Luźne dysputy

Manga i anime

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Manga i anime

Postprzez Grom » 5 cze 2009, o 17:22

No właśnie.
Właściwie do całkiem niedawna anime kojarzyłem co najwyżej z pokemonami itp., i byłem do tego rodzaju animacji mocno uprzedzony. Ale zmieniłem zdanie.
Ostatnio obejrzałem "Spirited Away" oraz "Howl's Moving Castle" (Hayao Miyazaki) i oba filmy naprawdę zrobiły na mnie wrażenie. Poza tym oglądałem "Death Note" i "Full Metal Alchemist", polecam.
Lubi to ktoś? A jeśli tak, to zna coś ciekawego może?

Obrazek

Obrazek
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Reputacja: 11

Reklama

Re: Manga i anime

Postprzez tommi » 6 cze 2009, o 12:11

fullmetal alchemist fajne nawet,ale wole Dragon Ball a z filmów polecam Appleseed I i II
dość ciekawe i fajne
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez Senthe » 10 cze 2009, o 15:23

inne filmy studia Ghibli (Miyazakiego). Z tych co pamiętam - Księżniczka Mononoke, Szept serca. Kumpel polecał mi też ostatnio Triguna.
always look on the bright side of life! :D
Będę ubierał się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Senthe
Mag I stopnia

Reputacja: 22

Postprzez Grom » 10 cze 2009, o 17:45

Aktualnie dorwałem Hellsinga i się cieszę. ;)
Jeśli nie zgadzasz się z powyższym postem, http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Hipnofobia » 29 cze 2009, o 19:53

Oglądam i czytam Naruto, ostatnio zaczęłam też Death Note.

Naruto to jedna z najpopularniejszych mang, pierwsza, na jaką się natknęłam. Co tu dużo mówić, lubię ten klimat "ninja" :D

Death Note- dopiero zaczynam, ale już bardzo lubię L., Lighta i oczywiście Ryuka <mam jakąś dziwną słabość do postaci Śmierci/bogów śmierci> :lol:
Żółwie to cynicy. Zawsze oczekują najgorszego.
Hipnofobia
Student Magii

Postprzez pelargonia » 29 cze 2009, o 20:47

Triguna widziałam - jest po prostu dobry, Helsing również.
Anime które zrobiło na mnie największe wrażenie to Elfen Lied, nie można tylko zniechęcić się po pierwszym odcinku.
Hayao Miyazaki generalnie ma fajne filmy, chociaż to co ostatnio wyszło ze studia Ghibli "opowieści z Ziemiomorza" w porównaniu z książka jest kiepskie, chociaż sama kreska i opowieść ładna. Nie trzeba jej jednak łączyć z książką.
Z animek, które jeszcze widziałam to seriale:
Serial eXperiment Laine
Stellvia
Last Exille
Cowboy Bebop
Berserck
Samuray Champloo
Shingetsutan Tsukihime
Mugen No Ryvius
Ergo Proxy
Oraz trochę filmów:
Akira, Vampire Hunter D,Steamboy, Kuro, Applesead itd.
Ponieważ jestem dorosła, a Dragon Balla oglądałam już bardzo dawno, to wymagam od tych filmów ciut więcej.
To mnie się najbardziej podobały Spirited Away, Elfen Lied, Ergo Proxy :twisted:
Z hentaii nie mam doświadczenia 8-)
całe życie z wariatami ;)
pelargonia
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Mauer » 29 cze 2009, o 21:04

Ja polecem

One Piece - Mega śmieszne i ciekawe anime o piratach w swiecie fantasy
Helsing
Trigun
Love Hina
Neon Genesis Evangelion

z mang to hina jest do du** tłumaczenie wysiada, za to helsing, NGE iEden są mocne ;)

Po za tym uwielbiam hentai
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez Grom » 30 cze 2009, o 18:52

A ja szukam Ghost in the Shell, kiedyś widziałem kilka fajnych odcinków.
I w międzyczasie oglądam drugą serię FullMetala i mam dość mieszane odczucia. Graficznie prezentuje się świetnie, fabuła póki co jest bez większych zmian, ale chyba ciut przeginają ze wstawkami humorystycznymi, które chwilami średnio pasują do sytuacji (choć przyznam, że parę razy się uśmiałem). Ale ogólnie rzecz biorąc jest nieźle, polecam. :)

Hipnofobia napisał(a):i oczywiście Ryuka <mam jakąś dziwną słabość do postaci Śmierci/bogów śmierci> :lol:

Apples! :mrgreen:
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Kata » 8 lip 2009, o 23:01

Moim ulubionym filmem animowanym jest właśnie Ruchomy Zamek.. wywarł na mnie wielkie wrażenie, co do Spirited Away.. hmm.. fajna Animacja ale jakoś nie przewróciła mnie na ziemie, nie skopała po brzuchu śpiewając przy tym "Jingle bells, Jingle bells.. " jak Houru. Jeżeli chodzi o resztę to:
Hellsing- genialny. Groteskowy. Szalony. G E N I A L N Y!
Naruto - fajny, tasiemcowy, znudził mi się
Bleach - świetne anime, ale niestety za długie, znudziło mi się już
Souleater - Porąbany świat, godny Hellsinga, chociaż niestety jak Hellsinga mogę oglądać cały czas, to ze skończeniem Souleatera miałem problemy. Pomimo wszystko warto.
FMA - Kolejne genialne anime. jak dla mnie no 1.
Kata
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Grom » 9 lip 2009, o 15:18

Naruto jakoś nigdy mnie nie bawił, ale Bleacha trochę widziałem. Chwilami głupawy, a w pewnym momencie rzeczywiście zaczyna nudzić, choć trzeba przyznać, że ma kilka naprawdę fajnych motywów i postaci, i mimo wszystko warto obejrzeć przynajmniej parę odcinków.
A aktualnie siedzę w Anglii i akurat mieszkam w pobliżu miłej księgarni z całym regałem mangi, więc jest fajnie. ;)
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Hipnofobia » 24 lip 2009, o 13:58

@Grom:Skończyłam oglądać Death Note. Końcówka kompletnie nie trzyma poziomu. W ogóle... Inny Kira? Inni bogowie śmierci? Wszyscy wiedzą, że Ryuk jest jedynym słusznym bogiem śmerci xD
Hipnofobia
Student Magii

Postprzez Grom » 25 lip 2009, o 17:43

Tez tak uwazam, od smierci L robi sie kiepsko. Pierwsze odcinki, zwlaszcza akcja z Penberem i jego zona sa moim zdaniem najlepsze.
Juicy apples! :mrgreen:
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Hipnofobia » 26 lip 2009, o 01:39

Tak, coś się skończyło kiedy umarł L i zmienili opening... Pierwsze odcinki były najlepsze, potem zaczęli za bardzo kombinować. I wciąż nie mogę uwierzyć, że Kira zginął w taki głupi sposób :x
Hipnofobia
Student Magii

Postprzez Grom » 27 lip 2009, o 15:57

Hipnofobia napisał(a):Tak, coś się skończyło kiedy umarł L i zmienili opening... Pierwsze odcinki były najlepsze, potem zaczęli za bardzo kombinować. I wciąż nie mogę uwierzyć, że Kira zginął w taki głupi sposób :x

Jak dla mnie Near i Mello byli w ogole niepotrzebni. Koncowka byla przewidywalna, po smierci L mogli po prostu skonczyc serie, bylby happy end :D
A akurat z openingu mam ubaw za kazdym razem jak go ogladam :mrgreen:
Grom
Mag I stopnia

Postprzez Hipnofobia » 27 lip 2009, o 20:28

Jakby skończyli po śmierci L., byłoby trochę za krótkie :D Near jako zastępca L... Słaaby zamiennik. A obsesja Mello w jedzeniu czekolady miała być jakąś sugestią do niszkodliwego nałogu Ryuka? xD Nie przepadałam za nimi, nie zasługiwali na pokonanie Kiry...
Co do openingu- dlaczego ubaw? :>
Hipnofobia
Student Magii

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Owszem - zgodziła się Susan. - Wydaje mi się czasem, że ludzie powinni zdawać porządny egzamin, zanim będą mogli zostać rodzicami. To znaczy nie tylko praktyczny.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace