Luźne dysputy

Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez tommi » 28 sty 2010, o 14:20

Biorąc przykład z Niani Ogg pytam was drodzy użytkownicy tego jakże zacnego forum co lubicie najbardziej gotować /spożywać(z dani :twisted: ) jaka jest wasza ulubiona kuchnia ,czy sami eksperymentujecie w kuchni ,czy też po staropolsku kotlet i dwa ziemniaki ?

nie wiem co się zemną dzieje ,może to przez nadmiar czasu sam zacząłem gotować i bawić się w kucharza i interesować się kuchnią :roll:
Ostatnio edytowano 28 sty 2010, o 17:07 przez tommi, łącznie edytowano 1 raz
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Reklama

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i sporzywać

Postprzez grace » 28 sty 2010, o 14:42

ojej, sama myślałam, czy takiego tematu nie założyć.
Od czasu jak nie mieszkam z rodzicami, nagle polubiłam gotowanie. Niestety moje wrodzone lenistwo, połączone z częstym brakiem czasu (nie tylko mojego), często kończy się na zajrzeniu do zamrażalnika i bazowaniu na tym, co się tam znajdzie.

Ale uwielbiam testować różne przepisy. Uwielbiam zupę kukurydzianą, ryby pod wieloma postaciami - zresztą prawie codziennie u mnie na stole (jedyne mięso jakie jem), ziemniaki zapiekane na ostro...

Często przepisy pojawiają się, jak mam coś w domu i nie wiem co z tym zrobić, albo szukam przepisu pasującego do zawartości lodówki.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez tter282 » 28 sty 2010, o 15:30

O, dzięki Tommi za temat. Chyba niedługo dorobisz się w moim prywatnym rankingu przydomka Wielki :P

Hmmmmmm... Krowy. Jadam pasjami krowy. Stek - średnio wysmażony, gruby na cal, fura frytek (po hamerykańsku, czyli na grubo), zacne sałatki + piwo (ew Jacek z Danielem) i Tter jest w raju.

Kuchnia ormiańska - po całości. Pieczona na wolnym ogniu koźlina!!! Jezu, pociekło mi na wspomnienie pewnegop wieczoru w Erewaniu...

Pieczeń wieprzowa + śląskie kluchy u Tante Lucii na Śląsku Opolskim - orgazm przez usta...

Itepe, itede...

Słowem - lubę konkretne zaczopowanie arterii, solidnie wypieczone, sosikiem podlane. W każdym bądź razie mięcho, mięcho i jeszcze raz mięcho!
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez Kinga » 28 sty 2010, o 15:44

Tter witam w klubie wielbicieli mięcha, chociaż ja wolę zjadać świnki: łopatka w postaci sphagetti (które podobno robię całkiem niezłe), albo w postaci sosu z fasolą, kukurydzą i ogórkiem kiszonym, albo sosu z marchewką, cebulą i kukurydzą (zresztą każda kombinacja będzie niezłą :D) no i GOLONKO, takie w całości i z musztardą i na piwie...(niestety w domu nikt tego zrobić nie umie i nie może mnie nauczyć... buuu).

A po za tym podobno pierogi z mięsem/serem robię lepsze nawet od babci która jest mistrzynią.
I pasztet... oczywiście robiony w domu.

Chociaż właściwie jem wszystko oprócz szparagów, kalafiora, szpinaku i brukselki. Znaczy z kuchni polskiej, bo z zagramanicznych to typowo francuskiej kuchni nie trawię, japońskiej zresztą też... Za to czeską po wybraniu kminku mogę jeść :mrgreen: smażony syr... rozmarzyłam się.
Zresztą o jedzeniu to mogłabym pisać przez najbliższą godzinę... nie pozwólcie mi na to...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Kasia M. » 28 sty 2010, o 16:12

jej, ja ostatnio nie mogę patrzeć na mięso.. nie wiem co się stało, po prostu na widok tych kotletów słabo mi się robi...

Wielbię za to Sałatki! i nawet je robię i ludzie żyją po spożyciu ; ) Najlepsze z sałaty lodowej oczywiście... kiedyś zrobiłam banalną sałatkę z pora i zyskała nawet siostrzane uznanie ; )
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez jaro_gryf_666 » 28 sty 2010, o 16:24

Wiem, że jestem be i w ogóle okropny, ale przynajmniej w tytule mogłeś przemyśleć błędy, na które firefox zwraca Ci uwagę... :? I usprawiedliwiania typu 'mam na to papiery' do mnie nie przemawiają.

U mnie panuje kuchnia studencka - jajecznica, parówki, jajko sadzone, paluszki rybne, jajko na twardo, bułka z pasztetem, wariacje na temat jajka...
Za to jak czasem mam trochę więcej czasu przygotowuję zupę czosnkową, którą moja Luba uwielbia ;)
I makaron z sosem serowym, którego nienawidzi :D

Ostatnio nawet makaron usmażyłem, dzięki czemu wygrałem zakład z osobą usiującą mi wmówić, że makaron się gotuje a nie smaży. 8-)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 441

Postprzez qfas » 28 sty 2010, o 16:35

U mnie jest podobnie jak u naszego Inkwizytora - jem to, co da się przygotować, zalewając wrzątkiem, ew, podgrzać w mikrofali. Od wielkiego święta wpadnę do akademickiej kuchni, żeby zrobić spaghetti, czyli jedyne coś, co potrafię ugotować. Gdybym mógł, to bym pochłaniał mięso, pod każdą postacią - ale jako że żem leń, nie chce mi się gotować. Heh, po dwóch latach potrafię odgadnąć, jakiej firmy zupkę chińską jem, nie patrząc na opakowanie:). Jeżeli już wychodzę na miasto, żeby coś skonsumować, to najczęściej odwiedzam jadłodajnie z kuchnią orientalną, z czego najczęściej wybór pada na japońskie jedzonko. Acz ostatnio kusi mnie kuchnia meksykańska - dużo mięsa, na ostro - można pochłaniać.
Aha, jeżeli ktoś chce mieć we mnie przyjaciela, to może mnie zaprosić na placki ziemniaczane domowej roboty:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez grace » 28 sty 2010, o 16:45

jaro, wrzuć przepis na zupę czosnkową ;)
grace żeńska
Kelda

Re: Kuchnie świata ,czyli co lubimy gotować i spożywać

Postprzez grace » 28 sty 2010, o 17:24

Tommi, zgadzam się, bo stamtąd biorę całą masę przepisów. Jednak czasem zdarza się, że ktoś ma swój przepis, który jest taki akurat!
No i dlatego pytam Jaro, bo może ten jego przepis jest właśnie z tych takich specjalnych ;)

hmm, jak Tommi to zrobił, że nagle jest pod moim postem?
Ostatnio edytowano 28 sty 2010, o 17:26 przez grace, łącznie edytowano 1 raz
grace żeńska
Kelda

Postprzez tommi » 28 sty 2010, o 17:24

oj pardom ...proszę o wybaczenie :roll: z rozpędu no ...
mnie grace zaintrygowały twoje ziemniaki na ostro,aż wyszukałem przepis w necie ,jednak wujek google jest wyśmienitym kucharzem.

Ja osobiście jem wszystko ,głownie mięso, ale najbardziej smakuje mi kuchnia meksykańska (ogólnie bardzo ostrą) .Co prawda jestem dopiero laikiem w pichceniu własnych wyrobów ,ale przez te dwa tygodnie stworzyłem parę dani ,które jadł tylko mój brat i ja ,bo tylko my lubimy dania ostre
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Arvika » 28 sty 2010, o 17:56

Hmm, ja już od dawna nie zrobiłam niczego zgodnie z przepisem. Właściwie to nawet nie znam przepisów na jedzonko, bo zazwyczaj po prostu sypię tego co trzeba tyle, żeby było dobre i już ;) Aktualnie przeżywam fazę na brukselki - w planie na jutro brukselka zapiekana z piersią kurczaka w białym pieprzu z zalewą z serka niebieskiego pleśniowego z pietruszką. Czas przygotowania poniżej godziny, bo dłużej mi się nie chce. Poza tym mam ostatnio skrzywienie na miętę, więc zasypię to jeszcze własną ogrodową suszoną.
Powoli nabieram też ochoty na gulasz paprykowy w chlebie (pokrojone mięcho w chili i oliwę na dobę razem z suszonymi pomidorami), taki zagęszczany miękkim z środka ciemnego chlebka i podawany w tej skórce co została.
Kurde, chyba już czas wyjść z pracy i przygotować sobie jakieś żarcie.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez Motopompa » 28 sty 2010, o 18:13

Ja gotować lubię, do tego można powiedzieć, ze nawet mi to wychodzi. Rzadko jednak dotykam garów, bo obiady robi mamusia, a ja mam inne zajęcia :roll:
tter282 napisał(a):Słowem - lubę konkretne zaczopowanie arterii, solidnie wypieczone, sosikiem podlane. W każdym bądź razie mięcho, mięcho i jeszcze raz mięcho!

Taak!
tommi napisał(a):głownie mięso, ale najbardziej smakuje mi kuchnia meksykańska (ogólnie bardzo ostrą)

Taak!
Kasia M. napisał(a):Wielbię za to Sałatki!

Blee!
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1268

Postprzez szkot » 28 sty 2010, o 19:27

Kurde - temat rzeka, mógłbym pisać i pisać, a potem stwierdzić, że i tak o czymś zapomniałem.

Ja dużo rzeczy nie jadam, więc muszę kombinować z tego co lubię, a raczej moja piękna musi się starać.
Sałatki - jak najbardziej, najlepiej takie z kurczakiem, albo szynką konserwową. Ulubiona a'la gyros - z kurczakiem, kapusta pekinska i z innymi rzeczami których nie pamiętam teraz :) A polane majonezem z ketchubem :)
Ostatnimi czasu ulubione - zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i szpinakiem. Na to ser do zapieczenia.

W ogóle uwielbiam szpinak. W każdej postaci. Zupa, w pierogach, w naleśnikach, w zapiekankach, na gęsto - w każdej formie.

To tyle na pierwszy rzut. Będę jeszcze pisał.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez grace » 28 sty 2010, o 19:42

Szpinak - właśnie. Placki szpinakowe -mmmmmm
grace żeńska
Kelda

Postprzez qfas » 28 sty 2010, o 20:21

Arvika napisał(a):brukselka zapiekana z piersią kurczaka w białym pieprzu z zalewą z serka niebieskiego pleśniowego z pietruszką

Fajnie się czyta takie posty, wiedząc, że jedyne, co ma się w szafce, to dwie zupki chińskie i trochę sera:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Piąty Jeździec się odwrócił. Oczy miał czarne. Całkowicie czarne. Błyszczące i czarne, bez śladu białka.
- Moje imię brzmi...
- Tak?
- Brzmi: Ronnie.

Złodziej Czasu, dodał(a) Sushi