Pratchettowe dyskusje..

kolekcja

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Re: kolekcja

Postprzez Kinga » 6 maja 2010, o 10:14

Niestety jestem jak na razie w posiadaniu tylko 7 książek ze ŚD + Nacja i Humor i prawie wszystkie w pdfach (z czego akurat taka całkiem dumna nie jestem...), ale w planach mam skompletowanie całości w wersji drukowanej.
No i niestety stoją grzecznie w domu na półce, a nie w mieszkaniu...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Reklama

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 10:34

Są wszystkie, poza opowiadaniami i "Światem finansjery" oraz "Niewidoczni Akademicy" i chyba tych pozycji moje półki nie uświadczą, gdyż jak pisałem w innym termacie przechodzę na e-papier...choć nie wiem, czy z sentymetu do T.P. nie będę jednocześnie uzupełniał papierowej kolekcji Pratchettowej :D
"Iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników" T.P.
Osin
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Makal » 7 maja 2010, o 00:01

W sensie na e-booki?
Nigdy nie zrozumiem idei "książek w komputerze". Dla mnie książka musi być książką - musi być zapach papieru, dotyk okładki, szelest kartek. Bo książka to nie tylko treść, ale też dusza w postaci formy.
Sometimes the only sane answer to an insane world is insanity.
Makal
Mag III stopnia

Reputacja: 95

Postprzez Osin » 7 maja 2010, o 07:32

Podobnie, jak moja babcia, nie do końca rozumie ide "pieniędzy na koncie bankowym", ale korzysta, bo łatwiej ;) czytania dłuższych teksów z ekranu komputera nie wyobrażam sobie...i na tym zakończę ten temat, żeby znów nie zostać o coś posądzonym ;)

Oczywiście ładnie wygląda kolekcja książek na półce i na pewno ma swój klimat, a sam egzemplarz może mieć własną historię, jak to 4jola wspominała w innym temacie i z tym się zgodzę. :thumbup:

Na pewno na moich półkach kolekcja Terrego będzie na bieżąco uzupełniana, szczególnie, że już teraz jest pokaźna i nigdy jej nie zdradzę, choćby nie wiem co! :mrgreen:
"Iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników" T.P.
Osin
Student Magii

Postprzez 4jola » 7 maja 2010, o 22:30

Osin napisał(a):
Na pewno na moich półkach kolekcja Terrego będzie na bieżąco uzupełniana, szczególnie, że już teraz jest pokaźna i nigdy jej nie zdradzę, choćby nie wiem co! :mrgreen:

"Zuch chłopak!"(Mustrum Ridcully,prawie z każdej książki,w której występuje).
P.S.Spokojnie z tym posądzaniem.Jesteśmy trochę przewrażliwieni z powodu zakasztanienia forum,long,long ago.Ale czujność pozostała...
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Draco Nobilis » 8 maja 2010, o 14:37

Ze Świata Dysku mam prawie wszystkie książki - oprócz "Ostatni bohater" - ponieważ szczęśliwie mieszkam w pobliżu firmowej księgarni Pruszyński i S-ka. :)
Z tego też powodu książki czytałam w kolejności, w jakiej były wydawane.

Jeśli chodzi o pisanie po książkach, to jestem temu przeciwna.
Z małym wyjątkiem - nabyłam drogą kupna książkę "Humor i mądrość Świata Dysku". Niestety, książka nie spełniła moich oczekiwań. Tekstów, które są śmieszne - zabrakło. Wobec tego uzupełniłam ten brak własnymi wyjątkami.
Może nie wygląda ładnie, ale każdy woli inne cytaty.
Humor-Åšwiata-Dysku.jpg
Humor-Åšwiata-Dysku.jpg (166.4 KiB) Przeglądane 554 razy
Prawda jest nieosiągalna. Nie mówię jej, bo nie wierzę w jej istnienie.
Draco Nobilis żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 246

Postprzez Eoren » 8 maja 2010, o 16:44

"Humor i mądrość Świata Dysku". Niestety, książka nie spełniła moich oczekiwań. Tekstów, które są śmieszne - zabrakło.

O właśnie. Też miałam takie wrażenie, że te naprawdę najlepsze teksty odpadły... np. niepokonana i wiekopomna 'cebula dymka!' :mrgreen: - pamięta ktoś jeszcze?...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Osin » 10 maja 2010, o 09:10

Draco Nobilis napisał(a):Jeśli chodzi o pisanie po książkach, to jestem temu przeciwna.

Jestem dokładnie tego samego zdania i strasznie nie lubię dostawania w prezencie książek z dedykacjami najlepszych życzeń...grrrr Raz nawet z tego właśnie powodu wymieniłem jedną z książek dyskowych, tzn. kupiłem nową, a starą oddałem, po wyrwaniu strony z dedykacją :|

Jedyne wyjątki, to ewentualna dedykacja od autora, albo inne ciekawe wzmianki.

Eoren, nie wiem czy nie wstyd się przynać, ale nie kojarzę...proszę o przybliżenie tematu :P
Osin
Student Magii

Postprzez Eoren » 10 maja 2010, o 12:57

Wstyd, Osin ;) To było w "Ostatnim Kontynencie". Rozmowa dotyczyła krzewu papierosowego:
– Sensem owoców jest to, nadrektorze, że służą jako rodzaj przynęty. Ptak zjada owoc, a potem, no... zrzuca gdzieś nasienie. W ten sposób roślina się rozprzestrzenia. Ale na tej wyspie prócz roślin widzieliśmy tylko ptaki i parę jaszczurek, więc jak niby...
– Rozumiem, o co panu chodzi – zapewnił Ridcully. – Zastanawia się pan, jaki ptak, jaszczurka czy roślina przystanie na chwilę, żeby sobie zapalić...
– Cebula dymka – podpowiedział kwestor.

:) :D :mrgreen:
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Osin » 10 maja 2010, o 14:23

:oops:
Ze wstydu idę do sklepu, aby uaktualnić kolekcję, czyli dokupić trzy ostatnie pozycje ze Świata Dysku :mrgreen:
Osin
Student Magii

Postprzez sarcasmoO » 1 cze 2010, o 12:33

Ze ŚD mam dopiero 15 pozycji (4-cykl o Rincewind'zie, 2-cykl o Śmierci, 3-cykl o Straży Miejskiej, 1-cykl o Moiście von Lipwigu, 3-cykl o Czarownicach z Lancre, 1-cykl o NU i 1-cykl o starożytnych cywilizacjach). Dzisiaj dołączyła mapa posiadłości Śmierci (Death's Domain). Zapomniałbym o "Księgach Nomów". Trzy w jednym.
sarcasmoO
Student Magii

Postprzez Kinga » 29 cze 2010, o 08:50

Dzięki moim ukochanym kumpelom moja kolekcja powiększyła się do 19 książek (16 ŚD, Nomy, Nacja, Humor) czyli zostało jeszcze ponad 20 do zakupienia...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez Szamajim » 29 cze 2010, o 09:07

oooo to ja muszę policzyć ile mam^^
Kiedy się jest bogiem, kłopot polega na tym, że nie ma się do kogo modlić.
...a bogowie mieli w zwyczaju odwiedzać domy ateistów i wybijać im szyby.
Szamajim
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez Corvvin » 7 lip 2010, o 09:15

Ja kiedyś jako pierwszą książkę z serii kupiłem Czarodzicielstwo, ogólnie z pierwszych tomów mam kilka (w tym dwa Czarodzicielstwa hm...) a regularnie zacząłem kupować SD od Na glinianych nogach (pamiętam kupiłem na jakiejś szkolnej wycieczce i przeczytałem jeszcze w autobusie...) wraz z tym jak wychodziły po polsku kolejne... Acz część w międzyczasie mi wyparowała - leżą pewnie u jakiś znajomych, albo znajomych znajomych....
Z tych, które jestem bardziej dumny to Mappa Świata Dysku i takie wydanie Eryka:
Obrazek
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Szamajim » 7 lip 2010, o 12:12

Corvvin, to już rzadkość ;( buuuu
Kiedy się jest bogiem, kłopot polega na tym, że nie ma się do kogo modlić.
...a bogowie mieli w zwyczaju odwiedzać domy ateistów i wybijać im szyby.
Szamajim
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

wzruszył ramionami i podniósł głos do krzyku. - Paszteciki! Gorące kiełbaski! W bułce! Świeżutkie! Świnia jeszcze nie zauważyła, że zniknęły!

Ruchome obrazki, dodał(a) grace