Niekoniecznie o Terrym...

Stara, dobra, niemodna...

... i niekoniecznie o fantasy...

Re: Stara, dobra, niemodna...

Postprzez tter282 » 29 kwi 2009, o 06:29

a Terry lubi zioło!

Melissę? Miętę? Rumianek może?
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 242

Reklama

Postprzez Herbata » 18 maja 2009, o 23:05

tter282 napisał(a):
a Terry lubi zioło!

Melissę? Miętę? Rumianek może?

Zieloną herbatę!!! :D
Only in silence the word,
only in dark the light,
only in dying life:
bright the hawk's flight
on the empty sky.

Ursula K. Le Guin
"Czarnoksiężnik z Archipelagu"

Herbata
zielony bibliotekarz

Reputacja: 15

Postprzez Senthe » 19 maja 2009, o 17:48

Mordercy.
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez 6JeździecApokalipsy » 3 cze 2009, o 17:42

Walter M. Miller, "Kantyk dla świętego Leibowitza". Jest to literatura z czasów zimnej wojny, typu "co będzie po tym, jak ZSRR pobije się ze Stanami...". Świat przeszedł tu przez tzw. Potop Płomieni i okres zdziczenia, mamy coś w rodzaju średniowiecza, tyle że ze zniszczonym środowiskiem i mutantami. Nieprzyjemnie... :( Poza tym, już w latach 90-tych, Miller napisał kontynuację, "Święty Leibowitz i Dzikokonna".
Kasia M. napisał(a): żebyście tak całkiem nie przekreślili mnie: ciągle szykuję się na serię Lemów.. 16 tomów mnie wzywa, niedługo się do nich zabiorę xD

Lem... Klasyka... Ja najbardziej lubię te jego lekkie, dowcipne, abstrakcyjne chwilami opowiadania o robotach i Ijonie Tichym, (zastanawiam się, czy Lem rzeczywiście przypuszczał, że będzie tak jak w "Pokoju na ziemi). Jednak Lem pisał też niezłe opowiadania trochę w stylu hard SF, długie ("Niezwyciężony" ma 160 stron), trudne, pełne skał, nieciekawych wnętrz i wyrażeń naukowych. Na szczęście, nie można powiedzieć, że Lem jest zapomniany...;D
Ekskrementować to se pani może w teatrze, nie w szkole!
6JeździecApokalipsy
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Postprzez Grom » 3 cze 2009, o 17:57

A Brian Aldiss, "Cieplarnia" na przykład?
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez tter282 » 4 cze 2009, o 06:33

A Brian Aldiss,

Aldissa popieramy i lubimy :clap: Mnie natomiast po raz kolejny uwiodła "Wieczna wojna", którą przed laty poznałem w formie komiksu, zaś niedawno nabyłem powtórne wydanie naszojęzyczne, czegodokazała oficynaSolaris. Autorjest weteranem z Wietnamu i stworzyłbył protest song na mianę Dylana.Wspaniałe iprzejmujące. Polecam także komiksy - niedługo będzie jewznawiał Egmont.
Prawdziwy pasztet męski - przechodzi koło dziwek, a te udają, że czekają na autobus.
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez 4jola » 4 cze 2009, o 19:04

"Mechaniczna pomarańcza"Anthony’ego Burgessa .Stara(1962),dobra-dla ttera w wersji R.Chciałam przeczytać wersję A,ale do tej pory nie udało mi się jej dorwać.No i trafić na wersję nieocenzurowaną...Ciężka ale warto.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Kinga » 4 cze 2009, o 19:36

Nie pamiętam którą wersję czytałam (na pewno nie ocenzurowaną), ale przyznaje że "Mechaniczna pomarańcza" w wersji papierowej jest genialna, jak się już człowiek przyzwyczai do specyficznego słownictwa, ale film już wg mnie jest nie do przejścia...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1561

Postprzez tter282 » 4 cze 2009, o 20:06

film już wg mnie jest nie do przejścia...

Bezwzględna zgoda. Kubrick ma sposób przekazu, który do mnie nie przemawia, pewną drażniącą, acz nieuchwytną manierę. Ponadto "MP" jest typowym dziełem "nieekranizowalnym", z jakim żaden reżyser nie powinien się mierzyć, bo polegnie. Dlatego dreszczem przejmuje mnie myśl o pokalaniu "Hobbita", który moim zdaniem jest sztandarowym przykładem na potwierdzenie powyższej tezy. Nu, pożiwiom, posmtrim, można uwidim...
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez 4jola » 5 cze 2009, o 08:29

4jola napisał(a):"Mechaniczna pomarańcza"Anthony’ego Burgessa .Stara(1962),dobra-dla ttera w wersji R.Chciałam przeczytać wersję A,ale do tej pory nie udało mi się jej dorwać.No i trafić na wersję nieocenzurowaną...Ciężka ale warto.

No tak,trochę pokopałam.TRZEBA trafić na wersję niecenzurowaną.Ja miałam szczęście taką przeczytać.
To chyba z wrażenia.Pa,pa jeszcze raz.(Jaro wybaczy mi chyba małego offka?)
Lecę bo chcęęęę...
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez 6JeździecApokalipsy » 5 cze 2009, o 14:57

Grom napisał(a):A Brian Aldiss, "Cieplarnia" na przykład?

"Cieplarni" nie czytałem, ale książka ponoć dobra, w "Fantastyce" miała ocenę 6/6.
Ekskrementować to se pani może w teatrze, nie w szkole!
6JeździecApokalipsy
Mag I stopnia

Postprzez Grom » 5 cze 2009, o 15:31

6JeździecApokalipsy napisał(a):
Grom napisał(a):A Brian Aldiss, "Cieplarnia" na przykład?

"Cieplarni" nie czytałem, ale książka ponoć dobra, w "Fantastyce" miała ocenę 6/6.

Zasłużoną.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Kata » 8 lip 2009, o 23:21

A czytaliście może Orwella? Głupio pytam, to trzeba przeczytać. Mnie osobiści bardzo się podobało. Albo seria o Fundacji, Pozytronowy Detektyw, Diuna. Starocie, ale lepszych książek sf nie znalazłem (*chociaż nazwanie Orwella SF jest przesadą)
Kata
Student Magii

Postprzez tter282 » 9 lip 2009, o 10:26

Kata napisał(a):A czytaliście może Orwella? Głupio pytam, to trzeba przeczytać. Mnie osobiści bardzo się podobało. Albo seria o Fundacji, Pozytronowy Detektyw, Diuna. Starocie, ale lepszych książek sf nie znalazłem (*chociaż nazwanie Orwella SF jest przesadą)

Fundacja i Diuna to chyba dwa najbardziej znane cykle SF. Oczywiście nie da się ich porównywać, co nie zmienia faktu, że dla wielbiciela space oper są to pozycje absolutnie obowiązkowe.

Tak na marginesie - polecam ekranizacje dwóch pierwszych tomów cyklu "Diuna"
tter282 męska
Anghammarad

Postprzez Grom » 10 lip 2009, o 00:13

Jeśli chodzi o Diunę, i książka, i film to klasyka science fiction.
A ostatnio przypomniałem sobie "Bill, bohater galaktyki" i "Galaktyczne sny" Harissona. Fragment o bojowych wielbłądach ("tym razem żołnierz trzymał łapy przy sobie, więc wielbłąd odgryzł mu głowę" i komentarz dowódcy) za każdym razem zrzuca mnie krzesła, to jest po prostu genialne :mrgreen:
Ostatnio edytowano 10 lip 2009, o 00:15 przez Grom, łącznie edytowano 1 raz
Grom
Mag I stopnia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

Gdy miasto było pobudzone, oszołomione albo wystraszone gromadziło się na placu Sator. Ludzie, którzy właściwie nie mieli pojęcia, dlaczego to robią, zbierali się, by słuchać innych ludzi, którzy też nic nie wiedzieli, zgodnie z zasadą, że ignorancja dzielona to ignorancja podwajana.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace