************************************************************Generalnie pierwotna idea reputacji jest taka: podoba nam się bądź nie czyjś, nagradzamy piszącego plusikiem/minusikiem.
Jest to sympatyczne dla piszącego to raz, a dwa pozwala uniknąć, krótkich postów o treści tylko i wyłącznie pochwalnej/ganiącej.
Wartość przyznawanej reputacji zależy od siły reputacji danego użytkownika (każdy ma podaną w profilu).
Pierwszy punkt siły reputacji dostaje się za przekroczenie 100 postów napisanych na forum. Kolejne punkty dostaje się za każde kolejne 300 postów i każde 365 dni spędzone na forum, a także każde 100 postów napisane na forum. Maksymalna siła reputacji = 20.Co do wartości tych, to tak nie jestem do nich przywiązany, jak ktoś ma konstruktywne uwagi to proszę.
Ideologia jest taka - im bardziej aktywny i zadomowiony użytkownik - tym jego uznanie/dezaprobata liczy się bardziej.
Dochodzi jeszcze sprawa, punktów reputacji przyznawanych za dodany cytat do cytatów forumowych. Po 'aktywnej' działalności Kingi i czekających na akceptację ~100 cytatach, myślę że 3pkt za cytat będzie dość

Istnieją ograniczenia antynadużyciowe, acz szczerze mocno się nad nimi wahałem pozostały standardowe - nie wiem czy ich całkowicie nie wyłączyć:
Limit czasu:
Minimalna ilość czasu, kiedy użytkownik będzie mógł przyznać znowu pkt. reputacji. - 3 godziny godziny.
Rozrzut reputacji:
Ilość pkt. reputacji, po jakiej użytkownik będzie mógł dać pkt. reputacji tej samej osobie. - 5pkt.
************************************************************Problematyczna jest sprawa quizów itp - logiczne, by za prawidłową odpowiedź, autor pytania przyznawał pozytywną reputację. Acz tu czynnikiem lekko niesprawiedliwym jest siła reputacji.
Cała ta modyfikacja nie jest mojego autorstwa zaznaczam. Ale mogę ewentualnie jakieś poprawki dopisać. Np. chodzi mi po głowie opcja, by każdy mógł przydzielać od 1 do maksymalnej swojej siły reputacji oceny za post. Tzn. osoba p reputacji np. 3, mogłaby przedzielić jeden, dwa lub trzy punkty reputacji w zależności od swojej subiektywnej oceny.
Rozwiązaniem gierkowym ewentualnie mogłoby być powołanie moderatorów odpowiedzialnych za równe ocenianie odpowiedzi tamże. Jeśli byliby takowi chętni...