Nomy

NOMY:)

Dyskusje o naszych niewielkich sąsiadach..

Re: NOMY:)

Postprzez szkot » 23 sie 2009, o 10:11

No ja właśnie przed Światem Finansjery skończyłem o nomach czytać i stwierdzam, że wciąż mi się podoba. Jak to ukazuje ludzkie zachowanie. "Nie może być żadnego zewnątrz" - "to słońce kręci się wokół ziemii, a nie na odwrót" itp.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Reklama

Postprzez pawelekr570 » 27 wrz 2009, o 18:43

nomy to pierwsza książka miszcza na którą się natknąłem :D
podoba mi się mimo wszystko to chyba jakiś taki sentyment :)
Pióro silniejsze jest od miecza-owszem jeśli miecz jest bardzo mały a pióro bardzo ostre
pawelekr570
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 16 maja 2010, o 02:15

Zdobyłam dzieło w kompakcie i na chwilę obecną ma moje uznanie. Przeczytałam też Wasze opinie negatywne- zasmucają mnie... choć w sumie nie to ładne co ładne, ino co się komu podoba. Myślę że po przyzwyczajeniu się do ŚD trochę ciężko jest zrozumieć Noma, może jest za szybki? :D
Kwestia wiary, izolacji i odrzucenie racjonalności kojarzy mi się z codziennym porankiem niebezpiecznegoGroszka. Dla mnie 8/10, udzielę się jeszcze jak zaliczę wszystkie literki w tomiszczu.
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Postprzez Kinga » 12 cze 2010, o 08:54

Nomy są dla mnie genialne, może też dlatego, że ja właściwie dalej czuję się dzieckiem :D a może dlatego, że na co dzień spotykam się z myśleniem, że kobieta nie powinna być tam gdzie aktualnie znajduję się ja (tzn. na polibudzie, a konkretnie na wydziale elektroniki), motyw wyjścia z kwiatka też jakoś jest mi bliski. Po prostu uwielbiam te książki już po pierwszym przeczytaniu. Są dla mnie zaraz po cyklu o Czarownicach (a Czarownice zaraz po Śmierci, a przed nim nie ma już nic :))
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1858

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 14 cze 2010, o 19:26

Po przeczytaniu mogę napisać że u mnie mają 9/10!
Dla młodszych czytelników super, akcja wciąga każdego. O ile można się dystansować od ŚD :)
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Postprzez Spangler » 8 paź 2010, o 01:10

Super historia , przeczytałem całą trylogie. Na prawdę świetnie mi się to czytało i w sumie żałuje że to trwało tak krótko... A zakończenie jak z filmu a co do tego co ktoś tu pisał że Księgi Nomów są gorsze od Świata Dysku to ja napisze tyle : jak wy to w ogóle możecie porównywać ? przecie to zupełnie co innego. autor ten sam, tak samo świetnie się czyta ale cała historia jest zupełnie inaczej opowiedziana.
"...Wolność! Własność! Sprawiedliwość!..."
"...To tak, jakby Wielki Zderzacz Hadronów wykorzystać do zrobienia kanapki z masłem orzechowym..." - Reeven
Spangler męska
Mag II stopnia

Reputacja: 199

Postprzez nanny_ogg » 16 paź 2010, o 01:42

Fajne te Nomy, choć zupełnie inne niż Świat Dysku. Sir Terry chciał po prostu pokazać jak według niego wygląda relacja człowiek-wszechświat. Ja widzę to trochę inaczej, ale ogólnie b.mi się podobało... :clap:
Wiele może się zdarzyć pomiędzy suknią a szafą. / T.Pratchett
Biedny kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby. / S.J.Lec
Pizza i"Dirty Dancing"!... / Ratharienn
nanny_ogg żeńska
Dziekan

Reputacja: 1654

Postprzez Marw » 17 paź 2010, o 13:54

Nie wiem, nie tam wciągnęły i bawiłem się świetnie. Właściwie to trochę podobne są do Smerfó..tfu!.. do Figli (nie tylko pod względem wzrostu)
"Jeżeli wszystko idzie dobrze - na pewno nie wiesz jeszcze wszystkiego."
Marw męska
Mag III stopnia

Reputacja: 214

Postprzez Marek_Sobczak » 11 lis 2010, o 15:20

Nomy to coś naprawdę ciekawego. Odskocznia od pozostałej części twórczości Prachetta. Zderzenie Wewnątrz, z Zewnatrz heh i do tego Wszechświat :) Opowieść o rozwijaniu świadomości poszerzaniu horyzontów, zabobonach zderzeniu ich z wiedzą i o tym, że nigdy nie jest to do końca rozstrzygnięte. tryska humorem (Szczególnie w oryginale, gdyż niektórych gier słownych jakich w tej konkretnej serii Prachett użył mnóstwo - nie da się przetłumaczyć na Polski). Sam pomysł świetny i wcale wiek nie uzależnia przyjemności odbioru tego dzieła.
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2904

Postprzez IloveVetinari » 21 lis 2010, o 20:48

Przynajmniej wiem, kto kradnie mi ołówki papier... normalnie nigdy ich nie ma, gdy są potrzebne.
Łotrowska odwaga do grzechu pomaga... AHAHAHAHA !!!!!
IloveVetinari
Mag II stopnia

Reputacja: 35

Postprzez Nobby Nobs » 1 gru 2010, o 18:44

Mi się osobiście bardzo podoba trylogia o nomach. Choć gdy czytałam pierwszy raz, to mnie strasznie denerwowało to, że człowiek jest wedug nomów tylko trochę bardziej inteligentny od szczura.
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Postprzez IloveVetinari » 2 gru 2010, o 14:22

Nobby Nobs napisał(a):Mi się osobiście bardzo podoba trylogia o nomach. Choć gdy czytałam pierwszy raz, to mnie strasznie denerwowało to, że człowiek jest wedug nomów tylko trochę bardziej inteligentny od szczura.

Ha ha ha... a to nie prawda? :mrgreen:
IloveVetinari
Mag II stopnia

Postprzez Nobby Nobs » 3 gru 2010, o 21:51

Wiesz, zależy kogo masz na myśli ;)
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Postprzez IloveVetinari » 4 gru 2010, o 20:50

Nobby Nobs napisał(a):Wiesz, zależy kogo masz na myśli ;)

He he he he... raja :mrgreen:
IloveVetinari
Mag II stopnia

Poprzednia strona

Powrót do Nomy

A potem odkryła jeszcze trzeci kawałek papieru... To naprawdę nie jej wina. Trafił do niej zupełnym przypadkiem. Wyprała rzeczy Bluzy, a przed praniem zawsze sprawdza się kieszenie - kto chociaż raz próbował rozwinąć odbarwioną, mokrą parówkę, która była kiedyś banknotem, nie chce próbować tego po raz drugi. I wtedy znalazła tę złożoną kartkę. Owszem, nie musiała jej rozkładać. A kiedy już rozłożyła, nie musiała czytać. Ale czasem trudno się powstrzymać.

Potworny Regiment, dodał(a) Marcel