Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Kontrowersyjne decyzje bohaterów ŚD.

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Kontrowersyjne decyzje bohaterów ŚD.

Postprzez ciapek » 2 lut 2010, o 20:06

Witam, otóż jak się domyślacie chodzi o maturę, powiem, że jestem "początkowym fanem" T.P. :D głównie spodobała mi się sama postać ŚMIERCI (mniam), o to co do tej pory przeczytałem:
-Mort
-Kosiarz
-Muzyka Duszy
-Piekło Pocztowe
i jestem w trakcie czytania "Wiedźmikołaj"
Temat myślę jest jasny, chciałbym zaprezentować głównie decyzje tj.
- Piekło Pocztowe - podjęcie wyzwania z konkurencyjnym telegrafem (chociaż sama decyzja o ponownym rozpoczęciu działania poczty może się wydać kontrowersyjna zważywszy uwagę na to, co stało się z poprzednikami, którzy również próbowali tego dokonać :D )
- MORT - zabicie oprawcy księżniczki zamiast jej samej i tym samym spowodowanie mocnego zachwiania równowagi rzeczywistości

Bardzo prosiłbym o waszą opinie na temat czy dobrze wybrałem, oraz polecenie jednego dodatkowego tytułu abym mógł mieć przynajmniej 3 przykłady do omówienia :)

Pozdrawiam wszystkich fanów T.P. ;) (a w szczególności ŚMIERCI :lol: )
ciapek
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Kontrowersyjne decyzje bohaterów ŚD.

Postprzez Motopompa » 2 lut 2010, o 20:23

"Świat Finansjery" - Vetinari wybiera Moista-złodzieja na szefa banku.
Sam Vimes podejmuje kontrowersyjne decyzje, akurat teraz żadna mi się nie nasuwa, ale ktoś pewnie dopisze ^^
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez jaro_gryf_666 » 2 lut 2010, o 20:45

Z mojej strony takie małe pytanie - czy temat pracy masz taki jak w temacie? Ograniczanie się do samego ŚD może być nieco ryzykownym posunięciem i kosztować parę punktów [oczywiście w zależności od komisji].
Jeśli chodzi o przykłady, to właściwie sam podałeś argumentację, że są dobre ;)
Zaproponować mogę:
"Bogowie, Honor, AM" - decyzja Vetinariego o rezygnacji z roszczeń do Leshpu i wycofaniu wojsk z Klatchu na warunkach bardzo korzystnych dla przeciwników [oczywiście pewien szczegół sprawia, że ta decyzja ta staje się mniej kontrowersyjna, jednak wystarczy tych spojlerów - będziesz chciał, to sam przeczytasz ;) ]

"Nauka ŚD 2" - decyzja magów o ingerencji w stworzony przez nich świat.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez ciapek » 2 lut 2010, o 20:54

Kontrowersyjne decyzje bohaterów literackich. Omów problem na wybranych przykładach.

Tak dokładnie brzmi temat, myślałem aby głównie omówić dzieła T.P. a jako czwarty przykład (bądź też trzeci, zobaczymy jak wyjdzie i co wybiorę po przeczytaniu Waszych propozycji :D ) może "Granice", lektura szkolna, myślę, że kilka kontrowersyjnych decyzji tam się znajdzie :)
ciapek
Gorzej niż Rincewind

Postprzez tommi » 2 lut 2010, o 20:57

Jak dla mnie było by dobrym posunięciem dać lekturę szkolną i coś innego niż T.P
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez szkot » 3 lut 2010, o 10:25

W końcu jeden, który chociaż trochę myśli.
Tak naprawdę, w każdej książce z Dysku są kontrowersyjne decyzje.
W "Łups" Vimes chce zejść do podziemii, w "Kosiarzu" Śmierci ratuje dziecko itd. Ale chyba największe kontrowersje związane są z Moistem czyli "Piekło..." i " Świat Finansjery". I decyzje Moista i Vertinariego.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez tter282 » 3 lut 2010, o 11:22

Generalnie Vetinari podejmuje takie właśnie, kontrowersyjne i z pozoru ryzykowne decyzje w większości przypadków. "Piekło pocztowe", "Świat Finansjery", "Bogowie..." - przykłady aż cisną sie do ślepiów.
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez grace » 3 lut 2010, o 11:31

najbardziej kontrowersyjną decyzją Vetinariego jest zalegalizowanie gildii złodziei i skrytobójców, oraz prawa, które regulują ich działanie.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Eoren » 3 lut 2010, o 11:34

Jak dla mnie było by dobrym posunięciem dać lekturę szkolną i coś innego niż T.P

Tommi i Szkot mają niestety rację... Chociaż lektury nie są konieczne (zależy jaka komisja) ale musi byc pewne zróżnicowanie. Jeśli chcesz omawiac 3-4 przykłady, to niech jeden z nich, najbardziej przekonujący będzie z Terrego, a reszta innych autorów, najlepiej z różnych epok etc. Ale za Pratchetta nikt ci nie powinien głowy urwac, pod warunkiem, że nie przesadzisz. Żebyś miał w czym wybierac podrzucam jeszcze kilka tytułów.
Może byc decyzja Akwili w 'Wolnych Ciut Ludziach' żeby znalezc swojego brata i przede wszystkim w 'Ostatnim Bohaterze':
-decyzja Cohena Barbarzyńcy i Srebrnej Ordy żeby zwrócic bogom ogień i zniszczyc Dunmanifestin a co za tym idzie świat,
-decyzja o podjęciu podróży kosmicznej,
-i (jak dla mnie numer jeden) decyzja Rincewinda, który zgłasza się na ochotnika do tej podróży, bo wie, że i tak tam trafi.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez nimrothel » 3 lut 2010, o 13:45

tommi napisał(a):Jak dla mnie było by dobrym posunięciem dać lekturę szkolną i coś innego niż T.P

zależy od szkoły i komisji z tą lekturą. U nas się pisało prezentacje bez zawartości lektur szkolnych, właściwie większość taka była. Ale to była szkoła mat-fiz, i prezentacje moich kolegów zawierały na przykład kawałki skryptów w języku C ^^

A co do kontrowersyjnych decyzji...mi się nasuwa Cudo, i jej decyzja o pokazaniu, że jest kobietą. Szczególnie, jak pokazywała to w Uberwaldzie ("Piąty Elefant"), który jak wiadomo jest miejscem, gdzie mieszkają ludzie o bardzo konserwatywnych poglądach ;)
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre"
nimrothel
Student Magii

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Jego wyniosłe spojrzenie zgłodniało nieco, kiedy zdał sobie sprawę, że ona jest kucharką. Magowie zawsze mieli w sercu specjalne miejsce dla kucharek - zapewne dlatego, że serce znajduje się blisko żołądka.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace