Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Odmieńcy.

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Re: Odmieńcy.

Postprzez szkot » 27 sty 2010, o 20:45

tter282 napisał(a):Aj, nie do końca zgodziłbym się z Szanownym Przedmówcą. Takich załogantów, jak ekipa Rona i na Kuli jest pod dostatkiem! Nie penetrowałem może szczególnie dokładnie środowiska, jednak bazując na obserwacjach bieżących, dochodzę do wniosku, że konstruując te postacie, Terry nieszczególnie się wysilił.

Aj. Jaki Wersal. Nie chodzi mi o odmienność ze Światem KUli, tylko ze światem Dysku. Miejsce gdzie nawet córka pani Cake jest akceptowana towarzyszka, gdzie pani Cake jako tako też, miejsce gdzie funkcjonariusz Wizytuj jeszcze żyje jestem otwarte na odmieńców. Więc jeśli ktoś jest za taką grupą musi być baaardzo dużym odmieńcem. Drogi Przedmówco :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Reklama

Postprzez Yeane » 28 sty 2010, o 00:20

szkot napisał(a):eśli miałbym mówić o odmieńcach to cała paczka P.S. Rona (z resztą ciekawe co się stało z naszym forumowym) oni wylecieli nawet z gildii żebraków i żyją na marginesie. Co w Ankh naprawdę jest wyczynem.

Ojej, to świetny pomysł! Tak tak tak! Dziękuję Ci ślicznie! Wszystkim dziękuję (: Tylko teraz... gdzie szukać? Pamiętam, że sporo o nich było w "Prawdzie" a poza tym? Jakieś tytuły? Bo ja nie pamiętam... :roll:
Yeane
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Sushi » 28 sty 2010, o 00:25

Rany! Którą postać by dziewczyna nie wybrała będzie ok. Matura nie jest straszna (w porównaniu do sesji np to tylko kolejny licealny sprawdzian) Ze świata dysku nadaje się (bardzo) każdy randomowy bohater no!
Wdzięczny temat swoją drogą ;)
Ale to tylko moje pijane zdanie (namęczyłam się pisząc tego posta. Doceńcie!)
OUT OF ORDER.I blame it on my A.D.D baby
Sushi żeńska
Złodziejka zapalniczek

Reputacja: 371

Postprzez Eoren » 28 sty 2010, o 11:52

Tak zeby było jeszcze więcej problemów to dorzucę Anguę i pana Herbatkę, on mi się najbardziej kojarzy z odmieńcem... chociaż pasowałby mi też Dios albo Vorbis... nie wiem! Za trudne pytania zadajesz!
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez qfas » 28 sty 2010, o 12:03

Najłatwiej będzie zaprezentować odmienność na przykładach właśnie ekipy żebraków spod mostu Ankh. Ale są to postaci epizodyczne, jeżeli dobrze kojarzę, nie ukazała się książka w całości poświęcona im. Więcej materiałów znajdziesz na temat Straży - o nich też można długo (krasnoludka, zombie, wilkołak, idealista, troll, ewangelista, Nobby:)), ale też Twoja praca nie może się tylko skupiać na postaciach z ŚD, nay?

Maturą się nie przejmuj. Dużo krzyku, a potem się okazuje, ze całość to banał. Trzymamy za Ciebie kciuki!
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez szkot » 28 sty 2010, o 12:09

Ekipa P.S. Rona pojawia się tak naprawdę we wszystkich książkach ze Strażą Miejską. Pojawiają się też w Muzyce Duszy i WIedźmikołaju. Trochę tych książek jest. W dalszych książkach pojawia się nowa postać, ta co ma wiele osobowości. No i Gaspode :) Mózg ekipy :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Poprzednia strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Kiedy nauczyłeś się krzyczeć, musisz nauczyć się, by tego nie robić.

Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury, dodał(a) Raven