Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Bohaterowie utworów literackich w walce z przeciwnościami

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Bohaterowie utworów literackich w walce z przeciwnościami

Postprzez Trollum » 29 mar 2010, o 20:16

Witam. Nie zmieścił się cały mój temat, więc przedstawię go tutaj, a brzmi on: "Bohaterowie utworów literackich w walce z przeciwnościami losu." Wykorzystałem już w pracy "Silmarillion" Tolkiena, Wiedźmina Sapkowskiego oraz "Pierścień Mroku" Pierumowa. Do kompletu potrzebuję jeszcze czegoś ze Świata Dysku. Przeczytałem ok. 10 książek, ale jakoś nie jestem pewnie co wybrać.Gdybym mógł prosić o radę bardziej oczytanych i doświadczonych Prattcheto-maniaków i tą pomoc bym uzyskał, byłbym niezwykle wdzięczny. Dodatkowo co z literatury przedmiotu polecicie? Czy "FANTASY Ilustrowany przewodnik" Davida Pringle'a i „Rękopis znaleziony w Smoczej Jaskini” Sapkowskiego będą wystarczające, czy coś jeszcze warto wykorzystać o czy nie wiem.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Bohaterowie utworów literackich w walce z przeciwnościami

Postprzez Kinga » 29 mar 2010, o 22:32

Kolor Magii/Blask fantastyczny ewentualnie Pomniejsze bóstwa to pierwsze co mi przychodzi na myśl, a do przedmiotu NŚD tylko nie wiem którą... Przy czym nie wiem czy Ci uznają samą fantastykę przy takim temacie, ja bym tam włączyła coś w stylu Przedwiośnia czy innych badziewi...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez Trollum » 29 mar 2010, o 23:06

Przedstawiłem trochę skróconą nazwę tematu. Pełna nazwa to: "Bohaterowie utworów literackich w walce z przeciwnościami losu. Zaprezentuj i oceń bohaterów, odwołując się do wybranej przez Ciebie literatury.". Tak więc nie powinno być problemu z pociągnięciem na samej fantasy. Co do samej interpretacji tematu, to uważam, iż jako przeciwności losu można by uznać nieprzychylność bóstw/władców (to tak gwoli ścisłości co też znalazłem w poprzednich książkach). NDŚ jeszcze nie przerabiałem, ale jak się okaże przydatna, to zapewne sobie zakupię.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Postprzez jaro_gryf_666 » 29 mar 2010, o 23:19

Tak więc nie powinno być problemu z pociągnięciem na samej fantasy.

Będą. Może to się ograniczyć do krzywego spojrzenia, a może też się objawić obcięciem paru punktów. Jeśli będziesz dobrze przygotowany, to zdasz bez problemu, ale jeśli Ci zależy na dużej ilości punktów, to nie uzależniałbym tej ilości od 'na jaką komisję trafisz...'.
Co do tematu - losowo wybrana książka z cyklu o Rincewindzie jest przykładem bezustannej walki z przeciwnościami losu (bo ucieczkę też można nazwać walką... można? ) ;)
Może napisz, co już przeczytałeś - będzie nam łatwiej coś obmyślić na tej podstawie :)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez Trollum » 30 mar 2010, o 17:31

jaro_gryf_666 napisał(a):Będą. Może to się ograniczyć do krzywego spojrzenia, a może też się objawić obcięciem paru punktów. Jeśli będziesz dobrze przygotowany, to zdasz bez problemu, ale jeśli Ci zależy na dużej ilości punktów, to nie uzależniałbym tej ilości od 'na jaką komisję trafisz...'.

Prawdę mówiąc nie zależy mi specjalnie na zdobycie 20 punktów i nie potrzebuję dobrego wyniku matury z polskiego w mojej dalszej edukacji, więc chcę ją po prostu zdać. Nie wiem jak to dokładnie jest na maturze, ale wydaje mi się, że skoro w temacie jest napisane: "(...) do wybranej przez Ciebie literatury.", to nie powinni obcinać punktów za wybór dzieł. Poza tym moja z nauczycielka polskiego nie miała nic przeciwko tym utworom, więc sądzę, że nie powinno być problemów. Z cyklu przeczytałem już:
    Kolor magii
    Mort
    Piramidy
    Straż! Straż!
    Ruchome obrazki
    Kosiarz
    Panowie i damy
    Wiedźmikołaj
    Carpe Jugulum
    Prawda
    Złodziej czasu (w trakcie)

Jeśli jakaś spoza nich bardziej się nadaje, to nie ma problemu, żebym ją sobie zakupił, bo i tak mam zamiar zebrać cały cykl.
Jeszcze co do NDŚ. Która część będzie najbardziej przydatna. Nie jestem pewien, czy wpisać wybrany tom, czy po prostu całość.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Postprzez Eoren » 30 mar 2010, o 18:09

Trollum napisał(a): Nie wiem jak to dokładnie jest na maturze, ale wydaje mi się, że skoro w temacie jest napisane: "(...) do wybranej przez Ciebie literatury.", to nie powinni obcinać punktów za wybór dzieł.

Jak to mawiają starzy leśnicy: 'Ha-ha, you are too young to be playing with bows and arrows boy!"
I coż z tego, że nie powinni? Jak zechcą - to mogą. Smutne acz prawdziwe.

Z tego co masz już przeczytane uwzględniłabym Wiliama z 'Prawdy', oprócz pracy w pierwszej azecie, konkurencji z Superfaktami (uwielbiam tę nazwę...), Nową Firmą itp. musiał się jeszcze zmagac z własnym pochodzeniem i ojcem.

A tak ze zwykłej przyrodniczej ciekawości: kogo wybrałeś z Silmarillionu?

Trollum napisał(a):Zdravim

Strasznie zdrowi dzięki tobie będziemy :D
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez Trollum » 30 mar 2010, o 18:36

Z Silmarillionu wybrałem historię o Berenie i Luthien. Później jak już przygotuję pracę, to zobaczę jak ją mam długą i wtedy może coś dodam o Przysiędze Feanora.

Zdravim

PS.
Eoren napisał(a):
Trollum napisał(a):Zdravim

Strasznie zdrowi dzięki tobie będziemy :D

A to tak jakoś z przyzwyczajenia zapewne ;)
Trollum
Student Magii

Postprzez Eoren » 30 mar 2010, o 18:39

A to tak jakoś z przyzwyczajenia zapewne ;)

Ale miłe...

A wybór trafiony, rzeczywiście, nawet bardzo - a w pierwszej chwili o nich nie pomyślałam... dziwne. Pomyślałam za to o Turinie Turambarze - jedno wielkie, nieudane przezwyciężanie, czyż nie?
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Trollum » 30 mar 2010, o 19:25

W sumie też racja, nie pomyślałem o nim. No ale na wszystko już mi czasu pewnie nie starczy. W każdym razie dzięki wszystkim za radę, a do literatury przedmiotowej chyba wrzucę po prostu NDŚ bez wydzielania na tomy.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Postprzez Utis » 31 mar 2010, o 11:18

Jeśli można coś zasugerować, to postać Cohena też mogłaby pasować. Wtedy co prawda miałbyś całą galeryjkę bohaterów mieczowych (Geralt, Beren, Cohen - chyba że z Pierumowa nie wybierzesz wojownika), co mogłoby uznać za monotematyczne, ale jeśli na wstępie wyjaśnisz, że chcesz się skupić na archetypie bohatera-fightera, to wszystko powinno być cacy.
A o Cohenie można powiedzieć dużo ciekawych rzeczy. Choćby to, że pokonał Los w grze w kości. Wtedy rzuć okiem do "Ostatniego bohatera", "Blasku fantastycznego" i "Ciekawych czasów".
Miłej zabawy przy pracy!
Utis
Mag II stopnia

Reputacja: 107

Postprzez Eoren » 1 kwi 2010, o 10:48

Utis napisał(a):co mogłoby uznać za monotematyczne, ale jeśli na wstępie wyjaśnisz, że chcesz się skupić na archetypie bohatera-fightera, to wszystko powinno być cacy.

I to jest świetna iście Utisowa myśl! Gdybyś tak zaczął to ucinasz komisji możliwośc do czepiania się o wybór literatury.
A Cohen jest doskonałym archetypem bohatera samego w sobie - tą kreacją dałoby się fajnie podsumowac pozostałe postaci (taka niby parodia, ale nie do końca, prawda...). No i jeśli chodzi o jego wyczyny to trzeba pomiętac o zremisowanym pojedynku z Bagażem :D .
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Utis » 1 kwi 2010, o 18:10

Eoren napisał(a):I to jest świetna iście Utisowa myśl!

Dzięki za wsparcie, Eoren! Ech, gdyby jeszcze mój brat miał taki pozytywny stosunek do moich pomysłów...

Eoren napisał(a):Gdybyś tak zaczął to ucinasz komisji możliwośc do czepiania się o wybór literatury.

Masz rację, niemniej jednak zawsze może się trafić jakaś komisja złośliwców, którzy będą mieli własne poglądy na sprawę. Ale przed takimi obrony raczej nie ma.

Trollum, możesz jeszcze spytać polonisty/polonistki o zdanie, jeśli masz jakiegoś porządnego i kompetentnego nauczyciela pod ręką. Nie powinien mieć nic przeciwko takiemu przedstawieniu tematu, bo na maturalną pracę zawsze trzeba mieć pomysł - te tematy zwykle są tak szerokie, że można by spokojnie napisać na podstawie któregoś pracę doktorską. A opinia osoby doświadczonej zawsze jest cenna.

Pozdrawiam serdecznie.
Utis
Mag II stopnia

Reputacja: 107

Postprzez Trollum » 1 kwi 2010, o 19:16

Dzięki wszystkim za pomoc. Moja polonistka raczej niezbyt przychylnie podchodziła do mojego wyboru lektur, ale wczoraj oddałem już bibliografię i stwierdziła, że jak zrobię dobry wstęp, to mogę komisję zainteresować. Szkoda, że nie pomyślałem wcześniej o Cohenie, bo wtedy faktycznie wyszłoby ciekawe połączenie bohaterów. Niemniej jednak jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Postprzez Trollum » 10 maja 2010, o 13:22

No i ustna za mną. Eoren, miałeś rację, odjęli trochę za wybór lektur. Wynik nie jest powalający, bo 13/20, ale dla mnie liczy się to, że zdałem. Pewnie byłoby więcej, ale zadawali strasznie dziwne pytania, niektóre nawet nie odnoszące się do mojej literatury. No ale najważniejsze, że to najgorsze już za mną i teraz tylko spokojnie mogę oczekiwać na ustny angol i rozszerzoną fizykę.

Zdravim
Trollum
Student Magii

Postprzez Eoren » 10 maja 2010, o 13:50

Eoren, miałeś rację, odjęli trochę za wybór lektur.

Ha! ...nie to żebym się cieszyła z tego, że Ci ucięli punkty ale jednak... znam się na ludziach, nie? /tu powinien pojawic się nieistniejący emot 'zamyślony wzrok i znaczące oparcie brody na kostkach dłoni'/

Trollum - ie (?!), masz u mnie mocnego kopa w dupę na resztę egzaminów! Tym bardziej, że mam sentyment do fizyki rozszerzonej - też miałam kiedyś zdawac. Eh, kiedy to było? Dawno i nieprawda :D

PS. I zapomniałabym jeszcze - gratuluję zdania oczywiście :clap: .
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Następna strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Nikt już nie pamięta pieśniarza. Pieśń wciąż żyje.

Ostatni bohater, dodał(a) szpaq