Luźne dysputy

Covery

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Covery

Postprzez reeven » 20 gru 2011, o 23:06

hehe nawet nie popatrzyłam,że to z przed roku :oops:

Ja z coverów lubię wykonanie Joe Cockera piosenek Beatlesów ;)...i w tym momencie nic mi do głowy nie przychodzi.
"-Jako specjalistka od przerywania funkcji życiowych-odparła Łowczyni-nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem.Żadne z was nie jest martwe.Natomiast oboje jesteście bardzo pijani"

Wrocławskie Towarzystwo Badań i Ochrony Dzięciołów Wodnych
reeven żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 407

Reklama

Postprzez Dżon » 20 gru 2011, o 23:19

Moim zdaniem APC się bardziej podoba :)
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez Mogget » 20 gru 2011, o 23:30

Motopompa napisał(a):Moggetu, wykonanie mi kompletnie nie pasuje do słów. Oddzielnie oba są dobre, a razem mi się kłócą. Ja czegoś nie łapię?

zależy jak spojrzeć na to wykonanie, istotnym faktem, jest data wydania albumu na którym znalazł się ten cover jak i sam album. Album ukazał się w dniu wyborów prezydenckich w USA, zawiera masę coverów antywojennych. Dla mnie oryginał jest okrutnie naiwny, tak naiwny, że aż nie do zniesienia, tutaj za to Maynard śpiewa ten tekst, z bólem, ma marzenie o spokojnym świecie, ale wie, że to może być tylko niemożliwa do zrealizowania utopia, bo świat nie jest dobry, wojny, głód, cierpienie, podziały - jak można śpiewać taki tekst z pozytywną energią jak Lennon? Dla mnie to oryginalne wykonanie nie pasuje do tekstu ;)
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez Arvika » 21 gru 2011, o 16:13

@Mogget: Ja bardzo lubię Maynarda od przeukochanego mojego Toola poczynając, ale moim zdaniem nie daje się to porównywać z Lennonem. Nie że któryś jest harder better faster stronger, tylko że to zupełnie dwie różne bajki. Lennon stworzył narrację, która mówi mi, że może być dobrze. Że jest po co wstać. Fakt to naiwne i najmądrzej by było położyć się i umrzeć, bo i tak nic nie ma sensu. Ale stawiam na nadzieję za cenę naiwności. Jeśli to konkurs to mój głos na Lennona .

Edytka: Jak można taki tekst śpiewać bez tej pozytywnej energii, przecież wtedy traci sens i staje się zwykłą, pospolitą ironią.

@Covery: co ja się będę, skoro lepsi ode mnie... Bardzo Dark Side link.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez Mogget » 25 sty 2012, o 16:53

Według mnie nie traci sensu, tylko pokazuje, że świat zmierza w złym kierunku i że bardzo ciężko jest wierzyć w zmiany.

Nie o tym jednak - nie sądziłem, że można zagrać lepiej od BS
http://www.youtube.com/watch?v=ghYtjr6i ... re=related przygnębienie i smutek aż bije z tego utworu i uderza mocno w twarz
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Postprzez Rosette » 26 sty 2012, o 15:11

Osobiście, z jednej strony lubię covery, z drugiej nie zawsze mnie cieszą. Lubię, gdy cover wykonany jest w prześmiewczym stylu, jak np.

1.Children of Bodoom
" Oops... I did it again "
PERKELE! Że tak powiem. Uwielbiam ten cover całym serduszkiem, chociaż na karaoke wybieram jako ostatni, bo po skończeniu nie mogę mówić.

2.Vanilla Sky
" Umbrella "
Czyż ten kawałek nie jest prze-uroczy? Zwłaszcza jego cudownie sparodiowany teledysk. Lubię go za odwagę tych gości do robienia z siebie... no, debili :D

Ale lubię też posłuchać różnych interpretacji znanych oraz starych piosenek:

1.New Found Glory
" Everything I do I do it for you "
Bardzo podoba mi się ta " przyspieszona " wersja tego klasyka.

2. Guns N' Roses
" Knocking On Heaven's Door "
Moim zdaniem, najlepsze wykonanie tego utworu. Słyszałam kilka wersji których nawet nie spamiętałam, a do tego wracam jako jedynego.

3.Guano Apes
" Big in Japan "
Orginalnie kawałek należy do Alphaville, ale nic nie przebije wg mnie tego coveru! Plus, uwielbiam tę grupę :)

Nie będę was zasypywać linkami, covery lubię i szanuję dopóki, dopóty nie są to techno-łupanki mające z oryginału oraz jego duszy tyle, co tytuł z dopiskiem " cover ".
Często ludzie słuchają coverów nie zdając sobie sprawy z tego, że nimi faktycznie są. Np, niesamowicie cudowny kawałek Maggie Reilly " Everytime we Touch " skaleczony i poturbowany przez paskudny cover w wykonaniu Cascady...

PS
Co do "Whiskey in the jar" Metallici, o ile dobrze kojarzę, jest to po prostu przyśpiewka irlandzka śpiewana po wszelkiego rodzaju barach, więc ciężko mówić w tym przypadku o " coverach ", ponieważ oryginał nie istnieje :)
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Dżon » 26 sty 2012, o 15:31

Rosette napisał(a):Moim zdaniem, najlepsze wykonanie tego utworu. Słyszałam kilka wersji których nawet nie spamiętałam, a do tego wracam jako jedynego.

Moim ewidentnie najgorsze, a z oryginałem to się nie ma co mierzyć :P Zawsze uważałem, że za słuchanie Axla można sobie odliczyć parę lat czyśćca :D

Za to przy COB się zgadzam absolutnie :D

Za to znalazłem coś ciekawe: Dark Moor - Mr. Crowley
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez Rosette » 30 sty 2012, o 00:08

Są gusta i guściki ^^ Osobiście nie jestem wybitną fanką tego zespołu, ale naprawdę ten cover mnie podbił, jest wykonany bardzo dobrze. Ale oczywiście, oryginał to oryginał, tu nie ma o czym rozmawiać. Żaden cover nie zastąpi czegoś tak pięknego Obrazek
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Mogget » 30 sty 2012, o 00:41

Dżon napisał(a):Za to znalazłem coś ciekawe: Dark Moor - Mr. Crowley

początek obiecujący, a od wejścia wokalu...oj nie. Odrzuciła mnie ta wersja. Jeśli o ten utwór chodzi, to bardzo lubię ten cover: http://www.youtube.com/watch?v=ml7zb0ELN3w
Mogget męska
Mag IV stopnia

Postprzez pa5tor » 1 lut 2012, o 12:01

Rosette napisał(a):1.Children of Bodoom
" Oops... I did it again "
PERKELE! Że tak powiem. Uwielbiam ten cover całym serduszkiem, chociaż na karaoke wybieram jako ostatni, bo po skończeniu nie mogę mówić.

1,5 roku temu byłem na koncercie Childrren of Bodom gdzie zagrali cover (a raczej fragment) piosenki Van Halen "JUMP". Zapowiadało się ciekawie, szkoda tylko, że nie zagrali do końca :(
pa5tor męska
Student Magii

Reputacja: 38

Poprzednia strona

Powrót do Luźne dysputy

Niektórzy sądzą, że "sabat" to określenie spotkania czarownic i rzeczywiście, tak właśnie stwierdza słownik. Ale prawdziwą nazwą dla spotkania czarownic jest "kłótnia".

Zimistrz, dodał(a) grace