Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Fantasy satyryczna czyli świat w krzywym zwierciadle

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Fantasy satyryczna czyli świat w krzywym zwierciadle

Postprzez Motopompa » 20 lut 2011, o 00:39

Pełny temat mi się nie zmieścił, brzmi on: "Fantasy satyryczna czyli świat w krzywym zwierciadle na podstawie tekstów A. Pilipiuka i T. Pratchetta"
Właśnie zrobiłem pierwszy krok w przygotowywaniu prezentacji - napisałem temat. Mam nadzieję że pomożecie mi zrobić drugi czyli wybrać książki :P
No bo tak - Muzyka Duszy i historia rocka? Ciekawe czasy i Chiny? Trzy wieźmy i Szekspir? Ruchome obrazki i kinematografia? Nie potrafię wybrać nic poza Muzyką Duszy właśnie ;f
A może macie jakieś inne pomysły?

Gdyby ktoś z was miał jakiś pomysł dot. Pilipiuka to też bardzo pomoże ;)

Co można wrzucić jako literaturę przedmiotu? Istnieją jakieś opracowania nt. Pratchetta?
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1274

Reklama

Re: Fantasy satyryczna czyli świat w krzywym zwierciadle

Postprzez Kinga » 20 lut 2011, o 11:18

Opracowań nie ma i było to pisane już dużo razy, zawsze możesz wpisać Nauki ŚD.

Jeżeli chodzi o Pilipiuka to zdecydowanie, Przygody Jakuba Wędrowycza, satyra na wieś, wierzenia i inne bzdury.

Jeżeli chodzi o Mistrza to zostawiłabym Muzykę, Ruchome i Ciekawe czasy, a dołożyła Ostatni kontynent (Australia), ewentualnie Ostatniego bohatera (legendy, mitologia, wierzenia, bohaterstwo)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1808

Postprzez Olala » 20 lut 2011, o 13:16

Jako opracowania proponowałabym znaleźć coś ogólnie o konstrukcji świata przedstawionego w literaturze fantasy, a potem upierać się, że Pratchett robi to tak samo ;).

A może Piramidy i starożytny Egipt? Albo Pomniejsze bóstwa i kościół/religia?

Mnie się kojarzy z Pilipiuka seria Oko jelenia... Akcja w średniowieczu, czasy upadku Hanzy, przy okazji typowe dla Niego niezadowolenie z "naszej" współczesności, bo bohaterowie pochodzą z naszego wieku.

Czy się przyda, nie wiem, ale temat ciekawy :).
Olala żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 132

Postprzez Eoren » 20 lut 2011, o 13:29

Jeszcze "Piekło Pocztowe" i "Świat Finansjery", że o "Unseen" nie wspomnę ;) Masz w czym wybierac.
A co do literatury przedmiotu, to oprócz "Nauki" (trzy tomy i masz już pozamiatane trzy pozycje) zawsze możesz wstawic jakiś słownik/encyklopedię z definicją fantastyczności, fantasy albo satyry. Wiem, że nic to nie wnosi do prezentacji ale jak z czegoś trzeba ułożyc literaturę przedmiotu to wszystko się przyda. Poza tym nauczyciele zwykle to lubią jak się im coś na początku zdefiniuje, ot - takie zboczenie ;) A gdybyś chciał coś konkretnego zawsze możesz poszperac po jakichś starych numerach "Fantastyki" etc.
Ech, fajny temat... Z jaką chęcią znowu bym robiła coś takiego jak prezentacja maturalna :roll: ...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Motopompa » 20 lut 2011, o 14:15

Eoren napisał(a):Ech, fajny temat... Z jaką chęcią znowu bym robiła coś takiego jak prezentacja maturalna :roll: ...

Wiesz, to nie jest wielki problem. Napiszesz, wyślesz mi, ja przedstawiłbym ją i opowiedział ci jak została odebrana :D
Temat znajdował się na liście z ministerstwa. Gdybym się obudził wcześniej ze zgłaszaniem swojego(chciałem zgłosić kilka miesięcy po upływie terminu ;f) to na pewno nie byłoby tam Pilipiuka :P

Dzięki wielkie za pomoc :) Ostatni kontynent chyba nie bardzo. Za to Ostatni bohater wart jest zastanowienia się nad nim. Piramidy nie bardzo mi pasuje, wolałbym satyrę na coś istniejącego współcześnie, ew. niedawnego. A może Prawda? A Kot w stanie czystym? Hm?

Wędrowycza na pewno wrzucę, Oko Jelenia nie wydawało mi się zbytnio odpowiednie, ale przeczytałem tylko 1. tom. Nic innego Pilipiuka nie czytałem, chyba trzeba będzie wrzucić dwie książki z Wędrowyczem. (taki mam plan - 3 Pratchetty i 2 Pilipiuki. Chętnie wziąłbym tylko 1 tom o Wędrowyczu i szybko omówił, ale to chyba nie jest dobry pomysł)
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez Dżon » 20 lut 2011, o 21:02

Kot to nie fantastyka. Prawda jest ok.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez Eoren » 23 lut 2011, o 12:00

Motopompa napisał(a):
Wiesz, to nie jest wielki problem. Napiszesz, wyślesz mi, ja przedstawiłbym ją i opowiedział ci jak została odebrana :D

Nie ma tak dobrze. Ja bym chciała sama przyjechac i wygłosic - to jest najlepsza zabawa. Da radę przebrac się za Ciebie? :roll: ...
Motopompa napisał(a):Gdybym się obudził wcześniej ze zgłaszaniem swojego(chciałem zgłosić kilka miesięcy po upływie terminu ;f) to na pewno nie byłoby tam Pilipiuka :P

No to nieźle, że coś takiego dali odgórnie. A że zaspałeś ze swoim to wstyd i hańba, i tyle. Ja w szpitalu z cukrzycą dopiero co wykrytą leżąc pamiętałam ;) Swojego tematu nie przepuściłabym za nic. Lata na to czekałam.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez orchis1565 » 18 mar 2011, o 21:48

Cześć, mam ten sam temat, książki które wybrałem to Kolor magii, Straż! Straż! i Mort.

Z literaturą przedmiotu faktycznie jest problem, zdecydowałem się tam zalinkować do wywiadu z guardiana, oraz do Nauk Świata Dysku, tylko żeby było czym zapchać.

Ja dopiero biorę się za pisanie, liczę na to, że dość ciekawie wyjdzie przedstawienie poszukującego pracy Śmierci, oraz liczącej na jedną szansę na milion straży miejskiej ;)

Powodzenia ;)
orchis1565
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Motopompa » 18 mar 2011, o 22:52

Oo, to masz zupełnie inne podejście do tematu niż ja. Ja szukam realizmów i będę omawiał. Jak ci idzie z Pilipiukiem? Ja wezmę dwa jego zbiory opowiadań o Wędrowyczu. Mam już nawet jeden realizm - opis szlachetnej tradycji pędzenia bimbru ;)
Też zaczynam dopiero. Mam nadzieję że jak skończę Pilipiuka to pójdzie z górki. Dzięki za link do wywiadu, poczytam jutro.
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez orchis1565 » 20 mar 2011, o 16:28

Z Pilipiuka chyba tylko jedną zbiór opowiadań omówię - Weźmisz czarno kure...

Wywiad to ten, który można znaleźć przetłumaczony tutaj, ja po prostu wolałem odnieść się do źródła, ten wywiad też jest raczej zapychaczem, a jak zalinkuję do wersji po angielsku, to mogę mieć pewność, że żadna z pań z komisji tego nie przeczyta ;)

Przedstawianie realizmów wydaje mi się być dość trudne, przez co postanowiłem przedstawić raczej jakieś humorystyczne wątki ;)
orchis1565
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Marek_Sobczak » 20 mar 2011, o 16:58

Mit o wampirach i "Wampir z M-3" -> takie zestawienie daje Ci podłoże kulturowe do opowieści o wampirach i wilkołakach w kontraście do brutalnej rzeczywistości PRL-u stworzonej przez Pilipiuka. Moim zdaniem dobry zestaw do Twojego tematu
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2854

Postprzez Motopompa » 10 maja 2011, o 12:41

Dzisiaj temat zaprezentowałem, wyników jeszcze nie znam, ale kiedy się dowiem to się pochwalę ;) Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli w tym temacie, a także tym, którzy wypisywali realizmy na forum. Dzięki!
Gdyby ktoś kiedyś był zainteresowany: Oto moja praca i cytaty których używałem. Są w niej błędy, ale poprawiać ich nie będę. Ta daaa!
@edit: Praca oceniona na 100% :)

Wstęp
Zarówno Andrzej Pilipiuk jak i Terry Pratchett są autorami tworzącymi w nurcie fantastyki, który ma na celu przedstawienie otaczającego nas świata w krzywym zwierciadle. Dzieła obu pisarzy przesiąknięte są groteską (groteska to, wg. MEP „rodzaj komizmu, ukazanie rzeczywistości w sposób fantastyczny, zdeformowany i karykaturalnie przejaskrawiony”)

Rozwinięcie
Andrzej Pilipiuk, polski pisarz, najbardziej znany ze swoich zbiorów opowiadań o Jakubie Wędrowyczu. Dzisiaj zajmę się dwoma książkami z tej właśnie serii: „Wieszać każdy może” i „Zagadka Kuby Rozpruwacza”. Pilipiuk umieścili akcję swoich opowiadań w naszej rzeczywistości – bohaterowie odwiedzają Amerykę Łacińską, Węgry, Transylwanię, Egipt, zwiedzają Polskę. Duża część opowiadań umieszczona jest we wsi Stary Majdan w gminie Wojsławice.
Głównym bohaterem obu książek jest Jakub Wędrowycz - kłusownik, bimbrownik i egzorcysta amator. Opisując jego przygody, autor przedstawia również wielką satyrę na wieś, tworzy karykaturalny i przejaskrawiony wizerunek mieszkańca polskiej wsi. Wędrowycz pędzi bimber, pije do nieprzytomności, w domu nie ma prądu, bo uważa, że jest niepotrzebny, brak mu elementarnej wiedzy. Mieszkańcy gminy Wojsławice również są w ten sposób przerysowani. W Starym Majdanie, wsi którą zamieszkuje Jakub:
„noszenie okularów to wstyd prawie tak wielki jak umiejętność czytania i pisania”
W opowiadaniu „Fabryka” grupa anarchistów sabotuje rozpoczęcie prac nad stawianiem tytułowego budynku. Jej członkowie są jednak skłonni zezwolić na budowę za haracz w wysokości 40 tysięcy złotych, co, jak później się okazało, zrobili w przeszłości już kilkukrotnie. Jest to aluzja do mnożących się ostatnio podatków ekologicznych itp. których głównym celem nie jest ochrona środowiska, a wyłudzenie od ludzi jak największej ilości pieniędzy. W innym opowiadaniu Wielki Grafoman (prawdopodobnie alter ego autora) wraz z trójką górali, po spotkaniu dziwnego małpoluda, planują zbudowanie Muzeum Yeti. Sam okaz (oczywiście wypchany, gdyż żywego trzeba byłoby karmić) to jednak zbyt mało by powstała prawdziwa atrakcja turystyczna. Dlatego chcą spreparować kilka eksponatów: fałszywe artykuły z gazet, namoczone w herbacie by były odpowiednio pożółkłe, odkupić prehistoryczne narzędzia od archeologów, zdjęcia modelu ludzkiego szkieletu w ognisku, a na to wszystko chcą wziąć dotację z Unii i od samorządu. Co do złudzenia przypomina wiele, nawet polskich, atrakcji związanych z lokalnymi legendami. A skoro już jesteśmy przy Unii – wspomniane są także znacznie zbyt obszerne unijne normy, których nigdy nie da się w 100% spełnić, dotyczące nawet tak nieznaczących rzeczy jak rodzaj płytek na korytarzu w kwaterze policji, czy typ lakieru używany do napisów na policyjnym samochodzie. Bohaterowie porównują je do tych z czasów okupacji niemieckiej, po czym stwierdzają, że jak oszukiwali Niemców, tak będą oszukiwać i unijnych urzędników. Znacie „Super Express”? W opowiadaniu „Rosyjska Ruletka” Wędrowyczowi towarzyszy Radek, reporter „Obleśnych nowinek” (fikcyjny tabloid). Planuje on opisać to czego był świadkiem (a były to wydarzenia nie byle jakie: spotkanie ze zjawą pogańskiego kapłana, walka o życie w wiosce neandertalczyków i śmierć ostatniego mamuta) , są to przeżycia niewiarygodne, ale Radek się o to nie martwi – w gazecie dla której pisze, „w nic nie wierzą, nawet w dowody”. Jedynym problemem może być wyjaśnienie komuś jak udało mu się spreparować tak przekonywujące zdjęcia… Związek z polskimi tabloidami jak „Fakt” czy „Super Express” jest oczywisty.

Przejdźmy do kolejnego autora.
Akcja powieści Terry’ego Pratchetta rozgrywa się w fikcyjnym Świecie Dysku, który sunie w przestrzeni, podtrzymywany przez cztery ogromne słonie, stojące na wielkim żółwiu. Mimo tej fundamentalnej różnicy, po bliższym poznaniu, Świat Dysku bardzo przypomina nasz świat.
Zagadnienie taniej sensacji w tabloidach porusza również Terry Pratchett w „Prawdzie” kiedy światło dzienne ujrzało pierwsze wydanie Ankhmorporskich SuperFaktów, drugiej gazety w największym mieście Dysku – Ankh-Morpork. Jest to gazeta niesamowicie tania i mała objętościowo, składająca się ze zmyślonych artykułów („Kobieta urodziła kobrę”, „Deszcz zupy w Genoi”, „Pół człowiek, pół ćma” itp.), w które ludzie jednak wierzą, ponieważ są zapisane. A zapisane słowa są o wiele bardziej wiarygodne. Ciekawe są też wnioski o czytaniu gazet w ogóle, płynące z rozmowy Williama, redaktora „Pulsu”, czyli pierwszej dyskowej gazety, i Lorda Vetinariego. Przytoczę całą: (bla bla). Jak widać, społeczeństwo Ankh-Morpork czasem do złudzenia przypomina nasze. Ciekawymi postaciami są pan Szpila i pan Tulipan – przestępcy, będący prawdziwą fabryka aluzji do Julesa i Vincenta z Pulp Fiction, razem z portfelem z napisem "Bardzo Niemiła Osoba", dokładnie wyjaśnioną jesienią średniowiecza, rozmową zahaczającą o fakt, „że pies ma osobowość. A osobowość się liczy” i znany, oczywiście dialog o zagranicznym jedzeniu. W wykonaniu Szpili i Tulipana brzmiał tak: (bla bla)
W „Muzyce Duszy” Pratchett przedstawia początki muzyki wykrokowej w Ankh-Morpork. Przypomina to bardzo przyspieszony rozwój rock’n’rolla. Przy okazji otrzymujemy również obraz społeczeństwa ogarniętego muzycznym szałem – świetnym przykładem jest Dziekan z NU, który po usłyszeniu występu Grupy z Wykrokiem (symbolizuje wszystkie wielkie zespoły) kupił gitarę, podręcznik gitarzysty i próbował nauczyć się grać. Oprócz tego zmienił swój wizerunek – zakładał czarną, skórzaną kurtkę, na którą sam nabił ćwieki, postawił imponującego irokeza przy użyciu tłuszczu, chciał pomalować ściany pokoju na czarno i wciąż kłócił się z Nadrektorem Ridcullym, twierdząc, że ten nie rozumie ludzi w wieku Dziekana. Co, w tym wypadku, oznaczało ludzi siedem miesięcy starszych od Nadrektora, gdyż Dziekan miał wtedy ponad 60 lat… Ale czuł się jakby znów miał 17. Ciekawym bohaterem zbiorowym jest zespół Crasha – czwórka znajomych, którzy postanowili założyć grupę, choć właściwie nie byli muzykami i nie potrafili grać. Ale jak twierdzili – nie o to chodzi w muzyce wykrokowej. Ważny jest wizerunek – strój oraz nazwa, która ciągle zmieniali, co pozwoliło Terry’emu Pratchett’owi na kilka świetnych gier słownych. I tak grupa Crasha nazywała się: Letni Balon - Led Zeppelin; Ktoś - The Who; Stojące Skały - The Rolling Stones; Różowy Fluid - Pink Floyd; oraz, przez kilka minut, Ssak - The Animals. Ten zespół o nieustalonej nazwie funkcjonował całkiem dobrze, aż do czasu występu w Rajd Parku (odpowiednik Hyde Parku) , kiedy to zostali zaatakowani przez niezadowoloną widownię. Podczas późniejszej rozmowy padają słowa: cycat. To właśnie narodziny ruchu punk, gdyż śmieć po angielsku to właśnie punk.
W „Ciekawych czasach” mamy okazję bliżej poznać Imperium Agatejskie z Kontynentu przeciwwagi. Nie jest to ksiązka tak czysto zabawna jak pozostałe, ale i temat jest o wiele poważniejszy – „Ciekawe Czasy” opowiadają o zniewoleniu ludzkiego umysłu przez system na przykładzie Chin. Rincewind czyta wspomnienia Agatejczyka Dwukwiata z czasu pobytu w AM. W pamiętniku tym, autor zachwyca się brakiem strasznej kary za dość powszechne zachowania, np. nadepnięcie strażnikowi na stopę, nie zapłacenie podatku i obrażenie władzy AM przez karczmarza, a przede wszystkim fakt, że strażnik, który słyszał no wszystko, nie tylko nie wypruł niezadowolonemu przedsiębiorcy wnętrzności, a zgodził się z nim. Dla Agatejczyka to niepojęte. Cohen Barbarzyńca zauważa, że ludzie traktowani są jak niewolnicy, nie są jednak zakuci, ani nikt nie stoi nad nimi z batami. Ci ludzie są zwyczajnie posłuszni i nie wyobrażają sobie że mogłoby być inaczej. Narrator stwierdza później, ze takie posłuszeństwo, wykonywanie poleceń każdego kto mówi co robić to „bat skryty w duszy”. Interesująco opisuje Pratchett Wielki mur: cycat. Zobrazowaniem tych spostrzeżeń jest scena w lochu w mieście Hunghung kiedy Rincewind słyszy stukanie w ścianę. Odpowiada tym samym ale nie zna „kodu” stukania. Wtedy jeden z kamiennych bloków w ścianie został wypchnięty przez więźnia z sąsiedniej celi, chcącego zapoznać Rincewinda z kodem, aby mogli się kontaktować. Rincewind na to: cytat.
Sytuacji tej sprzeciwia się Czerwona Armia – organizacja rewolucyjna, której przewodzi Dwa Ogniste Zioła. Cytatem najlepiej obrazującym tego człowieka SA jego własne słowa: cytat. Działa on zresztą na polecenie i dzięki funduszom Pana Honga – arystokraty, któremu rewolucja jest na rękę. Celem rewolucjonistów jest poprawa życia rolników i robotników, jednak starają się to osiągnąć poprzez zmianę ustroju i wprowadzenie komitetów, w których zasiadaliby, oczywiście nie przedstawiciele najniższych warstw społecznych, a sami rewolucjoniści, którzy pojęcia nie mieli o potrzebach i problemach reszty mieszkańców.
Członkowie Czerwonej Armii żywią jednak zbyt głęboki szacunek dla tradycji, która nakazuje pokorę i szacunek względem władz, więc działalność rewolucyjna ogranicza się do rozklejania plakatów z napisami w stylu „Niech niezbyt dobre rzeczy przytrafią się naszym nieprzyjaciołom, jeśli można”
Ostatnim punktem prezentacji jest postać Gardło Sobie Podrzynam Dibblera – drobnego przedsiębiorcy i sprzedawcy kiełbasek z Ankh-Morpork. Występuje on zarówno w Muzyce Duszy jak i w Prawdzie, a w Ciekawych Czasach Rincewind spotyka jego Agatejskiego odpowiednika –Wnętrzności Sobie Wypruwam Honorowo Dibhala. To typ człowieka, który we wszystkim potrafi znaleźć zysk. Cytat. W „Prawdzie” to właśnie Dibbler wymyślał fikcyjne artykuły w Ankhmorporskich SuperFaktach, choć, jak twierdzi, musiał być wtedy nie w formie, gdyż pracował u kogoś na etat. Jednak to dzięki niemu, tabloid sprzedawał się tak dobrze. Pisał tak jak sprzedawał kiełbaski – tak że ludzie mimo wiedzy na temat jakości jego produktów wracali po więcej. W „Muzyce Duszy” Dibbler jest menagerem Grupy z Wykrokiem i jak stereotypowy menager płaci muzykom mało, zapewnia słabe warunki, sam zarabia o wiele, wiele więcej ale nie chce tego przyznać. G.S.P. mógłby pewnie być bogatym człowiekiem, jednak za każdym razem spotyka go jakieś niepowodzenie, po którym się poddaje, po czym wpada na nowy pomysł i całkowicie zmienia branżę. Wszyscy chyba spotkaliśmy takich ludzi w naszym życiu…

Zakończenie
Jak napisał sam Pratchett: „Magowie z Niewidocznego Uniwersytetu nie bez powodu uważają, że nasz świat jest parodią Dysku”. Choć fantastyka na pozór wydaje się oderwana od naszej rzeczywistości, Andrzej Pilipiuk i Terry Pratchett potrafią doskonale opisać naszą rzeczywistość za jej pomocą. Posługując się groteską, mądrze, a często i zabawnie, wytykają nam nasze wady i niedoskonałości, wskazują tematy warte przemyślenia, poruszają aktualne wątki polityczne, i społeczne, przedstawiają nasz świat w krzywym zwierciadle, które mimo tego że deformuje, pozwala nam dostrzec rzeczy normalnie niewidoczne.

Cytaty
„Noszenie okularów to wstyd prawie tak wielki jak umiejętność czytania i pisania”

„W tej gazecie w nic nie wierzą, nawet w dowody”

„Komuś jak udało mu się spreparować tak przekonywujące zdjęcia”

„Kobieta urodziła kobrę”
„Deszcz zupy w Genoi”
„Pół człowiek, pół ćma”
„W Łodzi grasuje kotojeleń”

Rozmowa o wolnej prasie:
„ „Wolna” dotyczy tego, co jest drukowane – wyjaśnił William.
- Ale przecież bierzecie za to pieniądze?
- Tak ale…
- Ach, rozumiem… Chodzi panu o to, że wolno wam drukować co tylko chcecie? […]
- No, więc… ogólnie rzecz biorąc, tak.
- Ponieważ leży to… jaki był ten drugi ciekawy termin? A tak, w interesie publicznym? […]
- Tak uważam, wasza lordowska mość.
- Te historie o złotych rybkach ludojadach i czyichś mężach znikających w wielkich, srebrnych talerzach?
- Nie, wasza lordowska mość. Tym publiczność się interesuje. Ale my zajmujemy się czymś innym.
- Zabawnie ukształtowanymi warzywami?
- No, trochę też. Sacharissa nazywa to zainteresowaniami osobistymi.
- Historie o warzywach i zwierzętach?
- Tak wasza lordowska mość. Ale przynajmniej są to prawdziwe warzywa i zwierzęta.
- Czyli… mamy to, co interesuje ludzi, i mamy zainteresowania osobiste, czyli to, co interesuje osoby, oraz interes publiczny, który nikogo nie interesuje.
- Oprócz ogółu, wasza lordowska mość. – William starał się dotrzymywać Patrycjuszowi kroku.
- Który nie jest tym samym co ludzie albo osoby?
- Wydaje mi się, że to bardziej skomplikowane, wasza lordowska mość.
- Wyraźnie. Chodzi panu o to, że ogół jest czymś innym niż ludzie, których się widuje, jak chodzą tu i tam? Ogół myśli poważnie, rozsądnie, w sposób wyważony, gdy tymczasem ludzie biegają w kółko i postępują głupio?
- Tak mi się wydaje. Chociaż przyznaję, że muszę chyba jeszcze popracować nad tą koncepcją.”

„Pies ma osobowość. A osobowość się liczy”

„-A wie pan, jak w Quirmie nazywają kiełbaskę w bułce? - zapytał pan Szpila, kiedy odchodzili.
-Nie - odparł pan Tulipan.
-Nazywają ją "le kiełbaska w le bułce".

„Letni Balon”
”Ktoś”
”Stojące Skały”
„Różowy Fluid”
„Ssak”

„[…]nie znajdziesz nikogo innego, nawet gorszego od nas. Powiedzmy sobie szczerze, jesteśmy śmieciami.”

„Bat skryty w duszy”

„Wielki Mur całkowicie otacza Imperium. […] Kluczowym słowem jest tu „całkowicie”.
[…] To coś więcej niż mur – to znak, Po jednej stronie znajduje się Imperium […]. Po drugiej stronie nie ma nic. […] Naturalnie, może się wydawać, ze są tam jakieś obiekty […] można po nich chodzić… ale nie są w ścisłym sensie realne. W języku agatejskim, cudzoziemiec określany jest tym samym słowem co upiór. […] Mury są wysokie, by zniechęcić te marudne osoby, które wierzą, że po drugiej stronie może być coś interesującego. […] Ale niektórym udaje się dotrzeć do tego ogromnego tygla zwanego Ankh-Morpork. […] Nazywają to „ankhmorporskim snem” (zarabianie stosów pieniędzy w miejscu, gdzie twoja śmierć raczej nie bywa kwestią polityki państwa)”

„- Przepraszam, ale czy nie kontaktujemy się właśnie w tej chwili?
- Tak ale nieoficjalnie. Więźniom… nie wolno… rozmawiać. […]
- A tak […] Wciąż zapominam. To przecież… Hunghung. Wszyscy… przestrzegają… reguł…”

„Armia ludu to coś więcej niż pojedynczy ludzie.”

„Niech niezbyt dobre rzeczy przytrafią się naszym nieprzyjaciołom, jeśli można”

„G.S.P. Dibbler lubił wstawać o pierwszym brzasku, na wypadek gdyby nadarzyła się okazja sprzedania tego, co bóg daje.”

„Magowie z Niewidocznego Uniwersytetu nie bez powodu uważają, że nasz świat jest parodią Dysku”
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez Aeshtir » 10 maja 2011, o 19:29

Gratulacje! Szkoda, że okres mojej absencji na forum przypadł na moment prezentacji maturalnych. Trzy lata temu wycofałem się wprawdzie z tego biznesu, ale w dla fanów Terry'ego starałem się w miarę możliwości robić wyjątek.

A nawiasem mówiąc, fakt, że tematy związane z Pratchettem pojawiają się oficjalnie wśród zagadnień maturalnych, jest dla mnie znakiem, że być może ktoś w końcu zacznie postrzegać Jego twórczość jako coś więcej niż dziecinne fantasy. Czego sobie i wszystkim życzę ;) .

A w ramach lekkiego offtopu - za Pilipiukiem przepadam średnio (interesujące pomysły, urokliwy klimat, ale fatalny warsztat), ale faktycznie, jak wspomniał Marek_Sobczak - "Wampir z M-3" brzmiałby najciekawiej w tej prezentacji. Nie czytałem, więc (w dziale "Co teraz czytacie?", żeby tu nie śmiecić ;) ) jeśli kto chętny zreferować, będę dźwięczny :D .

No, ale co najważniejsze - WIELKIEGO ŚWIĘTOWANIA!!! :D :D :D
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Postprzez Motopompa » 10 maja 2011, o 23:09

Wampira z M-3 nie czytałem to nie wiem. Pilipiuka potraktowałem z resztą dość marginalnie...

Świętowanie będzie, mam nadzieję, przez cały czerwiec :D
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Bagaż miał prostą zasadę traktowania wszelkich obiektów znajdujących się pomiędzy nim a jego celem: ignorował je.

Eryk, dodał(a) Marek_Sobczak