Luźne dysputy

Papier vs e-papier

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Papier vs e-papier

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 10:26

Taka już moja natura, że lubię technikę i wszystkie nowinki z nią związane. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad nową technologią (choć „nowa”, to pojęcie w tym przypadku wielce przesadzone i dotyczące bardziej naszego kraju, gdzie wszystko trafia z opóźnieniem), zastępującą tradycyjny papier, a tym samym zamieniającą książki, czasopisma w ich elektroniczne odpowiedniki.

Jakie są zalety takiego zastosowania? Po pierwsze ekologia – mniejsze zużycie papieru, po drugie niższe ceny e-booków, po trzecie tysiące książek zawsze pod ręką w jednym małym urządzeniu (nieoceniona zaleta). Trzeba tu wspomnieć, że czytanie z epapieru nie ma szkodliwego wpływu na wzrok i nie męczy oczu, jak technologia LCD. Nie wspominając już o łatwości wyszukiwania konkretnego fragmentu tekstu w książce.

Wady? Przede wszystkim nadal drogie koszty zakupu czytnika (najtańsze w granicach 800zł, a ceny najdroższych to kilka tysięcy), słaba, jak na razie dostępność księgarni z ebookami i słaby ich asortyment (mam na myśli pozycje w języku polskim, bo za oceanem jest już to powszechne rozwiązanie)...i nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
Obecnie książka, dajmy na to Terrego, kosztuje około 30zł. Natomiast ebooki są sprzedawane po około 10-12zł, więc różnica spora, a co za tym idzie większa sprzedaż i czytalność.

...mam pewną wadę, kompletny brak cierpliwości i gdy coś mi do głowy przyjdzie od razu muszę to zrealizować i tak od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem czytnika NOYX BOOX 60 i...jestem zachwycony. Czyta się z niego, jak z papieru, idealna ostrość, kontrast, brak odblasków, a wszystko to na 6 calowym wyświetlaczu. Dodatkowo urządzenie posiada Wi-fi, więc można skorzystać z internetu, czy zrobić notatkę (dotykowy wyświetlacz).

Ja jestem zadowolony z tej technologii i powili konwertuję posiadane wersje papierowe książek na wersje elektroniczne i zakupuję kolejne. Co Wy na takie rozwiązanie powiecie?
"Iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników" T.P.
Osin
Student Magii

Reputacja: 0

Reklama

Re: Papier vs e-papier

Postprzez grace » 6 maja 2010, o 10:38

Do podróży - zabawka idealna, nie trzeba tachać ze sobą tony papiery, a także książki się tak nie niszczą. Ale jak zgubisz lub zniszczysz.... tracisz wszystko...
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Eoren » 6 maja 2010, o 10:39

Ja powiem, że jakby nie e-booki to bym nigdy w tak krótkim czasie nie zebrała wszystkich książek Terrego. No i w elektronicznej wersji zawsze łatwiej znaleźc fragment, którego się szuka.
Największym minusem jest to, że jak czytam taką książkę to muszę wszędzie z laptopem chodzic (dlatego niestety odpada czytanie e-booków w wannie :cry:), no i trudniej czytac sobie do poduszki z komputera... chociaż i to opracowałam. Ogólnie rzecz biorąc zdecydowanie wolę książkę tradycyjną, która pięknie pachnie drukiem ale e-book oddały mi nieocenione przysługi więc jestem im szczerze wdzięczna.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 332

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 10:50

Eoren napisał(a):Największym minusem jest to, że jak czytam taką książkę to muszę wszędzie z laptopem chodzic

Dlatego idealnym rozwiązaniem jest czytnik e-booków, w ogóle nie zmęczy wzroku, jak ekran laptopa i do wanny też można wziąć ;)

grace napisał(a):Ale jak zgubisz lub zniszczysz.... tracisz wszystko...

Specyfika pracy wpoiła mi konieczność robienia backup, więc tracę jedynie urządzenie, które nie jest niezastąpione :)
"Iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników" T.P.
Osin
Student Magii

Postprzez qfas » 6 maja 2010, o 14:14

Wypowiedziałbym się, gdybym miał okazję pobawić się takim gadżetem. Ostatnio miałem tylko styczność dość przelotną z i Padem. I dlatego chciałbym zapytać - czy jest różnica pomiędzy nową zabawką Apple'a (na którym również można e-booki czytać) a czytnikiem, zbudowanym głównie w tym celu? Chodzi mi tu o jakość i komfort czytania.

Jestem zwolennikiem papieru klasycznego, uzależnionym do tego od zapachu farby drukarskiej:), dlatego raczej nigdy nie zrezygnuję z klasycznych książek na rzecz całkowitego zastąpienia ich e-wersją. Postępu nie da się zatrzymać, jak to westchnął koń, patrząc na samochód, ale nie zapominajmy o klasycznych, jakże bliskim nam rozwiązaniach. Bo może i samochód jest szybszy i wygodniejszy, ale jazda konna też ma swój urok, right?
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 14:38

ipad posiada wyświetlacz podświetlany diodami LED, czyli tak jak zwyczajny ekran LCD, powoduje zespół suchego oka. Natomiast technologia epapieru nie wykorzystuje diód do podświetlania, tylko zewnętrzne światło – zupełnie jak zwyczajna kartka papieru. Dlatego po pierwsze oko się nie męczy (nie wysusza),gdyż ekran nie miga, a sam czytnik nie pobiera podczas wyświetlania energii (jedynie zużywa ją na zmianę obrazu, np. przewrócenie strony). Dlatego bateria starcza na przewrócenie i do 10 tys. stron, czyli przeczytanie „kilku” książek :P Jedyne minusy to, około 2 sekundowy czas potrzebny na przewrócenie strony oraz możliwość wyświetlania obrazów w skali szarości.

Mam, widziałem i jestem zaskoczony, jak to jest wyświetlane...jakbym patrzył na kartkę papieru o idealnym nadruku.

Nie mogę jednak się nie zgodzić z Tobą qfas, że tradycyjna książka ma swój urok i klimat i na pewno do końca z niej nie zrezygnuję.
Osin
Student Magii

Postprzez Corvvin » 6 maja 2010, o 16:11

To może być ślepa uliczka.. 2 - 3 lata i oled wykosi całą konkurencję (na razie producenci muszą sobie odbić inwestycje w lcd).
Argument ekologiczny to też nie wiem czy nie jest mocno naciągany.
Zabawkę sobie taką kupię jak ceny porządnego sprzętu zejdą poniżej ~500 pln.

Tak poza tym to mi tu śmierdzi spamem.
Obrazek
Corvvin męska
Wędrowny idiota

Reputacja: trzy miliony

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 18:08

Zdziwiłbym się, gdyby dopiero za 2-3 lata oled zapanował. Przecież technologia tak szybko postępuje, że nikt rozsądny nie zakłada kupowania sprzętu z myślą o długowiecznym jego użytkowaniu. Myślę, że ta zabawka posłuży mi najdłużej 2 lata, po czym przeskoczę na koleją technologię.
Dla mnie e-papier, to ciekawa i zachęcając alternatywa, niestety dość droga

Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym spamem...
Osin
Student Magii

Postprzez Eoren » 6 maja 2010, o 18:50

Prędzej kryptoreklamą Corv :mrgreen:
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez qfas » 6 maja 2010, o 18:56

Ja tam nic w tym zdrożnego nie widzę... Dzięki, Osin, za odpowiedź:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Eoren » 6 maja 2010, o 18:59

Żeby nie było: ja również zdrożnego nic nie widzę - próbowałam jedynie wyjaśnic kwestię spamu, bo jak sądzę o to chodziło... chyba :roll:
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 19:18

Nie było moją intencją reklamowanie czegokolwiek...poza tym nie widzą nic zdrożnego w podawaniu i zachwalaniu konkretnych marek, czy modeli - wolny świat, a określenie kryptoreklama uważam za przereklamowane ;)

Wybaczcie za odbicie od tematu :)
Osin
Student Magii

Postprzez grace » 6 maja 2010, o 19:32

może chodziło o formę w jakiej to napisałeś. Jak to na forach rejestrują się ludzie badź boty, po to tylko, żeby wkleić taki interesujący, nie mający z forum nic wspólnego temat.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Osin » 6 maja 2010, o 19:56

W takim razie...

...w życiu nie kupujcie czytnika e-booków, nie warto! za drogi, kiepski w działaniu i w ogóle nie ma to jak książka papierowa :D
Osin
Student Magii

Postprzez 4jola » 6 maja 2010, o 21:31

O,o,o to własnie!Bohaterowie filmu "Pojutrze" zgodzili by się z Tobą,wszak książki uratowały im życie.Mebelki drewniane sobie stały i zamarzły a oni książkami palili w kominku,biedactwa.E-bookami by sobie tak nie popalili...
A tak powaznie,wielbię i wielbić będę książki wszelkie.Niestety,przyczynię się do zagłady planety,bo będą to papierowe wersje.Widok mojego "Elementarza"wzrusza mnie za każdym razem,kiedy go przeglądam,Widok pierwszej platformówki,w jaką grałam nie ma takiej mocy sprawczej,sory.Ale chylę czoła nad nowoczesnością(która wysiada w zderzeniu z takim ,powiedzmy sobie,pyłem wulkanicznym.Natura poradzi sobie bez nas.Odwrotnie?Chyba nie.Ale odtruchtałam od tematu).A swoją drogą jak mówić na czytaczy e-booków?Mole książkowe nie bardzo pasują.Nanorobaczki?
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

- Zapomniałeś zdjąć nakrętkę - stwierdził. - To typowy błąd, jaki zawsze popełniają amatorzy.
Owlswick zawahał się i zapytał:
- Chcesz powiedzieć, że są ludzie, którzy popełniają samobójstwa zawodowo?

Świat finansjery, dodał(a) grace