Pratchettowe dyskusje..

Quiz

Niemieszczące się w powyższych seriach...

Quiz

Postprzez ilien » 6 mar 2008, o 21:27

Szukałam, i nie znalazłam takiego tematu...
Quiz ogólnie o dziełach Terry'ego Pratchetta a może także o samym mistrzu (bo dlaczego nie?)
Jest na forum nie-o Pratchett'cie, więc dlaczego miałoby go nie być tu?

Zasady są proste, chyba wiele tłumaczyć nie trzeba. Jedna osoba zadanie pytanie zwiazane z dowolną książką TP, a druga na nie odpowiada. Gdy jest w 100% pewna słuszności swojej odpowiedzi - sama zadaje pytanie. I tak w koło macieju...
Jeżeli odpowiedź nie zostanie udzielona w ciągu 48h, zadający pytanie ma obowiązek je zmienić, bądź też podać jakąś podpowiedź. Gdy jednak po 72h pytanie będzie leżało nietknięte, a zadający także nic nie będzie robił - dowolna osoba ma prawo zadać nowe pytanie, nie odpowiadając na poprzednie.
Pytania można brać ze wszystkich książek TP - zarówno tych z serii Świata Dysku, jak i o Johnym, Nomach czy jakichś opowiadanek. Można także zadawać odnoście biografii samego autora.Do wyboru, do koloru.

No to zaczynam:

[Q:] Na czym polegało dziedziczenie u Igorów?

Jako, że to pierwsze pytanie, i trzeba zabawę rozruszać, podpowiem, że odpowiedzi należy szukać w "Złodzieju Czasu".

Miłej zabawy :)
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Reputacja: 8

Reklama

Re: Quiz

Postprzez P.S.Ron » 6 mar 2008, o 21:54

ilien napisał(a):[Q:] Na czym polegało dziedziczenie u Igorów?

[A:]Igory są mifftrzami transplantologii - organy wewnętrzne przodków traktują jak części zamienne :D

{Q:] Jaką treść ma tekturka czasami używana przez Babcię Weatherwax?
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Karkasonne » 7 mar 2008, o 09:15

P.S. Ron - 1

[A]. "I aten't dead", "Nie jestem martfa".

[Q] Podniosę trochę poziom trudności.

W "Muzyce duszy" jest taki motyw, gdy w sklepie z gitarami wszyscy chętni próbują ich, grając "Pathway to Paradise", tak często, że właściciel rozkazuje trollowi rozwalić łeb każdemu, kto spróbuje to zagrać w sklepie. Czego odbiciem jest ta sytuacja?
"-Jakaż to będzie pomsta, jeśli ich jest z górą dwudziestu, a nas tylko dwóch?
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Postprzez P.S.Ron » 7 mar 2008, o 13:26

Karkasonne napisał(a):P.S. Ron - 1

[A]. "I aten't dead", "Nie jestem martfa".

[Q] Podniosę trochę poziom trudności.

W "Muzyce duszy" jest taki motyw, gdy w sklepie z gitarami wszyscy chętni próbują ich, grając "Pathway to Paradise", tak często, że właściciel rozkazuje trollowi rozwalić łeb każdemu, kto spróbuje to zagrać w sklepie. Czego odbiciem jest ta sytuacja?

Jak się zajrzy do The Annotated Pratchett File - odpowiedź jest dziecinnie prosta ;) - CTRL+C i CTRL+V.
- [p. 192/144] "'[...] if anyone comes in and tries to play [...] Pathway to Paradise [...] he's to pull their head off."

'Pathway to Paradise' is the Discworld version of Led Zeppelin's rock anthem 'Stairway to Heaven'.
The song's characteristic guitar riff is so often played in music shops that the patrons get really fed up with it, so it's quite common to see "No Stairway" signs, or in the case of one particular shop in Denmark Street, London, a sign saying: "Anyone who uses the instruments here to play 'Stairway To Heaven', 'Paranoid' or 'Smoke On The Water' should seriously consider whether they have a future in rock and roll." :D .
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez Karkasonne » 7 mar 2008, o 16:57

Aha, więc ten quiz ma wyglądać w ten sposób, że każdy sobie zerka w l-space bez podparcia własną wiedzą?

Odpowiedź poprawna, gratulacje.
Podziękował.
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez P.S.Ron » 7 mar 2008, o 17:45

Karkasonne napisał(a):Aha, więc ten quiz ma wyglądać w ten sposób, że każdy sobie zerka w l-space bez podparcia własną wiedzą?
Odpowiedź poprawna, gratulacje.
Podziękował.

No sorry - ale trzeba w takim razie uściślić reguły, że nie wspomagamy się netem (bo tam można znaleźć wszystko).
Ale przyznaj się skąd znałeś odpowiedź na to pytanie? - pytanie było z gatunku totalnie hardcorowych :)

Q: Największa pasja lady Sybil - małżonki Vimesa? (prościzna :D
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez ilien » 7 mar 2008, o 18:31

[A:] Zapewne chodzi o smoki bagienne. Hodowla smoków bagiennych - tak to nazwę.
Żywię silne przekonanie, że o to chodzi, ale jednak poczekam na potwierdzenie...

No sorry - ale trzeba w takim razie uściślić reguły, że nie wspomagamy się netem (bo tam można znaleźć wszystko).

Dobrze, tylko jak udowodnić, że ktoś korzystał / nie korzystał z netu? Ty akurat przytoczyłeś potężny cytat, więc łatwo dojść, ale w innych przypadkach, gdy ktoś po prostu pracuje z tekstem - nie dojdziesz.
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”
ilien
Mag II stopnia

Postprzez tommi » 7 mar 2008, o 18:41

tak to jest porawna odp (po mojemu )a dojśc nie można jedynie można polegać na honorze
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez P.S.Ron » 7 mar 2008, o 20:43

tommi napisał(a):tak to jest porawna odp (po mojemu )a dojśc nie można jedynie można polegać na honorze

Otóż to - musimy zakładać, że szyscy grają uczciwie i tyle. Smoki bagienne - correct. Twoja kolej Ilien :P
P.S.Ron
Mag II stopnia

Postprzez ilien » 7 mar 2008, o 21:25

Moja kolej, powiadacie...
Hym, hym hym...

[Q:] Dlaczego Śmierć wybrał sobie akurat konia z krwi i kości?
Proszę dokładnie określić, dlaczego taki a nie inny.
ilien
Mag II stopnia

Postprzez Kasia M. » 7 mar 2008, o 21:56

ilien napisał(a):Moja kolej, powiadacie...
Hym, hym hym...

[Q:] Dlaczego Śmierć wybrał sobie akurat konia z krwi i kości?
Proszę dokładnie określić, dlaczego taki a nie inny.

łe.. nie takie trudne jak poprzednie. szkieletowy rumak był niepraktyczny, bo się rozsypywał
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Karkasonne » 8 mar 2008, o 09:47

Ale przyznaj się skąd znałeś odpowiedź na to pytanie? - pytanie było z gatunku totalnie hardcorowych :)

Nie. Zdaje się, że wymieniane jest dość często w książkach/artykułach o Led Zeppelin.
-JA STANĘ ZA STU!"
Karkasonne
Mag I stopnia

Postprzez Mauer » 8 mar 2008, o 13:23

[Q]: Ile lat miał Mort lat kiedy zmarł ?
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Kasia M. » 8 mar 2008, o 13:56

Mauer napisał(a):[Q]: Ile lat miał Mort lat kiedy zmarł ?

32? coś koło tego..
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez ilien » 8 mar 2008, o 14:15

szkieletowy rumak był niepraktyczny, bo się rozsypywał

Była jeszcze wzmianka o koniu ognistym. "Stawał z dziwną miną pośród stodoły wypełnionej słomą" - cosik takiego. Ale i tak uznaję.

BTW: Dlaczego pytanie zadał Mauer, a nie Kasia? ;p
ilien
Mag II stopnia

Następna strona

Powrót do Pratchettowe dyskusje..

Sprawiał wrażenie, jakby właśnie sobie przypomniał, że przed opuszczeniem nieba miał skorzystać z toalety

Johnny i zmarli, dodał(a) dagmarab