Luźne dysputy

Filmy

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Filmy

Postprzez stukam_kopytkami » 21 cze 2008, o 16:01

Wspomniana Angel'a tak.
Bardziej mnie interesuje w filmach strona wizualna, muzyka i relacje ludzkie.

Oprócz tego:

angielski pacjent
nieznośna lekkość bytu
niebieski
mulholland drive
grek zorba
podwójne życie weroniki
pillow book
2046
hero
samotari
między słowami
skaza
dziewiąte wrota
czekolada
9 i 1/2 tygodnia
nikita

i pełno innych.
Magia polega na nieużywaniu magii.
stukam_kopytkami
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Postprzez Wiewiora » 21 cze 2008, o 17:37

Stukam Kopytkami, a :lol: pamiętasz nieme kino? :lol:
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Reputacja: 10

Postprzez stukam_kopytkami » 21 cze 2008, o 18:27

Wiewiora napisał(a):Stukam Kopytkami, a :lol: pamiętasz nieme kino? :lol:

Pamiętam.
Czy to pytanie ma jakiś związek z moim domniemanym wiekiem? ;)
Magia polega na nieużywaniu magii.
stukam_kopytkami
Student Magii

Postprzez Współżycz » 23 cze 2008, o 09:29

Kopytka zastuka mnie pewnie przy najbliższej okazji na smierć, ale...
Cyferki podane w rubryce wiek są wysoce nieprawdziwe. Niemego kina napewno nie pamięta. Programów prowadzonych przez Pana Stanisława Janickiego w TVP.
Ale napewno jest fanką "Niemego kina" wg. Mela Brooksa.
-Czym jest życie?
-TO MOMENT, rzekł Śmierć, POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM.
Współżycz
Student Magii

Postprzez Wiewiora » 23 cze 2008, o 10:56

Mam wrażenie że Mela Brooksa znać i doceniac mogą ,lub nie doceniać,osoby z nie całkiem świeżych roczników. Te ,,Płonące siodła,,eh. :P
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Postprzez szkot » 23 cze 2008, o 22:44

Nieme kino - ciekawy temat. Ostatnio widzialem ranking gdzie jednym z najlepszych filmow wszech czasow byl "Swiatla Wielkiego Miasta" z Chaplinem. I musze sie zgodzic. Rewelacyjny film.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Anima Vilis » 25 cze 2008, o 20:03

Wiewiora napisał(a):Mam wrażenie że Mela Brooksa znać i doceniac mogą ,lub nie doceniać,osoby z nie całkiem świeżych roczników. Te ,,Płonące siodła,,eh. :P

Mel Brooks to geniusz nad geniuszami..zgadnijcie jaki mam szyfr do walizki (znaczy nie mam walizki na szyfr ale gdybym miala napewo bym miala taki szyfr)
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez szkot » 26 cze 2008, o 05:22

Moze to nie do konca o filmach ale ostatnio namietnie ogladam program satyryczny amerykanski - whose line is it anyway? Wystepuja tam komicy, ktore improwizuja sceny wymyslone przez widownie albo podane przez prowadzacego. Nieraz zdarzylo sie ze plakalem ze smiechu.Jesli zainteresowalwas pobiezny opis to odsylam do strony http://www.wliia.pl
To nie jest reklama :D Po prostu spodobalo mi sie i dziele sie z innymi ta dobra nowina.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez ogi » 26 cze 2008, o 22:05

moja przyjaciółka zakochała sie raz w Czechu i dzięki temu doświadczyłam rzadkiej przyjemności oglądania rozmaitych znanych szerokiej widowni filmów LECZ Z CZESKIM DUBINGIEM. tak. Chociażby Brawehart z Melem Gibsonem (wyobrażacie to sobie? Mel mówiący po czesku) który w końcowej scenie rozdzirająco ryczy- swabodaaa aa !
ogi
Student Magii

Postprzez Herbata » 28 cze 2008, o 23:39

Moja wychowawczyni, a jednocześnie rusycystka z liceum zafundowała nam kiedyś Foresta Gumpa po rosyjsku. Do dzisiaj pamiętam: "Mienia zawod Foriest.Foriest Gump" i "Bieżaj Foriest! Bieżaj!
Ale to nic. Mój wujek mieszkający w Legnicy, gdzie kiedyś stacjonowały rodzieckie wojska, wymykał się do ich koszarowego kina. Miał przyjemnośc oglądania filmu o Indianach, gdzie jeden z czerwonoskórych witał swojego przyjaciela słowami: "Zdrastwujtie towariszcz Winetu!" :mrgreen: (szkoda, że nie mam rosyjskiej czcionki).
Only in silence the word,
only in dark the light,
only in dying life:
bright the hawk's flight
on the empty sky.

Ursula K. Le Guin
"Czarnoksiężnik z Archipelagu"

Herbata
zielony bibliotekarz

Reputacja: 15

Postprzez Anima Vilis » 29 cze 2008, o 19:31

na zimowiskach razem ze znajkomymi namietnie oglądalismy serial ,,Renagat" jego słowacki tytuł brzmiał ,,odpadliczek"... :?
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez ogi » 1 lip 2008, o 00:51

jakoś mnie ostatnio naszło (to chyba znak że oddzieckowiłam sie już nieco Wreszcie) na mojego ukochanego starego Niesmiertelnego i poczułam nagłą potrzebę by to tu ogłosić - najwspanialszym czarnym charakterem filmowym nie jest jakiś tam Hanibal ale Clancy Brown grający Kurgana :oops: :oops:
a tak skacząc, książkowym najciekawszym to chyba Pomurnik z ostatniej trylogii Sapka.. To chyba interesujący byłby ranking bo to własnie ta ciemna strona ludzkich ( i nieludzkich) natur dodaje smaku czytaniu i oglądaniu.. działa na wyobraznie i tak dalej
ogi
Student Magii

Postprzez Uuk » 2 lip 2008, o 14:19

A ktoś tutaj miał do czynienia z Davidem Lynchem? "Głowa do wycierania", "Lost Highway", "Twin Peaks"... Dla mnie to są legendarne filmy. które można (a czasami wręcz trzeba, ze względu na zawiłą symbolikę) oglądać naprawdę wieeele razy. W zasadzie każdy film Lyncha jest dla mnie wspaniały.
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez szkot » 2 lip 2008, o 16:56

David Lynch to klasa sama w sobie. Twin Peaks widziałem kilka razy. I naprawde dobry serial - najlepsze jest to ze sie nie ciagnie przez kilka sezonow jak ostatnio maja seriale w zwyczaju. Filmy tez widzialem - rownie dobre
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Elencza » 6 paź 2008, o 20:04

Pierwsze dwa filmy które mnie zachwyciły, nie tylko spodobały mi się, ale obudziły we mnie nieznane mi do tamtej pory uczucie w dziwaczny sposób łączące mózg z żołądkiem- "Gra" i "Utalentowany pan Ripley"(ale ta starsza wersja).
Poza tym: Matrix,Equilibrium, Efekt motyla, Requiem dla snu(za całokształt-pomysł, muzykę i efekty oraz aktorów)
A z tych nowszych: Juno(za pokazanie że oklepany temat nie musi byc przedstawiony w tendencyjny sposób oraz że zajście w ciąże nie musi byc aż taką tragedią życiową) i Pokuta(podobały mi się kreacje aktorskie, ukazanie że 13latka jest wciąż dzieckiem co ostatnio rzadko się zdarza, i takie osobiste-że istnieje jeszcze aktorka która nie ukrywa ża ma mały biust i nie zrobiła sobie operacji plastycznej :clap: )
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 288

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

W końcu to przecież Sybil, prawda? Dobra dla różnych zmokłych stworzeń Ale nawet najbardziej miękkie serce stwardnieje, kiedy jakiś zdesperowany typ ze świeżą blizną i w nędznym ubraniu wedrze się do domu i zacznie dziewczynę przekonywać, że jest jej mężem.

Straż nocna, dodał(a) grace