Luźne dysputy

mało inteligentna ustawa

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

mało inteligentna ustawa

Postprzez grace » 18 mar 2011, o 19:12

ma wejść zakaz na większość ziół.

Paranoja...
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Reklama

Re: mało inteligentna ustawa

Postprzez Draco Nobilis » 18 mar 2011, o 20:52

Jest to dokładnie realizacja zasady "wylewania dziecka z kąpielą".
Kiedy nie chciało się producentom prowadzić szczegółowych badań, uznawano produkt za suplement diety (gdzie te badania nie są konieczne). Podobnie było z ziołami. I stąd całe zamieszanie - chodzi o pieniądze. Zbyt drogie jest udowadnianie, że zioła leczą, więc firmy zaprzestaną produkcji. Pozostanie nam hodowanie ziół na grządce.
Prawda jest nieosiągalna. Nie mówię jej, bo nie wierzę w jej istnienie.
Draco Nobilis żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 246

Postprzez Kasia M. » 18 mar 2011, o 20:54

czytałam (na tajnym forum new world order, klimaty podobne :P)
zioła wielbię, nawet myślałam o otworzeniu sobie jakiegoś sklepiku zielarskiego "jak będę duża".. cóż.. jakoś będzie. Szkoda wielka, ale co robić
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Anima Vilis » 18 mar 2011, o 21:17

Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez dagmarab » 18 mar 2011, o 21:55

ma to też swoje pozytywne strony gdyż ludzie często kupowali różne ziołowe specyfiki w których było nie wiadomo co i zażywali tego niesamowite ilości co nieraz kończyło się źle. Zresztą ludzie często nadużywają leków zwłaszcza tych które mogą kupić bez recepty a leki ziołowe w większości są lekami na które nie trzeba recept. Pomyślcie że doszło do tego że musieli wprowadzić recepty na czopki uspokajające dla niemowląt bo ludzie nadużywali je do tego stopnia, że dziecko tylko zapłakało to myk mu czopka i niby miał być spokój, biedne maluszki niektórym ludziom to by się porządny kop w d...o przydał. Tak więc może to i lepiej...
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Kasia M. » 18 mar 2011, o 22:12

wcale kurde nie lepiej. teraz ludzie będą nadużywać trucizn... pewnie, że zioła to nie zabawki, ale są dużo zdrowsze niż te tzw leki, które może i zwalczają katarek ale niszczą wszystko inne :roll: (oczywiście, jak już się wystarczająco potrujemy będziemy musieli kupić leki na odtrucie)
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Motopompa » 18 mar 2011, o 23:03

dagmarab napisał(a):Tak więc może to i lepiej...

Nie! To kolejne ograniczenie ludzi, którzy sami powinni decydować co i ile sobie aplikować. Nadmierne spożywanie czegokolwiek to głupota, czemu ograniczać ludzi potrafiących stosować zioła na rzecz ochrony głupoty? Tak sobie myślę, że ziołolecznictwo stało się po po prostu zbyt popularne z punktu widzenia koncernów farmaceutycznych.
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1268

Postprzez nanny_ogg » 19 mar 2011, o 00:47

Kochana nasza Unia E
Co dobre dla nas wie, co nie.
Prohibicja ziołowa
jakaś ich zmowa nowa
A pachnie toto jak wielkie Gie...
Wiele może się zdarzyć pomiędzy suknią a szafą. / T.Pratchett
Biedny kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby. / S.J.Lec
Pizza i"Dirty Dancing"!... / Ratharienn
nanny_ogg żeńska
Dziekan

Reputacja: 1654

Postprzez Carol » 19 mar 2011, o 01:25

dagmarab napisał(a):ma to też swoje pozytywne strony gdyż ludzie często kupowali różne ziołowe specyfiki w których było nie wiadomo co i zażywali tego niesamowite ilości co nieraz kończyło się źle.

Jeśli ktoś jest na tyle sprytny, żeby jeść coś czego składu i działania nie zna, albo uważa, że jeśli coś jest bez recepty to można to zżerać garściami jak sałatę, to już jego prywatny problem. Głąb głąbem zostanie i wykończy się w taki czy inny sposób, więc ten argument jakoś do mnie nie przemawia.
"Masz ochotę zostać czymś obrzydliwym w najgłębszej otchłani chaosu?"
Carol żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 354

Postprzez PIP » 19 mar 2011, o 10:06

Ale papierosów nie mogą zabronić, choć odsetek umierających na raka płuc i krtani będących bezpośrednim następstwem palenia jest XXXXXXXXXXX razy wyższy. Protestowałem przeciwko unii już za małolata, kiedy w gimnazjum przydzielono mnie do klasy „europejskiej” - tytul pierwszej pracy na WOS „Dlaczego UE to skur*********” (Dosłownie!!!) ocena 1... Tak czy siak – nic na to nie poradzimy, lud jest ciemny, głupi, za to jest „większością glosującą” więc trzeba się dostosować do debilizmów... Prawdopodobnie w następstwie tego zakazu wejdzie zawód „szamana” ew. „lekarza metodami alternatywnymi” z możliwością wypisywania recept – co z tego ze to szarlataneria - „lud” i tak na to pójdzie, buląc 3x więcej za nierefundowany syf.

PS. W UE są same mało inteligentne ustawy ograniczające dostęp do rożnych rzeczy, lub nakazujące monopol na rożne rzeczy – przekaz ten sam: money, money, money. Btw. Ten sam money który można bez żadnych zakazów dodrukowywać i nie ma zakotwiczenia w zlocie co samo w sobie świadczy o zwyrodnieniu – w przeciwieństwie do dyskowego A-M świat nie jest własną sztaba złota...
PIP
Student Magii

Reputacja: 24

Postprzez Dżon » 19 mar 2011, o 11:37

PIP napisał(a):Ale papierosów nie mogą zabronić, choć odsetek umierających na raka płuc i krtani będących bezpośrednim następstwem palenia jest XXXXXXXXXXX razy wyższy.

K*WA! CISZEJ! Bo jeszcze usłyszą i zabronią! Sukinsyny...

Trzeba będzie hodować melisę na balkonie. Lipę, miętę itp.
A mi się wydaje, że niedługo po prostu się zaczną rozruchy. A jeśli się nie zaczną, to znaczy, że poziom sk...wienia ludzi osiągną dno.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez PIP » 19 mar 2011, o 12:10

Osiągnął już dawno... Przynajmniej w moim mniemaniu. Nic się nie zacznie dopóki nie przekroczą akceptowalnej społecznie bariery zakazów i nakazów – a starają się by nie przekroczyć bo chcą zostać przy władzy i pieniążkach. A ta granica jest na tyle mocno wyznaczona przez rożne sondaże (tak, te internetowe a'la Onet czy WP także!), ze nie przekroczą jej, chyba ze będą zmuszeni – np. długiem publicznym który cyka i rośnie z każdą sekunda. Już pomijając UE – znowu zbliżamy się do wyborów i znowu opiniotwórcze media zaserwują nam mielonkę medialna w postaci „tylko dwie partie się liczą” - co jest absolutna nieprawda, ale daje odpowiedni margines do fałszowania wyborów, jak podczas ostatnich (czy mam rozumiem ze istnieje 2 mln osób dostatecznie TEPYCH by nie wsadzić ptaszka tam gdzie należy? Szczerze wątpię, szczególnie ze dzieci raczej przybywa niż ubywa, chociaż to tez kwestionują...). Ocenę pozostawiam wam samym do rozpatrzenia i wyciągnięcia wniosków...
PIP
Student Magii

Postprzez Dżon » 19 mar 2011, o 13:48

Nie tylko podczas ostatnich były takie jaja przecież. W parlamentarnych 3 miasta podały wyniki parę godzin później, bo "przedłużyło się liczenie". Dziwnym trafem we wszystkich wygrała PO.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez PIP » 19 mar 2011, o 14:17

Faktycznie „dziwnym” :D Po obu przypadkach powinno już dawno być „pospolite ruszenie” na ulice, jednak nic takiego się nie stało – to tylko świadczy o tym jak daleko ogółowi społeczeństwa do jakiejkolwiek walki o własne prawa... Czasem myślę ze ludzie po to wymyślili rządy żeby im mówiły co maja robić – bo zastanawianie się nad tym, i w szczególności wymyślenie czegoś konstruktywnego jest dla nich stanowczo za trudne -.-'
PIP
Student Magii

Postprzez Kinga » 19 mar 2011, o 14:46

Pi******e mości panowie... Skoro tak wam źle to czemu sami czegoś nie zrobicie? Albo nie spiep*****e gdzie pieprz rośnie? Wszystko złe... A przepraszam która partia według was lepiej się tym porąbanym krajem zaopiekuje, kaczystan, Sojusz Lewych Dochodów czy chorągiewka w postaci PSL? A może Korvinek? W Polsce nie ma na kogo głosować, więc wybiera się mniejsze zło...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

-No to mamy- ucieszył się pierwszy prymus- Własność osobista. Kiedy coś już jest twoje, naturalnie chcesz to ulepszać. Pierwszy krok na drodze postępu.

Nauka Świata Dysku I, dodał(a) dagmarab