O stronie

Uwagi dotyczące regulaminu

Informacje, uwagi, błędy, pomysły..

Uwagi dotyczące regulaminu

Postprzez jaro_gryf_666 » 19 lip 2009, o 15:39

Tutaj dzielimy się uwagami dotyczącymi regulaminu forum.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Reklama

Re: Uwagi dotyczące regulaminu

Postprzez Mauer » 19 lip 2009, o 18:53

- obrażania innych użytkowników forum

Ej, no wybacz, zmienił bym to na zwracanie sie wulgarnie do userów, sam przyznaj czasem trzeba kogoś zbesztać lub mu dopiec.

- zamieszczania plików audio/video i innych bez zgody autora

To już trochę przesada? żadnych linków z Youtuba, plików do muzyki, po za tym ten punkt gryzie sie z naszą gildią złodziei.

ps.
przydzielenie specjalnej rangi (np. ’spammer’ lub ‘kasztan’),

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 47

Postprzez jaro_gryf_666 » 19 lip 2009, o 19:50

Ej, no wybacz, zmienił bym to na zwracanie sie wulgarnie do userów, sam przyznaj czasem trzeba kogoś zbesztać lub mu dopiec.

Słuszna uwaga.
To już trochę przesada? żadnych linków z Youtuba, plików do muzyki, po za tym ten punkt gryzie sie z naszą gildią złodziei.

Jeśli coś jest na jutubie, to znaczy, że nie narusza zasad serwisu i ma zgodę autora. Jeśli nie ma, to jutub ten filmik usunie i po kłopocie.
Ten punkt ma na celu raczej wyeliminowanie sytuacji typu 'Słucham najnowszej płyty metalliki jak chcecie to ściągnijcie sobie stąd: wuwuwu.rapidszer.najnowsza_plyta_metaliki.rar'. Nie chcemy przecież robić z tego forum warezowni - jest cała masa portali z torrentami i innymi takimi, wystarczy gugla odpalić i gotowe ;)
Co do Gildii Złodziei - wszyscy wiedzą, że rządzi się innymi prawami :mrgreen: A dostęp do niej mają tylko zaufani użytkownicy ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez Corvvin » 22 lip 2009, o 15:03

Dobra inicjatywa. Jestem pod wrażeniem. Ciesze się, że tak dobrze wybrałem osobę do opieki nad forum ;) Awansowałeś Jaro na admina ;)
Pozdrawiam
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Reputacja: 382

Postprzez 4jola » 22 lip 2009, o 23:25

:clap:Kongratulejszynz wasza eminencjo czerwona.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Corvvin » 23 lip 2009, o 11:13

A tak merytorycznie co do tematu:
3.4.1. Użytkownik celem dopisania czegoś w temacie w którym ostatni post został napisany przez użytkownika winien użyć przycisku ‘Edytuj’, który, jak wieść ludowa niesie, nie gryzie.
3.4.2. Niedozwolone jest pisanie kilku postów pod rząd

Tu jest pewien problem. Gdy dodajesz nowe informacje do tematu, który dawno nie był odświeżany to nikt tych istotnych czasem nowych informacji nie zobaczy ;) Bo każdy już dawno ma temat oznaczony jako przeczytany.
Zdałoby się określić jakoś warunki po jakim czasie można dopisać post jeden pod drugim ;)
Dałoby się to rozwiązać przeróbką skryptu forum, ale to musiałoby mi się zachcieć - czyli będzie ciężko ;P
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Postprzez jaro_gryf_666 » 23 lip 2009, o 13:38

Mi po edycji posty zaznaczają się jako nieprzeczytane...
No ale też racja - dopisek po miesiącu nie musi być częścią poprzedniego posta.
Może w taki sposób:

3.4.3. Dozwolone jest napisanie kilku postów pod rząd w przypadku, gdy od napisania poprzedniego posta upłynął co najmniej tydzień, a w dopisywanym poście zawarte są istotne informacje

Przykleiłem Regulamin, żeby zawsze był na wierzchu ;)
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Postprzez Grom » 25 lip 2009, o 17:40

Gratuluje ladnego, czerwonego podpisu.
Nie "pod rzad", a "z rzedu" ;)
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez tter282 » 4 sie 2009, o 11:54

3.1.1 - zamieszczania szeroko rozumianego spamu

- Jaro, nie można umieszczać w regulaminie pojęć niekwantyfikowalnych (to głównie uwaga do naszego Sejmu :twisted: ). Proponowałbym doprecyzowanie pojęcia.

- generalnie Regulamin ujmuje to co najważniejsze, sądzę jednak, iż warto byłoby ująć całość w kilku głównych paragrafach / artykułach, np. "Statut i cel istnienia Forum", "Prawa i obowiązki uczestnika Forum", "Prawa i obowiązki władz Forum". Taki konstrukt uczyni rzecz bardziej klarowną.

- jako obowiązkowy zapis, znajduję punkt o brzmieniu np. "Zarejestrowani uczestnicy Forum oraz jego oznaczone władze, zobowiązują się w swoich wypowiedziach do stosowania litery obowiązującego na terenie RP prawa."

Takie na szybko wydumki :mrgreen:
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez Corvvin » 28 lut 2010, o 23:17

Sugerowałbym dodać punkt dotyczący podpisów. Nie pożądana jest sytuacja w której wielkość podpisu użytkownika jest dłuższa od średniej długości jego postu :P
Czyli nie przesadzajmy w zbędnej treści, która trzeba przebiegać kilka razy wzorkiem podczas czytania pojedynczej strony forum :P
Myślę, że długość 3 - 4 linii tekstu jest optymalnym maksimum, odstępstwa mogą być ale bez przesady ;)

Eoren mnie sprowokowała ;)
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Postprzez Eoren » 28 lut 2010, o 23:20

Eoren mnie sprowokowała ;)

Ale się zmieściłam w tych 225 znakach czy ile ich tam miało byc, a myślałam, że będzie problem ;)

EDIT:
(Edit - gdzie jesteś!)
Wykasowałam entery i się zwinęło do czterech linijek. Ca va?
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez jaro_gryf_666 » 6 mar 2010, o 15:56

Drobne zmiany:
-Dodałem punkt 2.4. regulujący kwestię podpisu:
2.4. Podpis
2.4.1. Podpis nie może być dłuższy niż 4 linijki tekstu w czcionce w rozmiarze 'normalnym'.
2.4.2. Podpis pod względem treści traktowany będzie wg zasad ujętych w punktach 3.1.1. i 3.1.2. niniejszego regulaminu.

-Dodany został podpunkt 3.1.1. :
3.1.1. Zarejestrowani uczestnicy Forum oraz jego oznaczone władze, zobowiązują się w swoich wypowiedziach do stosowania litery obowiązującego na terenie RP prawa.

-Dodany został podpunkt 3.4.3. regulujący kwestię dopisywania postu bez używania opcji 'Edytuj' :
3.4.3. Dozwolone jest napisanie kilku postów z rzędu w przypadku, gdy od napisania poprzedniego posta upłynął co najmniej tydzień, a w dopisywanym poście zawarte są istotne informacje

Oczywiście nie jest to sztywna zasada i najprawdopodobniej niebawem zostanie trochę zmieniona ;)

Co jeszcze nie zostało zmienione:
-Nie sprecyzowałem pojęcia 'spamu' - w tej kwestii mam zdanie takie, że jeżeli ktoś rejestruje się na forum tylko po to, żeby wkleić link do plemion albo zareklamować cudowne niebieskie tabletki po promocyjnej cenie, może po spełnionej misji zostać z forum wydalony. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł na sprecyzowanie 'spamu' :)
-Nie ująłem regulaminu w proponowanych 'trzech paragrafach' - pomysł bardzo dobry, tylko nie do wykonania w przerwach na 'byle-nie-naukę' ;) Pod koniec czerwca wrócę do tego pomysłu.
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Powrót do O stronie

- Pod Bębnem rzucali w ciebie toporami - przypomniał rozsądnie Dibbler.
-Tak, ale tylko dla zabawy. Nikt tak naprawdę nie celował.

Muzyka duszy, dodał(a) grace