Niekoniecznie o Terrym...

Fantastyka historyczna

... i niekoniecznie o fantasy...

Fantastyka historyczna

Postprzez madziairm » 30 cze 2008, o 22:34

No, jak w temacie ;)
Polecacie może jakieś książki z tego gatunku?

Ja ostatnio wynalazłam "Opowieści z Dzikich Pól" J. Komudy. Nie miałam jeszcze okazji przeczytać, mam nadzieję, że w końcu (sesja trwa... :/) uda mi się w spokoju zasiąść do lektury. Ktoś z Was może to już czytał? Czekam na opinie :)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 66

Reklama

Re: Fantastyka historyczna

Postprzez Corvvin » 4 lip 2008, o 19:00

Hmm pierwsze co mi się nasuwa to trylogia husycka Sapkowskiego ; ) znakomita, ale to chyba wszyscy znają...
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Anima Vilis » 6 lip 2008, o 11:31

z tego typu książek czytałam ostatnio cylk Gwiazda Wenus Gwiazda Lucyfer Witolda Jabłońskiego..arcydzieło to nie jest ale dobrze sie czyta :)
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez madziairm » 11 lip 2008, o 22:39

Właśnie skończyłam czytać "Opowieści...". Mhm, jakby to ująć. Początkowo miałam wrażenie, że opowiadania dłużą się, ale szybko zmieniłam zdanie. Książka ogółem ma u mnie dużego plusa i zalicza się do ulubionych. Polecam wszystkim tym, którzy lubią zajazdy szlacheckie, utarczki panów braci, a przy tym odrobinę upiorów i złych mocy :) Ostatnie opowiadanie trzymało mocno w napięciu (no, przynajmniej mnie). Jedyną "wadą" są zbyt szczegółowe opisy pojedynków, choć z drugiej strony można się poczuć, jakby się było naocznym świadkiem starcia. Tyle że autor operuje dość fachowymi pojęciami. Troszkę mrocznie, troszkę krwawo, ale ciekawie :)
Jacek Piekara napisał(a):Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać.
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez Corvvin » 18 lip 2008, o 16:03

Madziairm mnie zainspirowała - sięgnąłem po Opowieści z Dzikich Pól.. I wrażenie też mam raczej pozytywne.. Miło czyta się coś osadzonego w realiach naszych okolic w XVII wieku... Przy czym nie razi przenikanie światów - są to historie, jakich za pewnie wiele można było usłyszeć w karczmach w czasach ówczesnych - nie ingerują raczej w znany ze szkół bieg historii.
Opisy pojedynków mogą być uznane za drobny minus - bardziej są jednak techniczne, niż dynamiczne - nie wygodnie je się czasem czyta...
I hm... nie ma happyendów?
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez madziairm » 24 lip 2008, o 20:36

Hehe, cieszę się, że wniosłam coś nowego ;)
Teraz wypożyczyłam "Diabła Łańcuckiego" tegoż samego autora... Zobaczymy... ;)

edit:
Jestem po 1 części "Diabła..." i robi się ciekawie :) Tym razem w bieszczadzkich kresach RP...

A na zachętę: http://www.diabel-lancucki.pl/

edyt 2:
Skończyłam! I polecam! Trzyma w napięciu do samego końca :D Tym razem jednak jest to thriller historyczny, bo upirów i zjaw tam nie znajdziemy, choć czasem wspominają coś o biesach i czadach :) Dość zagmatwana fabuła, czasem nie do końca wiadomo, gdzie dobro, a gdzie zło. Znów krwawe opisy pojedynków i coraz częściej pojawiają się żarty i żarciki :)

Teraz czas na "Bohuna" tego samego autora. Aj bardzo polubiłam imć pana brata Jacka L. Komudę (Jacek nad Jackami ;) )
madziairm żeńska
Mag II stopnia

Postprzez tter282 » 31 gru 2008, o 11:26

Stary temat, ale dopiszę jako nowy na forum, czyli nadgorliwy. Polecam jakiekolwiek dzieł z wydanych od 2007 roku przez Instytut pamięci Narodowej. To jest dopiero Fantastyka Historyczna! Tym bardziej, że posiada imprimatur Wielkiego Jarosława :mrgreen:
Pytaniem jest wszakże, czy więcej w nich historii, czy fantastyki...
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez 6JeździecApokalipsy » 31 gru 2008, o 13:29

Hmm. Andrzej Pilipiuk, "Oko jelenia - Droga do Nidaros". Dostałem to na takie pogańskie święto jak Mikołajki Klasowe i niedawno skończyłem. Książka prawdę mówiąc nie najlepsza. Fabuła taka sobie, styl dość banalny, klimat... może trochę lepszy od fabuły. Bardzo mrocznie i nieprzyjemnie, pisarz z jakichś powodów <wyżywa się> (to chyba najlepsze określenie) na jednym z bohaterów płci żeńskiej, dziewczynie imieniem Hela. Dziewczyna bowiem jest niewolnicą(?) kata, który gwałci ją, poniża i torturuje, co autor opisuje wręcz z lubością.Książka, jak widzicie, nie najlepsza, lecz wspominam o niej na tym czcigodnym forum dlatego, że jej akcja toczy się w Europie, pod koniec XVI wieku. Skończyłem.
Ekskrementować to se pani może w teatrze, nie w szkole!
6JeździecApokalipsy
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Postprzez Senthe » 6 sty 2009, o 13:20

A co z Sapkowskim i jego trylogią husycką? To pierwsze, co przychodzi mi na myśl na hasło "fantastyka historyczna". Jak na razie zacięłam się na "Lux perpetua". Wrócę, kiedy będzie mi się nudziło na starość.
Czy jest dobra? Pewnie jest. Przecie to Pan Sapek. Ja nie umiem tego natłoku dobrości, wspaniałości, lukru i orzeszków strawić. Nie dociera do mnie, i szczerze mówiąc, wątpię, aby do wielu ludzi dotarło coś więcej niż dużo przekleństw, mało fabuły i straszny chaos. Tylko takie, niestety, mam po tej trylogii wspomnienia :|
nerosume!
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez pa5tor » 25 wrz 2011, o 08:36

Ostatnio rozlubowałem się w fantastyce historycznej :mrgreen:
Przede wszystkim Jacek Komuda i jego seria "Orły na Kremlu" (narazie są to tylko trzy tomu "Samozwańca", ale na tym napewno się nie skończy :) ). Z Komudy polecam również "Banitę", a także serię o Francois Villonie.
"Trylogia husycka" też jest bardzo ciekawą lekturą i przede wszystkim strasznie wciąga.
Niedługo zamierzam dopaść "Charakternika" Jacka Piekary (jeśli ktoś z Was już to czytał to proszę o opinię czy warto się za to zabierać?).
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Postprzez Makal » 25 wrz 2011, o 10:51

To dziwne, Pa5tor, że polecasz najgorsze książki Komudy imo. Samozwaniec jak na razie to tragedia, nudne jak flaki z olejem. Banita jest nielubiany nawet przez samego autora. Serie o Villonie nie czytałem, ale z tego co wiem, to też nie są to najwyższe loty.
A Diabła Łańcuckiego czytał? Opowieści z Dzikich Pól? Debiutanckie Wilcze Gniazdo też było całkiem, całkiem.
Sometimes the only sane answer to an insane world is insanity.
Makal
Mag III stopnia

Reputacja: 95

Postprzez Tigi » 25 wrz 2011, o 11:22

a ja polecam G.G. Kaya - ni to fantastyka, ni to niewiadomo co, ale ładne bardzo i przyjemnie się czyta:-)
"One can't believe impossible things."
"I dare say you haven't had much practice. When I was your age, I always did it for half an hour a day. Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.”
Tigi żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 160

Postprzez Dżon » 25 wrz 2011, o 12:07

O Villonie był m.in. Bohun z tego co pamiętam, a Bohun jest imo najlepszym co Komuda zmajstrował. Diabeł jest niezły a i Wilcze Gniazdo niczego sobie.
Natomiast u Komudy strasznie wkur... czacza mnie odgrzewanie starych dowcipów i powtarzanie gagów z komedii i kabaretów. Gdyby nie to, to z czystym sumieniem (którego nie mam) powiedziałbym, że potrafi napisać książkę, która trzyma naprawdę mocny poziom.

Prawdą jest też niestety, że zdarzają się mu straszne chały.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez pa5tor » 25 wrz 2011, o 12:41

Mi osobiście "Samozwaniec" bardzo się podoba i "Banita" również. Jeżeli chodzi o pozostałe tytuły wymienione przez Ciebie to tylko "Diabła Łańcuckiego" czytałem i niektóre z opowiadań z tomiku "Opowieści z Dzikich Pól" (takie jakie były w tomie "Czarna szabla").
Jeżeli chodzi o serię o Francois Villonie podoba mi się ogólnie klimat mrocznej Francji tam opisany.
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Postprzez Makal » 27 wrz 2011, o 11:26

Dżon napisał(a):O Villonie był m.in. Bohun z tego co pamiętam, a Bohun jest imo najlepszym co Komuda zmajstrował. Diabeł jest niezły a i Wilcze Gniazdo niczego sobie.
Natomiast u Komudy strasznie wkur... czacza mnie odgrzewanie starych dowcipów i powtarzanie gagów z komedii i kabaretów. Gdyby nie to, to z czystym sumieniem (którego nie mam) powiedziałbym, że potrafi napisać książkę, która trzyma naprawdę mocny poziom.

Prawdą jest też niestety, że zdarzają się mu straszne chały.

Czyli będzie trzeba za Bohuna w końcu złapać, bo jesteś już kolejną osobą, która mówi, że to najlepsza książka J.K.
Sometimes the only sane answer to an insane world is insanity.
Makal
Mag III stopnia

Reputacja: 95

Następna strona

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

- Widzi pan? - ucieszył się Moist. - Kiedy nie wiadomo, co robić, zawsze warto przeczesać włosy i wyczyścić buty. To mądre powiedzenie, panie Bent. A teraz do roboty.

Świat finansjery, dodał(a) Kinga