Luźne dysputy

Filmy

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Filmy

Postprzez ogi » 12 cze 2008, o 12:51

sytuacja polskiego kina jest tym bardziej dziwna, że w Łódzkiej Filmówce powstaje mase bardzo dobrych etiud, które potwierdzają że są utalentowani ludzie którzy bez forsy robią śmieszne rzeczy albo po prostu pomysłowo zaskakujące LECZ potem kończą szkołe i coś sie odmienia. A bracia Czesi mają na odwrót- studenci praskiej szkoły są o wiele rzadziej niż nasi nagradzeni na festiwalach LECZ kończą szkołe i przystępują do realizowania FF czyli fajnych filmów
ogi
Student Magii

Reputacja: 10

Reklama

Postprzez szpaq » 12 cze 2008, o 15:08

Anima Vilis napisał(a):to ja trzymam za slowo..i czekan na wrazenia ;)

postaram sie obejrzeć jak najszybciej i obiecuje opisać swoje warzenia :D
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Anima Vilis » 12 cze 2008, o 21:03

ogi napisał(a): w Łódzkiej Filmówce powstaje mase bardzo dobrych etiud, które potwierdzają że są utalentowani ludzie którzy bez forsy robią śmieszne rzeczy albo po prostu pomysłowo zaskakujące

Łódzka filmówka..moje marzenie ^ ^ wydaje mi sie ze dobre polskie filmy nie są tez tak promowane jak gnioty w stylu tylko mnie kochaj..np kto słyszał o filmie generacja CKOD (równiez absolwenta łódzkiej filmówki Piotra Szczepańskiego)...przykaldem na to jak kiepsko polacy promują swoje dobre filmy jest jesli sie nie myle wyslanie na oscary kilka lat temu Quo vadis zamiast Ediego..

kiedys bylo inaczej..wystarzczy przypomniec sobie Dekalog czy nawet Misia..

szpaq napisał(a):
Anima Vilis napisał(a):to ja trzymam za slowo..i czekan na wrazenia ;)

postaram sie obejrzeć jak najszybciej i obiecuje opisać swoje warzenia :D

a spróbuj nie obejrzec..przywiaze do fotela..potrafie byc bezlitosna..
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez szkot » 13 cze 2008, o 12:17

Ja slyszalem o generacji CKOD i powiem wiecej - nawet ja widzialem. I musze powiedziec ze zasnalem w trakcie seansu. Tylko nie wiem czy powodem byla nuda czy nieprzespana poprzednia noc.
Filmy tworzone w epoce slusznie minionej było bardzo dobre. Wszystkie Misie, Nie ma rozy bez ognia, poszukiwany poszukiwana, Rejsy itp itd sa genialne. Wiec co robia polacy? Tworza Rysia, ktory był slaby. Chociaz to jest za malo powiedziane.
O czeskich filmach napisze cos wiecej jak bede mial znowu nocke w pracy i bede mial wiecej czasu.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez ogi » 13 cze 2008, o 12:46

[quote="Anima Vilis"][Łódzka filmówka..moje marzenie ^ ^ Moim też było aż sie udało, ale teraz urlopuje sie macierzyńsko, a co sie naoglądałam dzieł wszelkiej maści to sie naoglądałam
ogi
Student Magii

Postprzez szpaq » 13 cze 2008, o 22:07

Anima Vilis napisał(a):a spróbuj nie obejrzec..przywiaze do fotela..potrafie byc bezlitosna..

brzmi interesująca :D to może jednak nie obejrzę tego filmu ;)
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez P.S.Ron » 13 cze 2008, o 23:24

Anima Vilis napisał(a):a spróbuj nie obejrzec..przywiaze do fotela..potrafie byc bezlitosna..

Będzie jak u Monty Pythona w skeczu z hiszpańską inkwizycją - tortura dźganiem miękkimi poduszkami oraz jeszcze gorsza - posadzenie w Wygodnym Fotelu :D
Ładny kotlet nigdy nie jest podarkiem chybionym.
P.S.Ron
Mag II stopnia

Reputacja: 30

Postprzez Anima Vilis » 15 cze 2008, o 12:48

śmiejcie sie śmiejcie...P.S.Ron ja jestem bardziej brutalna..zmusze was do jedzenia moich wypieków..poza tym mam w domu pejczyk i kajdanki (bo nikt nie wiedzial co mi kupic na urodziny) i nie zawacham sie ich uzyć..ku chwale burtona !

ps. teraz do kin wchodzi Paranoid Park..innego mojego rezyserskiego guru..Gus van sant...ktoś juz widział? bo ja wypsztykalam sie z kasy i na bilet bede miala dpiero jutro wieczorem..
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Postprzez Wiewiora » 15 cze 2008, o 17:11

Polskie kino to także filmy J.J,Kolskiego i M.Koterskiego,polecam.
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Postprzez szkot » 16 cze 2008, o 13:15

Wiewiora napisał(a):Polskie kino to także filmy J.J,Kolskiego i M.Koterskiego,polecam.

No tak, ale ile kolski tworzy filmow? Tak samo koterski. Niestety gubią sie w natloku filmow ktorymi nie mozna nazwac dobry.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Anima Vilis » 16 cze 2008, o 13:33

jedną z lepszych polskich produkcji jaka przychodzi mi na mysl jest serial pitbull..gorąco polecam..duzo fajniejszy od bzdetów typu w11 których teraz pelno..poza tym swietna rola grabowskiego...pokazuje ze ten aktor marnuje sie w kiepskich :P
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Postprzez szkot » 20 cze 2008, o 00:51

Jako ze w moim zyciu nadeszla kolejna nocka czas na kolejny wywod wlasny na temat filmow. Teraz napisze co wiem o filmach czeskich.
Ostatnimi czasy zobaczylem w oncu "Przygody dobrego wojaka szwejka" (notabene ksiazka i film zostaly mi polecone na jednej z nocek). Nie tak dobre jak ksiazka ale polecam. Z ekranizacji ksiazek - "Obslugiwalem angielskiego krola" - film rownie dobry jak ksiazka wiec rowniez polecam.
Jesli sie glebiej zastanowic to najlepszy czeski film widzialem to "Guzikowcy". Jesli zabierzecie sie za niego nie przerazcie sie poczatkiem bo jest calkowicie inny niz reszta filmu i bardz mylacy. Podobaly mi sie "Butelkii Zwrotne".
JEdnak nalezy pamietac ze czesi nie robia tylko komedii i lekkich filmow. Zabieraja sie tez za kino zaangazowane. Niestety. 2 lata temu bralem dosc czynny udzial w Festiwalu Filmow Kultowych gdzie jedna z kategorii byla czeska alternatywa. W pamieci utkwil mi film "Kola" ale wizialem 3 albo 4. I to nie byly dobre filmy.

Ale jedna cecha ktora dotyczy czeskich filmo to to ze sa po czesku!! Momentami nie da sie ogladac. Jak mozna ogladac powazny film jak sie slyszy Pozor! Pozor!
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Współżycz » 20 cze 2008, o 15:06

A jakie opinie nt. twórczości Luc'a Bessona?
I nie mówie tu tylko o Taxi, Leonie czy Nikicie.
Co powiecie o Angel'i?
-Czym jest życie?
-TO MOMENT, rzekł Śmierć, POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM.
Współżycz
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Wiewiora » 20 cze 2008, o 19:59

A dlaczego nie oNikicie i nie o Leonie ,to świetne filmy.Angel"a bardzo mi się podobala,ale jesli już o filmie francuzkim to,dlaczego nie Jean -Pierre Jeunet :Amelia ,Delicatessen np.?
Szczescie nie jest naturalnym stanem ludzkosci i nie da sie go osiagnac od zewnatrz..... Wierzyly ze mozna zobaczyc zycie poprzez ksiazki ale to niemozliwe,a to z tej przyczyny ze slowa przeszkadzaja.
Wiewiora
Mag I stopnia

Postprzez szkot » 21 cze 2008, o 11:11

Nie lubie francuskich filmow, bo mowia tam po francusku. JAkos strasznie drazni to moje uszy. Nawet bardziej niz czeski. Ogladalem kilka filmow ale nigdy nie zaglebialem sie w francuska kinomatografie.
szkot męska
Lu-Tze

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

Istnieją jednakże prawa zakodowane w samej naturze wszechświata, a jedno z nich brzmi: Nigdy nie ma dość miejsca na półkach*.

*Inne, odkryte przez magów badawczych, to między innymi: (...); oraz, naturalnie, Mogą się trafić czubki.

Nauka Świata Dysku II. Glob, dodał(a) Kinga