Luźne dysputy

Homoseksualizm

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Homoseksualizm

Postprzez sarcasmoO » 29 maja 2010, o 22:29

Nie znalazłem na forum takiego tematu, więc rozpocznę oddzielny wątek.
Dla niektórych homoseksualizm to choroba, którą trzeba leczyć. Dla innych osoby o innej orientacji seksualnej nie powinny żyć w normalnym środowisku. Co Wy sądzicie na ten temat?
Sam nie wiem, co mam napisać, skoro tworzę udany związek ze swoim chłopakiem od sześciu miesięcy. Nie stwarzam innym problemów, nie obnoszę się ze swoją orientacją na ulicy czy w każdym innym miejscu publicznym, nie opowiadam o swoim życiu łóżkowym. Nie wiem, dlaczego inni mają coś przeciwko dwóm chłopakom trzymającym się za rękę i wyglądających na zadowolonych z życia.

A jakie jest Wasze stanowisko w tej sprawie?
sarcasmoO
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Homoseksualizm

Postprzez grace » 29 maja 2010, o 22:34

ło, ależeś otwarcie przywalił ;)

Mi to nie przeszkadza, każdy kocha jak czuje ;)

mam tylko nadzieję, ze nie przyszedłeś na to forum o tym gadać?
Tu raczej trzymamy się gadania o Pratchetcie, twożenia naszej własnej i niemożliwej rewii i inne wariackie tematy w luźnych ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez 4jola » 29 maja 2010, o 22:45

Temat jest bardzo poważny,tak jakoś chyba potrzebuje zakorzenienia na forum.No i musisz sie liczyć z opiniami skrajnymi.Takimi wiesz,prosto między oczy,niekoniecznie pozytywnymi.Ale skoro pytasz...
Z racji wykonywanego zawodu mam często do czynienia z gejami.Większość projektantów jest homosekualistami.Nie traktuje tego jakos szczególnie.Ale ostatnio pojawiły się "doniesienia osób życzliwych"na temat syna mojej koleżanki.I już tak nie do końca wiem jakie sa moje uczucia.Nie wiem jak zareagowałabym,gdyby dotyczyło to mojego syna.Tak jak mówiłam,jest to bardzo trudny temat.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Postprzez Motopompa » 29 maja 2010, o 22:47

Właściwie to nie mam nic przeciwko homoseksualistom. Chociaż, gdyby gej próbował się do mnie przystawiać mógłbym nie zdzierżyć.

sarcasmoO napisał(a):Nie wiem, dlaczego inni mają coś przeciwko dwóm chłopakom trzymającym się za rękę i wyglądających na zadowolonych z życia.

Pewnie z tych samych powodów, dla których mają coś przeciw innym nieszkodliwym odstępstwom od norm. Widać część ludzi jest po prostu nietolerancyjna na inność.
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1268

Postprzez sarcasmoO » 29 maja 2010, o 23:46

grace napisał(a):mam tylko nadzieję, ze nie przyszedłeś na to forum o tym gadać?
Tu raczej trzymamy się gadania o Pratchetcie, twożenia naszej własnej i niemożliwej rewii i inne wariackie tematy w luźnych ;)

Spokojnie :) po prostu chciałem znać zdanie innych. W końcu dział "Luźne dysputy" :P, czyli takie małe oderwanie od Pratchetta :P
sarcasmoO
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Corvus26 » 30 maja 2010, o 10:31

Osobiście czuje niesmak widząc facetów trzymających się za ręce, to raczej kwestia społecznej indoktrynacji, ale działa na mnie chociaż to w sumie nielogiczne, bo kobietom w tej kwestii przyzwala się na wiele więcej. Z tego co wiem to homoseksualizm występował już w starożytności, nawet można go zaobserwować u niektórych zwierząt, więc próby leczenia tego to walka z wiatrakami. Jestem z tych osób, którym to w sumie obojętne. Nie wiem czy to można nazwać tolerancją czy ignorancją ;) .
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Eoren » 30 maja 2010, o 10:45

Osobiście czuje niesmak widząc facetów trzymających się za ręce, to raczej kwestia społecznej indoktrynacji, ale działa na mnie chociaż to w sumie nielogiczne, bo kobietom w tej kwestii przyzwala się na wiele więcej.

Pewnie dlatego, że kobietom zdarza się trzymac się za ręce bez żadnych podtekstów seksualnych, więc to całkiem inna, jak mawiają starzy górale, para kaloszy.
Z tego co wiem to homoseksualizm występował już w starożytności

Ło, i to jak...
nawet można go zaobserwować u niektórych zwierząt

Tu odzywa się we mnie i wybija na pierwszy plan dusza biologiczna: u zwierząt takie sytuacje mają miejsce tylko przy zaburzeniu warunków naturalnych, np. w niewoli.
Co zresztą jest logiczne, bo gdyby było inaczej świat ożywiony skończyłby jako... mniej ożywiony. Z punktu widzenia doboru naturalnego jest to zdecydowanie zaburzenie zatrzymujące przepływ genów i tyle.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez emerencja » 30 maja 2010, o 19:43

u zwierząt takie sytuacje mają miejsce tylko przy zaburzeniu warunków naturalnych, np. w niewoli

Nie mogę się tym razem zgodzić z Bibliotekarką .. W naturze jest to równie częste i wcale nie wynikające z niewoli czy innych zaburzeń zjawisko. Udowodnione i zaobserwowane ponad wszelką wątpliwość zostało, iż naiwnym sądem było uznawanie, że zwierzątka seks uprawiają li tylko w celu prokreacji i nie chodzi mi tylko o Bonobo /które jak wiadomo przodują we wszystkich konfiguracjach nie tylko płciowych i wiekowych ale i kazirodczo społecznych tejże konkurencji/. Dobór naturalny - wbrew temu co sądzono jeszcze 30 lat temu - to nie jedyna zasada rządząca światem ożywionym... Odsyłam do literatury przedmiotu wydawanej nieco po 1990 roku... Aczkolwiek również mój uwielbiany Konrad Lorenz (i to grubo wcześniej) u gęsi gęgawych takoż nie był zachwycony wynikami badań.. ( co jego asystentka skwitowała "Konrad, przecież ostatecznie gęsi też są tylko ludźmi!") - a nie odkrył jedynie "haniebnych zdrad i gwałtów", ale także bardzo silne związki homoseksualne / i to ramach rytuału "krzyku" - jak sądzę obeznana Bibliotekarka świetnie wie o czym piszę/.

A syntetyzując anaforetycznie: Luby sarcasmo! - wszyscyśmy /jako one gęsi Lorenza/ - tylko ludźmi ! Co mam na myśli? Ano homo czy hetero, brzydka jest każda ostentacja, głupota, chamstwo.. niezależnie od "orientacji". Jeśli człek jest przyzwoity, niegłupi i dowcipny - to to z kim sypia i kogo kocha i jak - nie ma najmniejszego znaczenia.

Osobiście przekonana jestem, iż dwóch "tatów" - o ile na poziomie - lepszych jest niż "bidul" czy heteroseksualni pijani lub zaćpani rodzice.

Atoli bycie homoseksualistą nie chroni ani przed głupotą ani przed nałogami czy patologiami - i to na tych aspektach powinna wg mnie skupiać się tzw. kontrola społeczna lubo też krytyka, a nie na płci partnera.
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 543

Postprzez Eoren » 30 maja 2010, o 20:17

Ja, Emmo, odwoływałam się do lubianego przeze mnie niezwykle Desmonda Morrisa, antropologa, którego zdaniem cywilizacja sama w sobie jest formą wynaturzenia wpływającą na psychikę ludzi (tak samo jak np. nadmierne zagęszczenie wpływa na zwierzęta) a reakcje takie jak np. homoseksualizm (acz nie tylko) są formą odpowiedzi psychicznej.
Oczywiście, że dobór nie jest jedyną zasadą kierującą światem - gdyby był wielu z nas już by pewnie nie żyło... Ale prawda jest też taka, że w społeczności ludzkiej ingerencja w działanie doboru naturalnego jest w tej chwili na tyle duża, że trudno określic czym się to skończy.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez emerencja » 30 maja 2010, o 21:10

*** Eoren mnie zaś chodziło w zasadzie o to, iż homoseksualizm jest równie częsty w świecie ludzi co zwierząt, niezależnie od ich zniewolenia :) co zostało już przez etologów udowodnione :) ale nie tak zupełnie dawno :)
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 543

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 31 maja 2010, o 02:26

sarcasmoO miły! mam wielu kolegów którzy lubią panów i nie przeszkadza mi to. Mój najlepszy przyjaciel jest homoseksualny, znamy się od ponad dwudziestu lat i jego preferencje nie wpłynęły na nasze stosunki. Jeśli nie obnosisz się nonszalancko czy wręcz agresywnie ze swoimi "dziwnymi" upodobaniami (mieszkam w Polsce), to mi wisi jak to lubisz i jak robisz.
Jestem przeciwna paradom, ale nie chodzi mi o waszą wolność jako mniejszości seksualnej, tylko o późniejsze szykanowanie rodzin osób uczestniczących w marszu. Ten kraj, jak każdy inny, zamieszkują wariaci różnej maści, pseudochrześcijanie, obsesyjni patrioci, którzy kiedy tylko mogą wytykają innych palcami. Nie wiem po co to komu, ani czego ma dowodzić, jednak jest faktem: rodzice chłopaka mieli problemy w pracy z powodu orientacji seksualnej własnego dziecka. Ksiądz grzmiał z ambony.. dla mnie to rzeź. A i syn nie odwiedza ich tak często jakby chciał, bo sąsiedzi nasłuchują.
Nie wiem, dlaczego inni mają coś przeciwko dwóm chłopakom trzymającym się za rękę i wyglądających na zadowolonych z życia.

może dlatego że społeczeństwo jest nadal patrialchalne, od mężczyzny wymaga się by był głową rodziny? a kobiety zarabiają mniej piastując to samo stanowisko, przy czym uważane są za głupie baby... więcej uchodzi im płazem :)
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Postprzez qfas » 31 maja 2010, o 19:04

sarcasmoO, pozwolisz, że zgodzęsię z Grace - z tematem walnąłeś jak Kliczko Dragona:).

Szczerze, to Twoja orientacja wisi mi martwym bykiem - nie oceniam ludzi przez pryzmat ich preferencji seksualnych, ważne jest to, co masz do powiedzenia i czy rano, patrząc w lustro, nie błądzisz wzrokiem. Tyle w temacie.

4jola, wiesz, przez ostatni rok mieszkałem z homoseksualistą (dowiedziałem się o tym mniej więcej dwa miesiące po wprowadzce). Nie uciekłem z krzykiem, mieszkaliśmy razem przez rok. piszę o tym, bo w tym roku chłopak przeprowadził się do Krakowa, by studiować wzornictwo i projektowanie. Takie luźne spostrzeżenie - geje znają się na projektowaniu. Aha, i jeszcze jedno - naprawdę świetnie gotował:).

niebezpiecznyGroszku, nie powiem, żebym się nie uśmiechnął, czytając Twoją wypowiedź. Zgadzam się z Tobą w dziewięćdziesięciu dziewięciu procentach - oprócz tekstu o tym, że nasze "społeczeństwo jest nadal patriarchalne". Od dwóch tygodni pewien Pan z Mądrej Książki wbija mi, że Polska jest jedynym państwem w Europie, w którym od dawien dawna rządzi matriarchat. Literatura, rodzina, społeczeństwo, y'know.
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez tter282 » 1 cze 2010, o 11:14

Każdy jest taki, jakim stworzyła go natura, toteż być contra, to tak jak gdyby wprowadzać bojkot zielonookich.

Jedyne co czasem mnie potrafi irytować to ostentacja LGBT - w kraiku nadwiślańskim niezauważana, natomniast wojujące w Europie formacje czasem powodują moje zniesmaczenie (patrz - forma parad). Ale cóż - ekstrema jakaś wszędzie sie znajdzie i nie ma nic wspólnego z rozsądkiem i normalnością ogółu danego środowiska.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez Eoren » 1 cze 2010, o 19:37

*** Eoren mnie zaś chodziło w zasadzie o to, iż homoseksualizm jest równie częsty w świecie ludzi co zwierząt, niezależnie od ich zniewolenia :) co zostało już przez etologów udowodnione :) ale nie tak zupełnie dawno :)

Nie powiem, że się nie zgodzę ;) . Ale jeśli chodzi o zachowania ludzi w porównaniu do zwierząt to odsyłam do 'Ludzkiego ZOO' Morrisa, dobra książka - polecam.

Każdy jest taki, jakim stworzyła go natura, toteż być contra, to tak jak gdyby wprowadzać bojkot zielonookich.

A niech to! Kupię sobie soczewki, bo jeszcze zaczną za mną tłumy z widłami i pochodniami biegac! :mrgreen:
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez niebezpiecznyGroszek » 3 cze 2010, o 00:19

qfas!
Od dwóch tygodni pewien Pan z Mądrej Książki wbija mi, że Polska jest jedynym państwem w Europie, w którym od dawien dawna rządzi matriarchat. Literatura, rodzina, społeczeństwo, y'know.

wbija dlatego właśnie że jest mężczyzną i nie ma pojęcia jak się mają kobiety.. tak to sobie każdy gawędzić może, przyjmij moje feministyczne i wyemancypowane "pff"

Druga sprawa to fakt: w każdej grupie społecznej znajdą się ekstremiści i pchające się przed szereg jednostki wybrakowane. Nie ma co się nimi przejmować.
Pis, low, rokenrol i rejnboł for ewriłan!
http://demoneye.wrzuta.pl/
niebezpiecznyGroszek
Mag I stopnia

Reputacja: 54

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Susan zrobiła coś niezwykłego: zaczęła słuchać. Nie jest to łatwe dla nauczycielki.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace