O stronie

Reputacja

Informacje, uwagi, błędy, pomysły..

Reputacja

Postprzez grace » 24 sie 2010, o 20:54

a jest gdzieś rozpiska jakiej wartości i za co mogą być przyznawane punkty?
Np. ile warte są punkty reputacji przyznawane w danym poście na forum?
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Reklama

Re: Duże zmiany na forum

Postprzez LeslawQ » 24 sie 2010, o 20:57

Chyba jeszcze niema, Corvvin- czekamy :)
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez Motopompa » 25 sie 2010, o 08:50

Wartość pkt. reputacji zależy od siły reputacji przydzielającego go. Chyba.
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez grace » 25 sie 2010, o 15:08

Kolejna ciekawostka o reputacji, o której do tej pory nie bylo nic wiadomo.
Chciałam dać Eoren punkta za zrobienie PDF z rewii (może ktoś inny się pokusi). Ale nie udało się bo:
Musisz rozdać trochę punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je temu użytkownikowi ponownie.

No i w takim razie pytanie kolejne, ile to jest trochę, ilu innym i dlaczego nie można jednej osobie w różnych miejscach i w różnym czasie 2x pod rząd?
grace żeńska
Kelda

Postprzez Eoren » 25 sie 2010, o 15:18

:mrgreen: Wyobraziłam sobie właśnie Grace, która niczym Boryna z punktami w worku wędruje po bezdrożach Forum i rozrzuca każdemu trochę punktów... przepraszam :oops: ... nie odpowiadam w pełni za swoją wyobraźnię...
A, i od razu podziękuję wszystkim dobrym ludziom za punkty: merci beaucoup! ;)
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Re: Reputacja

Postprzez Corvvin » 26 sie 2010, o 18:39

Generalnie pierwotna idea reputacji jest taka: podoba nam się bądź nie czyjś, nagradzamy piszącego plusikiem/minusikiem.

Jest to sympatyczne dla piszącego to raz, a dwa pozwala uniknąć, krótkich postów o treści tylko i wyłącznie pochwalnej/ganiącej.

Wartość przyznawanej reputacji zależy od siły reputacji danego użytkownika (każdy ma podaną w profilu).

Pierwszy punkt siły reputacji dostaje się za przekroczenie 100 postów napisanych na forum. Kolejne punkty dostaje się za każde kolejne 300 postów i każde 365 dni spędzone na forum, a także każde 100 postów napisane na forum. Maksymalna siła reputacji = 20.

Co do wartości tych, to tak nie jestem do nich przywiązany, jak ktoś ma konstruktywne uwagi to proszę.

Ideologia jest taka - im bardziej aktywny i zadomowiony użytkownik - tym jego uznanie/dezaprobata liczy się bardziej.

Dochodzi jeszcze sprawa, punktów reputacji przyznawanych za dodany cytat do cytatów forumowych. Po 'aktywnej' działalności Kingi i czekających na akceptację ~100 cytatach, myślę że 3pkt za cytat będzie dość ;)

Istnieją ograniczenia antynadużyciowe, acz szczerze mocno się nad nimi wahałem pozostały standardowe - nie wiem czy ich całkowicie nie wyłączyć:

Limit czasu:
Minimalna ilość czasu, kiedy użytkownik będzie mógł przyznać znowu pkt. reputacji. - 3 godziny godziny.

Rozrzut reputacji:
Ilość pkt. reputacji, po jakiej użytkownik będzie mógł dać pkt. reputacji tej samej osobie. - 5pkt.

Problematyczna jest sprawa quizów itp - logiczne, by za prawidłową odpowiedź, autor pytania przyznawał pozytywną reputację. Acz tu czynnikiem lekko niesprawiedliwym jest siła reputacji.

Cała ta modyfikacja nie jest mojego autorstwa zaznaczam. Ale mogę ewentualnie jakieś poprawki dopisać. Np. chodzi mi po głowie opcja, by każdy mógł przydzielać od 1 do maksymalnej swojej siły reputacji oceny za post. Tzn. osoba p reputacji np. 3, mogłaby przedzielić jeden, dwa lub trzy punkty reputacji w zależności od swojej subiektywnej oceny.

Rozwiązaniem gierkowym ewentualnie mogłoby być powołanie moderatorów odpowiedzialnych za równe ocenianie odpowiedzi tamże. Jeśli byliby takowi chętni...
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Reputacja: 382

Postprzez LeslawQ » 26 sie 2010, o 21:08

To może Ci, którzy najwięcej się angażują w daną grę? Np. jak Eoren w Rewii.
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez jaro_gryf_666 » 26 sie 2010, o 21:21

Ja tam za bardzo nie widzę sensu w idei 'reputacji', no ale ja z reguły nie przepadam za 'statsiarstwem' ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez Elencza » 27 sie 2010, o 20:41

Jak dobrze,że nie tylko ja mam takie odczucia. Nie przeszkadza mi to, ale nie widzę sensu istnienia :roll:
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 198

Postprzez Szamajim » 28 sie 2010, o 00:36

A jak dać minusa?:d odraz Corviego zminusuje :D
Kiedy się jest bogiem, kłopot polega na tym, że nie ma się do kogo modlić.
...a bogowie mieli w zwyczaju odwiedzać domy ateistów i wybijać im szyby.
Szamajim
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez grace » 28 sie 2010, o 11:37

Pobawmy się tym przez jakiś czas. Nikt nie każe do tego podchodzić śmiertelnie poważnie. Zobaczymy czy się znudzi i jak się to ewentualnie rozwinie a potem Corvvin będzie decydował czy to miało sens, czy nie.
grace żeńska
Kelda

Postprzez tter282 » 30 sie 2010, o 07:52

Juz od dawna wiadomo, że strategia rozpoznania bojem, bywa pożyteczna - cóż, może będą ofiary, ale pomysł generalnie zaliczam do ubarwiających Forum, toteż niech sobie zostanie
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Corvvin » 25 wrz 2010, o 21:35

Hmm, chyba system się sprawdza...
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Postprzez grace » 25 wrz 2010, o 23:33

głównie to ja rozdaję, ale tak wiele osób naprawdę trzeba zachęcić. Jakby tak inni się też przyłożyli, to będzie bardziej wymierne.
grace żeńska
Kelda

Postprzez Corvvin » 26 wrz 2010, o 00:35

Osobiście mniejszą uwagę przywiązuje do tych cyferek, uważam od początku zresztą, że to bardzo miłe jak ktoś tak pochwali albo za coś podziękuje ;)

Żeby to było miarodajne to powinienem tutaj kilku osobą pododawać po kilkaset punktów z racji stażu na forum i postów przedreputacyjnych. Ale mi się nie chce :P
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Następna strona

Powrót do O stronie

Magowie nie należeli do ludzi, którzy zauważają na talerzu zaschnięte ślady wczorajszego jajka, lecz pani Withlow umiała je wypatrzyć z sąsiedniego pokoju.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace