Niekoniecznie o Terrym...

Stara, dobra, niemodna...

... i niekoniecznie o fantasy...

Stara, dobra, niemodna...

Postprzez Senthe » 21 kwi 2009, o 17:25

Science-fiction. Fictionscienza. Najstarsza, klasyczna fantastyka, obecnie właściwie już nie czytana, ale cytowana i wspominana, aż stanie się wymiętym, rozpoznawanym, choć nieznanym nikomu bliżej tytułem...
Z jednej strony - zabawnie naiwna, pełna wizji typu "w 2002 to już na pewno będzie po IV wojnie światowej, a na Marsa będziemy latać do znajomych na herbatkę", ale z drugiej - jakaś taka głęboka i romantyczna, głeboko moralna, pełna refleksji nad człowieczeństwem. Czy nie dlatego tak kochamy na przykład Terry'ego? (:
Czytaliście kiedyś staruszkę SF? Jak wrażenia? Znaleźliście jakieś ponadczasowe książki czy wpół zapomnianych autorów godnych polecenia? Zapraszam do zabawy w wykopaliska (:

Temat zainspirowany Asimovem ^__^
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Reklama

Re: Stara, dobra, niemodna...

Postprzez Mauer » 21 kwi 2009, o 19:44

Kocham SF, nawet ponad Terrego! Lem, Dick, Grimwood, Harrison!
Najbardziej to się lubuje w stylu jakim jest Cyberpunk, ma cos w sobie, mrok zło i implanty!

Stalowy szczur ocala świat!
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 47

Postprzez 4jola » 21 kwi 2009, o 19:57

Fajna jest taka fantastyka,zwłaszcza z perspektywy czasu.Kilkanascie lat temu nie do wiary,teraz,o mało co, reportaż na żywo.
Mam taka książkę "Niepokój dwutysięcznego roku"Macieja Iłłowieckiego.1989.
A w ogóle polecam,nie po raz pierwszy,"Hiszpańskich żebraków"Nancy Kress.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez tter282 » 22 kwi 2009, o 08:40

Łoj, fajny temat. No cóż, pisząc o sobie, stwierdzić mogę, iż jestem fantastyki wszystkojadem. W zakresie przed latami dziewięćdziesiątymi... Jako nastolatek zacząłem zaczytywać sie Strugackimi, Lemem, Asimovem, Harrisonem. Space opery to se je toi basta! A później przyszedł czas na wielkiego Philippa Dicka - on się nie wlicza - jest ponadczasowy.

Najbardziej to się lubuje w stylu jakim jest Cyberpunk, ma cos w sobie, mrok zło i implanty!

Cyber, steam - gut, gut, dobrze Cię MAuerku Obi-wan wyszkolił :clap: Cóż - można by strzelić graffiti: "Stephenson rządzi" :mrgreen:
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Postprzez 4jola » 22 kwi 2009, o 19:12

A stary,dobry Jules Vern?Czy to aby nie bliżej początku fantastyki?Nie chcecie powiedzieć,że nie czytaliscie czegoś?Czegokolwiek?
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Kinga » 22 kwi 2009, o 19:15

Napowietrzna wioska Verna jest dobra, oj dobra (i mocno fantastyczna)

A Dick jest dobry na wszystko jak Ubik :D
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez Senthe » 23 kwi 2009, o 14:03

Nie wiem, skąd zachwyty Dickiem, serio, nie wiem. Nie mam pojęcia. Dla mnie to tam jakiśtaki zwykły, dość nudny pisarz. O co chodzi?... Niech mi ktoś to po ludzku wytłumaczy!
Verne - wszystko, co było w bibliotece w podstawówce :D 20000 mil podmorskiej żeglugi, W 80 dni dookoła świata...
Kurcze... to były czasy :roll:
Senthe
Mag I stopnia

Postprzez Kasia M. » 23 kwi 2009, o 15:24

Senthe, bo to ćpun ten Dick ;]
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Anima Vilis » 23 kwi 2009, o 19:35

nie wiem dlaczego SF mnie nie pocciąga..zadna ksiazka tego typu nie byla mnie w do tego stopnia pochłonąć..
Obrazek

You need a heart that's filled with music
If you use it you can fly
If you want to be high
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 524

Postprzez Kasia M. » 23 kwi 2009, o 19:43

mnie SF czasem po prostu śmieszy nie w tych momentach kiedy trzeba.. takie to wszystko naciągane na mój gust.
no, ale może jako dziecko XXI w moja wyobraźnia ma dość ciągłego patrzenia w przyszłość i woli cofnąć się w romantyczną przeszłość? ;]

żebyście tak całkiem nie przekreślili mnie: ciągle szykuję się na serię Lemów.. 16 tomów mnie wzywa, niedługo się do nich zabiorę xD
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez tter282 » 23 kwi 2009, o 21:25

Senthe, bo to ćpun ten Dick ;]

Neeee, nieprawda. Dick miał po prostu nieźle napierniczone pomiędzy uszami. Sporą część swojego żywota spędził w zakładzie zamkniętym, gdzie próbowano zwalczyć jego kliniczną schizofrenię. Na szczęście bezskutecznie...

A Verne - 20 000 mil... Jezu, jako nastolatek marzyłem tylko o głębinach. Jules geniuszem był i basta! Teraz to taki steampunkowy kolo, rzec by można :clap:
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Mauer » 25 kwi 2009, o 14:36

Verne to prawda geniusz!
A Dick był ćpunem, całe zycie na amfetaminie i LSD jechał, stąd też popadł w ogromne długi, a to że był chory psychicznie to swoją drogą. I Był świetnym pisarzem, b go lubie i zachwycać się nim będę, nudny to jest Mickiewicz!
Obrazek
Mauer
Śmierć szczurów

Postprzez Senthe » 26 kwi 2009, o 15:07

Tzn czy nie jest tak, że większą część fajności Dicka stanowi jego nienormalność, nie kunszt pisarski? :P "Dobrze umrę, lepiej sprzedam"? Był wariatem, to takie romantyczno-egzotyczne, ergo świetnie się sprzedaje, ale czy ma wartość literacką? (pytam z rozmysłem.)
Bo ja tam nie dostrzagam w jego książkach niczego wybitnego (: Ot, pisarz, ot, książki, całkiem niezłe, ale żeby taki geniusz hołubiony? Bez przesady...

Czytam Lema - "Cyberiadę" i się zalewam :D
Senthe
Mag I stopnia

Postprzez tter282 » 28 kwi 2009, o 21:04

Tzn czy nie jest tak, że większą część fajności Dicka stanowi jego nienormalność, nie kunszt pisarski? "Dobrze umrę, lepiej sprzedam"? Był wariatem, to takie romantyczno-egzotyczne, ergo świetnie się sprzedaje, ale czy ma wartość

Gombrowicz, Witkacy, Malczewski, van Gogh, Dali, że wymienić tak z brzegu. Stado kompletnych popaprańców, chorych psychicznie, alkoholików i narkomanów. Geniusz, wóda i dragi chadzają pod rękę, nawzajem się napędzając. Kazdy kolejny przełom, epoka w kulturze, były napędzane akuratnym odpowiednikiem spida. Ot taki magnetyzm :twisted:
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Mauer » 28 kwi 2009, o 21:38

a Terry lubi zioło!
Obrazek
Mauer
Śmierć szczurów

Następna strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

Czterech mniej znanych jeźdźców - Panika, Dezorientacja, Ignorancja i Wrzask - przejęło władzę w szopie, ku obscenicznej uciesze kaprala Strappiego.

Potworny Regiment, dodał(a) madziairm