Nomy

NOMY:)

Dyskusje o naszych niewielkich sąsiadach..

Re: NOMY:)

Postprzez szkot » 29 maja 2008, o 19:57

Ja przyznam sie szczerze przeczytałem całą trylogię i muszę powiedzieć, że mi sie podobało. Trudno to znaleźć, ale siedziałem w bibliotece śląskiej i czytałem. Nie uznaje tego za czas stracony. Widać było, że Pratchettowi świta pomysł na nowy świat. I wydaje mi się, że trylogia była lepsza od Dywanu, a napewno było w niej więcej humoru.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Reklama

Postprzez kajzer404 » 29 cze 2008, o 21:13

Moim zdaniem są to bardzo ciekawe książki. Poza tym że bardzo przyjemnie się je czyta to ukazują jak bardzo ludzie moga sie mylić jeśli chodzi o religie i wiare.
kajzer404
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez Corvvin » 29 cze 2008, o 21:20

kajzer404 napisał(a):Poza tym że bardzo przyjemnie się je czyta to ukazują jak bardzo ludzie moga sie mylić jeśli chodzi o religie i wiare.

Według mnie wniosek jest słuszny, ale błędny ; ) Bo nie o to chodzi przez 99% w religii i w wierze ; ) Ale nie wiem czy ten dział forum to dobre miejsce na taką dyskusję ; )
Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy na nic więcej nie zasługuje. - Mikołaj Gomez Davilla
Corvvin męska
Malleus Maleficarum

Reputacja: 382

Postprzez Senthe » 28 lip 2008, o 02:05

Nomy przeczytałam całe... to prawda, ciekawie jest ujęty problem religii i wiary, ale czy "mylić się w wierze" - chodzi przecież chyba o to, aby wierzyć, że ma się rację, a nie ją mieć, prawda? Jeśli dobrze zrozumiałam Corvvina (:
Tak czy owak, przeprzyjemna lektura, zdecydowanie lepsza od niektórych dyskowych pozycji.
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez Technites » 25 wrz 2008, o 14:27

Seria o Nomach jest niezłym ćwiczeniem do wejscia w styl pisania Terrego. I chociaż bardziej jest to seria dla dzieci niż dla dorosłych, to myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Szczerze polecam.
Rola Słuchaczy nigdy nie została właściwie doceniona...
Technites
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez tter282 » 31 gru 2008, o 08:45

A ja uważam, że Nomy są rewelacyjne. Mała rzecz ale wywołująca paroksyzmy smiechu. Ot taka zabaweczka...
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez _MaLiNka_ » 10 sty 2009, o 10:13

tter282 napisał(a):A ja uważam, że Nomy są rewelacyjne. Mała rzecz ale wywołująca paroksyzmy smiechu. Ot taka zabaweczka...

noo po roku od kiedy założyłam ten temat - wreszcie ktoś , kto ma podobne zdanie do mojego;)
Wiadomo,rzecz jasna ,że ŚWIATA DYSKU nie przebije nic - ale nomy są przesympatyczne;)
_MaLiNka_
Mag I stopnia

Reputacja: 29

Postprzez tter282 » 10 sty 2009, o 12:09

Pewnie, że tak. Bardzo lubię u Terrego, jego umiejętnośc tworzenia postaci, do których ciągnie nas za ich słowa, sposób wysławiania się rodem z zaułka i kultywowanie ludowej mądrości. A Nomy to szczyt tej specyficznej cechy, mimo iż to z pozoru małe, cienkie czytadełko. Takie nic, ale ileż zabawy dostarcza. I chwała, że kapitalistycznym obyczajem, Terry nie ciągną tematu, produkując serię.
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Kasia M. » 10 sty 2009, o 12:45

tter282 napisał(a): Bardzo lubię u Terrego, jego umiejętnośc tworzenia postaci, do których ciągnie nas za ich słowa

Ach.
Jak sie przeczytało najpierw Szczury Maurycego to potem wszystko się z nimi kojarzy ;) Z tylnej okładki:

"Niewielu jest pisarzy potrafiących pisać z poczuciem humoru tak niewymuszonym, tak umiejętnie dawkować momenty serio, dające do myślenia, i tak pięknie całe to danie okrasić właściwą ilością emocji, że i łezka może się czytelnikowi w oku zakręcić, choć to przecie komedia pełną gębą"
Nie znalazłam jeszcze lepszej definicji Terr'ego ;)

A tu odnośnie tego, co napisał Tter282:
"Akcja każdej powieści jest wciągająca, dynamiczna i konsekwentna, bohaterowie tworzą niezapomnianą galerię typów [...]"

czy tylko na moją wyobrazinię tak działają Pratchetty? ostatnio czytałam Zimistrza, Regimenta i Piekło i.. to był sam podziw. :) "widziałam" tą książkę wyraźniej niż gdybym oglądała film, no bajka po prostu ;) Bohaterów Pratachett'a nie da się nie kochać, nieważne czy Nomy, czy szczury, czy Magowie czy ktokolwiek :)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tter282 » 4 lut 2009, o 22:14

Urechotałem się przed momentem dość mocno, gdy wracając z psem ze spaceru, zobaczyłem sąsiada, zjeżdżającego z naczepy czym? - (kim?) - JEKUBEM! Żółty jak marzenie, z wielką zębatą paszczą. Nomy się pochowały albo nie dostrzegłem ich, zapomniawszy z domu okularów.

Swoją drogą, mam nadzieję, że nie będzie kopał w swoim ogrodzie o tej porze ;)
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Gadzinek » 15 kwi 2009, o 21:16

z nieznanych mi przyczyn tom drugi oscyluje wokół 50-60 zł.

Nie wiem skąd to wytrzasnęłeś...Ja całośc kupilem w komplecie za 50 zł ;p
Gadzinek
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 0

Postprzez tter282 » 2 cze 2009, o 19:54

W księgarniach pojawiły się Nomy w postaci jednej książki w cenie 38 zł. Wydane bodaj przez Rebis - jeszcze ciepłe. Tak samo i w identycznej cenie jest dostępny kompletny Johny Maxwell. :clap:
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Grom » 6 cze 2009, o 11:16

Nie wiem czemu wszyscy tak Nomy gnębią, jak dla mnie bardzo udana seria. Wcale nie gorsza od niektórych dyskowych powieści.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez Senthe » 10 cze 2009, o 15:30

tter - taa, miejmy tylko nadzieję, ze ta miękka okładka wytrzyma ciężar całej trylogii naraz... :|
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez tter282 » 12 cze 2009, o 10:55

tter - taa, miejmy tylko nadzieję, ze ta miękka okładka wytrzyma ciężar całej trylogii naraz...

To fakt. Zatem traktujmyliteraturę z szacunkiem :) Jako że po raz wtóry skończyłem Łups! biorę się za Nomy, szczgólnie natchniony widokiemJekuba, który za płotem wojuje, równając sąsiadowi placyk.
tter282 męska
Anghammarad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nomy

Bagaż potrafił stać nieruchomo w taki sposób, że wydawało się to jeszcze straszniejsze, niż kiedy się poruszał.

Czarodzicielstwo, dodał(a) Marek_Sobczak