Luźne dysputy

Horrrror

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Horrrror

Postprzez 6JeździecApokalipsy » 6 cze 2009, o 14:02

[Chyba jeszcze nie było tematu o horrorach? Jeśli był, cóż, zginę razem z offtopem...]
Lubicie horrory? Bo ja tak, chociaż czasem trudno po nich zasnąć. Jeśli znacie jakieś fajne horrory lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat powyższych, piszcie.
Z tych fajnych, które ja znam, to są następujące:
-"Koszmar z Ulicy Wiązów", 1 i 2 część, a szczególnie pierwsza. Stare, ale dobre...
-"Nieproszeni goście" to może bardziej thiller psychologiczny, ale zawartość kosza na śmieci ciekawa. Zakończenie miażdżące, nie spodziewałem się czegoś takiego.
-"The thing"-mroczne, obrzydliwe :sick: i nieprzyjemne. Dlatego też dobre.
Ekskrementować to se pani może w teatrze, nie w szkole!
6JeździecApokalipsy
Mag I stopnia

Reputacja: 0

Reklama

Re: Horrrror

Postprzez Grom » 6 cze 2009, o 15:46

The Thing był świetny. I Egzorcysta też.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez tter282 » 6 cze 2009, o 16:22

No właśnie. Horrory rzecz ciekawa z psychologicznego punktu widzenia. Lubimy się bać - ciekawae, prawda?

Od kilku lat mamy w kinie renesans filmów tzw. grozy. Psikus jednak polega na tym, że wszystkie te produkcje nie powodują lęku. Niestety twórcom chyba brak wyobraźni i jedyne co ich dzieła wywołują, to uczucie spotęgowanego obrzydzenie, nie zaś strachu. Sztandarowym tego przykładem jest seria "Piła". W porównaniu choćby z "Milczeniem owiec", dziełka te wypadają zgoła żałośnie. Jeśli zatem chcemy obrzydliwości, myślę że lepszym adresem byłaby zwykła rzeźnia, o sali chirurgicznej nie wspominając...

A filmem, jaki ostatnimi laty wywołał u mnie dreszcze, jest "Cloverfield", czyli o potworku w Nowym Jorku. Dobra rzecz, straszna, a krwi choć na lekarstwo. Można? Można!
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez tommi » 6 cze 2009, o 16:32

wzgórza mają oczy to był dobry film a tak to się zgodzę w pełni z mym przedmówcą że dzisiejsze horrory to nic nowego i są dość przewidywalne i w większości się powtarzają i gdyby było tego mało to te filmy grozy są coraz bardziej obrzydliwe niż straszne ...
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez tter282 » 6 cze 2009, o 16:44

wzgórza mają oczy to był dobry film

Zgadzam się w pełni. Film lekko trąci nawiązanaiami do Wielkiego Alfreda, któren mistrzem horroru był i basta. Umiejętne budowanie napięcia, poczucia grozy i osaczenia to niełatwa i niewielu reżyserom dostępna sztuka. W ww obrazie jak najbaredziej udana.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez Anima Vilis » 6 cze 2009, o 21:49

teraz do kin wszedł nowy ,,antychryst" na ktorego temat zdania są podzielone..ktos widział? bo rozwazam wybranie sie do kina a nie wiem czy warto
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez Desaxe » 7 cze 2009, o 18:14

hehe, mi się "odwieczny wróg" podobał jak byłem młodszy i piękniejszy, miał świetną obsadę jak na niezbyt wielki horrorek (Peter O'Toole, Ben Affleck etc.), pomysł był fajny, a zdjęcia, zwłaszcza wstające trupy w kościele miały klimacik :D
Obrazek
Obrazek
Desaxe
Mag II stopnia

Reputacja: 10

Postprzez 6JeździecApokalipsy » 13 cze 2009, o 14:54

Jak miałem 9 lat, oglądałem "Straszny Dom" i nieco mną wstrząsnęło. Teraz obejrzałem go po raz drugi, film raczej dla dzieci i niezbyt straszny, ale ma pewien klimat i animacje ładne.
Ekskrementować to se pani może w teatrze, nie w szkole!
6JeździecApokalipsy
Mag I stopnia

Postprzez Hipnofobia » 27 cze 2009, o 19:53

tter282 napisał(a):No właśnie. Horrory rzecz ciekawa z psychologicznego punktu widzenia. Lubimy się bać - ciekawae, prawda?

Od kilku lat mamy w kinie renesans filmów tzw. grozy. Psikus jednak polega na tym, że wszystkie te produkcje nie powodują lęku. Niestety twórcom chyba brak wyobraźni i jedyne co ich dzieła wywołują, to uczucie spotęgowanego obrzydzenie, nie zaś strachu. Sztandarowym tego przykładem jest seria "Piła". W porównaniu choćby z "Milczeniem owiec", dziełka te wypadają zgoła żałośnie. Jeśli zatem chcemy obrzydliwości, myślę że lepszym adresem byłaby zwykła rzeźnia, o sali chirurgicznej nie wspominając...

A filmem, jaki ostatnimi laty wywołał u mnie dreszcze, jest "Cloverfield", czyli o potworku w Nowym Jorku. Dobra rzecz, straszna, a krwi choć na lekarstwo. Można? Można!

"Piła" i "Milczenie owiec"- bez porównania... Ile to już części "Piły" wyszło? Ja dałam sobie spokój z oglądaniem po trzeciej. A widział ktoś może "Hannibal po drugiej stronie maski"? Ja cały czas się waham czy to obejrzeć. Z jednej strony zirytowałam się, że zrobili kolejną część zupełnie bez potrzeby, tylko dla pieniędzy. Z drugiej jednak, podobno aktor grający Hannibala wypadł całkiem nieźle. Mam dylemat.

Co do innych horrorów... Lubię filmy psychologiczne, np. "Gothica". Ale ostatnio bardzo rzadko oglądam horrory, moja mama stwierdziła, że mają na mnie "zły wpływ" :D
Żółwie to cynicy. Zawsze oczekują najgorszego.
Hipnofobia
Student Magii

Reputacja: 22

Postprzez Desaxe » 28 cze 2009, o 22:12

Hipnofobia napisał(a):A widział ktoś może "Hannibal po drugiej stronie maski"? Ja cały czas się waham czy to obejrzeć. Z jednej strony zirytowałam się, że zrobili kolejną część zupełnie bez potrzeby, tylko dla pieniędzy. Z drugiej jednak, podobno aktor grający Hannibala wypadł całkiem nieźle. Mam dylemat.

Oglądałem niedawno nawet, mi się podobał, ładnie siedzi w klimaciku głównej trylogii, wyjaśniając co nieco dlaczego pan Lecter taki zryty... choć moim zdaniem wydarzenia tam pokazane tylko rozbudziły w nim wrodzone zapędy, ale to tylko odczucie, ocenisz sama ;)
Obrazek
Obrazek
Desaxe
Mag II stopnia

Reputacja: 10

Postprzez Anima Vilis » 29 cze 2009, o 17:50

zupełnie nie zgadzam sie z Desaxem.."Hannibal po drugiej stronie maski" jest hmm..conajmniej kiepski.. cała magia wykreowana przez Anthonego Hopkinsa przyska jak mydlana bańka..Czyż Hanibal nie byl tak wspaniałą postacią dlatego że był tajemniczy?! a tutaj dostajemi mieszanke piły i ostatniego samuraja z przygłupim i zaślepionym chęcią zemsty gówniarzem.. widac ze film nakręcono tylko po to by do konca wydoic krowę imieniem Lecter..

zdecydowanie odradzam oglądanie
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Postprzez Hipnofobia » 30 cze 2009, o 17:14

Anima Vilis: właśnie takie recenzje czytałam i dlatego się wahałam... Lubię Hannibala i nie chcę sobie psuć własnych wyobrażeń na jego temat.
Nie pasuje mi sama koncepcja "młody Lecter" :?
Żółwie to cynicy. Zawsze oczekują najgorszego.
Hipnofobia
Student Magii

Reputacja: 22

Postprzez Kata » 8 lip 2009, o 23:07

Polecam wszystkim [REC], ale błagam, zaklinam was.. nie oglądajcie tego w wersji Amerykańskiej, kiedy usłyszałem co Amerykanie zrobili z tym genialnym horrorem miałem ochotę wysłać atomówkę w prezencie do burmistrza Hollywood.
UWAGA! Przy filmie trzeba(!) się wczuć. Czyli odpada oglądanie w ciągu dnia, kiedy Matka, Diadek, Czupakabra, zmartwychwstałe resztki obiadu czy inne tałatajstwo kręci się wokół.Potrzebna cisza, spokój i ciemność.
Kata
Student Magii

Postprzez Grom » 9 lip 2009, o 23:39

Jeśli chodzi o psucie horrorów czy w ogóle filmów, to Amerykańców nic nie przebije.
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Postprzez Uuk » 10 lip 2009, o 13:38

Oj, bo wspomnę Porę mroku... :twisted:
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Monarchia jest jak mlecze na łące. Nieważne ile głów się zetnie, korzenie tkwią stale pod ziemią i tylko czekają, by wypuścić nowe łodygi

Na glinianych nogach, dodał(a) dagmarab