Johnny

Johnny Maxwell a Mikołajek

O serii książek z Johnnym Maxwellem w roli głównej..

Johnny Maxwell a Mikołajek

Postprzez Fav » 21 sie 2009, o 23:01

Od początku czytania 'Tylko Ty możesz uratować ludzkość' książka skojarzyła mi się z 'Mikołajkiem', Sempe Gościnnego. Dlaczego? bo tak jak Mikołajek, Johnny miał np. Trudne Czasy (w 'Mikołajku' też było coś w stylu Trudnych Dni), a i humor taki nie pratchettowaty i mikołajkowi przyjaciele...
Fav
Student Magii

Reputacja: 5

Reklama

Re: Johnny Maxwell a Mikołajek

Postprzez Mauer » 22 sie 2009, o 15:18

Nie wiem co miałeś na mysli zakładając ten temat. jakaś zażarta dyskusja była planowana? A może woja między fanami Terrego a fanatykami mikołajka z argumentami rodem ze szczury.org, szkoda że nikt się nie stawił.

Mogłeś o tym wspomnieć w jakimś innym temacie, taka błahostka myślę, że nie warta jest tematu.

Skazuję Cię na Kosz! :twisted:
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Corvvin » 22 sie 2009, o 15:50

Offtopu, offtopu. Mauer nie strasz mi nowych użytkowników :P Ty zły i niedobry :P
Tematów o Johnnym nigdy za wiele ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Fav » 22 sie 2009, o 19:33

@2xUp
Tak, zdecydowanie mogłem to wrzucić do tematu o wyjściu książki i o tym, kto ją przeczytał :)
A chciałem po prostu poznać Waszą opinię.
Fav
Student Magii

Postprzez Mauer » 22 sie 2009, o 19:53

Johnego nie lubie specjalnie, w ogóle pierwszej książki przebrnąć nie mogę, a mikołajka nie znam.
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Kasia M. » 22 sie 2009, o 21:06

odpowiedź brzmi: gdybyś tak analizował wszystkie książki młodzieżowe pasowałyby do opisu ;)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez szkot » 23 sie 2009, o 10:08

No cóż - moim zdaniem, to raczej Mikołajek przypomina Johna Maxwella, jeśli mamy patrzeć chronologicznie. Ale nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo Mikołajek nigdy mnie nie przekonał. Może kiedyś przeczytam jak już nie będzie nic ciekawego.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Fav » 23 sie 2009, o 12:13

@2xUp
Chodzi mi o to, że nawet jakoś styl pisania wydał mi się podobnie znajomy :P Jakiś taki... chyba, że książka była celowana w innych czytelników niż Świat Dysku i po prostu Pratchett nie pisał tak, jak dla 'starszych'?
Fav
Student Magii

Postprzez pawelekr570 » 27 wrz 2009, o 18:41

jak dla mnie johnny jest nudny :(
gdyby to była pierwsza książka pracza na którą się natknąłem to raczej bym nie sięgną po kolejną :roll:
Pióro silniejsze jest od miecza-owszem jeśli miecz jest bardzo mały a pióro bardzo ostre
pawelekr570
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Maror » 12 lis 2009, o 16:21

Jestem fanem i Mikołajka, i Prachett'a ale jakoś dużego podobieństwa nie ma... ale styl pisania rzeczywiście podobny tu muszę się zgodzić.
Maror
Student Magii

Postprzez Tigi » 4 sty 2010, o 03:35

szczerze uwielbiam Mikołajka, Johnny'ego przeczytałam.

i moim zdaniem podobieństwo jest o tyle, o ile podobne są wszelkie humorystyczne książki dla dzieci/młodzieży.

Mikołajka humor polega przede wszystkim na niesamowitym realizmie dziecięcego myślenia i mocnym zarysowaniu charakterów, Johnny idzie jednak w trochę innym kierunku. i szczerze mówiąc, powtarzając za przedmówcami, Johnny może się wydać nieco nudnawy, zwłaszcza jak się próbuje przeczytać wszystkie trzy naraz.

<chociaż to od Johnny'ego zaczęłam fascynację Pratchettem;-)>
"One can't believe impossible things."
"I dare say you haven't had much practice. When I was your age, I always did it for half an hour a day. Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.”
Tigi żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 160

Postprzez Fik Mik Figiel » 21 cze 2010, o 20:27

Na litość!
Moim zdaniem, "Przygody Johnego Maxwella" w niczym nie przypomina ":Mikołajka". Czytałem obie książki i żadna za bardzo mi się nie spodobała .
Pratchett miał, jak zwykle, wiele ciekawych pomysłów, ale tym razem nie udało mu się ich dobrze wykorzystać.
Fik Mik Figiel
Student Magii

Postprzez Motopompa » 21 cze 2010, o 23:21

Fik Mik Figiel napisał(a): żadna za bardzo mi się nie spodobała .

A jednak mają coś wspólnego ;)
spam spam
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1274

Postprzez Fik Mik Figiel » 23 cze 2010, o 18:27

Może faktycznie istnieje pewne podobieństwo, ale nie aż takie duże. Jedyne, co upodabnia do siebie te dwie książki to wspomniane na początku dyskusji "Trudne dni".
Fik Mik Figiel
Student Magii

Powrót do Johnny

Mówią, że tutejszy upał i tutejsze muchy mogą człowieka doprowadzić do szaleństwa. Ale nie trzeba w to wierzyć – tak jak nie wierzył ten jaskrawy, jasnofioletowy słoń, który właśnie przejechał obok na rowerze.

Ostatni kontynent, dodał(a) grace