Powitalne archiwum

Witam,

Archiwalne powitania na forum ;)

Witam,

Postprzez ammir » 14 sie 2010, o 12:42

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Jestem typowym świeżakiem jeśli chodzi o Pratchett'a i ogólnie jeśli chodzi o książki.
Forum znalazłem przez stronę pratchett.pl na której szukałem hmmm interpretacji jego dzieł. Niekiedy nie rozumiałem jego sarkazmów, komizmu sytuacyjnego, bądź słownego. Po za tym uznałem, że jego książki są bardziej mądre niż się wydaje. To tak jak z kabaretem Monte Pythona.
Tak więc przygodę z Pratchettem zacząłem od "Wiedźmikołaja" poprzez "Na glinianych nogach", aktualnie czytam "Potworny regiment". Niestety "Kolor magii" jest niedostępny w regionalnych bibliotekach. Od października przeprowadzka do Krakowa, gdzie liczę, że dorwę więcej Pratchettowskiej twórczości. Zacząłem czytać książki Pratchetta ponieważ poleciła mi je pewna koleżanka, która ma duże znaczenie w moim systemie wartości oraz w kształtowaniu gustu ;)
Ogólnie mogę powiedzieć, że od tego roku zaczynam studia w Krakowie, szukam właśnie tam pracy oraz mieszkania. Idę na geodezję na AGH i liczę na niezapomniane 3 lata w mieście z tradycją, a może zakocham się w nim oraz w kimś i zostanę na dłużej.
Z zainteresowań powiem, że interesuję się archeologią, ogólnie rzecz biorąc rzeczami niewyjaśnionymi jak wampiryzm, powstanie życia, teoria wielkiego wybuchu i wszelkie inne sprawy. Również grywam w szachy, karty, zbieram znaczki, rysuję ołówkiem, robię zdjęcia, podróżuję, ostatnio próbowałem grać na keyboardzie. Jak widać jestem otwarty na wszystko tylko potrzebuję kogoś z kim mógłbym się dzielić sukcesami i porażkami ;)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przeczytanie moich wypocin. :)
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
ammir męska
Wiedźmikołaj

Reputacja: 163

Reklama

Re: Witam,

Postprzez Utis » 14 sie 2010, o 13:28

Witaj!

Niekiedy nie rozumiałem jego sarkazmów, komizmu sytuacyjnego, bądź słownego. Po za tym uznałem, że jego książki są bardziej mądre niż się wydaje.

Nic się nie przejmuj. By móc zrozumieć większość jego aluzji literackich, intertekstualności i parodii, trzeba być naprawdę porządnie oczytanym - no i poznać jego charakterystyczne żarty słowne.

Ogólnie mogę powiedzieć, że od tego roku zaczynam studia

To tak jak dobrych parę osób tutaj. No i jest też sporo osób z Krakowa i okolic. Jeśli będziesz kolejną osobą wciągniętą w projekt o kosmicznej skali zwany Rewią, to chyba nie będzie wyjścia i wystawicie to właśnie w byłej stolicy.

Zachęcam do częstego i gęstego udzielania się na forum. Baw się dobrze.
Utis
Mag II stopnia

Reputacja: 107

Postprzez Motopompa » 14 sie 2010, o 13:39

Cześć!
Mamy na forum jakieś wątki o aluzjach i realizmach i Pratchetta (myślę, że już je znalazłeś, ale gdyby jednak nie to poszukaj ;) Albo może lepiej nie. Zepsuje ci to zabawę z czytania kolejnych książek. Sam zdecyduj.)
Książki mistrza najlepiej czytać po kolei (Tak mi forumowicze poradzili, tak czytałem i nie wiem czy połapałbym się w tym wszystkim gdybym czytał od takiego np. Łupsa). Poluj na pierwsze książki z różnych serii.
Zaprezentuj przykłady swoich prac ^^
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez wakizaszi » 14 sie 2010, o 14:50

Witam na forum ;D
wakizaszi
Student Magii

Reputacja: 23

Postprzez ammir » 14 sie 2010, o 20:47

Nie lubię się chwalić, ale chwalenie się to coś co jest na prawdę dobre, a to co ja pstrykam jest na zasadzie "pokaż na chwilę aparat". Tak więc to co mi się uda upolować przez godzinę życia na rok to pokazuję ludziom. ;)

Zatem tu są wersje testowe, różne koncepcje.
http://www.garnek.pl/jarekf

A tutaj są wersje ostateczne takie jakie wg mnie są najlepiej dobrane.
http://kenefertumre.deviantart.com/

Jak widać dużo tego nie ma, a i rewelacja to też nie jest. Ale sami chcieliście, więc ślę na Waszą odpowiedzialność ;)
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
ammir męska
Wiedźmikołaj

Postprzez Corvus26 » 14 sie 2010, o 20:50

Witaj :)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez kasztan4321k » 15 sie 2010, o 12:07

za dużo czytanie. ja stąd iść
a tak wogóle cześć
Memento ergo Spam ac Troll at sine przesadine!

I am Legend :)

Bo każde forum potrzebuje jakiegoś trolla....
kasztan4321k
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Eoren » 15 sie 2010, o 14:07

Witaj!
Utis napisał(a): Ogólnie mogę powiedzieć, że od tego roku zaczynam studia

To tak jak dobrych parę osób tutaj.

Potwierdzam.
Utis napisał(a):No i jest też sporo osób z Krakowa i okolic. Jeśli będziesz kolejną osobą wciągniętą w projekt o kosmicznej skali zwany Rewią, to chyba nie będzie wyjścia i wystawicie to właśnie w byłej stolicy.

Również potwierdzam.
To ja (nie chwaląc się :twisted: ) jestem owej Rewii dyrektorką bezwstydnie werbującą do niej wszelkich nieświadonych niebezpieczeństwa nowych użytkowników. A więc odsyłam do tematu "inna gierka" w dziale "gry forumowe" i zapraszam do współpracy przy trzecim sezonie, tudzież (po morderczych negocjacjach z resztą twórców Rewii) ewentualnej partycypacji w nieprzyzwoicie wysokich zyskach z naszego przedsięwzięcia.*
*Mam wrażenie, że ten werbunek idzie mi coraz lepiej :roll: ...
ammir napisał(a):Z zainteresowań powiem, że interesuję się archeologią, ogólnie rzecz biorąc rzeczami niewyjaśnionymi jak wampiryzm, powstanie życia, teoria wielkiego wybuchu i wszelkie inne sprawy. Również grywam w szachy, karty, zbieram znaczki, rysuję ołówkiem, robię zdjęcia, podróżuję, ostatnio próbowałem grać na keyboardzie.

Takie liczne zainteresowania mają to do siebie, że potem trudno to wszystko na raz opanowac nie zaniedbując żadnego z nich. Coś o tym wiem...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez ammir » 15 sie 2010, o 14:28

Ale, że tak spytam o co chodzi z tą Rewią? ^^' :?
ammir męska
Wiedźmikołaj

Postprzez ratharienn » 15 sie 2010, o 14:36

Witam serdecznie i ja. :mrgreen:
Z Rewią? Hmm... :roll: Zdaje się, że musisz przeczytać wszystko od strony siódmej, żeby (być może), się połapać. Przyznam szczerze, że napisałam sporo odcinków, a mimo to, czasem trudno mi nadążyć...
"- Idź powiedz dzieciom nocy, by svą cudovną muzykę tvorzyły gdzie indziej, dobrze? Mam migrenę."
ratharienn żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 847

Postprzez 4jola » 15 sie 2010, o 21:57

Wtaj,heloł,łelkom!Pisz dużo i często,zapraszamy do Rewii koniecznie(świeża krew!).Baw się dobrze.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Kinga » 15 sie 2010, o 22:32

Witam.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez grace » 17 sie 2010, o 11:17

witaj, fajnie, że jakiś fotograf tu zawitał ;)
Ja dopiero co wróciłam z Gliwic, gdzie robiłam atrakcje ogniowe m.in. pod warsztaty fotograficzne pokochaj fotografię.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez ammir » 17 sie 2010, o 22:08

O, może pochwalisz się swoimi dokonaniami? ;] Chętnie przyjmę jakieś nauczania na temat zdjęć, a podczas roku studenckiego czy jak go tam się zwie, chętnie spotkam się na wodzie mineralnej ;]
ammir męska
Wiedźmikołaj

Postprzez Eoren » 18 sie 2010, o 15:27

ammir napisał(a):chętnie spotkam się na wodzie mineralnej ;]

Nie kpij, bo... ...bo wymyślę jakąś naprawdę przekonującą groźbę. :twisted:
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Powrót do Powitalne archiwum

To bez znaczenia czy wierzysz w reinkarnację. Ważne jest, czy reinkarnacja wierzy w ciebie.
(rzekomo) Śmierć Szczurów

Terminarz Niewidocznego Uniwersytetu Świata Dysku 2000, dodał(a) dagmarab