Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Obraz wierzeń bohaterów w literaturze T.P.

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Obraz wierzeń bohaterów w literaturze T.P.

Postprzez Ostap » 19 paź 2009, o 21:28

Cześć i czołem wszystkim fanom Świata Dysku!

Na forum trafiłem dosyć dawno, jako wielki fan serii szukający ciekawostek, zalogowałem się dopiero dzisiaj... ale to chyba nie ten dział, więc się streszczam ;)

Zauważyłem już, że nie tylko ja wpadłem na pomysł o zwrócenie się po pomoc do szerszego grona 'praczetowców' (patrz temat). Jak to się mówi... 'W kupie siła, bo kupy nikt nie ruszy' a raczej 'Co dwie głowy to nie jedna' :P Pewnie się już domyślacie, że chodzi o prezentacje maturalną... całe 15 min dyskowego monologu.
Temat "Obraz wierzeń bohaterów w literaturze T.P." :D I jeśli dobrze go zrozumiałem chodzi zapewne o fikcyjne (wg standardów naszej rzeczywistości ofc) postacie świata dysku (bogowie [zarówno pomniejsi, jak i główni] oraz antropomorficzne personifikacje typu Wiedźmikołaja, Zębuszka no i oczywiście 5 jeźdźców z samym ŚMIERCIĄ na czele :P Jak na razie jestem na etapie zbierania cytatów z książek (które same w sobie mogą stanowić kompletną prezentacje [sic!] ).
Podobno jest jakieś ograniczenie do literatury przedmiotu(szt. 1)/podmiotu (szt. 3), tylko :| 3 książki (dałbym Pomniejsze bóstwa, Kosiarza i Piramidy/Wiedźmikołaj/...?) no i 'Mitologie' Parandowskiego na poparcie moich wywodów i wprowadzenie troche 'mondrej' atmosfery... :roll:

Ogólnie to plan mam taki:
Wstęp:
- kilka słów o T.P., świecie dysku, może jakiś obrazek wielkiego Atuina itp
Rozwinięcie:
-Wiara jako dyskowa moc :arrow: Pomniejsze bóstwa :arrow: Główni Bogowie (tutaj nawiązania do mitologii, może tez pare obrazków)
-Antropomorficzne Personifikacje, a właściwie tylko jedna (nie wiem jak z czasem będzie) ŚMIERĆ (opis, charakter, funkcje pare klasycznych ilustracji ze średniowiecza, pare obrazków współczesnych, może fragmenty filmu Wiedźmikołaj)

I teraz prośba właściwa: wdzięczny będę za każde sugestie dotyczące zarówno samego planu jak i doboru literatury, podsyłanie cytatów (z prawie wszystkich* książek Świata Dysku nawiązujących w jakiś sposób do tematu (typu ładny opis żółwia wraz z imionami 4 słoni których nigdy nie mogłem spamiętać :? albo któregoś boga, albo domostwa Śmierci) oraz wasze własne opinie, dyskusje itd,itp,iti ;)

Książki przeczytałem oczywiście wszystkie, ale dosyć dawno, więc teraz łącząc przyjemne z pożytecznym odświeżam pamięć. * Jak na razie przeczytałem i wynotowałem z:
-Piramidy
-Pomniejsze Bóstwa
-Wiedźmikołaj
-Ostatni bohater

Edit by Gryfu:
Nie lubię Cię. Nie lubię tak bardzo, że przeniosę ten temat i scalę z już istniejącym tematem o nazwie 'blablabla matura blablabla prośba blablabla pomoc blablabla'. Nie traktuj tego osobiście - nie mam ochoty przeglądać dziesiątek tak zatytułowanych tematów. W kupie siła, więc wrzucę to do kupy.

Edit II by Gryfu:
Forum się cosik rozlazło i jest mi nieposłuszne... Zmień temat na jakiś ludzki, bo widzę, że potrafisz z sensem pisać i szkoda, żeby zostało to zmarnowane przez bezsensowną nazwę tematu.

Edit III by Gryfu:
Albo... biorąc pod uwagę fakt, że forum jest nieposłuszne również dla chcących edytować posty zmieniłem tytuł tematu na nawiązujący do tematu ;)
Ostap
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Reklama

Re: Obraz wierzeń bohaterów w literaturze T.P.

Postprzez tter282 » 20 paź 2009, o 08:17

Książki przeczytałem oczywiście wszystkie

Stary, wybacz, ale skoro przeczytałeś wszystkie pozycje, jakie wyszły na naszym rynku, to po kiego czorta zakładasz taki temat? Czyzby pamięć nie ta? A może po prostu zwykłe pójście na łatwiznę?

Przepraszam, iż obuldaczyłem się, być może niepotrzebnie, patrząc jenak na obecnych maturzystów, konstatuję, iż bez internetu nie byliby w stanie zdać czegokolwiek, zaś jeśliby czas spędzony przed monitorem zamienić na przyjaźń z podręcznikiem, tudzież literaturą źródłową, efekt byłby piorunujący.

Gryfu - załóż może faktycznie jakiś osobny dział w stylu "Matura itepe" - jeśli znajdą się altruiści, zawsze mogą sobie zerknąć. Taka mala sugestia.
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Kinga » 20 paź 2009, o 10:07

Ja też mam pewną sugestię: biblioteki nie gryzą.
Swoją pracę maturalną napisałam sama i Tobie radzę zrobić to samo, tak jest łatwiej ją przedstawić.
Ostatnio edytowano 20 paź 2009, o 12:57 przez Kinga, łącznie edytowano 1 raz
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez szkot » 20 paź 2009, o 11:05

No tak. Zaczął się nowy rok szkolny, zostały wybrane tematy prac maturalnych, znowu się zacznie zalew tematów "Jestem fanem T.P. ale nie wiem co napisać, pomóżcie". Ehhh. Jak będę miał chwilkę to postaram się pomóc.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Eoren » 23 paź 2009, o 14:33

patrząc jenak na obecnych maturzystów, konstatuję, iż bez internetu nie byliby w stanie zdać czegokolwiek, zaś jeśliby czas spędzony przed monitorem zamienić na przyjaźń z podręcznikiem, tudzież literaturą źródłową, efekt byłby piorunujący.

Powinnam się obrazic. Ja tam przyjaźnię się głównie z książkami a prezentacji nawet nie mam zamiaru pisac, bo wzięłam sobie taki temat, że mogę o nim nawijac z 10 godzin...
A co do tematu: Opis A'Tuina z imionami 4 słoni pojawia się bodajże w 'Kolorze Magii'. Jeśli chodzi o cytaty to szczerze radzę poszukaj sam, odświeżysz sobie Pratchetta nie zaszkodzi ci...
PS. Ciekawi bogowie to: Vomitia - chyba wszyscy wiedzą..., Anoia - bogini rzeczy, które utknęły w szufladach oraz bogini rozgniecionych zwierząt, której imienia w tej chwili nie pamiętam.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Gutex » 23 paź 2009, o 21:26

opis domostwa nie był przypadkiem w Morcie?
Gutex
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez tommi » 24 paź 2009, o 10:13

Opis domu śmierci pojawił się w Morcie ,Kosiarzu , a opis ogrodu w Muzyce duszy i nie wiem czy nie czasem coś było wspomniane o jego posiadłości w Ostatnim bohaterze.
O bogach było w ostatnim bohaterze... pamiętam że dokładniejszy opis bogini Anoia jest w bodajże Carpe Jagurum albo Maskarada ale stawiam na to pierwsze
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Eoren » 26 paź 2009, o 15:16

O Anoi na pewno jest wspomniane w Łups!, kiedy Nobby i Colon rozmawiają w muzeum, a innych cytatów jakoś sobie nie przypominam. Zawsze też mi się podobała traszka z Pomniejszych Bóstw.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez nimrothel » 1 lut 2010, o 12:14

dom śmierci był chyba opisany trochę również w wiedźmikołaju.

Tak w ostatnim bohaterze było całkiem sporo o Bogach i oczywiście ich siedzibie, jest tam mnóstwo wręcz odniesień do mitologi, taką maturalną manierą można by to ślicznie zestawić z wyżej wspomnianym Parandowskim.

Na przykład w "Piątym Elefancie" jest wiele o krasnoludach i ich kulturze tej kamiennej bułki, co ją ukradli.

Jak na moje, można by zrobić ten temat ciekawszym, skupiając się na przykład na wierzeniach dwóch-trzech grup, albo rozpatrzyć podejście do wiary w samym Ankh-Morpork.

A btw, to swojej matury też nie przygotowałam, poszłam na żywioł i dostałam maxa. Wszystko zależy od doboru tematu :) Jak ktoś lubi swój temat, to zazwyczaj zdaje. Nawet, jak piętnaście minut zażarcie kłóci się z komisją (co wiem z własnego doświadczenia...:))
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre"
nimrothel
Student Magii

Reputacja: 0

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Czterech mniej znanych jeźdźców - Panika, Dezorientacja, Ignorancja i Wrzask - przejęło władzę w szopie, ku obscenicznej uciesze kaprala Strappiego.

Potworny Regiment, dodał(a) madziairm