Luźne dysputy

Filmy

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Filmy

Postprzez Grom » 10 maja 2010, o 17:23

Oż!
emerencja napisał(a):"przywalon potokiem argumentacji i argumentujących"

Dokładnie :mrgreen:
Moment, moment, nie mówię, że go nie lubię ani że uważam go za złego aktora, bynajmniej. Ale chodzi mi o to, że niezależnie od tego, jaką gra postać, robi to za każdym razem w dosyć podobny sposób. Przykładowo, Jack Sparrow z Piratów z Karaibów i Ichabod Crane z Jeźdźca Bez Głowy (tak swoją drogą, jeden z moich ulubionych filmów) - niby obie, zupełnie różne postacie zagrał bardzo dobrze, ale z tym samym zestawem charakterystycznych dla niego min i ruchów. Tak dla porównania - Heath Ledger w Nieustraszonych Braciach Grimm i w Mrocznym Rycerzu - rzeczywiście miałem problem, żeby skojarzyć, że to ten sam gość.
Krótko mówiąc, mam dokładnie odwrotne odczucia niż Eoren.
Eoren napisał(a):Jak nie, skoro potrafi zagrac w tak zróżnicowanych gatunkowo filmach w taki sposób, że zawsze ogladając je widzi się postac, którą gra a nie samego Deppa. Mi osobiście często się zdarza, że oglądając jakiś film muszę się na początku dobrze przyjrzec czy to na pewno on.
Mam na odwrót - jak jest film z Deppem, to z kilometra widać, że jest w nim Depp. Ale żeby nie zostać zjedzonym żywcem, może ujmę to bardziej dyplomatycznie: Johnny Depp jest bardzo charakterystycznym aktorem :P
Kończę dyskusję na ten temat, bo nie chcę skończyć na stosie ;)
Eoren napisał(a):Moja krucjata się powiodła! Dobre imię Johnnego uratowane! Grom rumieni się pewnie ze wstydu za to co napisał! Dziękuję wszystkim za wsparcie! :mrgreen:

*macha białą, zakrwawioną flagą*
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Reklama

Postprzez Eoren » 10 maja 2010, o 22:03

Ale chodzi mi o to, że niezależnie od tego, jaką gra postać, robi to za każdym razem w dosyć podobny sposób. Przykładowo, Jack Sparrow z Piratów z Karaibów i Ichabod Crane z Jeźdźca Bez Głowy (tak swoją drogą, jeden z moich ulubionych filmów) - niby obie, zupełnie różne postacie zagrał bardzo dobrze, ale z tym samym zestawem charakterystycznych dla niego min i ruchów.

Tu następuje ten wyjątek kiedy muszę się z tobą zgodzic, Grom, ale mam wrażenie, że to ostatnio mu się tak zrobiło. Np. Kapelusznik z Alicji też jest lekko sparrowowski... co do większości ról moje odczucia pozostają takie jak pisałam wcześniej - jak go pierwszy raz zobaczyłam jako Roux'a to parę razy musiałam zamrugac, żeby sprawdzic czy się nie mylę...
Ale żeby nie zostać zjedzonym żywcem

Kończę dyskusję na ten temat, bo nie chcę skończyć na stosie ;)

*macha białą, zakrwawioną flagą*

:?: :!: - to, że mam licencję na oficjalny pierścień z czaszką nie znaczy, że od razu robię takie rzeczy z ludźmi... ... ...nie od razu, trochę później - oczywiście: jak już parę dni powiszą w tych łańcuchach u mnie w piwnicy :twisted:
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez 4jola » 10 maja 2010, o 22:30

Aha!Skumała się z Inkwizycjo!No tego,to się nikt nie spodziewał!

Oglądałam The Departed"bodajże,niezły,chociaż pieruńsko zakręcony.
Nie mogę doczekać sie "The Expandables",nie oczekuję dzieła wielkiego,ale z chęcią pójdę do kina.
"Ideały to piękna rzecz,
tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 444

Postprzez Grom » 11 maja 2010, o 19:28

A ja znowu obejrzałem Delicatessen, mniam :mrgreen:
Eoren napisał(a):
...nie od razu, trochę później - oczywiście: jak już parę dni powiszą w tych łańcuchach u mnie w piwnicy :twisted:
Oż O_o
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Postprzez ratharienn » 13 maja 2010, o 12:34

Obejrzałam sobie ostatnio "Osadę". Unikałam jej kilka lat, a bo to się będę potem bała, a bo to durne, a bo to jakieś maskarady (koleżanka mi opowiadała), a bo gra tam Adrien Brody i tak bez końca mogłabym wyliczać, dlaczego nie oglądałam.
Moje zdziwienie było tak ogromne, jak Gandalfa w Minas Tirith, kiedy okazało się, że w filmie nie chodzi tylko o strach, czerwony kolor i krew, chlustającą na prawo i lewo.
Już dawno nie widziałam tak doskonale poprowadzonego motywu eskapizmu. Wzruszyła mnie historia, przedstawiona w filmie, bardzo mi się to wszystko podobało. Adrien Brody zagrał wyśmienicie, miał bardzo ciekawą postać - przekonalam się do niego.

Chciałabym zobaczyć "Ondine". Nie wiem, czy warto iść do kina, zastanawiam się. Zwiastun mnie zainteresował, ale oczywiście w zapowiedziach zawsze pokazują najlepsze fragmenty...
Może ktoś już widział i poleci/nie poleci? ;)
"- Idź powiedz dzieciom nocy, by svą cudovną muzykę tvorzyły gdzie indziej, dobrze? Mam migrenę."
ratharienn żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 847

Postprzez Eoren » 13 maja 2010, o 17:32

ratharienn napisał(a):Obejrzałam sobie ostatnio "Osadę". Unikałam jej kilka lat, a bo to się będę potem bała, a bo to durne, a bo to jakieś maskarady (koleżanka mi opowiadała), a bo gra tam Adrien Brody i tak bez końca mogłabym wyliczać, dlaczego nie oglądałam.

Tak sobie ostatnio o tym filmie właśnie myślałam... nie wiem czy właściwie można go nazwac horrorem ale jeżeli tak to IMNSHO jest to horror w dobrym starym stylu tego gatunku - taki, w którym nie musi się lac strumieniami krew a trupy wygrzebywac się z grobów żeby udało się zbudowac napięcie. Lubię 'Osadę' ale wydaje mi się, że najlepiej ogląda się ją za pierwszym razem. Później, kiedy już wszystko wiadomo, to w pewien sposób mija się to z celem, bo dobrze skonstruowane sceny nie wywierają już żadnego wrażenia... a wiem co mówię (piszę), bo widziałam już ten film dobrych parę razy.

PS. Grom, co żeś zrobił z panem Vincentem?
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Grom » 13 maja 2010, o 18:13

Byłem na KickAssie i mam dosyć mieszane odczucia. Taki niespójny, jakby dwa różne filmy skleili. Trochę śmieszno-głupiej komedii o nastolatkach i trochę wesołej rzeźni w stylu KillBilla w wersji dziecięcej. Wolałbym ten drugi, HitGirl po prostu wymiata :mrgreen: Grała ją trzynastolatka, (Chloe Moretz) a była lepsza od całej reszty razem wziętej. Mam nadzieję, że Tarantino ją niedługo w jakimś filmie zatrudni ;)

A pan Vincent poszedł potańczyć.
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Eoren » 14 maja 2010, o 10:41

A pan Vincent poszedł potańczyć.

Uf, a już się bałam, że się przestraszył tych łańcuchów w mojej piwnicy i uciekł... no ale przecież to do niego nie podobne. Jak go zobaczysz to pozdrów ode mnie.

Dostałam wczoraj w swoje paskudne łapy soundrtack z Cherloka Szolmsa i nawet nie zdajecie sobie sprawy jak mnie ucieszyło, kiedy odkryłam, że jeden kawałek jest zatytuowany: "Psychological recovery ...6 months" :) :D :mrgreen:, kto widział powinien pamiętac.
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Grom » 14 maja 2010, o 23:10

To była dobra scena ;) Soundtrack zresztą też był fajny, sam chyba poszukam.
Big Lebowski nigdy mnie nie znudzi. :mrgreen:
Grom
Mag I stopnia

Postprzez qfas » 19 maja 2010, o 17:31

Soundtrack do Holmes'a jest "Weri gut", chyba już kiedyś o tym pisałem w "Czego słuchacie". It's a Poison, Nanny" plus "Discombulate"- ulubione.

Czy "Żywot Briana" może obrazić czyjeś uczucia religijne?
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez emerencja » 19 maja 2010, o 20:36

Czy "Żywot Briana" może obrazić czyjeś uczucia religijne?

Oczywiście. Z tym że chyba wyłącznie tych, którzy na ogół czują się w nie urażeni nie posiadając minimalnej bodaj dozy inteligencji :)
emerencja żeńska

Reputacja: 534

Postprzez Gutex » 1 cze 2010, o 19:05

"Piekło Pocztowe" już jest dostępne w sieci.Ja ściągnę dopiero w niedzielę bo jadę do Niemców i powiem później co o nim myślę.
Gutex
Student Magii

Reputacja: 10

Postprzez ratharienn » 13 cze 2010, o 22:47

Znalazłam dzisiaj film, który oglądałam pierwszy raz kilka lat temu. Still crazy. Uwielbiam go i, choć nigdzie napisów nie odnalazłam, to i tak obejrzałam. [Angielski akcent jest bardziej zrozumiały na lektoracie, niż w filmie]. A Bill Nighy jest fenomenalnym aktorem.
"- Idź powiedz dzieciom nocy, by svą cudovną muzykę tvorzyły gdzie indziej, dobrze? Mam migrenę."
ratharienn żeńska

Reputacja: 847

Postprzez Grom » 16 cze 2010, o 16:03

A Night At The Roxbury! :mrgreen: Mistrzostwo, przy niektórych scenach spaść z krzesła można.
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Dżon » 16 cze 2010, o 21:20

Ja sobie w końcu obejrzałem Parnassusa. Tom Waits w roli diabła jest właściwym człowiekiem na właściwym miejscu. :]

Co fajnego ostatnio:
AIRHEADS/Odlotowcy
Trzech młodych metalowców, próbujących swoich sił w kapeli The Lone Rangers (nie ma jak oksymoronki :) ), ale wytwórnia nie chce podpisać kontraktu. Przy pomocy pistoletów na wodę opanowują więc budynek rockowej rozgłośni radiowej i biorą zakładników. Żądania mówią o nich wiele, podstawowym jest puszczenie w radiu ich piosenki. Ale znajduje się wśród nich także kask wypełniony twarogiem, wielka butelka do mleka i oczywiście - wiosła i bębny.

W filmie epizodyczną rolę gra sam wielki Lemmy (jak się okazuje w dzieciństwie prowadził szkolną gazetkę) .

Dla pełnego obrazu całej zaj*ści, którą ocieka ten film wystarczy podać jeszcze ścieżkę dźwiękową:

1. "Born to Raise Hell" by Motörhead with Ice-T and Whitfield Crane – 4:57
2. "I'm The One" by 4 Non Blondes – 3:58
3. "Feed the Gods" by White Zombie – 4:05
4. "No Way Out" by DGeneration – 4:26
5. "Bastardizing Jellikit" by Primus – 4:11
6. "London" by Anthrax – 2:54 Originally by The Smiths.
7. "Can't Give In" by Candlebox – 3:15
8. "Curious George Blues" by Dig – 4:03
9. "Inheritance" by Prong – 2:11
10. "Degenerated" by Lone Rangers – 3:53 Originally by Reagan Youth.
11. "I'll Talk My Way Out Of It" by Stuttering John – 3:40
12. "Fuel" by Stick – 4:57
13. "We Want the Airwaves" by Ramones – 3:21
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

Masklin przyjrzał się wysokiemu, chudemu starcowi, który patrzył na nich badawczo z niezbyt przyjaznym grymasem na twarzy.
- Wygląda, że nas nie lubi - ocenił.
- Ja go też nie lubię - przyznał Angalo.
- Rzecz, masz jakieś sugestie? - spytał na wszelki wypadek Masklin.
- „Prawdopodobnie tak samo boją się was, jak wy ich.”
- Wątpię - mruknął Angalo. - Ich jest więcej.
- „Powiedzcie, że nie zrobicie im krzywdy.”
- Wolałbym, żeby oni powiedzieli, że nam nie zrobią krzywdy.

Nomów księga odlotu, dodał(a) Marek_Sobczak