Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Ekranizacje

Filmy, animacje, sztuki teatralne, gry komputerowe, planszowe, RPG itp. w temacie Pratchetta.

Re: Ekranizacje

Postprzez Kayol » 10 mar 2008, o 16:56

Chm...
Moim zdaniem żadna ekranizacja nie będzie wystarczająco dobra. Książki Pratchetta są po prostu zbyt pełne aluzji i dowcipu, żeby ktoś mógł wykroić z tego scenariusz na jeden film ;) . Terry rządzi!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
http://www.receprecz.com.pl/ - pomóżcie Tybetowi!
Kayol
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez Alsvithe » 11 mar 2008, o 17:39

Bardzo przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać ^^

Terry Pratchett napisał(a):Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości
Alsvithe
Mag I stopnia

Reputacja: 15

Postprzez P.S.Ron » 11 mar 2008, o 21:41

Alsvithe napisał(a):Bardzo przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać ^^

Terry Pratchett napisał(a):Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości

Oj tam zaraz zaburzenia - a może klawiatura się zablokowała na wykrzykniku? ;)
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Alsvithe » 13 mar 2008, o 20:49

Alez ja nie mam nic naprzeciw w/w uzytkownikowi forum ani nic. ino skorzystalam z okazji azeby zarzucic cytatem znanego i cenionego autora, ktorego notabene dotyczy owo forum ;p
Alsvithe
Mag I stopnia

Reputacja: 15

Postprzez tommi » 24 mar 2008, o 21:17

Wczoraj była premiera koloru magi a ja włsinie sciągam ją z nata jak coś to na torrentreactor.net jest jak tylko obejże to daje relacje
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Corvvin » 26 mar 2008, o 11:50

No ja mam już od wczoraj, ale nie obejrzałem jeszcze ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez tommi » 1 kwi 2008, o 21:02

1.kolor magi: film niezły podobnie jak wiedzimikołaju wiernie od wzorowany ,ale są też minusy np.: niekiedy mieszają się sceny z kolory z blaskiem (w książce było to puźniej /wcześniej )
głos śmierci masakra 8-) (oczywiście na plus)
ogólnie polecam film najlepiej samemu obejrzeć
9/10
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez Corvvin » 1 kwi 2008, o 23:39

kolor magi: film niezły podobnie jak wiedzimikołaju wiernie od wzorowany

Ja mam wrażenie właśnie odmienne. W przeciwieństwie do wiedźmikołaja, w filme potraktowano fabułę książki dość luźno (dopasowano ją do odbiorcy nie znającego raczej świata dysku)...
Zamierzam skrobnąć recenzje, która tu zamieszczę ;)
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez ilien » 4 kwi 2008, o 16:48

Pomożecie? ^.^
Potrzebuję napisów do drugiej części "Koloru Magii" (nie wiem, czy komuś po prostu aż tak nie spodobała się cześć pierwsza, że nie chciał już drugiej przetłumaczyć...?)
Nigdzie znaleźć nie mogę...
Jeśli ktoś ma, to wdzięczna byłabym bardzo za namiary (albo za wysłanie, jeśli łaska; ale za same namiary będę tak samo wdzięczna )

BTW: Dwukwiat jest tragiczny... Rincewind też średnio mi się podoba...
Resztę w miarę dzielnie znoszę, gdyż nie czytałam "Blasku..." a "Kolor Magii" czytałam już tak dawno, że też wiele nie pamiętam.
Ale Dwukwiat to porażka...
Kto raz był hobbitem, już na zawsze nim pozostanie.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez tommi » 8 kwi 2008, o 22:52

masz napisy :shock: gratki dla ciebie ja sie meczyłem z angielskim :| No faktycznie dwukwiat tragedja ale inni i ten pękny głos śmierci mi się podobał
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez Normandy » 11 maja 2008, o 20:35

A wiecie może skąd toto ściągnąć? Widziałem Wiedźmikołaja, ale Koloru jeszcze nie. Jakby ktoś był tak miły i zarzucił linkiem, to byłbym zobowiązany :D
Deth... And what comes next?
Normandy
Student Magii

Postprzez ilien » 12 maja 2008, o 13:34

Normandy napisał(a):A wiecie może skąd toto ściągnąć? Widziałem Wiedźmikołaja, ale Koloru jeszcze nie. Jakby ktoś był tak miły i zarzucił linkiem, to byłbym zobowiązany :D

http://peb.pl/fantasy-sci-fi/273485-rap ... -hdtv.html

Co prawda trzeba się zarejestrować, ale warto - tu jest praktycznie wszystko. Do tego wrzucone na rapida, więc ssa się jak marzenie.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Postprzez Normandy » 12 maja 2008, o 16:10

Dzięki! Mam konto na RSie:)
Deth... And what comes next?
Normandy
Student Magii

Postprzez Kayol » 17 maja 2008, o 19:43

Ja widziałam "Wiedźmikołaja" i muszę przyznać, że jest bardzo dobry. Co prawda, klimatem przypomina trochę "Opowieść wigilijną", ale nie przeszkadza mi to. Pan Herbatka jest po prostu świetny :D "Trzy Wiedźmy" też widziałam ,ale nie przypadły mi do gustu. A co z namiarami na "Muzykę duszy"? Chciałabym to zobaczyć... ;)

Alsvithe napisał(a):Alez ja nie mam nic naprzeciw w/w uzytkownikowi forum ani nic. ino skorzystalam z okazji azeby zarzucic cytatem znanego i cenionego autora, ktorego notabene dotyczy owo forum ;p

Alsvithe - OK, rzuciłaś cytatem i ja się nie gniewam ;) ale zerknij sobie na mój podpis - również cytat naszego ulubionego autora, jakże trafny 8-) mam nadzieję, że zakumałaś...
http://www.receprecz.com.pl/ - pomóżcie Tybetowi!
Kayol
Student Magii

Postprzez szkot » 3 cze 2008, o 10:44

Wydaje mi się, że widziałem wszystkie ekranizacje Pratchetta jakie się pojawiły. Trzy wiedżmy i Muzyka Duszy jako animowane byly skierowane do mlodszego widza, ale WIedzmikolaj i Kolor magii oraz blask fantastyczny juz dla starszych widzów. Z wiedzmikolaja najbarzdiej podobala mi się Susan :D A w kolorze magii nie podobało mi się to, że Ricewind jest taki stary. Czytajac o nim wydawalo mi sie ze ma okolo 40 lat a w filmie wydawal się starszy. Dwukwiat byl super. Typowy amerykanski turysta jesli chodzi o czucie się wszedzie jak u siebie oraz japonski turysta czyli robil zdjecia wszystkiemu co sie rusza i nie tylko. I to sobą reprezentowal aktor grajacy dwukwiata. Śmierc w obu ekranizacjach genialna. Glos idealny.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ruchome Obrazki i Inna Rozrywka

Do sabatu potrzebne są trzy czarownice. Dwie czarownice to tylko kłótnia.

Maskarada, dodał(a) grace