Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

W oczekiwaniu na "Piekło Pocztowe" (o film mi chodz:))

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

W oczekiwaniu na "Piekło Pocztowe" (o film mi chodz:))

Postprzez Soski » 17 kwi 2010, o 23:38

Witam

Jak wszyscy doskonale sie orientują juz w niedalekiej przyszłości, ma sie ukazać najnowsza ekranizacja książki Terrego.

i teraz.. choć osobiście doczekać się nie mogę i odliczam dzień za dniem to jednak gdzieś tam w głowie rodzą sie pewne obawy jak film poradzi sobie z odzwierciedleniem ksiazki, która (i tu chyba wszyscy się zgodzimy należy do perełek w kolekcji Świata Dysku)

Jak to było poruszone w innym temacie na forum w poprzednich ekranizacjach raz lepiej raz gorzej udawało się oddać klimat książki, pokazać sam świat dysku, czy odegrać poszczególne postacie. I tak sobie myśle, co to bedzie tym razem ?, bo przecież tyle nowych postaci pojawiło sie w "Piekle pocztowym", zaczynaąc od Moista a kończąc na Golemach(które według niektórych "som z kaka" ale które osobiście uwielbiam :mrgreen: ), i dalej sobie myśle , które fragmenty zostaną pominięte (i dlaczego akurat te??) , bo przecież zawsze jakieś się w filmach pomija.

trailer daje nam namiastkę tego co będzie, ale minuta i 10 sekund to stanowczo za mało żeby mnie uspokoić

co myslicie o doborze aktorów (ja osobiście nic, bo ich nie znam wogóle :), i jakie są wasze odczucia??

Pozdrawiam

Ps: mam nadzieje, że w żaden sposób nie złamałem regulaminu forum, nie powtórzyłem istniejącego już tematu, i za bardzo nie przynudziłem, jeżeli tak to sorka..
Soski
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: W oczekiwaniu na "Piekło Pocztowe" (o film mi chodz:))

Postprzez Sam The Bludger » 18 kwi 2010, o 01:44

Myślę że fajnie będzie to zobaczyć ale na pewno będę miał jakieś ale - jak zresztą zawsze gdy oglądam film nakręcony na podstawie książki którą już przeczytałem. Co do aktorów to chyba tylko Charles Dance - Lord Vetinari jest mi znany. O odczuciach trudno coś po tak krótkim kawałku powiedzieć ale zapowiada się nieźle.
Sam The Bludger
Gorzej niż Rincewind

Postprzez grace » 18 kwi 2010, o 11:36

ja się i tak będę cieszyć z filmu. Zawsze można powrócić do lektury, a sam fakt tego, że ktoś się podjął zekranizowania tego, wystawiając się tym samym na ostrą krytykę miłośników, już zasługuje na uznanie.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 18 kwi 2010, o 19:45

mam nadzieję że każda kolejna ekranizacja będzie lepsza od poprzedniej, z zapowiedzi można wywnioskować że prawie dali radę. Co do gry aktorskiej i efektów- trzeba będzie się przekonać na własne oczy.

"Piekło..." jest boskie i obejrzę mimo wszelkich uprzedzeń! zaparłam się i już :)
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Postprzez Eoren » 18 kwi 2010, o 20:49

Ja się jednocześnie cieszę i obawiam. Cieszę - wiadomo, a obawiam o to, co mogę zrobic jeżeli się okaże, że sprofanowano 'Piekło Pocztowe'. No i nie jestem do końca przekonana do roli Moista... i ten kostium jakiś mało błyszczący :? Powinno byc z polotem, tupetem, pazurkiem i błyskiem w oku - jak przystało na pana Lipwiga... no ale cóż, odkrywcza nie będę - zobaczymy...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Soski » 18 kwi 2010, o 21:41

grace napisał(a): a sam fakt tego, że ktoś się podjął zekranizowania tego, wystawiając się tym samym na ostrą krytykę miłośników, już zasługuje na uznanie.

Święta prawda!! odemnie też wileki szacun
Soski
Student Magii

Postprzez Elencza » 20 kwi 2010, o 13:48

Czy ktoś może mnie oświecić, kiedy można "Piekła..." oczekiwać?
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 310

Postprzez qfas » 20 kwi 2010, o 14:01

http://www.youtube.com/watch?v=x1FT_sTgX7A - tutaj masz trailer, data premiery jest jeszcze niedookreślona, ale można się jakoś już niedługo go spodziewać:).

Mi nawet że się podoba, wygląda na to, że będzie to jeden z lepszych filmów na podstawie Pratchetta. Richard Coyle pasuje mi do tej roli, Charles Dance będzie świetny Patrycjuszem, szkoda tylko, że golemy takie mało... golemowate:). Troszkę takie jakby pokurczone i liche; inaczej je sobie wyobrażałem, no, ale dobrze chociaż, że nie są animowane komputerowo (klimat by poszedł na grzyby). Czekam na więcej.
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Soski » 20 kwi 2010, o 16:17

Z tego co ja się doszukałem to premiera ma być 31 maja
Soski
Student Magii

Postprzez tter282 » 21 kwi 2010, o 07:43

Auć - golmy w trailerze wygladają kieeeeepściutko :( Takie piernikowe ludziki... Za to Adora! Nonono! Pożiwiom, uwidim co z tego będzie.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez 4jola » 21 kwi 2010, o 16:55

Vetinari taki blondyn...aktor fajny,lubię go ale Vetinari blondyn...Super byłby Rupert Everett.Ale zobaczymy(chociaż bardzo sie będę broniła).
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 564

Postprzez Aeshtir » 25 kwi 2010, o 15:17

tter282 napisał(a):Za to Adora! Nonono! Pożiwiom, uwidim co z tego będzie.

Tyż prowdo, jak mawiał Tischner. Panna Dearheart jako jedyna bodajże pasuje mi do książkowego wyobrażenia. Aktor grający Moista niezbyt nadaje się do tej roli (to tylko trailer, ale wydaje się jakiś taki kłapciowaty, jeżeli wiecie o co mi chodzi). Pamiętam "Wiedźmikołaja" i tam, faktycznie nie można było narzekać na związek postaci z grającymi ich aktorami (a bezsprzecznym faworytem był dla mnie Nobby, gdzie znaleźli tego człowieka??? :mrgreen: ); jedynym zaś minusem był (omawiany już na łamach forum) głos Śmierci. W przypadku "Piekła" jakoś nie widzę tych podobieństw.
Na koniec zaś (tak, pamiętam, to trailer tylko...) zostawiłem najpaskudniejszy minus obejrzanej urywki - VETINARI!!! Jak Pratchett mógł się zgodzić na postać tak niepodobną do genialnej kreacji Patrycjusza? Toż to potwarz! Nawiasem mówiąc, gdyby nie koszty, czy tylko ja widziałbym w roli Vetinariego Christophera Walkena ;) ?
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Klara » 25 kwi 2010, o 22:06

Soski napisał(a): co myslicie o doborze aktorów (ja osobiście nic, bo ich nie znam wogóle :), i jakie są wasze odczucia??

Lord Vetinari jest rudy! Nie można zbyt wiele oczekiwać od filmu (traktuję je często prześmiewczo), ale coś takiego... Za to Adora Belle jest prawie taka jak ją sobie wyobrażałam. :clap:
Klara
Mag I stopnia

Reputacja: 45

Postprzez grace » 23 maja 2010, o 13:13

Właśnie widziałam informację, że premiera Piekła Pocztowego na Sky 1 będzie 30 maja ;) Mam nadzieję, że w sieci będzie szybko ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez wakizaszi » 23 maja 2010, o 16:51

zastanawiania mnie co z tego filmu wyjdzie, trailer był całkiem fajny, ale mam wątpliwości co do filmu, ekranizacji Koloru Magii nie byłem w stanie obejrzeć do końca, film moim zdaniem był dobry ale jeśli ktoś czytał książkę to z jego odbiorem było już gorzej ...
Wiedźmikołaja jeszcze nie oglądałem, ale mam to zamiar w najbliższym czasie zrobić ;)
Ostatnio edytowano 23 maja 2010, o 18:14 przez wakizaszi, łącznie edytowano 1 raz
wakizaszi
Student Magii

Reputacja: 23

Następna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Niewidoczny Uniwersytet nigdy nie przyjmował kobiet na studia; tłumaczono mętnie, że w grę wchodzą problemy z kanalizacją, lecz rzeczywistą przyczyną była niewypowiedziana trwoga, że gdyby pozwolić kobietom na zabawy z magią, prawdopodobnie radziłyby sobie znakomicie.

Blask fantastyczny, dodał(a) Kinga