Luźne dysputy

Gry planszowe

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Gry planszowe

Postprzez grace » 20 lut 2010, o 20:05

na tej zasadzie można zrobić Pratchettową wersję Fluxxa.
Grałąm w zwykłą i w Monthy Pytonową, która z kolei była makabrycznie absurdalna, ale da się.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Reklama

Postprzez szkot » 20 lut 2010, o 22:22

jaro_gryf_666 napisał(a):Ja bym był za tym, żeby napisać coś typu 'Munchkin Discworld' //Jest 'Munchkin Cthulu', wiec czemu by nie :P //. Zasady już praktycznie są (podejrzewam, że sporo osób z tu obecnych grało w Munchkina), pozostałoby jeszcze wymyślenie różnych kart, a to już jest ogromne pole do popisu :)

To jest bardzo dobry pomysł. Bardzo dobry. Trochę mi głupio, ale muszę Cię pochwalić. Czas zacząć wymyślać potwory, klątwy i elementy bonusowe :)

Mam już jedną klątwę - "Nawiedzenie przez Nobbiego Nobbsa" - ginie Ci mała broń. Osoba po lewej wybiera i odrzuca.
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Eoren » 20 lut 2010, o 23:51

Pomysł świetny, Grace :clap: . Tylko trzeba by to chyba jakoś oficjalnie zorganizowac żeby się w miarę możliwości wszyscy forumowicze włączyli.
THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Reputacja: 288

Postprzez grace » 21 lut 2010, o 10:09

to jest coś do obgadania na oficjalnym spotkaniu ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez szkot » 21 lut 2010, o 11:47

Na spotkaniu można pograć w Munchkina. Wtedy więcej osób ją pozna. Wtedy można zrobić jakiś poddział Munchkin i tam jakieś tematy typu Potwory, Klątwy i Narzędzia. Takie tam :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez tommi » 21 lut 2010, o 12:36

ale ,że jak to ma być coś w ala rpg? czy jak sobie to wyobrażacie .Nie grałem Munchkina ale wujek mi powiedział co nie co na temat tej gry :lol: I mnie lekko zaintrygowała. I dalej nie wiem jak chcecie z tej gry stworzyć inną innymi słowy ja laik w takich sprawach ale pomysł dobry ;D
tommi męska
Mag III stopnia

Reputacja: 46

Postprzez szkot » 21 lut 2010, o 12:44

Munchkin jest parodią gier RPG. Polega na tym, że otwierasz drzwi za którymi czają potwory albo klątwy. Tylko, że są one zrobione z jajem. Na przykład potwór "Ogrodowa Altanka" poziom 8 albo "Roślina doniczkowa". Jeśli masz wyższy poziom od potwora (dzięki różnego rodzaju bonusom) wygrywasz i zbierasz skarb. A w skarbie są właśnie różne bonusy. Zbroje, hełmy, miecze np "miecz ukradkowego ataku". One działają cały czas. Niektóre bonusy są na jedną walkę. Na przykład "wielkie balony" - rozpraszają potwora, zabijasz go i zbierasz skarby.
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez Utis » 21 lut 2010, o 15:56

Brzmi całkiem dobrze, można będzie ładnie stworzyć nastrój wielkiej parodii. Jeśli uda się wymyślić odpowiednio dużo takich zagrożeń, to zabawa długo nie będzie się nudzić - chyba, że komuś się to po prostu nie spodoba.
Może warto by założyć oddzielny temat, w którym powstawałyby te potwory i klątwy? Tylko trzeba ustalić jakieś zasady wymyślania i kilka osób najbardziej kompetentnych napisałoby jakiś wzór/przykład.
Utis
Mag II stopnia

Reputacja: 107

Postprzez Eoren » 22 lut 2010, o 13:35

Może warto by założyć oddzielny temat, w którym powstawałyby te potwory i klątwy? Tylko trzeba ustalić jakieś zasady wymyślania i kilka osób najbardziej kompetentnych napisałoby jakiś wzór/przykład.

O właśnie, właśnie! O czymś taki konkretnie myślałam. BTW mogę się zgłosic na ochotnika do projektowania szaty graficznej, bo chyba potrzebna by była oryginalnie pratchettowska.
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside a dog, it's too dark to read."
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez szkot » 22 lut 2010, o 16:10

Jakby mi władze zrobiły poddział (może w Pratchetowe dyskusje?) to mógłbym tym się zajmować. Pilnować porządku i takie tam :) Zorganizowałbym ten dział w dobry sposób :) A co do oprawy graficznej - Eoren - jak najbardziej :D Jeśli są inni utalentowani dawać znać :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez grace » 23 lut 2010, o 09:59

Emerencja, a może taka gra by Ci do gustu przypadła? Akurat do grania z dziećmi ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez Eoren » 28 lut 2010, o 23:14

szkot napisał(a):Jakby mi władze zrobiły poddział (może w Pratchetowe dyskusje?) to mógłbym tym się zajmować. Pilnować porządku i takie tam :) Zorganizowałbym ten dział w dobry sposób :) A co do oprawy graficznej - Eoren - jak najbardziej :D Jeśli są inni utalentowani dawać znać :)

No i coś cicho się zrobiło... zarzucono ten pomysł?
Eoren żeńska
Bibliotekarz

Postprzez szkot » 28 lut 2010, o 23:36

Myślę, że na spotkaniu dogada się szczegóły i wtedy ruszy. Mam przynajmniej taką nadzieję :)
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez szkot » 4 mar 2010, o 21:49

Udało mi się załatwić na spotkanie Munchkina, więc będziemy mogli sobie zagrać :) I myślę, że gra się spodoba.

I robię post pod postem, bo nie mogłem edytować.
Żeby nie było!!
szkot męska
Lu-Tze

Postprzez grace » 4 mar 2010, o 22:01

jak coś, mogę zabrać Fluxxa, 6. bierze, ewentualnie Banga (z takich co miejsca w kieszeni nie zajmują i chodzą na więcej osób).
grace żeńska
Kelda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

- Wiesz, Hwel, odpowiedzialne zachowanie to coś, co przychodzi z wiekiem. Jak żylaki.

Trzy Wiedźmy, dodał(a) Nobby Nobs