Pratchettowe dyskusje..

kolekcja

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Re: kolekcja

Postprzez Anneri » 7 lip 2010, o 12:19

A ja mam tylko 3 książki ze Świata Dysku (Piramidy, Złodziej czasu i Niewidoczni akademicy, których oszczędzam na wyjazd w góry) + Humor i Mądrość.
Kiepsko...
Anneri
Student Magii

Reputacja: 10

Reklama

Postprzez babcia » 8 lip 2010, o 10:53

Anneri napisał(a):A ja mam tylko 3 książki ze Świata Dysku (Piramidy, Złodziej czasu i Niewidoczni akademicy, których oszczędzam na wyjazd w góry) + Humor i Mądrość.
Kiepsko...
To tak jak ja, też trzy: Potworny regiment, Ciekawe czasy i Kot w stanie czystym; ale za to osiedlowe biblioteki skrywają prawdziwe skarby, całe szczęście inaczej czekałoby mnie bankructwo, bo czytanie Pratchetta ma coś z nałogu - całuski dla wszystkich uzależnionych :D
babcia
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez nuli » 25 lip 2010, o 13:41

zawsze mówiłam, że swojego prywatnego muszę mieć tylko Tolkiena, resztę mogę wypożyczać. Pozycji ze Świata Dysku mam chyba z 7 (8?) i pewnie KIEDYŚ dokupię resztę, ale na razie szkoda kasy;/ ach.... kiedyś w bibliotece znalazłam jakieś przedpotopowe wydanie Morta za jakieś 13-14zl :o piękne czasy
Professional soldiers are predictable; the world is full of dangerous amateurs.

-Sztuciec!!
nuli
Student Magii

Reputacja: 32

Postprzez grace » 1 paź 2010, o 13:51

Mam dylemat. Za te parę miesięcy jak przyjdzie mi wyjechać, książek ze sobą nie mogę (bo było by to trudne) zabrać. A przynajmniej nie wszystkich. Ale dalej marzy mi się skolekcjonować wszystkie.
No i co tu zrobić? Święta powoli idą, zaklepać to u rodziny znów? Pewnie tak zrobię, a potem? Koleżanka obiecała, że w razie czego się nimi zaopiekuje w czasie mojej nieobecności. A ja będę tak strasznie za nimi tęsknić!
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Dicey Reilly » 1 paź 2010, o 19:18

Cztery na pięć osób w mojej rodzince czyta Pratchetta tak że nie bawimy się w e-booki tylko kupujemy - wydam kasę a pretensji w domu nie ma, i to jest piękne:) Mamy prawie cały ŚD (brakuje nam pięciu książek) i Nację. Niedługo zrobię sobie prezent i zdobędę Nomy. Rok temu poznałam gorycz rozłąki - ja na Pomorzu, a Pratchett na Lubelszczyźnie. Prawdziwe cierpienie. I co tu robić jak nie szukać brakujących części?
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 687

Postprzez Marek_Sobczak » 2 paź 2010, o 20:45

Dzięki temu, że pracuję mam swoją przyjemną tradycję z każdej wypłaty przeznaczania pewnej jej części na książki. Dzięki temu moja kolekcja zwiększa sie z dnia na dzień. Jeśli idzie o Mistrza, to powoli acz stale wzrasta liczba książek o 1 na miesiąc. Tradycji hołduję od początku tego roku więc na półce widnieje 9 tegorocznych pozycji (konkretnie 9 pierwszych) ze ŚD. Dodatkowo dzieki mojej ukochanej wyjechanej do Englanda uzyskałem w tym roku Morta, Trzy siostry i Czaordzicielstwo w oryginale. no i Niewidocznych Akademików na walentynki:). Tyle dobrego:)
Obrazek
Marek_Sobczak męska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 2634

Postprzez LeslawQ » 2 paź 2010, o 20:59

"Silmarillion","Łups!",Kolor Magii","Blask Fantastyczny". Stale się powiększa xD
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez grace » 6 paź 2010, o 13:36

zauważyłam dziś w księgarni Discworld quizbook the wyrdest link

No i jak już wzięłam do ręki, żeby obejrzeć, to już nie odłożyłam na półkę. Mam manię dyskową...
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Dżon » 12 paź 2010, o 19:23

Dzisiaj zakupiłem Muzykie Duszy :)
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2052

Postprzez gaggatt » 12 paź 2010, o 22:41

A ja się chwilowo nie orientuję... Kilka książek jest w obiegu, bo pracowicie infekuję co fajniejszych znajomych - Pratchett łączy ludzi. Podejścia świętojebliwego do swojego księgozbioru nie mam, czytam wszędy i owędy i zczytuję do obrzydliwości - wiecie, obślumkane rogi, tłuste plamy i odmoczenia od czytania w wannie. Dlatego nie pożyczam, tylko się zaopatruję we własne i nawet nie muszę podpisywać - przeca widać, że moje. Podejście świętojebliwe to mam do albumów z grafiką i od nich wara! Poza tym równiez cierpię na manię, nie tylko dyskową, ale generalnie pratchettową i po prostu nie mogę sobie odmówić, bo mi nie jest wówczas dobrze.
"…w tej chwili wolę nie wkładać spodni, bo byłabym kobietą przebraną za mężczyznę przebranego za kobietę przebraną za mężczyznę, i wtedy tak by mi się wszystko pomieszało, że nie wiedziałabym nawet, jak przeklinać."
gaggatt
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 9

Postprzez madziairm » 13 paź 2010, o 11:32

Kochani, a jesteście zainteresowani kupnem Pratchett'a? Bo mój kolega ma kilka książek i chciałby je sprzedać.
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 37

Postprzez Kinga » 13 paź 2010, o 14:18

Jakie i po ile, tak na wszelki wypadek napisz w Wózku Dibblera, żeby się nie narazić Inkwizycji :)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez madziairm » 13 paź 2010, o 15:11

Ok, sorry.

A co do mojej kolekcji... Pratchett'a nie posiadam. Jestem miłośniczką bibliotek i uwielbiam z nich korzystać :) A do tego to napięcie, gdy czeka się, aż ktoś odda książkę... ;p

Jedyne czym mogę się ewentualnie szczycić, to spory księgozbiór literatury fachowej z dziedziny historii i historii sztuki :)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 37

Postprzez Vincent » 17 paź 2010, o 12:56

Mogę się poszczycić posiadaniem 5 książek o Świecie Dysku, a całą resztę pożyczam skąd i od kogo się da. Nie lubię takich z biblioteki, zwłaszcza odkąd wypożyczyłem Kolor Magii z biblioteki szkolnej z rysunkami przedstawiającymi bożka płodności Aborygenów. Na szczęście było ołówkiem i już nie został nawet ślad. Ja rozumiem, gdyby to była szkolna lektura, którą jest obowiązek przeczytać, ale Pratchetta czyta się dla przyjemności, jak nie pasuje, to się odkłada, a nie z nudów maże...

Nie chcę nikogo gorszyć, ale jeżeli ktoś jest ciekawy informacji o aborygeńskim duchu-lubieżniku, to wygooglujcie sobie proszę "Julana" :D
"Wczoraj - to już historia, jutro to tajemnica, dzisiaj to dar losu. A dary losu są po to, żeby się nimi cieszyć - mistrz Oogway, "Kung-fu Panda""
Vincent
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Dżon » 18 paź 2010, o 19:26

Przedwczoraj zakupiłem sobie Złodzieja Czasu :)

A co do książek z biblioteki, to jak kiedyś Korwin Mikke był u nas w LO, to kumpel wziął autograf na jego podręczniku do brydża, pożyczonym z bibl. :P Potem po całym gdańsku szukał drugiej takiej po antykwariatach :D
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2052

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Wiele obiektów wzniesionych przez architekta i niezależnego projektanta Bergholta Grim­walda (Bezdennie Głupiego) Johnsona zapisano w kronikach Ankh-Morpork, często w rubryce z nagłówkiem „Przyczyna zgonu”. Był on, jak zgadzała się większość, geniuszem, przynajmniej jeśli zdefiniować to słowo w sposób możliwie szeroki. Z pewnością nikt inny na świecie nie potra­fiłby stworzyć mieszanki wybuchowej ze zwykłego piasku i wody. Dobry inżynier, jak zawsze powtarzał, powinien być zdolny do wszystkiego. I on w samej rzeczy był...

Ostatni bohater, dodał(a) Sushi