Luźne dysputy

Twoje sieciowe alter ego, czyli Twój nick i avatar

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Twoje sieciowe alter ego, czyli Twój nick i avatar

Postprzez qfas » 26 sty 2010, o 17:25

Sprowokowany przez Sushi, postanowiłem założyć nowy topic. Czemu właśnie używacie takich, a nie innych nicków, co skłoniło Was do wybrania właśnie takiego pseudonimu, czy jest to Wasze "imię" tylko na forum, czy używacie ich i poza tym panelem. Można też wypowiedzieć się na temat swojego avatara, jeżeli ktoś czuje taką potrzebę:).

Żeby nie być gołosłownym, zacznę od siebie. Nick "qfas" jest ze mną już od dłuższego czasu; bodajże od początku liceum. Wtedy to zaczęło się przesiadywanie na różnego rodzaju forach dyskusyjnych i potrzebny był mi pseudonim, który byłby krótki, łatwo zapadający w pamięć, i co najważniejsze - szybko i łatwo by się go wpisywało (pewnie z tego powodu pisany jestem małą literą, shifty to, cytując znajomego, zło):). Padło na słowo "kwas", gdyż takie to pseudo towarzyszyło mi w liceum, ze względu na ulubione przeze mnie wówczas powiedzonko ("ale kwas"). Postanowiłem je jednak trochę zmodyfikować, bo to zawsze oryginalnie w sygnaturze wyglądało - "sqfaszony buc".

Trzymam się tego nicka wszędzie, gdzie występuję dłużej. Czasami daje to powody do radości - gdy ktoś w sieci cię skojarzy - "to ty jesteś ten qfas, stąd-i-stąd?", czasami nie. Mimo wzystko, jeżeli gdzieś tam w sieci przeczytacie moje pseudo, to możecie wywnioskować, że to ja jestem:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Reklama

Re: Twoje sieciowe alter ego, czyli Twój nick i avatar

Postprzez Sushi » 26 sty 2010, o 17:57

Zatem skoro ja sprowokowałam to zacznę ;)

Sushi:
Jedna z moich ksyw, która wyewuolo??? wyewoluowała (dobrze?) z Sushi na Saszka.
Jako Sushi i Saszka jestem znana szczególnie w Krakowie (Rodzinny śląsk upiera się wciąż przy licealnym "Mietek")
qfas napisał(a): Trzymam się tego nicka wszędzie, gdzie występuję dłużej.

Ja również. Jest to w sumie niepisaną gwarancją, że zamierzam zostać na dłużej :D
(siejąc niezamierzony offtop sa sa sa) Historia "Sushi" jest w sumie krótka i nieciekawa: Obudziłam się kiedyś rano po imprezie w Kraku i zostałam podsumowana:
Jezu! Kobieto! wyglądasz jak... no nie wyglądasz, ale gdybym miał cię teraz do czegoś porównać to do głowy przychodzi mi tylko: nieświeże sashimi

(sashimi- specyficzna japońska surowa ryba) Zostało podchwycone i zmieniało się z czasem: Saszimi, Sushi, Sasz i wreszcie Sasza, Saszka...
Podboje internetu są u mnie jednak spontanicznie rzadkie więc znana to ja w sieci nie jestem. Może i dobrze.
A awatar pierwszy z brzegu, cudownie nieprzemyślany (bo miał być na chwilę) ale zdążyłam już polubić skurczybyka więc zostaje!
OUT OF ORDER.I blame it on my A.D.D baby
Sushi żeńska
Złodziejka zapalniczek

Reputacja: 371

Postprzez Eoren » 26 sty 2010, o 19:47

Kurde, qfas... nie podoba mi się jak mi się z kimś tak myśli linearnie :evil: sama miałam założyc taki temat.

A więc 'Eoren'. Ukute przeze mnie na podstawie staroangielskich cząstek słowotwórczych a dokładniej: 'eoh' (jak ktoś jest ciekawy to niech sam sobie pogrzebie w filologii :P ).
Używam go jako podpisu wszędzie i w każdych okolicznościach, szczególnie na tym co: maluję/rysuję/piszę etc. włącznie ze sprawdzianami. Ogólnie się przyjęło, w budzie też, chociaż tam bywam także Swietłaną (bo czasem mi się włącza akcent z Archangielska), Megan (ta się przyjęło z lekcji anglika) i Kicakiem (już nawet nie wiem skąd to się wzięło ale Kicak&company stało się znaną i szanowaną firmą).
A avatar po prostu mnie urzekł i tyle, o!
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Sacharissa » 26 sty 2010, o 20:01

A mój nick wziął się "tak po prostu". Kiedyś rejestrując się na innym forum nie miałam pomysłu na nazwę użytkownika, a akurat "Prawdę" czytałam i imię pani redaktor bardzo mi się spodobało. Przyzwyczaiłam się i od tego czasu w internecie funkcjonuję pod tym właśnie nickiem.
A avatar to też był raczej na zasadzie "co by tu dać, a niech będzie ten..." i na Susan padło. Z czasem może ulec zmianie.
Tak więc za moim nickiem i avatarem żadna dłuższa i bardziej pasjonująca historia się nie kryje, niestety ;) .
Well, I woke up this morning
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near.
Sacharissa żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 27

Postprzez Kasia M. » 26 sty 2010, o 20:33

(a ja i tak zawsze będę czytać ku-fas)

Kasia eM, bo tak się zwę, bo innych Kaś na tym forum nie było i po prostu ; )
a poza tym to w sieci jestem zawsze Ysabellą.
Avatar pana Salvadora Dali, miałam zmienić sto lat temu, ale nie mogę się zebrać w sobie.
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tter282 » 26 sty 2010, o 20:40

Etymologia mojego nicka ginie w pomroce dziejów, bo używam go w necie od zawsze. Ma dużo wspólnego z nazwą (niegdyś) ulubionego studia tatuażu i takimi tam ten teges.

Avatar? Hmmmm, nie byłem na zlocie, więc nie mogłem zaprezentować swej gęby, lecz cóż, powiedzmy iż wizerunek w okienku nie odbiega od rzeczywistości :twisted:
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez grace » 26 sty 2010, o 21:35

to moja historyjka jest nudna jak kretowisko na łące.
Jestem Grace, od czasu jak Anglicy nie potrafili wypowiedzieć "Grażyna" i tak się przyjęło. Staram się tego używać na wszystkich forach (chyba, że ktoś mnie ubiegnie - wtedy mam problem).
Dla niektórych Grace stało się moją marką i doradzili mi, żeby moja firma też się tak nazwała, co też zostało uskutecznione.

Do mojego avatara się nie przyzwyczajajcie, już planuję zmianę, a ta zmiana też nastąpi jeszcze wiele razy!
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Motopompa » 26 sty 2010, o 21:38

Mój (ponoć zabójczy) nick wymyślił kolega kilka lat temu, zakładając mi konto w jakiejś grze MMO. I ot, tak zostało.

Na obecny avatar natknąłem się przeglądając przeróżne zdjęcia na jakiejś stronie. Patrzyłem na niego długo. Potem skopiowałem :)
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1274

Postprzez Corvus26 » 27 sty 2010, o 00:07

A mój avatar to po prostu zdjęcie ptaka o nazwie systematycznej Corvus Frugilegus, co wiąże się jak widać z moim nickiem. Zaś historia tego była taka że chciałem przetłumaczyć swoje nazwisko na jak najwięcej języków, a łaciński odpowiednik jakoś najbardziej przypadł mi do gustu (quidquid Latine dictum sit, altum videtur :D ). A liczba 26, stosowana z powodu popularności samego nicka Corvus, jest datą moich urodzin (dnia miesiąca żeby nie było ;) )
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez 4jola » 27 sty 2010, o 00:17

Ha,nick.Zaden nick,po prostu Jol było już kilka,stąd 4 dla odróznienia,no i zapamiętać łatwo(a to w moim wieku bardzo ważne).Avatara nie mam,bo go qźwa nie umiem wstawić.A to za duże świnstwo(a ja nie umiem zmniejszać),a to za małe(jak poprzednio).Dwie lewe rączki,jedna krótsza...To by było na tyle,dziekuję bardzo.
Motopompa ma super avatar!Bardzo mi się podoba.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Postprzez tommi » 27 sty 2010, o 14:42

tommi /tommits/tommik- pierwsza forma jest wzięta z gry Colin Mcrae ,przeglądałem w niej dostępne auta i ujrzałem w tedy takie fajne czerwone z wielkim napisem TOMMI
,więc zacząłem dopytywać brata dlaczego tak ,a nie inaczej(internet to w tedy było coś nie ziemskiego ) i on mi wytłumaczył ,że to od słynnego kierowcy rajdowego i to jest wersja specjalna tego samochodu. I się przyjęło ,a że czasami się zdarza ,iż na forum już ma ktoś takiego nicka wiec dodałem dwie pierwsze litery jakie usłyszałem. A tomik jest to również zmieniona nazwa pierwowzoru tyle ,że używana przez znajomych z Lo

A avat to dla tego ,że mi się podobał ,ale zaraz będzie pewnie jego zmiana :mrgreen:
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez tter282 » 27 sty 2010, o 15:12

pierwsza forma jest wzięta z gry Colin Mcrae

Zawsze przypuszczałem że Tommi Makinen, czyli byłem na dobrej drodze :)
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez ratharienn » 27 sty 2010, o 18:01

"ratharienn" to wynik mojego zafascynowania Celtami sprzed roku i przymusu założenia poczty na o2. Pisałam też wtedy opowiadanie na blogu i potrzebowałam jakiegoś nicka.

Wzięło się od celtyckiego imienia Natharien, ale uznałam, że literka "R" i dodatkowa "n" na końcu dodadzą temu wyrazowi odpowiedniego brzmienia.
Ogólnie w Wielkiej Sieci istnieję jako "Itka" (ulubiona bohaterka książkowa czasów gimnazjum) lub, ale to tylko w jednym przypadku "wielki_bolek" (nie pytajcie).

Avatar to okładka płyty Children of Bodom. A, że zawsze lubiłam naszą starą, dobrą Kostuchę, czy też Żniwiarza, czy po prostu Śmierć jako ten symbol - szkielet, opończa z kapturem, kosa, bardzo mi przypadła do gustu.
Na innych forach mam inny avatar, moją ulubioną maszkarkę, która na pewno kiedyś i tutaj się pojawi.
"And you? What's your story, bastard?"
"Ask me nicely and maybe I'll tell you."
ratharienn żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 920

Postprzez szkot » 27 sty 2010, o 20:25

No cóż. Mój nick - od kiedy pamiętam fascynuje się Szkocją i w ogóle, więc przyjął się Szkot. Używam tego od doooobrych kilku lat, jeśli nie kilkunastu. Na szczęście na tym forum jestem jedyny, bo jak nie to dodaje 998 na koniec z racji powiązań ze strażą pożarną.
A avatar, bo kiedyś znalazłem szkota i tyle :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez mollu » 28 sty 2010, o 09:34

nick - został wymyślony lata temu na informatyce przez kumpla - w czasach gdy neta jeszcze nie miało większość ludzi :D i tak już zostało

avatar - jest jak widać :D ale sam zrobiłem screna z fimu - więc jest znikome prawdopodobieństwo żeby ktoś miał chociaż coś zbliżonego ;)
mollu
Student Magii

Reputacja: 0

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Podsumowując: jedyną, jaką odkryli do tej pory alchemicy z Ankh-Morpork, była zmiana złota w mniej złota.

Ruchome obrazki, dodał(a) grace