Pratchettowe dyskusje..

Łups!

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Łups!

Postprzez Anubiss-san » 8 lip 2009, o 20:37

Witam ^^

Jestem nowy na forum i chciałem się z wami podzielić pewnym pomysłem który od pewnego czasu krąży mi po głowie a mianowicie odtworzenia planszówki Łups! z świata Dysku w naszym kulistym świecie. Oczywiście jak zapewne się domyślacie natchnienie do tej inicjatywy zaczerpnąłem z najnowszej książki Pratchetta ale zarysy tego pomysłu już dawno krążyły mi po głowie a wiec do dzieła:

Plansza

W pierwszych momentach myślałem o tym by wziąć zwykła plansze do szachów ale po dodaniu Centralnej Skały (SC) wydawało mi się ze jest trochę za mało miejsca na jakieś konkretne ruchy tak wiec stworzyłem większa wersje plansze 10x10 znaczy mamy 100 pól w których 96 bierze udział w grze. Cztery pola znajdujące się w środku stanowią SC. Dlaczego 4? To proste w "Łups!" czytamy ze trole są ustawiane wokół SC a jeśli zajmuje ona cztery pola posiada 8 ścian wokół których możemy ustawić trole. Krasnoludy po rozstawiłem na brzegach planszy całość na papierze wygląda mniej więcej tak :

http://img195.imageshack.us/img195/1919/dsc00570r.jpg

Niestety nie wszystko jest takie łatwe. W czasie tworzenia planszy przypomniałem sobie (jednak nie jestem pewny) ze w innej książce zostało wspomniane ze plansza jest trójkątna ale przygotowałem tez i taka wersje oto ona:

http://img189.imageshack.us/img189/4288/dsc00571o.jpg

Jednak taki kształt nie rozkłada tak dobrze figur i gracz grający trolami może postawić dwa piony w wybranych przez siebie polach oznaczone "o" zaś gracz krasnoludów może rozstawi dwa krasnoludy jak chce w miejscach oznaczone trójkątem.

Figury:

Mamy 8 troli i 32 krasnoludy (zaczerpnięte bezpośrednio z książki) [zbzk]

Ruchy i bicie figur:
Trol:
Może się przesuwać w każdym kierunku o jedno pole na rundę (zbzk) jeśli chodzi o zbijanie innych figur mamy jedynie wskazówkę "krasnoludy rzucają a trole pchają" pomyślałem wiec ze trole mogą atakować tylko pola przylegające do nich jednak mogą atakować wszystkie te pola naraz (dlaczego? opieram się tu na dwóch cytatach "jednym ruchem zbił trzy z jego krasnoludów" i "trol może narobić o wiele więcej szkód"

Krasnolud:
Może się przesuwać w każdym kierunku ile pól chce na rundę (nie może biec zygzakiem w jednej rundzie) [zbzk] Jeśli chodzi o zbijanie figur z powodu cytaty (patrz wyżej) pomyslałem ze krasnoludy mogą zbijać także figury znajdujące się o jedno pole dalej jednak ponieważ krasnolud jest słabszy niż trol to aby zbić trola muszą go zaatakować dwa krasnoludy (liczba do ustalenia)

Reguły: wszystko (zbzk)
- zaczynają krasnoludy
- wygrywa ten który zbił wszystkie figury przeciwnika
- nie można przeskoczyć SC
- gra się dwie rundy każdy gra raz inna rasa

Niejasności:

- nie wiem czy figury powinny moc przeskakiwać inne bez ograniczeń
- zastanawia mnie cytat "zobaczył wędrującego trola wiec zbił go" co sugerowałoby istnienie różnych statusów dla figur (myślę czy nie stworzy stref zwiazanych z SC albo coś z kolorami pól)

To na tyle ode mnie bardzo proszę wszelkie sugestie pomysły a zwłaszcza cieszyłoby mnie gdyby kilka z was rozegrało kilka rund by zobaczyć funkcjonalność zasad
Anubiss-san
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Łups!

Postprzez jaro_gryf_666 » 8 lip 2009, o 20:57

W Piekle Pocztowym pamiętam pewną sugestię, że gra jest źle skonstruowana i daje którejś ze stron pewne zwycięstwo...

– Och, to tylko łups! Łatwy! – wykrzyknął ktoś.
Obaj spojrzeli na Horsefrya, któremu ulga dodała pewności siebie.
– Grałem w to jako dzieciak – paplał. – Nuda! Krasnoludy zawsze wygrywają!

Chociaż nie wiem, czy odbierać to jako słowa kogoś, kto rozpracował całą grę, czy też słowa kogoś, kto nie miał w dzieciństwie wystarczająco inteligentnych przeciwników...
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez Anubiss-san » 8 lip 2009, o 21:19

hmm właśnie ale w "Łups!" jest powiedziane ze początkującym zawsze się wydaje ze krasnoludy maja przewagę ale ze dla kogoś bardziej zapoznanego gra jest wyrównana ale nie wiem na ile to strategiczna prawda a ile pisarska fikcja
Anubiss-san
Gorzej niż Rincewind

Postprzez tter282 » 9 lip 2009, o 10:23

Horsefry był kompletnym kretynem, a jego słowa stanowiły dowód kompletnej ignorancji.

Pomysł ze stworzeniem łupsa jest zacny, ale przyznaję, że ilość czasu wymaganego do tego przedsięwzięcia przekracza moje możliwości... Z drugiej strony matematycy, informatycy i inne podobne mózgi zasiedlające forum mają pole do popisu...
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Arvika » 9 lip 2009, o 15:00

Prawdopodobnie popełniam właśnie zbrodnię psucia zabawy, ale zawsze możecie nie sprawdzać tego linku ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Thud
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Profesor NU

Reputacja: 695

Postprzez Anubiss-san » 9 lip 2009, o 18:53

No cóż jak widać pomysł był tka dobry ze ktoś na niego wpadł ^^"
Anubiss-san
Gorzej niż Rincewind

Postprzez Grom » 9 lip 2009, o 23:32

Pozwij, ukradli ci pomysł!
Mimo wszystko brawa za dobre chęci.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez FantasyFan » 18 lip 2009, o 21:19

Wie ktoś gdzie można kupic tę gre, ponieważ szukałem, szukałem i nie znalazłem? :(
Pierwsza stronica zaczynała sie obiecująco.
Gdzie jest moja krówka?
Czy to moja krówka?
Mówi "Beee!".
To owieczka!
To nie moja krówka!
Potem autor zaczynał mierzyć się z materią opowieści........
FantasyFan
Student Magii

Postprzez Mauer » 18 lip 2009, o 22:33

http://www.thudgame.com/ łups on-line

http://www.boardgamegeek.com/boardgame/4532

i na amazonie też jest chyba.

Do-wi-dze-nia panu!
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 47

Postprzez LeslawQ » 16 lip 2010, o 21:10

Odkopuję stary temat, ale nie wiecie może, gdzie kupić tę grę ? Bardzo mi się spodobała z tego co było opisane w książce i chętnie bym zagrał. A skoro o ta gra istnieje rzeczywiście, to czemu nie? Z powyższego linku ze sklepu zagranicznego nie skorzystam, ponieważ nie mam zaufania do zagranicznych sklepów internetowych xD
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Osoba nie zdająca sobie sprawy z szansy porażki może być kijem wepchniętym w szprychy roweru historii.

Równoumagicznienie, dodał(a) Kinga