Świat Dysku

Magowie i czarownice

O płaskim świecie dyskusje

Magowie i czarownice

Postprzez Eoren » 30 sie 2009, o 16:55

W ramach nowego tematu proponuję pytanie, który rodzaj magii bardziej wam się podoba: hierarchizacja Niewidocznego Uniwersytetu czy może lancrańska głowologia i pożyczanie Babci Wetherwax? Krótko mówiąc kogo wolicie: magów czy czarownice? dawajcie...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Reklama

Re: Magowie i czarownice

Postprzez Corvvin » 31 sie 2009, o 03:42

Z tą hierarchią na NU to jest ten problem, że ona się tak jakość rozpłynęła.
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Eoren » 31 sie 2009, o 10:37

Nooo, prawda. Ale to też w końcu jakośc sama w sobie:P Jak wolisz mogę użyc słowa 'zinstytucjonalizowany', chociaż za nim nie przepadam. W związku z tym zdecydowanie opowiadam się za magią rodem z Lancre.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Fav » 31 sie 2009, o 11:38

Ja tam wolę magów, gdyż, jak to było gdzieś powiedziane, magowie są tak potężni, że znając tajniki magii, nie używają jej :) A czarownice poddają się tym miernym pokusom świata magicznego :thumbdown:
Fav
Student Magii

Reputacja: 5

Postprzez Uuk » 31 sie 2009, o 13:24

Czarownice również używają magii jedynie w ostateczności, na co dzień posługując się głowologią. Różnica między nimi to raczej dziedzina, którą się zajmują: czarownice to magia Natury, natomiast magowie stanowią ostoję (jakkolwiek to zabrzmi) Nauki.

Ja jednak wybrałbym magów. Bycie magiem jest dużo wygodniejsze. I te kilkanaście posiłków dziennie, i desery w międzyczasie... Taaak, to jest życie dla mnie. :mrgreen:
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez 4jola » 31 sie 2009, o 23:54

CZAROWNICE.I taka wielka kropka.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Postprzez tter282 » 1 wrz 2009, o 09:02

Zdecydowanie magia NU.

Ich sztuka jest bliższa mojemu rozumieniu magii, jako opierającej się na zrozumieniu pewnych zasad, reguł, dźwigni, które trzeba nacisnąć, aby wprawić w ruch wszechświet. Magia czarownic jest w moim oglądzie zbyt chaotyczna, w dużej mierze oparta na psy... tfu, chciałem powiedzieć głowologii, która do mnie, jako faceta z krwi i kości nie przemawia.

A koronny argument to trzynaście posiłków dziennie podanych pod nos i basta :mrgreen:
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 268

Postprzez szkot » 1 wrz 2009, o 20:16

No właśnie gdyby nie te 13 posiłków dziennie byłbym zdecydowanie za czarownicami, a tak mam ciężki orzech do zgryzienia. Bo jak tu nie lubieć niani Ogg, która jest moim lustrzanym odbiciem w Świecie Dysku (coraz bardziej się o tym przekonuję). Wszyscy myślą, że jestem miły, wesoły i w ogóle miły i nagle jak widzą mnie zdeterminowanego i jak nie zgadzam się z czymś to jest jak uderzenie z górą lodową. Nie spodziewasz się. A wśród magów nie mam ulubieńca, ale te posiłki. Myślę, że remis z lekkim wskazaniem na czarownice :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez 4jola » 2 wrz 2009, o 23:41

Czarownice mają taką samą moc...i mogą zakładać rodzinę...jeśli wiecie,panowie,co mam na myśli...No chyba,że któraś koniecznie chce prowadzać jednorożca na włosie.A ilość posiłków,to podejrzewam Niania Ogg ma w dowolnej ilości i o dowolnej godzinie.Kwestia organizacji.

4jola
Pani Palm

Postprzez szkot » 3 wrz 2009, o 17:34

Czym bardziej przekonuje się do czarownic. Rzeczywiście jak się ustawisz jak niania Ogg to możesz wszystko sobie ustawić. TYlko jako facetem ciężko mi być czarownicą :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Eoren » 3 wrz 2009, o 20:19

To trzeba walczyc o równoumagicznienie!
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez 4jola » 3 wrz 2009, o 23:45

Jes,jes,jes!Zostań czarownicem,będzie fajowsko!

4jola
Pani Palm

Postprzez szkot » 4 wrz 2009, o 09:00

W sumie ani Lu-Tze ani Szkoci w spodniach nie chodzą. JAkiś krok w tym kierunku już jest zrobiony :) Powalczymy o równoumagicznienie :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Eoren » 5 wrz 2009, o 14:14

Boże, co ja zrobiłam! Jak palnęłam taki temat to wcale nie oczekiwałam tak daleko idących wniosków...
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Aeshtir » 6 wrz 2009, o 16:29

Właściwie to temat sprowadza się do tego (dla mnie), które książki czyta mi się przyjemniej - z magami, czy czarownicami... A tu jest problem, bo obie serie czyta się przyjemnie. To co, moim zdaniem najlepsze w magach to ich zdolność do konwersacji na najbardziej nawet banalny temat "do wyczerpania argumentów". Duch Monty Pythona czuwa nad NU i to jest ich mocny temat. Rozważmy dyskusję nad naturą bananów w "Ostatnim Kontynencie" i jesteśmy w domu...
Natomiast czarownice... Tu z kolei główną rolę odgrywa talent Pratchetta do kreowania fascynujących i złożonych osobowości. Nie oszukujmy się, poza Rincewindem, Ridcullym i, rzecz jasna, bibliotekarzem reszta magów sprawia wrażenie jednej postaci, rozczłonkowanej na kolektyw uniwersytecki. Może dlatego, że cała seria o czarownicach to babcia Weatherwax i jedna z trzech moich ulubionych postać z całego cyklu - Niania Ogg. Obserwować je przy pracy nad fabułą książek to czysta przyjemność.

Innymi słowy, nie da się. Przynajmniej dla mnie. Gdybym już musiał, ustaliłbym podział 55% do 45% na korzyść czarownic. Może i dlatego, że ta druga z trzech postaci to Rincewind ;) .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Następna strona

Powrót do Świat Dysku

- Kłopot ze strażą, Stibbons, polega na tym, że zadają zbyt wiele pytań.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace