Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

ŚD- sposób mówienia o rzeczywistości. Proszę o pomoc :)

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

ŚD- sposób mówienia o rzeczywistości. Proszę o pomoc :)

Postprzez sara_rokitnica » 6 mar 2010, o 11:06

Witam :)
Moim tematem maturalnym jest "Fantastyka- sposób mówienia o rzeczywistości, ucieczka od realnego świata czy wizjonerstwo autorów? Rozważ problem na wybranych przykładach dzieł literackich i filmowych." Do udowodnienia, że fantastyka jest sposobem mówienia o rzeczywistości postanowiłam wybrać jakiś tytuł z cyklu Świata Dysku i ekranizację "Wiedźmikołaja". Bardzo Was proszę, jeśli macie dostęp do jakichkolwiek artykułów, które mogłyby mi posłużyć jako literatura przedmiotu, to podajcie link (jeśli są zamieszczone w internecie) lub prześlijcie mi skany na e-mail z opisem z jakiego czasopisma ten artykuł pochodzi, jaki jest rok wydania i numer oraz autora artykułu. Proszę Was też o pomoc w wyborze książki z tej serii, która najbardziej pasowałaby do mojego tematu (myślałam o "Kolorze magii") i przykładów zastosowanych przez Pratchetta aluzji do świata rzeczywistego (piszcie też w jakich książkach te aluzje się pojawiają ;)). Z góry dziękuję za pomoc :).

EDIT:
sara_rokitnica napisał(a):Chciałam dodać, że od początku szukałam tematu w którym mogłabym jako przykłady zastosować dzieła T. Pratchett'a, a jego książki czytam już od jakiegoś czasu (w chwili obecnej mogę się pochwalić 11 przeczytanymi tytułami). Mój problem polega na praktycznie zerowych umiejętnościach interpretacji czytanego tekstu ;). Niby wiem do czego odnosi się Terry Pratchett w niektórych książkach ale nie potrafię ubrać tego w słowa. System w jakim dochodzi się do "wyższej rangi" w Niewidocznym Uniwersytecie staram się interpretować na podstawie książki "Kolor Magii" jako aluzję do sposobów zdobywania władzy i wyższych stanowisk w świecie rzeczywistym- poprzez szeroko pojętą eliminację "stojących wyżej" i tych, którzy mogliby ew. wyprzedzić nas w tym wyścigu do jak najlepszej posady. Znowu w "Wiedźmikołaju" (a przynajmniej jego ekranizacji, bo niestety nie miałam okazji przeczytać książki) widzę aluzję do wiary współczesnych ludzi. Wierzą tylko w to, w co chcą wierzyć i wybierają obiekty swojej wiary w zależności od własnych potrzeb i danej sytuacji. Jeśli poprzednie obiekty kultu odchodzą w zapomnienie znajdują nowe, nieraz bardziej absurdalne od poprzednich. W taki sposób Bóg został zastąpiony przez telewizję, internet, majątek- "bóstwa" mające mniejszą władzę, ale jednak bardziej namacalne i dające się objąć rozumem niż Bóg. Postaciom w ŚD też łatwiej jest uwierzyć w bóstwa, których działanie jest doskonale widoczne, czyli te odpowiedzialne za kaca, kurzajki, znikanie skarpetek, bo są to rzeczy które dotyczą ich codziennie i są dla nich jak najbardziej normalne, bo tak naprawdę nie robią nic niezwykłego. W przeciwieństwie do skutków działania Wróżki Zębuszki czy Wiedźmikołaja których czyny są znacznie większe, lepsze i trudniejsze do zaakceptowania jako normalne, więc w związku z tym łatwiej jest uznać, że postacie te nie istnieją niż w ich istnienie uwierzyć. Proszę powiedzcie czy dobrze kombinuję, a jeśli nie to naprowadźcie na właściwy trop i pomóżcie znaleźć inne podobne aluzje zastosowane przez Pratchett'a. :)

Edit by Gryfu:
Czy przycisk 'Edytuj' naprawdę tak groźnie wygląda? Może ktoś mi przesłać na PW screena ze szczerzącym kły przyciskiem 'Edytuj' ? Chciałbym wiedzieć jak wygląda, bo przede mną chowa kły, a chciałbym wyglądać od niego groźniej...
"Szanse jedne na milion - rzekła - spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
sara_rokitnica
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: ŚD- sposób mówienia o rzeczywistości. Proszę o pomoc :)

Postprzez Corvus26 » 6 mar 2010, o 21:26

sara_rokitnicka napisał(a):przykładów zastosowanych przez Pratchetta aluzji do świata rzeczywistego (piszcie też w jakich książkach te aluzje się pojawiają ).

Pratchett stosował bardzo wiele aluzji do świata rzeczywistego. Więcej możesz znaleść w tym temacie. Co do wyboru konkretnych książek to wydaje mi się, że każda jest dobra, gdyż w każdej można na siłę znaleźć kilka odwołań do świata rzeczywistego. Jeśli chodzi o literaturę przedmiotu to spytaj polonisty czy możesz podać adres tej strony, w końcu odbywa się tu niemal ciągła dyskusja o świecie dysku :)

Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam :)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 188

Postprzez sara_rokitnica » 6 mar 2010, o 22:34

Dzięki za odpowiedź :)
Przeglądałam ten temat zanim założyłam swój i szczerze powiem, że nie znalazłam tam dokładnie tego, czego szukałam... Prawdą jest też, że przejrzałam go dość niedokładnie, bo starałam się omijać dłuższe wymiany zdań na temat dokładnych miejsc ze ŚD wzorowanych na tych występujących w rzeczywistości. W temacie mam "sposób mówienia o rzeczywistości", więc potrzebuję raczej aluzji do wydarzeń ze świata, całych narodowości czy grup społecznych i zachowań ludzi, niż do konkretnych osób, miejscowości czy państw. Chociaż nie powiem- kilka informacji z tamtego wątku na pewno wykorzystam ;) Ale zwyczajnie nie będę miała czasu w ciągu 15 minut rozdrabniać się nad każdą postacią, miejscem, przedmiotem, bo muszę w tym czasie zinterpretować jeszcze 2 inne książki, 3 filmy i dodać do tego wstęp i podsumowanie z wnioskami ;) Może podam tytuły z cyklu ŚD, które mam w domu lub pobliskiej bibliotece, więc mam do nich dostęp na bieżąco: "Mort", "Trzy wiedźmy", "Czarodzicielstwo", "Piąty Elefant", "Na glinianych nogach", "Maskarada", "Kolor Magii". A oprócz tego ekranizację "Wiedźmikołaja" (którą już postanowiłam wykorzystać w prezentacji) i "Koloru Magii" połączonego z "Blaskiem Fantastycznym", więc najlepiej jeśli artykuły i interpretacje wszelkich odniesień do naszego świata dotyczyłyby właśnie tych dzieł :)
A co do literatury przedmiotu to owszem, mogę podawać linki do stron www, ale muszą to być linki do konkretnych artykułów, gdyż przy opisie bibliograficznym muszę podawać nazwisko autora i tytuł danego artykułu... Nie powiem- trochę utrudnia mi to życie, bo inaczej poszłabym za Twoją radą i wpisała link do tego i kilku innych stron www, na których można znaleźć ciekawe informacje dotyczące dzieł Pratchett'a ale co zrobić ;)
"Szanse jedne na milion - rzekła - spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
sara_rokitnica
Student Magii

Postprzez szkot » 6 mar 2010, o 22:46

No kurczę. Przecież "Trzy wiedźmy" to jedna wielka aluzja to Makbeta, "Maskarada" do upiora w operze, a "Panowie i Damy" do snu nocy letniej. To są nawiązania do książek. "jeśli chcesz do rzeczywistości - "Bogowie honor Ankh Morpork" toż to wojna między Wielką Brytania a Argentyną o Szetlandy. Poza tym wpleciony 2 morderca czyli zabójstwo JFK. Spisek rządu, większość afer USA. Jutro postaram się więcej rozpisać.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez sara_rokitnica » 6 mar 2010, o 22:53

Dzięki :)
Niestety nikt ze znajomych chyba nie ma książki "Bogowie..." więc tą akurat będę musiała sobie odpuścić (chwilowo nie stać mnie na kupienie jej sobie ;))... W "Maskaradzie" i "Trzech wiedźmach" udało mi się podczas czytania odnaleźć aluzje do Makbeta i Upiora w operze (w zasadzie ciężko by było tego nie zauważyć ;)) i na pewno wspomnę o tym w czasie prezentacji. Jednak wolałabym się skupić- jak już wspominałam- na wydarzeniach ze świata, grupach społecznych, narodowościach, zachowaniach ludzi itd. itp. :) Z góry dzięki za pomoc :)
Ach i zapomniałabym- będę miała też w najbliższym czasie dostęp do książki "Łups". Słyszałam, że można tam znaleźć odniesienia do rasizmu i tym podobnych, więc byłabym wdzięczna również za wskazówki dotyczące aluzji w niej występujących :)
Pozdrawiam :)
sara_rokitnica
Student Magii

Postprzez kiniro » 7 mar 2010, o 11:02

No to ja się teraz wtrącę:
- Nauka Świata Dysku - ja bym zaczął od tego. Jest w niej napisane wszystko. O rozwoju Ziemi, cywilizacji. W zasadzie opierając się tylko na tym mogłabyś napisać prawie magisterkę ;)
- zgadzam się ze Szkotem
- http://www.pratchett.pl/20,o-muzyce-w-muzyce-duszy.html. W tym artykule masz kolejną bazę do nawiązań do rzeczywistego świata
- Z "Blasku fantastycznego" rozmowa Rincewinda ze Śmiercią pokazuje stosunek autora do problemów wiary w obliczu zagrożenia.
- Z recenzji (sam niestety nie przeczytałem) wywnioskowałem, że "Nacja" będzie tu też bardzo pasować.
- "Pomniejsi bogowie". Wiara w formę i strukturę. Poważny problem naszych czasów. Nawiązanie do lustra Archimedesa.

Jak wpadnie mi coś jeszcze do głowy to napiszę.
W moim świecie
Miłość dla poetów
Nigdy nie jest sławną balkonową sceną
Jedynie konającą wiarą
U niebios bram
kiniro
Mag II stopnia

Reputacja: 16

Postprzez szkot » 7 mar 2010, o 13:11

Kolejne myśli mi przychodzą do głowy:

- "Ostatni kontynent" opowiada o Australii. Chociaż sir Pratchett opisuje, że to nie Australii, chociaż tak to wygląda :) Opisuje typowe zachowania australijczyków, a raczej stereotypowe.

- No i moje ulubione "Piramidy" - jedna wielka metafora mitologii greckiej. Bardzo dobrze się to czyta i można znaleźć "mówienie o rzeczywistości".
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez jaro_gryf_666 » 7 mar 2010, o 13:59

Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi raczej o odniesienia ogólnie do zjawisk społecznych, a nie do konkretnych obiektów (jak np. wspomniane lustro Archimedesa). Jeżeli mam rację, to cykl o Straży mógłby być doskonałą kopalnią wątków:
-niewolnictwo w 'Na glinianych nogach'
-rasizm w 'Zbrojnych'
-ksenofobia w 'Bogowie, Honor, AM'
-w 'Łups!' krasnoludy przedstawione są w sposób przywodzący na myśl diasporę żydowską

Z innych cykli:
-emancypacja kobiet w 'Równoumagicznieniu'

Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to z pewnością napiszę ;)

Poza tym polecam 'Naukę ŚD', części 2. i 3. (pierwsza skupia się raczej na powstaniu świata, więc odniesień do społeczeństwa tam jak na lekarstwo). Dodatkową zaletą 'Nauki...' jest to, że można ją potraktować jako literaturę przedmiotu.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez Motopompa » 7 mar 2010, o 16:30

A "Muzyka Duszy"? Toż to opis fenomenu muzyki rockowej i jego wpływu na ludzi.
"Mów co uważasz, ale uważaj co mówisz"
"And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!"
Motopompa męska
Dziekan

Reputacja: 876

Postprzez Hili » 7 mar 2010, o 16:48

"Ciekawe Czasy" - komunizm, totalitaryzm
"Ruchome Obrazki" - rozwój kinematografii, Holywood
"Straż nocna" - rewolucje
"Eryk" - biurokracja

Na razie tyle przychodzi mi do głowy. :)
Hili
Student Magii

Postprzez sara_rokitnica » 8 mar 2010, o 17:12

Dzięki wielkie :lol: :) Właśnie o to mi chodziło :) Postaram się zdobyć jakoś tą "Naukę Świata Dysku" cz. II i III :) Ostatnio widziałam je w jednej z księgarni przecenione o 25% i wahałam się czy nadszarpnąć kieszonkowe z nast. miesiąca ale w końcu zrezygnowałam- teraz widzę że to był błąd :roll: Errare est humanum jak to mówią ;]
sara_rokitnica
Student Magii

Postprzez sara_rokitnica » 23 maja 2010, o 16:01

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, a w szczególności za zaproponowanie mi "Nauki Świata Dysku" ;) Wykorzystałam tą książkę jako literaturę podmiotu zamiast Koloru Magii i wyszło mi to na dobre- 95% z matury ustnej :D Jeszcze raz wielkie dzięki ;)
sara_rokitnica
Student Magii

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

– A czym byliby ludzie bez miłości?
GINĄCYM GATUNKIEM, odparł Śmierć.

Czarodzicielstwo, dodał(a) Marek_Sobczak