Luźne dysputy

Gry planszowe

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Gry planszowe

Postprzez Arines » 24 sie 2010, o 01:11

Tak Dixit jest świetny, szczególnie na większą ilość graczy.
Myślę, że jeżeli udałoby się zorganizować jakiś zlot, to można by było sklecić z naszych gier mały games roomik i zrobić taki mały konwencik. Może ktoś z Nas by się podjął wyprodukowania modeli do ŁUPS!a z modeliny i do tego jakiejś planszy? przepraszam z lenistwa spytam, gdzie szukać postu na temat tej gry Waszego autorstwa o tematyce Pratchettowskiej o której mówi Eoren?
— Za pieniądze nie kupisz szczęścia, Gytho.
— Chciałam je tylko wynająć na parę tygodni

Esmeralda Weatherwax, Niania Ogg, Maskarada.
Arines
Gorzej niż Rincewind

Reputacja: 22

Reklama

Postprzez grace » 24 sie 2010, o 09:39

gry jeszcze żadnej nie wymyśliliśmy. Ale to było albo w mobilizacji albo w grach planszowych. W każdym razie ostatnim pomysłem było przerabianie Munchkina na wersje Pratchettową, ale skończyło się na tym, ze nie zagraliśmy tego do końca ani nawet połowy.

Próbę pogrania w planszówki już robilismy, było nas za duzo i bez sensu było dzielić się na grupki. Coś co jest łatwe i chodzi na dużą liczbę osób, ok, można spróbować, ale co za dużo to już lepiej na mniejsze spotkania zostawiać.
kliknij >>Obrazek<< aby zobaczyć moje strony>>Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2033

Postprzez Dżon » 1 sty 2011, o 21:35

A propos Łupsa to można by zasady rozpisać, poszukać. Macie już coś w tym kierunku, czy robić od zera? :D
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez jaro_gryf_666 » 1 sty 2011, o 21:43

Tutaj jest dyskusja na temat Łups!.
pratchettowe-dyskusje-f13/topic369.html
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 380

Postprzez Nosiad » 14 sty 2011, o 00:37

Ostatnio znajomy mnie dość aktywnie wciąga w planszówki - póki co pograłem w :

twilight imperium - świetna sprawa:) długie, ale wciąga
battlestar galactica - oj gra ma klimat - można fajnie kombinować
warhammer bogowie chaosu - gra rozłożyła mnie na łopatki - klimat można wyjadać chochla! A dodatkowo uwielbiam warhammera, więc bajka :)
Twilight struggle - Ciężko się połapać w grze i jakoś klimat mi nie odpowiada
Imperial 2030 - to jest po prostu konkret - w miarę proste zasady i można wyprawiać cuda:)
Thunderstone - oj będę do niej często wracał

W planach mam jeszcze agricole - wszyscy mi ją zachwalają!
Nosiad
Student Magii

Reputacja: 21

Postprzez Bai Lifeng » 14 sty 2011, o 01:01

Pod choinkę otrzymałem chińską grę planszową, której tradycja sięga kilka tysięcy lat wstecz. Nazywa się "Go". O dziwo, zasady są bardzo podobne do "kropek", w które grało się i grywa się nadal na nudnych zajęciach
Bai Lifeng
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez grace » 14 sty 2011, o 01:08

Go jest fajne, ale żeby dobrze pograć, to trzeba mieć już niezły łeb.

Agricola też fajna, nie grałam już od dawna, bo rzadko grywam w cięższe tytuły, ale fajna ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez Bai Lifeng » 14 sty 2011, o 01:14

Ale jest przy tym masa frajdy jak przy szachach(ostatnio na wykładzie się dowiedziałem, że to indyjska gra :shock: , która przez Persję przeszła na zachód)
Bai Lifeng
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Dżon » 14 sty 2011, o 16:12

...wykorzystywana zresztą do szkoleń indyjskich dowódców. :)

Ja i tak uważam, że mistrzostwem świata jest Wiochmen Racer - wyścigi wozów drabiniastych.
Obrazek
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2072

Postprzez Rachel » 24 sty 2011, o 22:21

Ja bardzo lubię gry RPG i strategiczne, a do moich faworytów naqleży zdecydowanie Magią i Mieczem. Mam jeszcze starą wersję po wujku, tam jest naaaaprawdę mnóstwo postaci... w nowej wrrsji raptem kilkanaście :( . Poza tym lubię również Runebound i Warcraft (w kompyterową wersję też grałam, a dokładnie w Warcrafta III). Monopol również cenię... A z takich krótkich gierek to Farmer (romnażajcie owce, u licha! W sumie wychodzi się na tym lepiej, niż na królikach!) i Cluedo. A moim największym koszmarem jest to, żen ie bardzo mam z kim grać... :cry:
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 65

Postprzez dagmarab » 24 sty 2011, o 22:28

Rachel ja także od niedawna zaczęłam grać w magię i miecz z mężem (oczywiście gdy mamy wolny wieczór) i bardzo ją lubię z tym, że wolę tą nowszą jednak bo te pionki są takie ciekawe nie papierowe jak w starej a i plansza jest większa i trochę przez to lepsza natomiast starsza wersja ma także swoje plusy choćby to że jest do niej więcej dodatków i jak sama wspomniałaś jest więcej postaci.

Widzisz ja mam z kim grać ale niestety nie mam za bardzo kiedy;/
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Carol » 28 cze 2011, o 20:39

Odkopię temat, a co ;)
Weszłam w posiadanie Munchkina i fajne to. Szczególnie urzekająca jest karta "wielki wściekły drób".
"Masz ochotę zostać czymś obrzydliwym w najgłębszej otchłani chaosu?"
Carol żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 317

Postprzez Elencza » 4 lip 2011, o 15:38

Od tygodnia jestem dumną posiadaczką Magii i Miecza, super przyspieszony prezent urodzinowy :P
Z powodu okrutnego braku czasu grałam tylko raz, ale zachwycona jestem. Z niecierpliwością czekam na wolny weekend :clap:
Jako właściciel gry jestem zawsze pierwsza :mrgreen: (tak jest zapisane w regulach gry)
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 198

Postprzez grace » 30 lis 2011, o 21:18

Lekko zbaczając z tematu grania, ale pozostając w temacie planszówek, dla fanów pisania tekstów powstał konkurs

Można wygrać bony na gry, które potem można wymienić na np. Świat Dysku, Guards!Guards! czy inne gry, lub też prezent dla kogoś, np. dla Grace ;P

Dobra, żartuję z tym prezentem, ale pomysł myślę, że fajny i że dla lubiących pisać, tekst max 2000 znaków, to zabawa na poczekaniu ;)
grace żeńska
Kelda

Postprzez emerencja » 30 lis 2011, o 21:27

wracając (przewrotnie) do temata topika - [bo nie wiem czy u grace komórka już działa] Grace: kiedy mogę oddać Niagarę?

I topikowo: dzięki grace, poznawszy wiele z nich, tak czy owak: "Dixit rulez" - że posłużę się archaicznym zwrotem ;)
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

Cóż, opat poświęcił prawie dziesięć lat, żeby to rozpracować. Co nie znaczy, że ktokolwiek inny coś zrozumiał. W każdym razie w grę wchodzi dużo kwantów. - Sprzątacza zaciągnął się swym wiecznie cuchnącym papierosem. - Musiał dobrze rozpracować, skoro nikt nie rozumie.

Złodziej Czasu, dodał(a) grace