Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Mity i legendy jako tworzywo nurtu fantasy.

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Mity i legendy jako tworzywo nurtu fantasy.

Postprzez zel » 18 mar 2010, o 15:40

Witam, to moj pierwszy post na forum i pewnie tak niegrzecznie z miejsca prosic o pomoc w czyms takim konkretnym jak prezentacja maturalna, ale wczesniej nawet nie wpadlem na pomysl szukania forum o Pratchettcie ;) Wybaczcie wiec taka niestosownosc mala, mam nadzieje ze mimo wszystko mi pomozecie.
Temat mojej pracy to "Mity i legendy jako tworzywo nurtu fantasy.". Ogolna koncepcja calosci mam, ale chcialbym wrzucic wiecej do tej pracy z Pratchetta niz z innych tworcow, a ze do matury niecale 50 dni to niestety nie mam czasu przeczytac jeszcze raz po kolei kazdej ksiazki i szukania aluzji do roznych mitow czy wierzen u Pratchetta, wiec tutaj pragne skorzystac z pomocy uzytkownikow :) Dwie rzeczy, ktore rzucily mi sie w oczy;

- Panteon bogów jako parodia bogów greckich/egipskich/skandynawskich (zapoznam sie jakos na dniach, gdy juz bede pisal konkretnie o tym)
- Na glinianych nogach jako calosc oparta na zydowskich przeslaniach o golemach.

Czy szanowni uzytkownicy potrafiliby wskazac jeszcze jakies odniesienia do mitow czy legend?
zel
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Mity i legendy jako tworzywo nurtu fantasy.

Postprzez Kinga » 18 mar 2010, o 16:30

Zapoznaj się bliżej z Piramidami i Ostatnim bohaterem. Tam jest też sporo nawiązań do mitologii, dość szybko rzucają się w oczy więc nie muszę opisywać bliżej.

Jaki inne książki/autorów bierzesz do prezentacji?
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez zel » 18 mar 2010, o 16:59

Właściwie chce tak odbiec od przeważnie stosowanego schematu - ktoś bierze książkę i wymienia w niej wszystkie nawiązania do mitologii. Chcę zrobić to bardziej ogólnie - pokazać np. skąd wzięły się krasnoludy, elfy, smoki - ale to niestety nie wystarczy, więc muszę wziąć jakieś światy jeszcze. Tolkiena na pewno - o Władcy można dużo popisać. Myślałem nad Sapkowskim - nie wiem jednak czy starczy mi czasu na przeczytanie sagi, ale na innym forum został mi polecony zbiór opowiadań. Znajomy polecił jeszcze Sandmana. Sam chciałem napisać trochę o grach RPG - w końcu to literatura, a jak nie, to pełno książek osadzonych w tych światach, przeważnie krótkich opowiadań czy góra 200 stronicowych powieści. A masz może jeszcze jakieś propozycje niezbyt obszernych książek, gdzie jak na dłoni widać mity greckie/skandynawskie/egipskie - bo chyba w tym orientuje się najlepiej?

Książki które dałaś to chyba jedyne, których nie czytałem ze ŚD :D jutro polecę do biblioteki albo księgarni.

O, nie czytałem jeszcze Wiedźmikołaja - czy nawiązuje to w jakikolwiek sposób do legendy o św. Mikołaju, czy tylko nazwa podobna?
zel
Student Magii

Postprzez grace » 18 mar 2010, o 17:03

spróbuj zdobyć też mitologię słowiańską ;)
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Motopompa » 18 mar 2010, o 17:23

Wiedźmikołaj nawiązuje do Św. Mikołaja, ale tak jakoś niezbyt mocno. Jest bardziej o świętach i całej tej otoczce wokół nich. W Panowie i Damy jest o elfach ale są dość nietypowe ;).
Piramidy jak najbardziej.
Fantasy to bardzo obszerny termin. Literatura, gry, filmy nawet...
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez Eoren » 18 mar 2010, o 21:39

Bogowie z Dunmanifestin i ich walki o kosiarkę z lodowymi olbrzymami - aluzja do mitologii skandynawskiej, ale to tylko taka wzmianka...
Ach bym zapomniała! Jeszcze Walkirie, na pewno w 'Ostatnim Bohaterze' i chyba 'Muzyce Duszy'.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez zel » 18 mar 2010, o 22:00

O, a z ta kosiarka gdzie bylo? Nie w pomniejszych czasem? Niestety tak sie sklada, ze musze podac literature podmiotu, blah.

Jakies ksiazki o mitologii slowianskiej godne polecenia?
zel
Student Magii

Postprzez Motopompa » 18 mar 2010, o 22:04

Kosiarka (o ile dobrze pamiętam) w Blasku Fantastycznym.
Motopompa męska
Dziekan

Postprzez Eoren » 18 mar 2010, o 22:08

Chyba tak. Ale własną ręką nie ręczę. To się kilka razy powtórzyło...
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez jaro_gryf_666 » 18 mar 2010, o 22:40

- Na glinianych nogach jako calosc oparta na zydowskich przeslaniach o golemach.

Masz na myśli 'przedstawienie golemów w oparciu o żydowskie legendy' ? Nie wydaje mi się, żeby cała książka, w której kilka może akapitów wprost pokazuje analogie do wspomnianych legend była w całości oparta na tych legendach...

Jeżeli bajki również wliczasz do 'mitów i legend', "Wyprawa czarownic" jak najbardziej nadaje się do uwzględnienia w pracy ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez zel » 18 mar 2010, o 23:11

Jaro - Ale cala ksiazka nie musi byc... wyobrazasz sobie cala ksiazke oparta na micie czy legendzie? Toz to plagiat ;) Autor posilkuje sie mitami o zydowskich golemach - i to starczy, jak byk pasuje do tematu mojej prezentacji ;D
Zaraz bede wertowal blask fantastyczny... albo, przeciez i tak nikt tego nie przeczyta, wiec po prostu to tam wpisze i tyle ;)
zel
Student Magii

Postprzez Motopompa » 18 mar 2010, o 23:25

Podobno trafiają się czasem pratchettolubni egzaminatorzy ^^. Ale możesz pisać śmiało - jestem już na 100% pewien że ten tekst jest z Blasku.
Motopompa męska
Dziekan

Postprzez zel » 18 mar 2010, o 23:36

Moja kadra polonistyczna to co najwyzej byrona lubi huh. Chodzi fama, ze moja nauczycielka od polskiego byla generalem na wojnie secesyjnej i dogladal prac Michała Anioła, gdyz obojetnie czy zapytam kolege, czy jego rodzicow, to wlasnie ona ich uczyla ;) ale zarzucilem troche offtopem. Odezwe sie jakos na weekend, gdy juz zaczne w miare tworzyc.

Moze jeszcze ostatnia rzecz - znacie jakies arytukly poswiecone ksiazkom Pratchetta? Juz niekoniecznie o mitach czy legendach, ale tak ogolnie. :)
zel
Student Magii

Postprzez Kinga » 19 mar 2010, o 17:28

Przejrzyj pratchett.pl ;P no i na discworld.pl też są.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez Aeshtir » 20 mar 2010, o 16:19

Motopompa napisał(a):Podobno trafiają się czasem pratchettolubni egzaminatorzy ^^. Ale możesz pisać śmiało - jestem już na 100% pewien że ten tekst jest z Blasku.

O tak. Dzięki temu przeszedłem bezproblemowo przez historię sztuki ;) .

A poważnie, to niemal każda książka Pratchetta ma coś wziętego z mitologii. Zacząłbym od Kubiaka. Jeśli chodzi o Tolkiena to "Silmarillion", a potem długo, długo nic. W oparciu o "Złodzieja czasu" nawiązałbym do mitologii azjatyckiej. No i muszę wspominać o "Pomniejszych bóstwach"? :twisted:

A jeśli chodzi o "Wiedźmikołaja", to on też ma korzenie skandynawskie, warto poszukać.

Aha. "Nacja". Tam jest prawdziwy raj dla fanów mitologii połączonej z antropologią :mrgreen: .
Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus!
Aeshtir męska
Mag II stopnia

Reputacja: 223

Następna strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Sejf nadal stał w tym gabinecie, kiedy Vimes został kapitanem, a do tego czasu wszyscy już wiedzieli, ze kombinacja zamka to 4-4-7-8 i nikt nie ma pojęcia, jak ją zmienić.

Straż nocna, dodał(a) grace