Niekoniecznie o Terrym...

Mordimer Madderdin

... i niekoniecznie o fantasy...

Mordimer Madderdin

Postprzez madziairm » 16 lut 2008, o 17:02

Są tutaj jacyś fani książek Jacka Piekary o Inkwizytorze Jego Ekselencji Biskupa Hez-Hezronu? :>

Ja czytałam Miecz aniołów, Młot na czarownicę i Łowcę dusz. Jak wrócę do Torunia w pn czeka na mnie w bibliotece Sługa Boży ]:>
Co sądzicie o tych książkach?
IMO nie są jakieś super cudowne i aj waj (początkowo spodziewałam się czegoś innego), ale bardzo je lubię. Czasem rozbraja mnie ironiczny humor autora. Polecam fanom fantastyki śreniowiecznej : )
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Reklama

Re: Mordimer Madderdin

Postprzez Corvvin » 16 lut 2008, o 17:10

Mnie zawsze bawią w jego książkach takie drobne szczególiki rzucane mimochodem.. Typu kosiciół pod wezwaniem Matki Boskiej Bezlitosnej ;)
Ogółnie jego wizja chrześcijaństwa jest piękną alternatywą... A i może nie tak daleką od prawdy.. Gdyby odpowiednio biblię czytać..
Wszystko przez to, że 10 przykazań przetłumaczyli jak przetłumaczyli z hebrajskiego..
/me wzdycha
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez madziairm » 16 lut 2008, o 17:16

Hah, ciekawa też jest tam wizja heretyków.
A ulubione postacie? Bo mimo głównego bohatera ja najbardziej lubię Kostucha : D
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez Corvvin » 16 lut 2008, o 19:35

Hmm ja czuję też sympatię do Biskupa Hez-Hezronu, tak jakoś ;)
Ogólnie cały ten cykl przeczytałem niejako na raz i w niewłaściwej kolejności.. i jakoś tak mnie jedno dziwiło.. Zawsze do Mordimera zwracano się od "przyjacieli przyjaciół" polecających jego kompetencje.. I prawie zawsze ostatecznie postępował on swemu pracodawcy wbrew, acz w zgodzie z własnymo sumieniem.
I tak suma sumarum, cholera kto go ciągle polecał? Jego zachowanie można było przeca przewidzieć.. I jednak z tak śliskimi sprawami się do niego nie pchać..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez madziairm » 16 lut 2008, o 19:45

Dość kontrowersyjna persona z niego. A Biskup ma świetne opinie u innych ^^

Ulubiony cytat: [Anioł] Moridmer, ty sukinsynu...
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez Corvvin » 16 lut 2008, o 19:56

Najpiekniejszy jaki wbił mi się w pamięć to..
"W ogrodzie mej pamięci pielęgnuje różne kwiaty..."
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez madziairm » 16 lut 2008, o 20:04

A powiedz mi jak jest z tymi książkami dookoła serii z Mordimerem? Bo miały wyjść nie-zbiory opowiadań. Tylko ja już się pogubiłam w tytułach, bo Piekara trochę ich ma ^^
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez Corvvin » 17 lut 2008, o 01:47

Hmm po Łowcach dusz chyba nic się jeszcze nie pokazało.. Nie wiem jak z najbliższą przyszłością.. Twórczości Piekary dokładnie nie śledzę..
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Postprzez madziairm » 17 lut 2008, o 18:09

Mhm, bo ja jeszcze zetknęłam się z takim pozycjami jak: Rycerz Kielichów, Pani śmierć, Imperium - smoki Haldoru... I kilka innych. 2 ostatnie zamówiłam już w biblio, jak przeczytam to postaram się zrecenzować ^^
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez tommi » 17 lut 2008, o 18:49

a ktura cześci jest pierwsza albo od kturej najlepiej zaczonic bo chentnie bym poczytał
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez madziairm » 17 lut 2008, o 19:35

1. Sługa Boży
2. Młot na czarownice
3. Miecz Aniołów
4. Łowcy dusz

Ja czytałam: 2, 3, 4 i w pn będzie 1. W sumie raczej nie ma znaczenia, od czego zaczniesz, ale jak już bardzo zależy Ci na kolejności, to u góry masz napisane.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez tommi » 17 lut 2008, o 21:15

oki to podzienkował
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez madziairm » 17 lut 2008, o 21:37

Na zdrowie i miłej lektury!

edit:
Właśnie czytam Sługę bożego - ach jak mi brakowało tego specyfcznego humorku Piekary ^^

edit 2:
Skończyłam! I mam niedosyt : p Jak zwykle dobrze się spisał pan Jacek ^^
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez tommi » 20 lut 2008, o 16:15

co ile ty to czytałasi ?? tak szybo ja nawet niewyporzyczyłem z bibloteki
tommi męska
Mag III stopnia

Postprzez madziairm » 20 lut 2008, o 18:58

1 książka (taka do 350str) = 1 dzień ^^
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Następna strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

Ludzie, którzy nie znają trudnych słów, są zwykle nerwowi w obecności ludzi, którzy je znają. Właśnie dlatego jej sąsiedzi płci męskiej, jak pan Stollop i jego kumple, nikomu nie dowierzali. Za to ich żony posiadały o wiele szersze, choć dość specyficzne słownictwo, które zawdzięczały tanim romansom, na każdej ulicy przekazywanym jak kontrabanda z kuchni do pralni. Stąd też Glenda znała "elokwencję", "skwarny", "buduar" i "saszetkę", choć do do saszetki i buduaru nie była całkiem pewna i unikała ich używania, co nie sprawiało zbytnich trudności.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) nanny_ogg