Niekoniecznie o Terrym...

targi książki w Katowicach

... i niekoniecznie o fantasy...

targi książki w Katowicach

Postprzez grace » 20 paź 2011, o 11:34

Dziś zaczynają się targi książki w Kato w spodku!

Jutro o 17. będzie prelekcja Piotra Cholewy pt. „O tym jak uśmiech zmienia świat - humor w powieściach Terry'ego Pratchetta".

więcej info
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Reklama

Re: targi książki w Katowicach

Postprzez Tatra » 22 paź 2011, o 14:07

Na targach byłem, i spotkanie z panem Cholewą zaliczyłem :) Można je według mnie podzielić na dwa etapy. Pierwszy - zacny: czyli tzw. "kawa", w czasie której pan Piotr został nakarmiony, a motłoch, w tym ja, mógł usiąść koło tłumacza i napawać się jego obecnością (ciastem napawać się nie mogliśmy, bo nas nie poczęstowano :/ ). Pan Piotr okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem, posiadającym ogromne poczucie humoru. Można się było tego spodziewać, po człowieku, który zajmuje się tłumaczeniem prozy Terry'ego. Opowiedział nam co nieco o sobie, kilka anegdotek o Pratchett'cie(np. jakie emocję budzi w Terry'm niejaki Big Vegetableman), zdradził również kilka faktów co do najnowszej książki - "Snuff". W polskiej wersji językowej jej tytuł będzie brzmieć "Niuch", a sama książka opowiadać będzie o przygodach Vimes'a w czasie urlopu. Pojawi się również tematyka m.in. goblinów czy też przemytu tabaki. Co do treści, tłumacz odnosił się do niej bardzo pozytywnie. Co prawda był zaskoczony kolejną powieścią ze Świata Dysku, nie spodziewał się, że Terry wyda jeszcze jakąś, aczkolwiek miło się rozczarował :) Na zakończenie pan Cholewa wyciągnął z głębi swej siatki dwie, mosiężne pieczęcie, których rzeźbienia nawiązywały do Śmierci oraz NU, po czym podbił nimi podsunięte mu pod nos książki. Mój "Ostatni Kontynent" zyskał zatem +20 do awesomeności. Kameralne spotkano trwało około 30 minut, a po nim nastąpiła wyżej wspomniana prelekcja. I to był etap, który można nazwać: eeee... mogło być lepiej. Cały wykład sprowadzał się do pokrótkiego opisu każdego cyklu oraz pojedynczych książek. Było to moim zdaniem trochę bezcelowe, gdyż wątpię, by był tam ktoś nieobeznany z fandomem Pratchett'a. Aczkolwiek kilka ciekawych zdań padło, chociażby do czego natchnęła Terry'ego wizyta w Polsce. Pisarz będąc w naszym pięknym kraju, udał się na obiad do miejscowej knajpy, Tam dostał na talerzu kawałki tłuszczu nadziewane tłuszczem, które można było polać tłuszczem (pierogi), a jeszcze wcześniej na zakąskę zamówił sobie chleb z tłuszczem (smalec). Ponoć dzięki naszemu jedzeniu, wpadł na pomysł kopalni tłuszczu z "Piątego Elefanta". Miło, że jakoś się mu przysłużyliśmy xD Reasumując: było bardzo przyjemnie, cieszę się, że wpadłem na Targi :D
Daj komuś ogień, a będzie mu ciepło przez jeden dzień, ale wrzuć go do ognia, a będzie mu ciepło do końca życia.
Tatra
Student Magii

Reputacja: 51

Postprzez nanny_ogg » 22 paź 2011, o 14:18

Fajnie! Może zredaguj to jako artykuł-sprawozdanie i podeślij grace na jej adres mailowy podany w kontaktach na stronie głównej http://www.pratchett.pl/. Wpleć też anegdoty, każdy będzie mógł przeczytać. Myślę,że grace, jeśli sama nie zdążyła tam dotrzeć ucieszy się z tego. My też. :D
Wiele może się zdarzyć pomiędzy suknią a szafą. / T.Pratchett
Biedny kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby. / S.J.Lec
Pizza i"Dirty Dancing"!... / Ratharienn
nanny_ogg żeńska
Dziekan

Reputacja: 1654

Postprzez Tatra » 22 paź 2011, o 14:58

Jasne, nie ma sprawy :D Dzisiaj już nie znajdę na to czasu, ale jutro do tego przystąpię ;)
Daj komuś ogień, a będzie mu ciepło przez jeden dzień, ale wrzuć go do ognia, a będzie mu ciepło do końca życia.
Tatra
Student Magii

Reputacja: 51

Postprzez grace » 22 paź 2011, o 15:08

Tak, DZIĘKI CI o WSPANIAŁY Tatro!

Czekam więc z niecierpliwością na taki tekst! No i pisz więcej, co tylko Ci się przypomni ;)
Coś z wykładu może? A może go jeszcze czystym przypadkiem nagrałeś albo wiesz kto nagrał?
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Powrót do Niekoniecznie o Terrym...

– On iftniał – wyjaśnił Igor. – A potem, kiedy już zaiftniał, to nigdy go nie było. Tak mi mówił dziadek, a budował zegar tymi rękami!
Jeremy spojrzał w dół. Dopiero teraz, kiedy się lepiej przyjrzał, zauważył wyraźne blizny wokół nadgarstków Igora.
– W nafej rodzinie naprawdę wierzymy w dziedziczenie – powiedział Igor, dostrzegając jego spojrzenie.

Złodziej Czasu, dodał(a) Kinga