Luźne dysputy

O 'zielonych' słów parę

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

O 'zielonych' słów parę

Postprzez Anima Vilis » 24 gru 2008, o 12:00

,,małpy w kosmosie"? super a co dalej? ,,szczury w labolatorium" ,,króliki na których przetestowano szamponik"..najgorszą rzeczą jaką jestem w stanie sobie wyobrazić jest film będący parodią eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach...
Jahoo o małpach w kosmosie mozna sobie całkiem ciekawe rzeczy poczytac-odsyłam do Petera Singera i książki ,,wyzwolenie zwierząt"
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Reklama

Re: Filmy

Postprzez Mauer » 24 gru 2008, o 15:24

Człowiekowi nie są rzeczy testowane na zwierzętach do życia potrzebne. Nie mówie tu o lekach na choroby ale o perfumach, szamponach lakierach papierosach itp!
Obrazek
4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Mauer
Śmierć szczurów

Reputacja: 53

Postprzez AVquiraniel Vareneil » 24 gru 2008, o 15:47

Papierosy są testowane na zwierzętach? -.-

Wczoraj po raz kolejny obejrzałem sobie "Stardust". Świetny film... *_*
AVquiraniel Vareneil
Student Magii

Reputacja: 0

Postprzez Uuk » 24 gru 2008, o 17:25

A ja po raz kolejny obejrzałem "Monty Pythona i Świętego Graala". Piękny film. :)

Ach, widzę, że odezwali się "zieloni" na naszym forum. ;)
@Anima - dlaczego się nie śmiać i nie parodiować? W ogóle, dlaczego na śmiech jest nałożone takie tabu? Ne śmiać się z papieża, z niepełnosprawnych, ale z prezydenta robić kogoś upośledzonego to już dobrze? Za to też kocham Monty Pythona - bo potrafili wyśmiać wszystko. Śmiejcie się ze wszystkiego! Papież to też człowiek! Niepełnosprawni też są ludźmi! I Żydzi! I małpy w kosmosie! I na Ziemi! A szczury to już w ogóle! Ni!
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez Mauer » 24 gru 2008, o 18:03

Anima zbyt życiowo podeszła do tematu, nie będę jej bronił dupy bo nie warto.

Chodzi głównie, nawet nie stricte o wyśmiewanie się z tego tylko o propagowanie tego na wielkim ekranie jako rzeczy błahej, zabawnej czy naturalnej. Wyśmiać Można wszystko sacrum et profanum, jak już szaleje z łacinom i stylem makaroniarskim.
W moim mniemaniu nie powinno być 'tabu' czy jak to nie nazwać, nic co ludzkie nie jest mi obce, choćby były to męty. Porównaj sobie też formę wyśmiania, czy jest to bezsensowne wyśmianie czegoś o czym nie mamy pojęcia (zielonego he he) czy jest to pokazanie tematu, przybliżenie go niejako w lekko zniekształconej formie która zmusza nas do refleksji nad danym zagadnieniem.

Anima, po za tym, że zgadzamy się w poglądach nie zmienia faktu że odrobinę żałośnie i śmiesznie zabrzmiały twoje wyrzuty odnośnie głupiej animacji.
Obrazek
Mauer
Śmierć szczurów

Postprzez szkot » 24 gru 2008, o 21:46

Animo!! Ktoś kiedyś powiedział nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Według mnie dzięki tej animacji wiele dzieciaków dowiedziało się, że kiedyś w kosmos wysyłano zwierzęta, bo bano się ludzi. Mogą dzięki temu wypracować sobie opinie na ten temat. A co do "szczurów w laboratorium" nie należy zapomnieć o cudownym serialu "Pinky i mózg" Wg mnie to było największe dzieło Spielberga. Bacholęciem będąc płakałem ze śmiechu to oglądając. Ostatnio znowu to zobaczyłem i dalej byłem zachwycony. O to właśnie chodzi, żeby szukać śmiesznych tematów tam gdzie wydaje się, że nie będzie śmieszne. Na przykład - myślisz sobie nie ma nic nudniejszego niż praca i życia fizyków teoretycznych? Zobacz sobie sitcom The Big Bang Theory. Wg mnie bardzo dobry. Zostawienie dziecka w obcym miescie - czy to nie jest przerazajace i nie powinno się tego propagować? A co rok tysiace ludzi smieje się oglądając "Kevina samego w Nowym Jorku". I tak dalej i tak dalej. Jak widzisz zwykłe sparodiowanie małp w kosmosie jest niczym wielkim. Notabene, że tak zaszaleje film ukazuje, że małpy są mądrzejsze od ludzi, ale to i tak cię pewnie nie interesuję :) Pozdrawiam. :)
Magia jednak ma w zwyczaju czekać w ukryciu niby grabie leżące w trawie.
szkot męska
Lu-Tze

Reputacja: 64

Postprzez Anima Vilis » 26 gru 2008, o 20:08

AVquiraniel Vareneil napisał(a):Papierosy są testowane na zwierzętach? -.-

owszem jedyną w polsce nie testowaną na zwierzętach marką papierosów są pall malle:)

wiem ze jestem nadwrazliwa..(przynajmniej jesli chodzi o zwierzęta bo zostawienie dziecka samego w wielkim miescie jakos mnie nie rusza) problem w tym ze wojsko i te inne nadal prowadzi zupełnie zbędne testy behawioralne na zwierzętach..filmu o małpach nie widziałąm ale domyslam sie ze nie pokazuje sie tam jak prąd razi głównego bohatera nie mówiąc o zakonczeniu..nie chce nakładania tabu ale jesli istnieje problem to nie powinno sie go wysmiewac i są rzeczy do ktorych należy zachowac dystans. Wyobrazam sobie reakcje opinii publicznej gdyby do kin wszedł film przekonujacy ze w czasie holocaustu wszyscy sie świetnie bawili. rozdinka pojdzie do kina zobaczy wesołe małpki na ekranie zarowno dziecko jak i rodzic wyjda usmiechnieci, poprawi to wizerunek naukowców ogolnie wszystko bedzie ok..czemu nie mozna by nakrecic bajki o szympansie ktorego zabieraja od matki tresują a na koniec ginie?
Nie jestem tutaj kompletnie bezstronna bo jak byłam mała uwielbiałam małpy i baiłam sie że jestem jane goodall albo Dian Fossey <uroniła łezke> i potem troche sie naczytałam i naogladalam roznych zdjec i..no i mam sapczona psychike
ps. wiec w filmie jest kilka faktów bo sądze że małpy są mądrzejsze od ludzi którzy je torturują :)
Obrazek
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Postprzez Mauer » 26 gru 2008, o 20:24

czemu nie mozna by nakrecic bajki o szympansie ktorego zabieraja od matki tresują a na koniec ginie?

Bo to nie konstruktywne, nieopłacalne. Ludzie uznają ten film za makabryczny i traktujący o męczeniu zwierząt... A nie jako film naświetlający ważny problem.

Muszę obejrzeć Freaks - Dziwolągi, już się ściąga
Obrazek
Mauer
Śmierć szczurów

Postprzez Anima Vilis » 26 gru 2008, o 20:27

mimo tego ze bedzie naswietlał ważny problem?
Obrazek
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Postprzez Mauer » 26 gru 2008, o 21:14

Ludzie są głupi, i jeśli nie powiesz im tego wprost to nie załapią o co chodzi. Taka prawda.
Obrazek
Mauer
Śmierć szczurów

Postprzez jaro_gryf_666 » 26 gru 2008, o 22:19

Wysłanie zwierząt na orbitę było ogromnym krokiem w dziedzinie kosmonautyki. Cały czas dokonuje się eksperymentów na zwierzętach - leki muszą przejść odpowiednie testy, zanim zostaną sprawdzone na ludziach. W transplantologii w dalszym ciągu dużą rolę pełnią przeszczepy ksenogeniczne. Dla dobra nauki i ludzkości ofiarę muszą ponieść zwierzęta. Ludzie zresztą też.
Teraz piszesz, że ten film jest be, że nie można przeprowadzać eksperymentów na zwierzętach itepe., później pójdziesz zjeść udko kurczaka który całe swoje życie bezsensownie spędził w klatce 0.5mx0.5mx0.5m razem z dziesięcioma innymi, założysz swoje buty ze skóry krowy, która całe życie bezsensownie tłoczyła się w boksie 1.5mx3m razem z czterema innymi, wysmarujesz twarz kremikiem w imię którego dziesiątki szczurów zostało zupełnie bezsensownie upieczonych i zapalisz szluga bezsensownie testowanego na myszach, tudzież te cudowne palmale, którymi bezsensownie potrujesz wróble które miały pecha znaleźć się w Twoim otoczeniu...
czemu nie mozna by nakrecic bajki o szympansie ktorego zabieraja od matki tresują a na koniec ginie?

Nakręć. Ja dla kontrastu nakręcę podobną, z tą różnicą, że będzie się kończyć 'i żyli długo i szczęśliwie'. Później pochwalimy się ile zarobiliśmy na swoich filmach.
mimo tego ze bedzie naswietlał ważny problem?

Od naświetlania ważnych problemów są filmy dokumentalne, tudzież filmy z założenia poważne. Nie kreskówki z założenia skierowane do dzieci.

A dzisiaj oglądałem 'Vinci'. Jedna z lepszych polskich komedii ostatnich lat ;)
Po scenie z gajowym długo nie mogłem przestać się śmiać :mrgreen:
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 441

Postprzez Kasia M. » 27 gru 2008, o 13:02

później pójdziesz zjeść udko kurczaka

jak dobrze, że nie ja to powiedziałam ;) Anima jest wege, tak?
założysz swoje buty ze skóry krowy,

no i jak już to ktoś poruszył, to może mi odpowiecie. Wy wegetarianie nie jecie mięsa, ale nosicie glany? bo to jest troche sprzeczne, chyba jeszcze bardziej niż religia chrześcijańska ;) no, być może Wasze buty są ze sztucznej skóry, która rozkłada się tysiące lat i ginie od niej jeszcze więcej zwierząt..
ja mu mówię dopraw se na talerzu bo dzieci przecież jedzą on nie jest sam nie może wymagać żebym ja wszystkim ostro gotowała a na dwa garnki no luuudzie przesada
Kasia M. żeńska
Ysabell

Reputacja: 61

Postprzez Anima Vilis » 27 gru 2008, o 14:29

owszem jestem wege i to juz od ładnych kilku lat. wegetarianie nie noszą produktów z prawdziwej skóry..dzieki bogu jest tak zwana skóra ekologiczna ktora zarowno jest zrobiona ze sztucznych produktów jak i nie zagraza środowisku ;)
bardzo uwazam zeby zaden z moich kosmetyków/szamponów itp itd nie byl testowany na zwierzętach..w tej kwestji polecam firme plante system ktorej produkty nie tylko nie są testowane na zwierzetach ale ich składniki w wiekszosci są pochodzenia roslinnego..tylko np kremy strasznie śmierdzą. a palenie nadla staram sie rzucić..juz 5 dni nie pale :) nie sądze zebym wtyrwała ale sie staram..pale od 6 klasy podstawowki i to nie atkie proste
rozumiem ze testowania na zwierzętach leków nie jestesmy w stanie uniknąc ale fajnie by bylo gdyby byly tu przepisy ktore regulowały by liczbę zwierzat na ktorych przeprowadza sie testy..choc barzdzo czesto zdarza sie ze leki badane są na zwierzętach bez powodu gdyz organizmy szczura i człowieka bardzo sie od siebie roznią..zdaje sie ze w przeszłosci byly nawet przypadki ze po pozytywnych testach na zwierzętach leki wprowadzano na rynek..i dosc szybko je wycofywano.niestety nie jestem teraz w stanie podac konkretnych przykładów

przed lotem czlowieka na ksiezyc wysyłano ogromna ilosc szympansów w kosmos. uwarunkowywano je stosując sytem kar i nagrod..jesli małpa zrobiła cos dobrze dostawała nagrode jesli zle byla razona prądem. dwa pierwsze szympansy w kosmosie Enosz i Ham wrociły praweie szczesliwie na ziemie..oba zdechły w maleńkich klatkach w zoo co mozna uznać za szczescie bo wiekszosc szympansów ktore powrociły z przestrzeni kosmicznej oddaje sie do ośrodków badań medycznych. ciekawe nagradzanie bohaterów narodowych. w latach 60tych nasa młode szympanse do badań zdobywało od myśliwych..zeby zdobyc małego szympansa trzeba zastrzelić matke..jesli ta po strzale upadała na brzuch gineło tez młode...nastepnie małe szympansiątko przywiązywano za nogi i łapy do drąga i transportowano na wybrzeze gdzie na kilka dolarów kupował je przedstawiciel sił powietrznych nastepnie w małych pudłach wysyłano je do stanów..do ameryki docierało srednio jedno z dziesięciu wysłanych szympansiątek.
od wielu lat nie wysyła sie juz szympansów w kosmos..mimo tego wojsko prowadzi na nich zbędne i niczym nie uzasadnione eksperymenty...

uwazam ze prosukując film ktory tuszuje prawde producenci sa nie w porządku wobec widza..pieniadze nie powinny byc priortyetem..

sa filmy dokumentalne ktore naswietlają problemy..a potem pojawia sie kreskówka ktora problem bagatelizuje i niszczy wszystko co udalo sie zdziałąc dokumentem :)
Obrazek
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Postprzez Uuk » 27 gru 2008, o 14:33

Kasia M. napisał(a):być może Wasze buty są ze sztucznej skóry, która rozkłada się tysiące lat i ginie od niej jeszcze więcej zwierząt..

...że już nie wspomnę o procesie produkcji takiej sztucznej skóry, który jest niezwykle trujący. To całe wojowanie o środowisko w wykonaniu eko(oszołomów|terrorystów|animek - niepotrzebne skreślić :P) przypomina mi ten dowcip:

Szedł facet przez las i zauważył, jak chłop poluje na lisa. Zabił więc chłopa i puścił lisa wolno. Jednak po chwili zauważył, że lis zjada wiewiórkę. Zabił więc lisa, ale zobaczył, że wiewiórka robi dziuplę w drzewie. Szkoda mu było drzewa, więc zabił wiewiórkę. Jednak okazało się, że drzewo nie pozwala trawie się rozwijać, więc ściął to drzewo. Jednak zorientował się, że trawa zabiera wodę i sole mineralne z ziemi. Zaorał więc trawnik i zalał go betonem, a potem pomyślał:
- Co by tu jeszcze zrobić takiego... dobrego...

// EDIT
Właśnie, żeby nie było (jeszcze większego) offtopu: obejrzałem właśnie Baśń o ludziach stąd - też po raz kolejny. Humor Władka Sikory jest po prostu bezbłędny... :D
Ostatnio edytowano 27 gru 2008, o 14:49 przez Uuk, łącznie edytowano 1 raz
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebootuj. +++

Obrazek
Uuk
Mag I stopnia

Reputacja: 14

Postprzez Anima Vilis » 27 gru 2008, o 14:39

mimo wszystko prespektywa zanieczyszczenia srodowiska wydaje mi sie mniej makabryczna niz tasmowego mordowania..świnek zdaje sie :) no i glany są na lata
Obrazek
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Magia jest taka trochę żywa, trochę podstępna. I kiedy już pan myśli, że trzyma ją za gardło, ona gryzie pana w tyłek.

Łups!, dodał(a) Marek_Sobczak