przez ilien » 29 lut 2008, o 18:35
W chwili obecnej - Nirvana "Heart Shaped Box".
Ale nie jestem w stanie ograniczyć się tylko do powiedzenia, czego słucham w tej chwili, więc polecę jeszcze kilka zespołów i piosenek, na które ostatnio (i nie tylko) mam fazę -.^
Na początek, piosenka, w której zakochałam się wczoraj - Massive Attack "Teardrop". Część utworu może być znana tym, którzy oglądają serial "Dr House" - leci na końcowych napisach. Bardzo spokojny, wpadający w ucho alternatyw. Za tego typu muzyką nie przepadam, ale czasami znajdzie się jakiś wyjątek - jak ten tutaj.
Pearl Jam - "Jeremy" i "Garden" - chyba moje ulubione utwory tego zespołu. Przy okazji polecam cały album "Ten" (na którym znajdują się także wcześniej wymienione kawałki).
The Pixies - "Where is my mind?" - wzięło mnie po obejrzeniu "Podziemnego kręgu". Chwilami doprowadza mnie do szału to, jak wokalista fałszuje, ale tylko chwilami. Poza tym podoba mi się bardzo.
Guns 'n Roses - "November rain" oraz "Sweet child o' mine" - inaczej nie powiedzieć, tylko: klasyka. Solóweczki gitarowe - miodzio. Aż nie będę się rozpisywać, bo samo chwalenie za długo by zeszło.
Eddie Vedder - "Hard sun" - z solowej płyty wokalisty Pearl Jam. Muszę przyznać, że cały album jest bardzo ciekawy. Zupełnie inne oblicze Veddera. Do tej pory kojarzyło się go z 'nieco' cięższym brzmieniem, a tu - spokój, cisza... Polecam.
Poza tym: Dire Straits, U2 i R.E.M. - Wielka Trójka - Muzyka mojego dzieciństwa. Jeśli chodzi o albumy:
Dire Straits - ciężko wybrać... najbezpieczniej zarzucić składankę the best of - "Money for nothing", ale nie jestem w stanie pominąć "Brothers in arms" - z utworem promującym album (o tym samym tytule) na czele. Chyba mój największy hit wszech czasów.
U2 - zdecydowanie "All That You Can't Leave Behind". Innych albumów może dla mnie nie być ^^
R.E.M. - "Automatic for the people", "Out of time" oraz "Reveal" - chociaż i na innych albumach znajdzie się sporo perełek, jednak w tych trzech jest ich chyba najwięcej.
Uch, ależ się rozpisałam... Ale i tak się streszczałam ^^
„Niektórzy ludzie zrobią cokolwiek, żeby tylko sprawdzić, czy zrobienie tego jest możliwe. Gdyby w jakiejś grocie umieścić duży przełącznik z tabliczką: „Przełącznik Końca Świata! NIE DOTYKAĆ”, farba na niej nie zdążyłaby nawet wyschnąć.”