Nomy

Wielki Nomowy Spis Powszechny

Dyskusje o naszych niewielkich sąsiadach..

Wielki Nomowy Spis Powszechny

Postprzez Marek_Sobczak » 24 maja 2011, o 22:49

Witajcie kochani. Mam prośbę o wsparcie. Podjąłem się skoordynowania dość sporego projektu, który ma na celu przygotować coś na kształt Nomowej encyklopedii. Tak więc tworzę więc spis postaci, przedmiotów, miejsc i pojęć, które w Księgach nomów się pojawiły. Teraz sedno. Jeśli ktoś chce i czuje w sobie chęć również stworzyć parę opisów to może czuć się swobodnie w tym temacie. Ja również tu będę kompletował opisy swojego autorstwa.
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2854

Reklama

Re: Wielki Nomowy Spis Powszechny

Postprzez dagmarab » 1 cze 2011, o 15:35

MASKLIN- Masklin jest głównym bohaterem księgi wyjścia i kopania z trylogii o Nomach. Nie chce się do tego przyznać ale Masklin jest urodzonym przywódcą i to nie dlatego, że jest rządny władzy a dlatego, że troszczy się o ludzi i nie jest w stanie po prostu stać i pozwolić by pewne rzeczy się działy. Chce by Nomy miały inne lepsze życie. Jedną z jego słabości jest zbyt realistyczne podejście do życia i niemożność kłamania na temat przyszłości. Nie jest w stanie po porostu mówić nomom kłamstw o świetlanej przyszłości jeśli nie widzi, że taka może nadejść.

mam nadzieję że dobrze
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Marcel » 15 lip 2011, o 10:51

Marku, pojawia się zasadnicze pytanie: chcesz mieć niejako przewodnik po "Księgach Nomów" (czyli pisane na poważnie "Who is who" jak w poście powyżej), czy kompletnie z jajem, w stylu jak "Encyklopedia Angala" w "Nomów Księdze Odlotu"?
Domyślam się, że chodzi o to drugie, ale wolę zapytać. Wówczas co jakiś czas spłodzę jakąś definicję, bo w przypadku pisania na poważnie, nie chce mi się pisać charakterystyki postaci, jako że mi to podstawówkę przypomina :twisted:
Studentów można kochać lub nienawidzić, ale nie wolno ich bić po głowie łopatą.

Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? — Albert Einstein
Czyste biurko, czysty umysł. - Mustrum Ridcully
Marcel męska
Mag I stopnia

Reputacja: 241

Postprzez grace » 15 lip 2011, o 11:01

Marcel, a czy Pratchett pisze poważne książki? ;P
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Marcel » 15 lip 2011, o 11:11

Niby nie, ale post Dagmary mnie zmylił, więc wolałem zapytać.
Studentów można kochać lub nienawidzić, ale nie wolno ich bić po głowie łopatą.

Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? — Albert Einstein
Czyste biurko, czysty umysł. - Mustrum Ridcully
Marcel męska
Mag I stopnia

Reputacja: 241

Postprzez grace » 15 lip 2011, o 11:15

Ogólnie rzecz biorąc - wszystkie chwyty dozwolone. Piszemy taki rejestr dla Nomów, Dysku (osobny temat) i będą też dla innych. Potem zobaczymy co z tym zrobić i jak ewentualnie te skrajnie różniące się przerobić ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Nobby Nobs » 21 lip 2011, o 23:15

Babka Morkiespecjalizuje się w krzyczeniu na nomy i w mało pocieszającym pocieszaniu, wymierzaniu klapsów, a także w leczeniu, po którym pacjent nigdy więcej nie skarży się już na daną dolegliwość, choćby skrętu kiszek dostał. Przeżyła Wielką Zimę tysiąc dziewięćset osiemdziesiątego szóstego roku, co nie omieszka przypominać przy każdej sposobności. Najstarsza po Torricie z Zewnętrznych nomów.
Obrazek
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1025

Powrót do Nomy

Jeśli wykluczy się niemożliwe, to, co pozostanie, choćby całkiem prawdopodobne, musi być prawdą.

Straż! Straż!, dodał(a) Marek_Sobczak