Witam ^^
Jestem nowy na forum i chciałem się z wami podzielić pewnym pomysłem który od pewnego czasu krąży mi po głowie a mianowicie odtworzenia planszówki Łups! z świata Dysku w naszym kulistym świecie. Oczywiście jak zapewne się domyślacie natchnienie do tej inicjatywy zaczerpnąłem z najnowszej książki Pratchetta ale zarysy tego pomysłu już dawno krążyły mi po głowie a wiec do dzieła:
Plansza
W pierwszych momentach myślałem o tym by wziąć zwykła plansze do szachów ale po dodaniu Centralnej Skały (SC) wydawało mi się ze jest trochę za mało miejsca na jakieś konkretne ruchy tak wiec stworzyłem większa wersje plansze 10x10 znaczy mamy 100 pól w których 96 bierze udział w grze. Cztery pola znajdujące się w środku stanowią SC. Dlaczego 4? To proste w "Łups!" czytamy ze trole są ustawiane wokół SC a jeśli zajmuje ona cztery pola posiada 8 ścian wokół których możemy ustawić trole. Krasnoludy po rozstawiłem na brzegach planszy całość na papierze wygląda mniej więcej tak :
http://img195.imageshack.us/img195/1919/dsc00570r.jpg
Niestety nie wszystko jest takie łatwe. W czasie tworzenia planszy przypomniałem sobie (jednak nie jestem pewny) ze w innej książce zostało wspomniane ze plansza jest trójkątna ale przygotowałem tez i taka wersje oto ona:
http://img189.imageshack.us/img189/4288/dsc00571o.jpg
Jednak taki kształt nie rozkłada tak dobrze figur i gracz grający trolami może postawić dwa piony w wybranych przez siebie polach oznaczone "o" zaś gracz krasnoludów może rozstawi dwa krasnoludy jak chce w miejscach oznaczone trójkątem.
Figury:
Mamy 8 troli i 32 krasnoludy (zaczerpnięte bezpośrednio z książki) [zbzk]
Ruchy i bicie figur:
Trol:
Może się przesuwać w każdym kierunku o jedno pole na rundę (zbzk) jeśli chodzi o zbijanie innych figur mamy jedynie wskazówkę "krasnoludy rzucają a trole pchają" pomyślałem wiec ze trole mogą atakować tylko pola przylegające do nich jednak mogą atakować wszystkie te pola naraz (dlaczego? opieram się tu na dwóch cytatach "jednym ruchem zbił trzy z jego krasnoludów" i "trol może narobić o wiele więcej szkód"
Krasnolud:
Może się przesuwać w każdym kierunku ile pól chce na rundę (nie może biec zygzakiem w jednej rundzie) [zbzk] Jeśli chodzi o zbijanie figur z powodu cytaty (patrz wyżej) pomyslałem ze krasnoludy mogą zbijać także figury znajdujące się o jedno pole dalej jednak ponieważ krasnolud jest słabszy niż trol to aby zbić trola muszą go zaatakować dwa krasnoludy (liczba do ustalenia)
Reguły: wszystko (zbzk)
- zaczynają krasnoludy
- wygrywa ten który zbił wszystkie figury przeciwnika
- nie można przeskoczyć SC
- gra się dwie rundy każdy gra raz inna rasa
Niejasności:
- nie wiem czy figury powinny moc przeskakiwać inne bez ograniczeń
- zastanawia mnie cytat "zobaczył wędrującego trola wiec zbił go" co sugerowałoby istnienie różnych statusów dla figur (myślę czy nie stworzy stref zwiazanych z SC albo coś z kolorami pól)
To na tyle ode mnie bardzo proszę wszelkie sugestie pomysły a zwłaszcza cieszyłoby mnie gdyby kilka z was rozegrało kilka rund by zobaczyć funkcjonalność zasad