzeń xD
wakizaszi
Student Magii

Reputacja: 23

Postprzez qfas » 23 maja 2010, o 19:56

Anneri napisał(a):Ha! Ja mam koszulkę z tym napisem! :mrgreen:

I już Cię lubię:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Oura » 1 cze 2010, o 21:58

qfas napisał(a):Ha! Ja mam koszulkę z tym napisem! :mrgreen:
Ale ogólnie raczej nie cytuję Prachetta, bo a) i tak nie pamiętam, b) nikt by nie zrozumiał, ponieważ żadna osoba w moim otoczeniu nie czyta jego książek.

No i to jest kurczę problem. U mnie też mało osób wie o co chodzi. Niesprawiedliwe!
Ale chociaż na forum można się wyszumieć :mrgreen:
,,– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
Oura
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez wakizaszi » 20 cze 2010, o 23:33

ja ostatnio zarażam kogo tylko mogę książkami Pratchetta i potem coraz więcej osób "narzeka" że zostało przeze mnie "skrzywdzonych", ale za to jest więcej tematów do rozmów :D
wakizaszi
Student Magii

Reputacja: 23

Postprzez Dżon » 21 cze 2010, o 10:26

U mnie czytają Pratchetta moje pijaki głównie. Spoza bandy to też niewielu ludzi kojarzy.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez camil02 » 29 cze 2010, o 14:52

dowolny tekst akurat pasujący mi do sytuacji po którym wszyscy nieczytający patrzą na mnie jak na debila

Kurdę, skąd ja to znam, no skąd...
Zdarza się mi czasami nawiązać do Pratchetta, co prawda rzadko w formie czystego cytatu, częściej jako parafrazę książkowej wypowiedzi.
W ten sposób przyrównałem ostatnio żelki z pobliskiego marketu do "chleba krasnoludów" ("Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia."), komentując usilne starania znajomego - "Przez dwadzieścia lat studiujesz czar, który sprowadza ci do sypialni nagie dziewice. Ale wtedy jesteś już tak zatruty oparami rtęci i półślepy od czytania starych ksiąg, że nie pamiętasz, co dalej robić.", a i parę razy zdarzyło się podczas jakiejś lekcji pod nosem mruknąć "W tym właśnie punkcie język potoczny rezygnuje i wychodzi na piwo." (choć jak to podchwycono wokół, to często mówiono potem tak o moich wypowiedziach), oraz cichy komentarz o warunkach higienicznych w sklepie ("Powszechnie uznawano, że miasto jest bardzo zdrowe. Niewiele zarazków potrafiło tu przetrwać.")
camil02
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez madziairm » 23 wrz 2010, o 11:12

mefisto75 napisał(a):Ja wmawiam sobie, że :
Szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.” :)

Ja również, również :)
A poza tym:

"Ktoś przecież musi być tyłkiem tego świata, nie?"
"Trzeba się śmiać. Inaczej człowiek by zwariował"
"Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości." - zwłaszcza na forach... ;)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Postprzez grace » 23 wrz 2010, o 11:27

hehe, madziairm, wiesz, że jeśli znajdziesz odpowiednie fragmenty w książce, możesz je dodać do puli cytatów wyświetlanych i tu na dole i na stronie głównej forum? [tylko nie z pamięci, bo chcemy, żeby dokładne były]
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez madziairm » 23 wrz 2010, o 11:41

No właśnie widzę, ale coś mi chyba ta opcja nie działa... Wrzuca mi panel uży-szkodnika i punkty reputacji (btw, dzięki ;) - zmartwychwstałam!).

A co do cytowania Terrego, to najbardziej lubię (ale jestem paskudna) zacytować coś z jego książek i dać tym do zrozumienia mojemu rozmówcy, iż nie pofatygował się na wyżyny swojej inteligencji :p Ale ogółem nie jestem złośliwa :)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Postprzez grace » 23 wrz 2010, o 11:49

Cytaty dodaje się po prawej stronie w menu.

ja lubię coś czasem zacytować jak sprawdzam czy rozmówca zna temat ;)
Tak się z kumpelą kiedyś zgadałyśmy przy okazji jednego festiwalu. Ona akurat zaczęła, wspominając, że to, co sprzątałyśmy ma już silnie rozwiniętą cywilizację ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Dicey Reilly » 20 lis 2010, o 15:00

No przed studiami wśród osób które znałam nie znało w ogóle Pratchetta (a nie, jeden kumpel czytał ale jakoś ani razu o tym z nim nie gadałam). Teraz kilka tych z roku kojarzy nazwisko, jedna osoba czytała ale jej się nie podobało. Jeden tylko Dżon jakoś uratował sytuację niezrozumienia wśród znajomych:P

Na szczęśćie rodzina czyta mistrza i u nas przez jakiś czas pojawiała się dewiza papug naśladujących Rincewinda: "Spieszajcie".
Ostatnio zbyt często mówię sobie 'jeża przelecieć się nie da', no i ludzie jeśli nie patrzą na mnie jak na wariata (w sumie probią tak również w innych sytuacjach) i pytają:"Lenin, ty dobrze się czujesz?" albo się śmieją z przelatywania.
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Postprzez nanny_ogg » 20 lis 2010, o 16:32

Kiedy zaczęliśmy w domu nałogowo czytać Pratchetta dosłownie wyrywając sobie książki wzajemnie z rąk i stosując metodę kto pierwszy - ten lepszy, nie wiedzieliśmy jeszcze, czy ktokolwiek z NASZYCH zna mistrza. Później okazało się,że ok.80% mojej rodziny niezależnie od siebie poznało,czyta i kocha książki T.P, mało tego, w domu jednej z moich kuzynek odbyło się spotkanie pratchettowskiego fanklubu z Poznania z p.Piotrem Cholewą (oglądałam nawet zdjątka) :roll: Razem ze Spanglerem mieliśmy okazję stwierdzić o ileż łatwiej zrozumieć się z ludźmi z dyskowego kręgu chociażby przez używanie praczetocytatów jako skrótów myślowych.
Dicey Reilly napisał(a): pytają:"Lenin, ty dobrze się czujesz?"

Łaj "Lenin"? Czyżby Lena :?:
Wiele może się zdarzyć pomiędzy suknią a szafą. / T.Pratchett
Biedny kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby. / S.J.Lec
Pizza i"Dirty Dancing"!... / Ratharienn
nanny_ogg żeńska
Dziekan

Reputacja: 1654

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

- żadnych kontaktów seksualnych.
[...] - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
- Nie, to by był seks oralny - poprawił go Rincewind.
- Seks oralny to słuchanie o nim.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace