Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Postprzez grzechoo1 » 10 kwi 2008, o 10:14

Witam wszystkich..
mam prośbę.. mianowicie wybrałem temat na maturze pt: Funkcja Fantastyki literackiej... i do tego tematy wybrałem wg. mnie jedne z fajniejszych książek mianowicie: Pomniejsze Bóstwa, Straż! Straż! i Kolor Magii... i mam zwracam sie z moją prośba do wszystkich miłośników Swiata Dysku i pomoc... mam wiele pomysłów ale w końcu to musi byc tylko 15 min;( więc chodziło by mi konkretnie o jakies wskazówki, najlepiej jak ktoś czytając te Książki znalazł jakies znaczenie bohaterów lub utworów... pomogło by mi to bardzo:)
Z góry wszystkim dziękuje:) pozdrawiam
Grzeszek
grzechoo1
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Postprzez Karkasonne » 10 kwi 2008, o 16:00

Szczerze mówiąc to nie potrafię zrozumieć, czego konkretnie wymagasz. Konkrety zatem poproszę.
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Dag » 10 kwi 2008, o 16:13

funkcja? Hmm mnie przychodzi na myśl jedynie wyśmianie i ogólna szydera oraz poprzez właśnie te zabiegi ukazanie naszego świata. Takie krzywe zwierciadło odbijające naszą chorą rzeczywistość i układy jakie tu panują. Na pewno będzie to władza w Straż! Straż!, religia itp. Ale to takie ogólniki. Jak napisał Karkasonne musisz doprecyzować pytanie.

PS Też pisałam prezentajcę z fantastyki i Pratchetta :D z tym, że bibliografie trzeba był ooddać do 4 kwietnia... hmm nie za późno się za to bierzesz?
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez grzechoo1 » 10 kwi 2008, o 17:26

no więc tak... zaczne może od początku:) po pierwsze coby nie było że wziąłem sobie te książki do tego tematu i nie wiem co z nimi zrobić wytłumacze jak sie zaczęło:D otuż na początku miałem w palnie opracowywac z Wiedźmina ale stwierdziłem że hmm może nazwe to przyszła moda na wiedźmina i pomyslałem że nie bedzie to oryginalne... a kumpel polecił mi Pratchetta... zastanawiałem sie nad nim tyle że wogule nie znałem jego książek ale jednak stwierdziłęm że spróbuje.. i tak wyporzyczyłem Pomniejsze Bóstwa:D książka mnie cholernie wciągła i bardzo zaczęła mi sie podobać sztuka pisania książek przez Pratchetta... stwierdziłem że to są idealne ksiązki do matury...
A co do mojej prośby o pomoć uzasadnie ją tym że nie znam jeszcze ksiązek Terrego na tyle co mógłbym więcej wypowiedzieć sie na jego ich temat bo zacząłem dopiero je poznawać....

no wiec przechodząc do konkretów:) w ramowym planie mam punkt: znaczenie bohaterów czyli chodzi mi konkretnie o jakieś przesłanie jakie niosą bohaterowie tych książek... co Terry chciał przez nie pokazać i ogólnie... a co do Bohaterów chodzi mi tu konkretnie o Bruthe, Boga Oma, Samuela Vimesa, Marchewe, Rincewinda i Dwukwiata.

nie wiem czy napisałem bardziej konkretnie ale jeśli coś nie tak to piszcie... każda rada jest dla mnie ważna...

Dzieki za zainteresowanie tematem...
Grzeszek
grzechoo1
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Normandy » 10 kwi 2008, o 18:25

Ha! No więc Vimes jest tak zwanym "dobrym człowiekiem". Często cyniczny, ironiczny etc, ale zawsze robi to, co zgodne jest z naturą człowieka i policjanta. W walce stosuje brudne chwyty, na pozór nie przejmuje się honorem, niejednokrotnie wyśmiewa się z zasad - powiedzmy - Gildii Skrytobójców, ale równocześnie w ciągu akcji książki widać, że ma silnie zarysowane zasady moralne, zna swoje miejsce i wie, co może, czego nie może i co POWINIEN zrobić. Vimes jest chyba najgłębszą (pod względem charakteru) postacią wykreowaną przez PTerrego, może dla tego, że występuje w większości książek. Charakter Vimesa wydaje się może niezwykły, ale zaciekle broni on swojej pozycji jako zwykłego człowieka. Bo nim właśnie jest. Nie jest bohaterem i nie stara się nim być. Robi to, czego wymaga sytuacja. W pewnej książce napisane było motto, które można przypisać jemu właśnie: wykonaj zadanie, które jest przed tobą (nie wiem, czy dokładnie tak to było, gdyż nie czytałem jeszcze Nocnej Straży w przekładnie, tylko w oryginale i nie wiem, jak dokłądnie zostajło to przetłumaczone).

Tak wogóle, to zagadaj do mnie na GG. Łatwiej będzie to wyjaśnić w "rozmowie interaktywnej": P

2300988
Deth... And what comes next?
Normandy
Student Magii

Postprzez Dag » 10 kwi 2008, o 20:29

Hej, grzechoo1, jeśli czytałeś te książki to myślę, że sam dasz sobie radę. Mimo wszystko znaczenie tych wymienionych przez ciebie postaci jest dość oczywiste. Nawet jeśli coś nie jest jasne, a w bibliografii podałeś tylko te 3 książki Pratchetta, nic nie stoi na przeszkodzie doczytania sobie kilku kolejnych części ;) jeszcze sporo czasu jest a Pratchetta czyta się szybko. Nie odmawiam ci tu bynajmniej pomocy, po prostu wierzę w inteligencję czytelników Terrego, do kórych należysz.

Ale jak coś to wiesz, jedziemy na tym samym wózku XD nie ma to jak klasa maturalna. :roll:
Dag
Mag II stopnia

Reputacja: 15

Postprzez Karkasonne » 10 kwi 2008, o 20:50

Vimes jest chyba najgłębszą (pod względem charakteru) postacią wykreowaną przez PTerrego, może dla tego, że występuje w większości książek.

Oj, nie zgadzam się ani trochę. W gruncie rzeczy gdyby nie "Straż Nocna", to Vimesa widziałbym jako postać drugoplanową, nigdy nie zapadł mi w pamięć (podobnie jak większość straży). Nigdy wcześniej nie zauważyłem w nim nic mocno zarysowanego, a i w większości książek z całą pewnością się nie pojawia.

Co do reszty...

Brutha staje się w pewnym momencie parodią Jezusa. Trochę to smutne, że Pratchett do tego stopnia zamanifestował swój ateizm, ale cóż, stało się. Jego pobyt na pustyni w oczywisty sposób nawiązuje do kuszenia Jezusa, tak, jak Brutha jest kuszony przez pomniejsze bóstwa. Jest on też zdyscyplinowany życiem zakonnym, tak, jak Chrystus przestrzegał przykazań Bożych. Jezus cytował z pamięci dowolne fragmenty Starego Testamentu - tak też robił Brutha ze swoją "biblią". Ale w szerszym aspekcie to nie on jest główną postacią "Bóstw", tylko właśnie bóg Om.

Bogowie Dysku reprezentują sobą taką siłę, jak suma ich wyznawców. Dlatego też Om zrobi wszystko, by ludzie znów w niego znów uwierzyli. Tylko ten cel tak naprawdę się liczy. Om jest cyniczny, trzyma się Bruthy tylko dlatego, że w razie utraty jego wiary stanie się on pomniejszym bóstwem. Po odzyskaniu siły prędko zapomina o swoim poprzednim stanie i wraca do panteonu dyskowego bez większej wdzięczność dla wybawiciela. Nie budzi mojej szczególnej sympatii.

O Rincewindzie dużo można pisać... Sam dasz radę.

Na razie tyle.
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Corvvin » 11 kwi 2008, o 10:10

Oj, nie zgadzam się ani trochę. W gruncie rzeczy gdyby nie "Straż Nocna", to Vimesa widziałbym jako postać drugoplanową, nigdy nie zapadł mi w pamięć (podobnie jak większość straży). Nigdy wcześniej nie zauważyłem w nim nic mocno zarysowanego, a i w większości książek z całą pewnością się nie pojawia.

Oj to ja się muszę nie zgodzić... Zwróć uwagę, że cały "Piąty Elefant" poświęcony jest właściwie Vimesowi... To kolejna z postaci, która Pratchettowi wyszła "w praniu".. Początkowo na to się nie zanosiło vide "Straż Straż".

Trochę to smutne, że Pratchett do tego stopnia zamanifestował swój ateizm, ale cóż, stało się.
Robisz nie wiadomo czemu uproszczenie nie katolik == ateista. Kiedyś to samo zarzuciłeś mi, ale już nie chciało mi się odpisywać.. Poza tym Brutha* był postacią jak najbardziej pozytywna.. Pratchett raczej krytykował w tej książce całą hierarchie kościoła, takie"bizancjum". Swoją drogą nie orientuje się jakiego wyznania jest Terry.. Ale wątpię, żeby był ateistą..

* przypomniał mi się cytat z programu Cejrowskiego na temat największego odpustu na świecie w Guadalupe - Bóg wybierał sobie dla objawień prostaczków, ludzi czystego serca. Tacy "mądrzy", "wykształceni" by nie uwierzyli..

sorx za poziom - kac == zuoo..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Karkasonne » 11 kwi 2008, o 11:33

Oj to ja się muszę nie zgodzić... Zwróć uwagę, że cały "Piąty Elefant" poświęcony jest właściwie Vimesowi... To kolejna z postaci, która Pratchettowi wyszła "w praniu".. Początkowo na to się nie zanosiło vide "Straż Straż".

Mogę z czystym sercem przyznać bo akurat tej pozycji nie czytałem jeszcze.

Robisz nie wiadomo czemu uproszczenie nie katolik == ateista. Kiedyś to samo zarzuciłeś mi, ale już nie chciało mi się odpisywać..

Swoją drogą nie orientuje się jakiego wyznania jest Terry.. Ale wątpię, żeby był ateistą..

Thank you, wikipedia:

He describes himself an atheist and is a Distinguished Supporter of the British Humanist Association.

Poza tym Brutha* był postacią jak najbardziej pozytywna.. Pratchett raczej krytykował w tej książce całą hierarchie kościoła, takie"bizancjum".

Brutha tak, ale napisałem przecież, że to Om jest przeze mnie postrzegany negatywnie. Hierarchia oczywiście jest krytykowana, ale religia jako taka również - jest ona ukazana jako walka różnych bogów o wyznawcę.

* przypomniał mi się cytat z programu Cejrowskiego na temat największego odpustu na świecie w Guadalupe - Bóg wybierał sobie dla objawień prostaczków, ludzi czystego serca. Tacy "mądrzy", "wykształceni" by nie uwierzyli..

Tutaj to już nie wiem od jakiej strony chcesz się mnie uczepić więc przemilczę.
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Corvvin » 11 kwi 2008, o 12:30

Thank you, wikipedia:

He describes himself an atheist and is a Distinguished Supporter of the British Humanist Association.

Hmm znalazłem fajny cytat jeszcze, nie wiem czemu nie skojarzyłem, że jest ateistą:
Terry Pratchett napisał(a):Jestem humanistą, co dla mnie oznacza, że jestem ateistą. Problem z byciem ateistą jest taki, że nie mam Boga, którego mógłbym obwiniać. A bardzo bym chciał kogoś obwiniać – mówił Terry Pratchett.

Brutha tak, ale napisałem przecież, że to Om jest przeze mnie postrzegany negatywnie. Hierarchia oczywiście jest krytykowana, ale religia jako taka również - jest ona ukazana jako walka różnych bogów o wyznawcę.

W sumie masz racje jak się zastanawiam.. Nie było pokazanych żadnych pozytywnych aspektów tego, że ludzie w coś wierzą. Czy raczej nie były one szczególnie podkreślone.. Ja patrzyłem na książkę z mojego punktu widzenia - niechętny deista.. Tzn. z logicznego rozumowania mi wychodzi, że nie umiem zaprzeczyć istnienia boga, więc ateistą się nie nazwę (w ateizmie jest coś z wiary ;) ), dziwie się że Terry tak robi.. Bo nawet zagłębiając się w fizykę, która bardzo wiele wyjaśnia, aż do ułamków sekund po wielkim wybuchu to zostaje nam miejsce na coś. Coś co z braku lepszego słowa można nazwać bogiem

Tutaj to już nie wiem od jakiej strony chcesz się mnie uczepić więc przemilczę.[/quote]
Wbrew twojemu mniemaniu nie staram się przypieprzać do ludzi cały czas.. Chciałem tu podkreślić jak ciekawie wykreowany jest Brutha.. I zasugerować, że to iż jest takim prostaczkiem, nie wynika koniecznie z chęci ośmieszenia religii..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez grzechoo1 » 11 kwi 2008, o 12:43

Co do Bruthy to tez wydaje mi sie postacia pozytywna:) ale zgodze sie z Karkasonne że rola Brutha faktycznie jest podobna do zdażeń Jezusa... można zanleśc podobieństwo...

Jak byście mogli jeszcze napisac co nieco o pozostałych bohaterach... czyli Marchewa, Dwukwiat...

Zagłębie sie bardziej w dyskusje z wami jak bede miała większe pojęcie i doświadczenie z książkami Pratchetta... :)
Grzeszek
grzechoo1
Gorzej niż Rincewind

Postprzez gonia » 13 kwi 2008, o 22:48

no, właśnie, ja też zdaję maturę ze "Świata Dysku", tylko ja mam ułożony przeze mnie temat: "Świat wierzeń mitologicznych i Bóg Chrześcijaństwa a bogowie Świata Dysku Terry'ego Pratchetta". jakbyście mieli jakieś materiały, które mogłyby mi pomóc, to byłabym bardzo wdzięczna ;)
gonia
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Normandy » 15 kwi 2008, o 18:04

Karkasonne napisał(a):
Vimes jest chyba najgłębszą (pod względem charakteru) postacią wykreowaną przez PTerrego, może dla tego, że występuje w większości książek.

No co Ty :shock:

Vimes jest dla mnie jedną z najgłówniejszych głównych postaci:) Jego "głównosc" przewyższają jedynie solówki Babci WTW. Bo taki np. Rincewind zawsze działa na planie jakiejś wielkiej akcji, a to koniec Dysku się zbliża, a to trzeba ocalić kontynent, powstrzymać grupę Bohaterów przed wysadzeniem Cori Celesti w... no, w powietrze...

@Gonia - moje GG 2300988. Wal do mnie dam Ci namiary na gościa który robił to samo 8-)

Mnie Vimes od zawsze zapadał w pamięć jak pięć kilo solidnego młota. Moim zdaniemk jedna z najbardziej utrwalających się postaci. Przy nim inni wydają się tacy bardziej... z tyłu.
Deth... And what comes next?
Normandy
Student Magii

Postprzez PROZAiC » 19 kwi 2008, o 12:58

Grzechooo.
Zdajesz maturę?! Wybacz, nie chcę Ci dokuczyć, ale po prostu nie mogę przemilczeć.
Co Ty chłopie robiłeś przez te naście lat nauki? Wagarowałeś? Popełniasz taką masę błędów ortograficznych (pomijam literówki), gramatycznych, interpunkcyjnych i stylistycznych, że czytanie Twoich postów aż boli. To na marginesie.
Osobną kwestią jest wybór tematu. Nie uważasz, że lepszym byłby dobrze Ci znany? To trochę tak, jakbyś chcąc się dostać do szkoły muzycznej, bo umiesz grać na pianinie, przed egzaminem zdecydował na wybór gitary, bo Ci się spodobała, fajnie brzmi i poznałeś 4 chwyty, dzięki którym możesz wybrzdąkać "Dom wschodzącego słońca". Przemyśl to jeszcze. Póki masz odrobinę czasu.

Powodzenia
PROZAiC
Jeśli nie potrafisz olśnić innych swoją inteligencją,
oszołom ich swoją głupotą.
PROZAiC
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez PROZAiC » 19 kwi 2008, o 13:02

I jeszcze jedno. Nadużywasz wielokropka.
Jeśli nie potrafisz olśnić innych swoją inteligencją,
oszołom ich swoją głupotą.
PROZAiC
Student Magii

Reputacja: 10

Następna strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Susan zrobiła coś niezwykłego: zaczęła słuchać. Nie jest to łatwe dla nauczycielki.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace