Pratchettowe dyskusje..

Pratchett ,gnoza ,fil.poznania i nieświadomość zbiorowa.

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Pratchett ,gnoza ,fil.poznania i nieświadomość zbiorowa.

Postprzez Lelek Kozodój » 1 paź 2010, o 15:24

Witam!Światem Dysku zainteresowałem się stosunkowo nie dawno i zanim kupię kilka książek na półkę,chciałbym wiedzieć w której z nich są poruszone takie zagadnienia jak w tytule wątku.Cały Świat Dysku jest pełen magii i wiedźm ale nie o to mi chodzi ;) Mam na myśli konkretne potraktowanie tematu.Wtajemniczeni w okultyzm będą wiedzieć o co chodzi.Są tutaj jacyś? :twisted:
Lelek Kozodój
Student Magii

Reputacja: 8

Reklama

Re: Pratchett ,gnoza ,fil.poznania i nieświadomość zbiorowa.

Postprzez grace » 1 paź 2010, o 15:31

hmm, a może coś więcej o sobie w dziale powitalnym?
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez jaro_gryf_666 » 1 paź 2010, o 20:39

Jeśli chodzi o ten temat, to zdecydowanie 'Pomniejsze bóstwa' i 'Carpe Jugulum'. A najlepiej wszystkie książki ze ŚD - w większości znajdziesz jakieś rozważania na ten temat.
No i 'Eryk' - króciutka opowieść o hakerze demonologii też powinna Cię zainteresować ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 447

Postprzez Dżon » 1 paź 2010, o 20:44

Ale pytasz o Pratchetta czy o książkę o Pratchetcie? ;>

Bo jeśli o Pratchetta, to filozoficzne kwestie, które porusza to temat na dłuższą dyskusję. A jeśli tytuł książki, to ja ją chcę :D
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez LeslawQ » 2 paź 2010, o 21:08

Witaj. Jak dla mnie cała seria o Straży. Opis myślenia Sama Vimesa jest po prostu niesamowity i rzeczywiście można się nad nim trochę pozastanawiać.
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez Lelek Kozodój » 3 paź 2010, o 16:03

Dzięki za wskazówki.Teraz tak sobie myślę czy jest na forum jakiś ranking książek Pratchettnych ;) Nie uwierzę że wszystkie trzymają jeden poziom i nie ma lepszych i gorszych.Podobnie miałem swego czasu z Morcoockiem i jego sagą o Elryku.Wydawało mi się że autor będzie trzymał poziom do końca,niestety kilka części czytałem na siłę.Dlatego teraz wolę zapytać jak to wygląda u Pratchetta.Która/które książki są magnum opus na dzień dzisiejszy?
Lelek Kozodój
Student Magii

Postprzez grace » 3 paź 2010, o 16:08

Lelek, poszukaj, bo temat najlepszych/najgorszych książek już gdzieś był.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez dessdemoona » 4 paź 2010, o 21:24

"Piramidy" - na pewno. No i cykl o Śmierci - "Mort", "Kosiarz"... "Pomniejsze Bóstwa" też Cię mogą zainteresować. Jeśli zaś chodzi o coś mniej mistycznego, a związanego bardziej z "psychologią tłumu" - polecam "Ruchome Obrazki" oraz "Muzykę Duszy" - rzecz o kulturze masowej itp.
dessdemoona
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Lelek Kozodój » 6 paź 2010, o 14:15

Przeprowadziłem szturm na biblioteki,tylko w jednej znają Pratchetta z tym ze tak,4 ksiązki na krzyż,stan książek tragiczny.JA nie wiem kto wypożycza książki i po co.Gwoździe nimi przybijają czy jak?Może służą jako podstawka pod talerz z zupą?W każdym razie Pomniejsze Bóstwa właśnie sobie przywiozłem i czytam.Próbowałem najpierw wersję PDF zassać i zobaczyć czy warto kupić oryginał.Nie dałem rady czytać w ten sposób.Teraz mam książkę w ręce i nie mogę przestać :D Nawet "Dźwiękoksięgi"mnie obrzydziły bo ich też próbowałem.Totalna porażka,nuuuda.Przecież na podstawie książek Terrego powinny być robione słuchowiska,z odgłosami w tle zmieniającymi się w zależności od miejsca akcji,powinna być też jakaś muzyka która tworzy nastrój.Jeśli czyta jedna osoba,powinna tak modulować głos żeby wyraźnie zaznaczyć różnicę między jedną a drugą postacią.To co znalazłem w ofercie kilku sklepów wygląda tak jakby ktoś założył podsłuch w domu znudzonego życiem dziada borowego czytającego książki Pratchetta za karę.Wolę film,przynajmniej mam muzykę i aktorów wczuwających się w swoje role.Oczywiście książka też fajna ale podstawowym minusem książki jest brak możliwości czytania jej w ciemności ;)
Lelek Kozodój
Student Magii

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Śmierć cmoknął. Pimpuś ruszył naprzód.
– Nigdy nie spotkałeś Życia, prawda?
MOGĘ CAŁKIEM SZCZERZE ZAPEWNIĆ, ŻE NIE.
– Prawdopodobnie jest takie wielkie, białe, trzeszczące. Jak burza z piorunami
w spodniach – zastanawiała się panna Flitworth.

Kosiarz, dodał(a) Dżon