Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

[Bibliografia]Rozrywka czy nowe spojrzenie na świat?

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

[Bibliografia]Rozrywka czy nowe spojrzenie na świat?

Postprzez aldaris » 18 mar 2010, o 20:01

Witam,

Przechodząc do meritum sprawy - moim tematem prezentacji maturalnej jest "Twórczość T. Pratchett'a - Rozrywka czy nowe spojrzenie na świat? Przedstaw problem analizując wybrane utwory."

W pisaniu prezentacji kieruję się w stronę rozrywki, aczkolwiek w inteligenty sposób - Pratchett pisze mądrze jednocześnie odbijając w krzywym zwierciadle np. systemy, polityków etc - ogółowo społeczności i ogół ich tworów - czyli wszystko co ludzkie.

Literaturę podmiotu mam zamiar oprzeć na 3 książkach, mianowicie:
Piramidy Religia i rozum

system patriarchalny - skrajna wiara - faraon pełni funkcje kukły za której sznurki pociągają kapłani, skrajna wiara(techniki manipulacyjne) prowadząca do stagnacji - niewykształconym narodem łatwiej rządzić

efebianie also known as łowcy aksjomatów - skrajna inteligencja - antonim dla djelibeybi - pokazuje jak wygląda życie gdy stawia się całkowicie na myślenie i logike.

Ptaclusp i jego synowie - technika kontra finanse - finanse oraz technika czyli materialny i technokratyczny punkt widzenia(pomimo ich wewnętrznie spójnej wiary w technikę i marketing - system wierzeń krajowych sprawiał ze widzieli chodzących bogów).

Postać Teppica - Znajduje złoty środek - mimo tego że wyjechał do ankh-morpork, zyskał wiedzę i nabrał dystansu do wielu spraw, stał się człowiekiem oświeconym - wciąż siedziało w nim jego państwo(mewy, trawa). Chciał się rozwijać - chciał zmian, chciał iść do przodu.

Piekło pocztowe Firmy i technologie

Pojedynek przestarzałego Urzędu Pocztowego prowadzonego w sposób nowoczesny przeciwko konserwatywnemu systemowi nowych sekarów

Zarządzanie firmą i Marketing Moist jako świetny aktor - specjalista od Public Relations, ludzie mimo tego iż słyszą go pierwszy raz, wiedzą od razu iż jest on człowiekiem godnym powierzonego mu zadania, złoty strój, ton głosu, sposób mówienia - wyjmuje z dna Urząd Pocztowy - wprowadzanie innowacji(znaczki), reklamy (azeta), odzyskanie szyldu - Manipulacja w celu osiągnięcia zysku

Prawda Wolna Prasa
"Ludzie lubią kiedy im się mówi to co już wiedzą. Robią się niespokojni kiedy mówi się im nowości"
Motyw ulotności słowa czyli manipulacja społecznością -Środki masowego przekazu- jedni widzą w tym pieniądze, inni śmieszne warzywa. Ludzie wierzą w to, co jest napisane w gazecie, 5/6 zginęło w bójce, dla ludzi wyszło 56 i wszyscy w to uwierzyli. Ludzie karmią się tragediami innych, bo w tym kontekście ich własne nie są tak straszne.
Manipulacja w celu zdobycia władzy - William nie jest w stanie wydrukować całej prawdy którą poznał podczas swego dziennikarskiego śledztwa, co wiąże się ciągiem następstw tego czynu.

To tak przekrojowo :) Powinienem dodać jakąś książkę? Zwrócić uwagę na jakieś fakty?
Najważniejsza rzecz:
Literatura PRZEDMIOTU

Jakie książki powinienem tu zaimplementować?
Obrazy w wypadku tego tematu odpadają...po prostu nie ma owych

Edit by Inkwizycja:
Ktoś tu nie przeczytał 'Zanim napiszesz' zanim napisał. Czekamy na zmianę nazwy tematu.

Edit by Inkwizycja:
No.
aldaris
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: [Bibliografia]Rozrywka czy nowe spojrzenie na świat?

Postprzez Motopompa » 18 mar 2010, o 20:30

Łups! i gatunkizm, a także pomysł wyrównywania szans? Taka luźna propozycja.
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 866

Postprzez Eoren » 18 mar 2010, o 21:35

Kurde, przecież to będzie właściwie we wszystkich...
Ale zwróciłabym uwagę na 'Na glinianych nogach' i niewolnictwo.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez aldaris » 18 mar 2010, o 21:58

Czasu na napisanie mam sporo, a czas na bibliografie do poniedziałku...
Nie mam zielonego pojęcia czego mogę użyć w literaturze przedmiotu.
Kompletna pustka w głowie. Recenzje z internetu? Oplują mnie i grzecznie poinformują że skoro wiedziałem jak tu wejść to zapewne znajdę też wyjście.
aldaris
Student Magii

Postprzez Eoren » 18 mar 2010, o 22:11

Jak nie masz co dac a i tak masz zamiar opierac się na własnej interpretacji to w bibliografię można wstawic nawet jakieś słowniki, encyklopedie etc. i znaleźc w nich jakieś pasujące hasło.
PS. Co jest złego w recenzjach z internetu? Takie samo słowo pisane...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez szkot » 18 mar 2010, o 22:22

Najprościej dać "Naukę Świata Dysku". Ona zawsze pasuje jako literatura przedmiotu. Możesz wykorzystać "Sztukę Świata Dysku" Tam są obrazy danych bohaterów. Przydatne to jest do Moista.
Tak patrzę i płaczę, że ja nie mogłem wykorzystywać Pratchetta jak miałem maturę. Ale do tematu. Moim zdaniem bardzo dobrze masz przygotowane. Możesz dodać, że Moist ubierał się tak, żeby nikogo nie przypominać i nie rzucać się w oczy. A ten od sekarów (nie pamiętam imienia) tak drwił z wszystkich, że przebierał się za pirata. To też jest gra aktorska. Możesz wspomnieć o zestawie do makijażu, o "oświeceniu" przez bogów i znalezieniu złota.

Co do "Piramid" można wspomnieć o tym, że nie musisz wierzyć w coś, ważne, że to coś wierzy w Ciebie - przypadek jak Tepic zostawiał kwiaty wokół.

Nad "Prawdą" muszę pomyśleć.

Myślę, że nie warto innych książek dodawać. Masz tylko kilka minut, a o każdej książce można opowiadać z kwadrans.

Książki, które wybrałeś są mało rozrywkowe. One poruszają dość poważne problemy. Pokazują je w krzywym zwierciadle. Trudno mi stwierdzić, że są rozrywkowe, ale nie pokazują nowego spojrzenia na świat. Najwyżej inne, krzywe, dyskowe. Jestem ciekawy twojej pracy :)
Ostatnio edytowano 18 mar 2010, o 22:30 przez szkot, łącznie edytowano 1 raz
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez jaro_gryf_666 » 18 mar 2010, o 22:23

Jeśli nie wiesz co dać - wrzuć 'Naukę ŚD' ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez aldaris » 18 mar 2010, o 23:11

Dziękuję za odpowiedzi, jest to dla mnie martwy punkt w którym utknąłem i bez pomocy mam nikłe szanse na powodzenie.

Szkot, bardzo mi miło, dziękuję :)
Opisałem te 3 książki bardzo przekrojowo i występujące w nich motywy by dać ogólny zarys.

W połączeniu z literaturą przedmiotu będę w stanie wycisnąć z tego dobre 3-4 może nawet 5 stron a4 tekstu, tylko że no...

Jak Nauka Świata Dysku odnosi się do tych 3 dzieł?
Mówi ona przecież o stworzeniu świata, ewolucji i tym podobnej teorii...
Ktoś może mnie wdrożyć jak to wykorzystać?
aldaris
Student Magii

Postprzez szkot » 19 mar 2010, o 09:46

Może nie nawiązuje do tych trzech dzieł. Nawiązuje jednak do tematu twojego. Jest tam pokazanie tworzenia Globu. Lekko nagięte tworzenie świata. Bo do samych książek mało nawiązuje. Jedynie tak, że niektórzy tam się pojawiają.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Aeshtir » 19 mar 2010, o 12:04

Ponieważ zajmuję się Pratchettem (między innymi) w swojej pracy (choć nie maturalnej, niestety ;) ), proponowałbym rozejrzenie się za literaturą dotyczącą kultury popularnej w szczególności. Zdaję sobie sprawę, że nie powinno się w tego typu prezentacji brnąć za bardzo w literaturę naukową, a gros pozycji obejmuje głównie sprowadzanie tejże kultury do poziomu tandetnej rozrywki. Proponowałbym poszperanie po bibliotece w celu znalezienia paru książek chociażby Umberto Eco, który nie prezentuje tak skostniałego spojrzenia na świat rozrywki a także potrafi znaleźć tam coś więcej (polecam jego "Semiologię życia codziennego"). Być może uda Ci się znaleźć coś o socjologii kultury (tu polecam książkę o takim właśnie tytule autorstwa Mariana Golki), tam znajdziesz coś na temat różnorodności przekazu kultury popularnej, gdzie oprócz rozrywki można znaleźć coś więcej. Zainteresowanie kulturą popularną widać też u Wiesława Godzica.
A, no i pozostaje jeszcze biały kruk w postaci "Wytworów rzeczywistości" Cohena i Stewarda, gdzie wspominają oni o interesujących pomysłach Pratchetta na temat nauki (mogę w wolnej chwili znaleźć potrzebne cytaty i notę bibliograficzną, jeśli zajdzie taka potrzeba).
I jeszcze jedna sprawa, choć to tylko moje prywatne spostrzeżenie. Dużo straciłeś, pomijając książkę, do której byłoby najwięcej pozycji (głównie filozoficznych np. Tatarkiewicza czy religijnych np. Kosidowskiego czy nawet Dawkinsa). Mówię tu o "Pomniejszych bóstwach" - pisanie o nich to bajka.
W razie czego - służę pomocą.
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez aldaris » 19 mar 2010, o 15:03

Pójdę jutro rozejrzeć się za tytułami które mi zaproponowałeś.

Postanowiłem dzisiaj poprosić polonistkę o pomoc, to odpowiedziała mi że ma teraz przerwę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu że LO stawia jedynie na samorozwój.

Pomniejsze bóstwa...
Jeżeli jest do nich praktycznie gotowa bibliografia, oznacza to iż do piramid będzie pasować ona również - więc mogę zamienić piekło pocztowe z pomniejszymi bóstwami, aczkolwiek wciąż będę potrzebował materiałów do Prawdy...
aldaris
Student Magii

Postprzez aldaris » 25 maja 2010, o 20:50

Już po maturce :)

Chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim którzy wyciągnęli do mnie pomocną dłoń, niestety pracy wam nie mogę udostępnić...gdyż owej nie pisałem :)

Wszedłem na egzamin i mówiłem co wpadnie mi do głowy, mając ułożoną konstrukcje o czym mówić.

Okazało się że jedna z nauczycielek jest czytelniczką Pratchett'a (jeśli jest Pani użytkowniczą tego forum to dziękuję jeszcze raz :) ) i mile mnie zaskoczyła wątkami z książek traktujących o śmierci.

Wynik: 95%

Pozdrawiam, i dziękuję wszystkim jeszcze raz serdecznie, czas się wziąć do pracy i lektur Pratchetta :)
aldaris
Student Magii

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

- O, potężny - zaczął, co było rozsądnym zagajeniem i religijnym odpowiednikiem zdania "Do wszystkich zainteresowanych".

Ostatni bohater, dodał(a) Kinga