Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Prezentacja w całości poświęcona twórczości T. Pratchetta

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Prezentacja w całości poświęcona twórczości T. Pratchetta

Postprzez theinterpolguy » 7 mar 2010, o 19:08

Mój temat prezentacji maturalnej to "Źródła niesłabnącej popularności dzieł Terrego Pratchetta". Bazuję przede wszystkim na książkach "Kolor magii" i "Kosiarz", jako że w pierwszej opisana jest dość obszernie struktura Świata Dysku, a w drugiej jest dużo o Śmierci i jego łagodnej stronie.

Mój okrojony plan prezentacji:
1. trochę informacji o autorze, teza
2. język, środki stylistyczne, komizm
3. opis świata, rzut oka na mapę, Ankh-Morpork
4. bohaterowie (dokładniej o Śmierci i Rincewindzie)
5. podsumowanie, nawiązanie do naszej rzeczywistości, poparcie tezy
6. ewentualnie kilka słów o chorobie pisarza na samo zakończenie

Co o tym sądzicie? Czy należałoby dodać coś jeszcze?

Ponadto mam jeszcze małe problemy z kompletowaniem bibliografii, najwięcej chyba bazuję na L-Space oraz własnych interpretacjach. Jakieś sugestie?

Ps. Witam na forum ;)
theinterpolguy
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Prezentacja w całości poświęcona twórczości T. Pratchetta

Postprzez Eoren » 7 mar 2010, o 19:20

Hmm, wygląda dobrze... ale opierasz się tylko na tych dwóch wymienionych książkach i postaciach czy też na jakichś jeszcze? Bo dwa tytuły na literaturę podmiotu to moim zdaniem troszku mało jeżeli w temacie masz taki ogólnik jak 'źródła popularności'. Wydaje mi się, że dobrze by było powiedziec choc trochę o różnych cyklach ze ŚD - że oprócz książek o Śmierci i Rincewindzie są też o Straży, czarownicach, Moiście... No i ciekawe jaką masz tezę, bo to w końcu dośc ważne, żeby wiedziec co udowadniasz.

PS. Również witam. Załóż temat powitalny to usłyszysz (przeczytasz?) to jeszcze od paru innych osób ;)
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez theinterpolguy » 7 mar 2010, o 19:47

Hmm, wygląda dobrze... ale opierasz się tylko na tych dwóch wymienionych książkach i postaciach czy też na jakichś jeszcze?

Hm, wydaje mi się, że "Zbrojnych" i coś jeszcze mógłbym wpleść, tylko problem w tym, że nie zdążę już nic więcej przeczytać. Twórczość Pratchetta znam dobrze, książki czytałem po kilka razy, więc w razie niespodziewanego pytania komisji powinienem się wybronić.
No i ciekawe jaką masz tezę, bo to w końcu dośc ważne, żeby wiedziec co udowadniasz.

"Cykl powieści osadzonych w Świecie Dysku uznaje się za niezwykle oryginalny i błyskotliwy, a w niektórych kręgach za kultowy. Źródłem popularności dzieł Terrego Pratchetta jest interesujący język, wartka akcja, cięty dowcip, oraz niekonwencjonalne kreacje bohaterów."
theinterpolguy
Student Magii

Postprzez jaro_gryf_666 » 7 mar 2010, o 20:41

Z mojej strony dwie uwagi:
-KONIECZNIE więcej pozycji na których będziesz się opierał. Dwie króciutkie powieści z całego ogromu książek to zdecydowanie za mało. Sugerowałbym dorzucenie którejś części z serii o Wiedźmach i uwzględnienie ich w sekcji 'bohaterowie' - biorąc pod uwagę, że w komisji będą poloniści, wspomnienie o odniesieniach do Szekspira i innych powinno być dla Twojej prezentacji atutem ;)
-Jeśli nie wiesz co wrzucić do literatury przedmiotu - wrzuć "Naukę ŚD" ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez theinterpolguy » 7 mar 2010, o 20:53

Sugerowałbym dorzucenie którejś części z serii o Wiedźmach i uwzględnienie ich w sekcji 'bohaterowie' - biorąc pod uwagę, że w komisji będą poloniści, wspomnienie o odniesieniach do Szekspira i innych powinno być dla Twojej prezentacji atutem ;)

Akurat tego cyklu nie lubię, nudzi mnie strasznie i nie czuję się w nim dobrze.
Jeśli nie wiesz co wrzucić do literatury przedmiotu - wrzuć "Naukę ŚD" ;)

Właśnie zacząłem czytać. :)

W moim zbiorze mam oprócz tych omawianych:
- "Blask fantastyczny"
- "Czarodzicielstwo"
- "Równoumagicznienie"
- "Bogowie, honor, Ankh-Morpork"
- "Panowie i damy"
- "Trzy wiedźmy"
- "Ruchome obrazki"
- "Na glinianych nogach"
- "Piąty elefant"
- "Ciekawe czasy"
- "Zbrojni"
- "Mort"
- "Ostatni kontynent"
- "Potworny regiment"

Najciekawsze wg. mnie są "Ostatni kontynent", "Ciekawe czasy" i "Ruchome obrazki", więc może wspomnę coś o nich?
theinterpolguy
Student Magii

Postprzez Eoren » 8 mar 2010, o 18:33

No przecież. Masz temat i tezę na tyle ogólne, że różniste rzeczy możesz z nimi wyprawiac. A Jaro ma rację, dodałbym do tego jeszcze, że możesz wykorzystac obecnośc aluzji do literatury (np do Shakespeare'a właśnie) ale też ogólnie pojętej rzeczywistości. Warto by było dodac, że ksiązki ze ŚD często przedstawiają prawdziwe zjawiska, problemy, wydarzenia...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez szkot » 8 mar 2010, o 18:38

Jeśli omawiasz Śmierć to pojawia się on przecież prawie we wszystkich książkach Świata Dysku. Co do Ricewinda to pojawia się on w "Kolorze...", "Blasku..", "Eryku", "Czarodzicielstwie", "Ostatnim bohaterze", "Ciekawych czasach", "Ostatni kontynent" i chyba jeszcze w czymś. Masz się na czym zatem opierać.

Poza tym to co ja Jaro mówił. Dodać, że stworzył inne cykle oraz kilka książek pozacyklowych.

Temat masz fajny. Da się z tego dużo wyciągnąć. Tylko moim zdaniem trzeba wszystko przeczytać, żeby o tym mówić. Tyle ja.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez jaro_gryf_666 » 8 mar 2010, o 20:23

Co do Ricewinda to pojawia się on w "Kolorze...", "Blasku..", "Eryku", "Czarodzicielstwie", "Ostatnim bohaterze", "Ciekawych czasach", "Ostatni kontynent" i chyba jeszcze w czymś.

Jeszcze w 'Morcie' //epizodycznie// i 'Nauce ŚD' ;)
Akurat tego cyklu nie lubię, nudzi mnie strasznie i nie czuję się w nim dobrze.

Ten cykl wydawał mi się najbardziej 'pod komisję', ale co kto woli ;) W każdym razie dwie pozycje to zdecydowanie za mało.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez theinterpolguy » 9 mar 2010, o 19:45

W każdym razie dwie pozycje to zdecydowanie za mało.

Według mojej polonistki do tego tematu wystarczą 2-3 pozycje :D Ale praca z większą liczbą nawiązań będzie pewnie ciekawsza.
theinterpolguy
Student Magii

Postprzez Kinga » 9 mar 2010, o 21:36

theinterpolguy napisał(a): Według mojej polonistki do tego tematu wystarczą 2-3 pozycje :D Ale praca z większą liczbą nawiązań będzie pewnie ciekawsza.

A Twoja polonistka czytała cokolwiek Pratchetta?

Swoją drogą po przeczytaniu 36 książek ze Świata Dysku stwierdzam, że jeśli chcesz mówić o popularności powinieneś wziąć po jednej książce z każdego cyklu, omówić popularność głównej postaci każdego z nich (Rindewind, Śmierć, Babcia Weatherwax, Tiffany, Moist, Vimes) i dopiero można mówić o jakimkolwiek porównaniu ze światem rzeczywistym. Ja wiem że w 15 minut powiedzenie wszystkiego nie jest możliwe (mnie się nie udało na swojej maturze powiedzieć tego co chciałam), ale opieranie się tylko na jakiś 5% Świata Dysku jest dosyć nierozsądne, bo zawsze można trafić na polonistę lubiącego fantasy i nagle znaleźć się w bardzo głębokiej ...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez theinterpolguy » 9 mar 2010, o 22:19

opieranie się tylko na jakiś 5% Świata Dysku jest dosyć nierozsądne

Ja bym powiedział, że lepiej bardziej obszernie powiedzieć o części cyklu i przeanalizować nawiązania, niż mówić o 10 bohaterach - o każdym przez 30 sekund, żeby się ze wszystkim wyrobić.

Polonistka chyba czytała Pratchetta, bo wspominała coś o okładkach, kiedy ją prosiłem o wsparcie w zarysie prezentacji.
theinterpolguy
Student Magii

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Czasami musisz być łagodna, żeby być okrutna.

Trzy Wiedźmy, dodał(a) Marek_Sobczak