Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Jesteś maturzystą i szukasz pomocy w dziedzinie Dyskowych książek? A może piszesz pracę licencjacką bądź magisterską na temat książek Pratchetta? Ten dział jest dla Ciebie.

Re: Matura ze Swiata Dysku i jednocześnie wielka prośba:)

Postprzez rozzinka » 4 maja 2009, o 21:22

W piątek wygłaszać będę moją prezentacje na tamat odwołań do klasyki literackiej u TP. Trzymajcie kciuki bym nie bluźniła zbyt mocno jak się pogubie w prezentacji ;)
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
E(motional) :D
rozzinka
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez Johnyy » 5 maja 2009, o 18:50

Witam.
Zaluję że wcześniej nie dołączyłem na forum ponieważ mogłem tutaj udzielić ciekawej wskazówki (oczywiscie wg mnie samego).
funkcją fantastyki jak ktoś wspomniał jest wyśmianie czegoś
Pięknym przykładem jest Capre Jugulum (czyli Chwytaj Gardło :) ).
Tam pokazano protestantyzm,palenie na stosie,chrystianizacja ( a dokładniej Om-inizacja),walka z zabobonami + folkor wiejski w rolach głownych Babcia,Niania i Agnes.
Skakać dookoła jak wariat i rozstawiać wszystkich po kątach, jakbyś był właścicielem - znaczenie latacjańskiego słowa "photus"
Johnyy
Student Magii

Postprzez rozzinka » 8 maja 2009, o 23:35

No ja dzięki prezentacji o Pratchettcie :D mam 20 pkt na 20 :D :mrgreen:
"Wampiry powstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota" -- "Wyprawa Czarownic"

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
rozzinka
Student Magii

Postprzez tommi » 10 maja 2009, o 18:57

brawo ! gratulujemy :clap: a jak ci reszta poszła ponoć polski w tym roku był banalny prawda to :?:

Edit by Gryfu:
Coby nie było offtopa: nie dyskutujemy w tym temacie o tym, jak poszedł angielski, czy jak beznadziejna była matma. Wiem, że jestem upierdliwy i w ogóle paskudny i be, ale posty o tematyce 'beznadziejna-fizyka-jedno-zadanie-w-ogóle-nie-do-zrobienia-a-jak-wy-je-zrobiliście' będę traktował jako offtop.
I nie nakłaniamy innych do offtopowania. To bardzo brzydka działalność mająca na celu zabicie jak najwięcej słitaśnych kotków.
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez rozzinka » 11 maja 2009, o 20:06

No... pisemny był śmieszny... tematy jak z gimnazjum. A ustny... hmm jak to określili moi znajomi... odwaliłam "One man show" babką kopary opadły, z tym co mówiłam nie mogły się kłócić bo może i wiedzą wiele o Hamlecie, Makbecie i innych, ale teatr Dysk, Felmet, Matki chrzestne i wampiry które nie potrafią wstawać z wnętrza kota chyba je przerosły :mrgreen: znaczy, mimo że odpowiedziałam źle po części na jedno pytanie i tak musiało im się spodobać Pratchettowskiej ujęcie rzeczywistości. Albo sposoby budowy komizmu w cyklu "Świat Dysku" i jego rola w kreacji fantastycznej rzeczywistości. W sumie jestem dumna ze swoich wypocin :D

I feel
F(reaked out)
I(nsecure)
N(eurotic)
rozzinka
Student Magii

Postprzez Kata » 13 maja 2009, o 08:42

No to gratuluje^^ pamiętam jak ja zdawałem, co to był za stres.. ale potem poszło już jak z górki. Jeszcze raz gratuluje setki:]
Obrazek
Kata
Student Magii

Postprzez pius » 17 sie 2009, o 17:03

Witam,
właśnie weszłam na to forum i przeglądam sobie wątki. Pratchetta czytam już od dobrych paru lat, ale jakoś ostatnio urodziło się we mnie postanowienie skompletowania większości jego książek. Jak na razie po prostu sobie czytałam wątki, aż trafił się ten "temat maturalny".Poczułam, że muszę się wypowiedzieć... Jakoś wydawało mi się, że na ustną maturę z języka polskiego samemu powinno się opracować temat (to chyba miało coś wspólnego z inteligencją - a przynajmniej taką nadzieje mieli, jak sądzę, twórcy takiej formuły ustnej matury;)
2 lata temu sama musiałam się z tym zmierzyć. Nie obyło się bez niezliczonych wypraw do bibliotek itd., bez przewertowania każdej z książek po 20 razy i bez płaczu, że nic nie mogę znaleźć sensownego. Ale jakoś ostatnią rzeczą, która by mi przyszła do głowy to podanie mojego tematu na forum i poproszeniem o "cenne uwagi". Nie wydaje mi się, aby Pratchetta było ciężko zrozumieć. Dlatego mam wielką prośbę do wszystkich maturzystów: spróbujcie sami opracować temat - ruszcie tyłek z domu, bo wszystkiego w internecie nie znajdziecie. Warto też samemu pomyśleć.
Pius
pius
Gorzej niż Rincewind

Poprzednia strona

Powrót do Kącik pomocy dla maturzystów oraz przyszłych lic. i mgr

Pan Tulipan uniósł drżącą dłoń.
— Czy to ten moment, kiedy całe moje życie przesuwa mi się przed oczami?
NIE, TEN MOMENT BYŁ PRZED CHWILĄ.
— Kiedy?
TO MOMENT, rzekł Śmierć, POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM. NIE… TO, CO WIDZIMY TERAZ, PANIE TULIPANIE, JEST PAŃSKIM ŻYCIEM, KTÓRE PRZESUWA SIĘ PRZED OCZAMI INNYCH…

Prawda, dodał(a) Eoren