4jola napisał(a): nasz mistrz zgryźliwości...
Leonardowi Eulerowi (1707-1783) zadano zagadkę: Dwa pociągi odległe o 60 km zbliżają się po tym samym torze z prędkością 60 km/h. Między nimi lata mucha. Zaczyna ze środka, dolatuje do pierwszego pociągu, zawraca, leci do drugiego itd. Mucha lata z prędkością 20 km/h. Jaką drogę przeleci mucha, zanim pociągi się zderzą? Euler od razu odpowiedział, że 10 km. Na to rozmówca powiedział z podziwem:No, od razu wpadłeś na prosty sposób. Większość ludzi próbuje zsumować nieskończony ciąg. Na to Euler odpowiedział: Ale ja właśnie to zrobiłem!
(Czy wiesz, jaki jest prosty sposób?)

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, ale nic nie działa. Praktyka, to gdy wszystko działa, ale nie wiadomo dlaczego. My na Politechnice łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nie wiadomo dlaczego.

Łeee, nie można edytować swoich komentarzy. W zagadce o Eulerze prawidłowa odpowiedź to 2.5 km a nie 7.5.

Corvvin napisał(a):Łeee, nie można edytować swoich komentarzy. W zagadce o Eulerze prawidłowa odpowiedź to 2.5 km a nie 7.5.
Ja policzyłem i wyszło mi 10Przy założeniu, że mucha lata obok torów, a nie po zderzeniu przykleja się do pociągu
Pociągi zderzą się po półgodzinie. Nieważne jak tam dokładnie mucha lata, w każdym razie w ciągu pół godziny, powinna przelecieć jakieś 10kmW uproszczeniu oczywiście...
Zagadka napisał(a):Leonardowi Eulerowi (1707-1783) zadano zagadkę [...]
Wikipedia napisał(a):Faza rozkwitu transportu kolejowego rozpoczęła się w 1825 roku, kiedy to uruchomiono linię kolei publicznej łączącą Stockton z Darlington w Wielkiej Brytanii, zbudowaną i wyposażoną w parowozy przez George'a Stephensona.

Blask fantastyczny, dodał(a) Sushi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników